A ​kulturális emlékezet 17 csillagozás

Jan Assmann: A kulturális emlékezet

Mi a láthatóvá tett kollektív emlékezet, a jelek, a szimbólumok, az írás szerepe a korai államok kialakulásában? Írás, emlékezés és etnikai, közösségi identitás kölcsönviszonyát Jan Assmann professzor az antik Egyiptom, Izrael és Görögország példáján mutatja be, melyek írásbeliségükkel addig bejáratlan területekre léptek: Egyiptom az államiság, Izrael a vallás, Görögország a tudomány területére. „Az irodalmi kommunikáció archeológusa” a modern etnológia, történeti kutatás és filozófia nézőpontjából tárja fel a klasszikus társadalmakkal való szoros kapcsolatunkat. Könyve az utóbbi évek egyik legnagyobb hatású kultúraelméleti munkája.

Eredeti cím: Das kulturelle Gedächtnis

Eredeti megjelenés éve: 1992

A következő kiadói sorozatban jelent meg: A kútnál Atlantisz

>!
Atlantisz, Budapest, 2013
324 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639777309
>!
Atlantisz, Budapest, 2004
314 oldal · puhatáblás · Fordította: Hidas Zoltán
>!
Atlantisz, Budapest, 1999
314 oldal · ISBN: 9639165360 · Fordította: Hidas Zoltán

Most olvassa 9

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 18


Kiemelt értékelések

Dénes_Gabriella >!
Jan Assmann: A kulturális emlékezet

Alapos és mégis közérthető alkotás, amely az ókori magaskultúrák történésein keresztül mutat rá direkt vagy indirekt módon néhány kortárs kulturális jelenségre, összefüggésekre. Jan Assmann könyveit sajnos például a teológián nem tették kötelezővé, pedig ezeket is kellene, hiszen gondolkodtat – ami viszonylag kevés szakirodalomról mondható el. Nagyon is elkelne a sok exegézis mellett, és hát örök kedvencem, Rózsa Huba könyvei mellé ideális kiegészítés volhatna. Viszont a bölcsészkaron még nagyon-nagyon zöldfülőként szemináriumi témám volt a könyv bemutatása, amiért azóta is nagyon hálás vagyok a szeminaristánknak. Sok év után rákerestem Facebookon, és megírtam neki a „hálazsoltáromat”. És persze 2006 óta olvastam még vagy háromszor, és mindig van benne valami újdonság, ami korábban elsikkadt. :)

vargarockzsolt>!
Jan Assmann: A kulturális emlékezet

Komoly tudományos munka, amely alapos elméleti megalapozás után, az ókori Egyiptom, Mezopotámia, Izrael és Görögország kulturális viszonyait, történelemfelfogását, s egyéb hasonló fogalmakat vizsgál – számomra nagyon meggyőzően. Mivel a könyv fülszövege eléggé informatív, ezért erről nem írok részletesebben – akit érdekel a téma, annak nem kell felhívni a figyelmét erre a könyvre.

8 hozzászólás
K_Szilvia03>!
Jan Assmann: A kulturális emlékezet

Beadandóhoz kellett olvasni. Amikor fellapoztam azt hittem, érdekes lesz, ehelyett azzal fenyegetett, hogy 100kilósra hízok, mire végzek vele: ugyanis amint nekiálltam olvasni, azon kezdtem agyalni, mit ehetnék, milyen csoki van itthon és bizony elég sokszor le is jártam, hogy megbizonyosodjak, tényleg annyira finomak a csokik, ahogy emlékeztem rájuk.
Hála istennek nem kellett az egész könyv, csak egy részlet, de az is kínszenvedés volt, a betűk nagyon picik, a gondolatok bonyolultak, kuszák és unalmasak. Nem jött be a könyv, bár azt nem mondhatom, hogy nem sikerült értelmet kihámoznom belőle. Ezért jár a 3,5 csillag.

Keikorca P>!
Jan Assmann: A kulturális emlékezet

Alapmű a téma iránt érdeklődőknek. Bár szerintem a nem téma iránt érdeklődőknek is lehetne az. Olvasmányosan ír, jó és izgalmas példákat hoz.

encsy_eszter>!
Jan Assmann: A kulturális emlékezet

Kb. minden második kurzusomhoz feladják szakirodalomnak. Bizonyosan nem véletlenül. :)

1 hozzászólás
Horváth_Evelyn>!
Jan Assmann: A kulturális emlékezet

Igazán kellemes olvasmány. Érthető, egyszerű megfogalmazás, a téma pedig érdekes. A második felét kicsit untam, de ez nem von le az értékéből. Csak ajánlani tudom.

susief>!
Jan Assmann: A kulturális emlékezet

Örök hivatkozási alapom. Amióta az egyetemen a kezembe került, megkerülhetetlennek érzem.

BarbieB>!
Jan Assmann: A kulturális emlékezet

Három ókori kultúra (Egyiptom, Izrael, Görögország) bemutatásával szemlélteti vallás, tudomány, írásbeliség és történelem bonyolult kapcsolatát. Megtudjuk, hogy mi képezte az ott lakók identitásának alapját, mi volt az az összetartó erő, aminek köszönhetően nem sodorták el őket a történelem viharai.
https://litfan.blog.hu/2013/09/05/jan_assmann_a_kultura…


Népszerű idézetek

Boglarina>!

Ami az egyes individuumokat „mi”-vé kovácsolja, nem más, mint a közös tudás és önelképzelés konnektív struktúrája, amely egyfelől közös szabályokra és értékekre, másfelől a közösen lakott múlt emlékeire támaszkodik.

16. oldal

shandy>!

A rendet rituálisan kell fenntartani és reprodukálni a köznapok rendetlensége és széthullási hajlandósága ellenében.

142. oldal

Keikorca P>!

Az ünnep fénybe borítja létünk mindennapok elhomályosította hátterét, s ilyenkor maguk az istenek frissítik fel a megszokásig lanyhult és feledésbe merült rendeket.

59. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Michael Hesemann: A Názáreti Jézus
Christine Grän: Die drei Leben der Anna Marx
Thomas Mann: A kiválasztott / A törvény
Edgar Hilsenrath: A náci és a fodrász
Johann Christian Friedrich Hölderlin: Versek, levelek / Hüperión / Empedoklész
Friedrich Nietzsche: A tragédia születése
Heinrich Alexander Stoll: Trójáról álmodott
Johann Christian Friedrich Hölderlin: Hüperión
Andreas Schramek: Tutankhamon
Wolfgang Kraus: Kultúra és hatalom