Stella 4 csillagozás

Jan de Hartog: Stella

Titokzatos német tengeralattjáró süllyeszti el a megtorpedózott hajók megmentésére induló vontatógőzösöket. Az angoloknak nincsenek tengeralattjáróik, nincs légelhárításuk. A halálozási szám félelmetes. Ki az a bájos fiatal lány, aki a pusztulásba induló hajóskapitányoknak utolsó örömeit, emberi melegséget, vigaszt nyújt? Mikor s hogyan törik meg a kettős varázs: az életet jelentő szerelemé és a halált hozó tengeralattjáróé – erre a kérdésre csak az utolsó oldalakon kapunk választ, de addig Jan de Hartog holland író könyvét sem tudjuk letenni.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Albatrosz könyvek

>!
Magvető, Budapest, 1966
182 oldal · puhatáblás · Fordította: Kócsvay Margit

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
regulat 
Jan de Hartog: Stella

Izé.
Én is azok közé tartozom, akik az Albatrosz sorozatot krimi, max kalandregény sorozatnak tekintik, holott nem az. Próbálok valamiféle címkét aggatni erre a regényre, már azon túl, hogy háborús dráma.
Mert annak az.
Kaland? hát hogyne egy háború, főleg egy világháború az bizony kaland.
Rejtély? Nos az is van benne, meg hulla is, viszont nincs detektív, nincs krimi…

Viszont meghökkentenie sikerült. Igen, azt hiszem, hogy akár Poe, akár a keserű Briece, felettébb kedvelné de Hartog meséjét.
Ezt a sötét, rejtelmes, rémisztő történetet, ami annyira hihetetlen, hogy hihető. Amiben az olvasó (azaz én) folyvást hiszi, hogy ő most már mindent tud, mindent ért, s aztán kiderül, hogy mégsem.

Végig az volt az érzésem, hogy én ezt a történetet már olvastam. Ha így van, akkor rossz pillanatban, mert nem emlékeztem, de az is lehet, hogy csak a filmfeldolgozást láttam, ami viszont nem kicsit van átdolgozva…
Egy biztos, ez a regény van olyan nyomasztó, mint a háború, amiről szól.
Szóval nyomasztó könyvként megérdemli az öt csillagot.

Még szerencse, hogy nem volt elvárásom előre….

>!
Magvető, Budapest, 1966
182 oldal · puhatáblás · Fordította: Kócsvay Margit
4 hozzászólás
>!
SteelCurtain
Jan de Hartog: Stella

Régen faltam az Albatrosz könyveket, de ennek a regénynek az elolvasására sosem éreztem késztetést. A közelmúltban @Hatodik_Alabardos értékelése: https://moly.hu/ertekelesek/1988910, hívta fel rá a figyelmemet. Jobb értékelést nem tudok írni róla, mert minden egyes szavával egyetértek. Írhatnám, hogy műfaja legjobbjai közé tartozik, csak hát kérdés, hogy mi is ez a műfaj? Annyi mindenbe lehetne némi joggal besorolni, ám az ilyen kevert műfajú írásokból általában valami zavaros kotyvalék szokott kerekedni. de Hartog regénye viszont inkább valami rendkívül élvezetes koktél. Talán háborús pszicho-thriller címke határozná meg a legkevésbé tévesen ezt a regényt. Aki kedveli a sötét tónusú, sejtelmes írásokat, az élvezni fogja.


Népszerű idézetek

>!
SteelCurtain

A háború, mondta, nem nemes indulatból fakadó, ésszerű tevékenység, hanem a szárazföld lakói között elharapózott ragályos téboly, s akit megfertőz, az nem érdemel mást, mint hogy a többi tébolyult kikaparja a szemét. Ö százszor inkább ízekre löveti magát egy védtelen roncshajó megmentése közben, semhogy csatlakozzék a tébolyultakhoz oly módon, hogy elkezdjen visszalőni.
– Visszalőni! – förmedt rám, mintha egy bonyolult manőverrel kapcsolatban valami szörnyű ostobaságot javasoltam volna. – Örülj, hogy nincs módodban visszalőni, s így megvan az az esélyed, hogy ember maradhatsz a kannibálok között.

>!
regulat 

1941 őszén, amikor Hollandia megszállás alá került, én szökésem után Angliába érkeztem, s kapitány lettem egy tengeri vontatóhajón, a Western Approaches övezetében.

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Nova Lee Maier: Close-up
Nova Lee Maier: A védőnő
Saskia Noort: Az ínyencklub
Nova Lee Maier: Mindent vesztesz
Clive Cussler – Paul Kemprecos: Tűzjég
Robert Masello: A Romanov-kereszt
Ruth Ware: A nő a tízes kabinból
Harry Mulisch: A merénylet
Robert van Gulik: Az elhagyatott templom titka
Kate Morton: Titkok őrzője