Jamie ​belevág 7 csillagozás

Jamie Oliver: Jamie belevág

Könnyed variációk spanyol, olasz, svéd, marokkói, görög, és francia nemzeti ételekre.
Különleges receptek – könnyedén!
Az évek során egyvalamit biztosan megtanultam: hallgatnom kell a megérzéseimre. Hirtelen ötlettől vezérelve befizettem egy marokkói repülőútra és eltöltöttem néhány rövid, de csodálatos napot Marrakechben. A marokkói ízek, a látni-, hallani- és szagolnivalók úgy hatottak rám, mintha friss levegőt szippantottam volna. Izgatottan, új ötletekkel megrakodva tértem haza. Az ösztöneim azt súgták, hogy több ilyen utazásra van szükségem… Nekivágtam hát a világnak. Saját változatomban adom közre az egyes országok legjellegzetesebb fogásait: a gazdag spanyol paellát, az egzotikus marokkói tagine-t, a zamatos görög salátát, a csodás svéd húsgombócot és az ellenállhatatlanul csábos francia édességeket.

>!
Park, Budapest, 2011
360 oldal · ISBN: 9789635307371 · Fordította: Dobos Anna

Kedvencelte 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 18


Kiemelt értékelések

spinakker>!
Jamie Oliver: Jamie belevág

Szakácskönyvek választásakor néhány szabályt szoktam követni, és az egyik az, hogy ne legyen benne több fotó, mint recept. Értem én, fel kell dobni, baromira unalmas is az, amiben egy darab kép nincs (pl. a klasszikus Horváth Ilona, amit megvétele óta se nyitottam ki), meg ugye az ember először a látvány alapján választja ki az ételt, és persze jó, ha a szakácskönyv bemutat egy tematikát, egy életérzést. Viszont minél több benne a fotó, annál inkább csak utóbbit akarja átadni, és annál kevesebb fókusz van magán az ételen. Ez a könyv határozottan ilyen.
Meg kell barátkozni azzal a ténnyel is, hogy az ember valószínűleg soha nem fogja elkészíteni a receptek egy részét, talán a felét sem. Ezzel nincs semmi probléma, rengeteg oka lehet, a legegyszerűbb az, hogy nem kell, hogy minden recept tetsszen. És persze azt is meg kell tanulni, hogy egy szakácskönyv — hiába fikáztam pont az előbb — közelebb áll egy fotóalbumhoz: inspirál, ötleteket ad, segít eligazodni az ember saját ízlésében. Ha az ember csak azért főz, mert hétköznap este gyorsan össze kell dobni valami laktatót, bevált recept és ízvilág alapján, akkor csapja fel mondják a Horváth Ilonát, és készítse el azt.
Nem vagyok járatos a receptkönyv irodalomban, úgyhogy nem tudom, ez mennyire profi és ínyenc szakácsoknak való. Mindenesetre a borítója alapján arra gondolnék, hogy egy népszerű séf nemzeti ételekből széles, de átlagos konyhában elkészíthető kóstolót ad. De ott követtem el a hibát, hogy nem gondoltam, hogy egy népszerű séf szakácskönyve, vagyis a könyv fele inkább szép fotókkal akar átadni egy menő életérzést. Én ezeket betiltanám. És maguk a receptek is divat receptek: szép, egzotikus, finomnak tűnő kaják, de a nagy részét az életben nem fogod elkészíteni, mert nem fogsz negyven hozzávalót beszerezni, na meg annak a fele kapásból nem kapható, és nem akarsz három órát eltölteni valamivel, amit aztán a család befal egy pillanat alatt, utána pedig még panaszkodnak, hogy hol a többi. Persze ez nem feltétlenül Jaime hibája, ez a receptkönyvek ugyanolyan idegesítő trendje, mint hogy az online receptek első fele terjengős mese a séf gyerekkori emlékeiről.
Ez a könyv sokkal inkább Jaime személyisége körül forog, azt akarja hangsúlyozni, hogy ez a nagybetűs Jaime Oliver, akit ugye annyira szeretünk, és most átadja az ő egyedi, hedonista élményeit, amit most mi is átélhetünk, és együtt járhatjuk vele Marokkó utcáit, és mi is vele együtt érezzük a bazárok illat és színkavalkádját, beszélgetésbe elegyedünk a helyiekkel, belekóstolunk a helyi hozzávalókba. És biztos sokaknak ez jön be (máskülönben nem lenne ennyire népszerű), én viszont azt akarom, hogy készítsek valami finomat. Ez lehet valami egyszeri kísérlet, amivel tényleg csak egy új ízt vagy módszert próbálok ki, vagy amit csak néha, különleges alkalmakkor fogok elkészíteni.
Valószínűleg túl elfogult és igazságtalan vagyok, mert egy nemzet konyháját nehéz egy könyvben bemutatni, hát még egy könyv hatodában. Mert azért kell előétel, leves, saláta, főétel, kisebb harapnivalók, édesség, alkalmi ételek, mindezt pedig kellő variációval, hogy a konyha sokszínűségét és az olvasók ízlését is lefedje. Emiatt elengedhetetlenül is csak egy kóstoló fog jutni mindebből.
Mégsem lehetetlen feladat, és ettől még be kéne tudnia mutatnia úgy, hogy abból maradjon jó pár alappá váló, meg 1-2 alkalmi kaja, pár kísérleti darabbal.
A példa kedvéért lássuk, hogy a francia konyhából – amiről ugye nem kell elmondani, milyen gazdag – mit nyújt nekünk Jaime 66 oldalon:
– előétel, saláta: tatár bifsztek, reteksaláta kacsával, sertésterrine, diós-kecskesajtos saláta, fürjsaláta, szalonnás rokfortsaláta, szarvasgombás omlett, gesztenyés sós palacsinta
– leves: csirkehúsos bableves, pot au feu
– főétel: csőben sült cukkini, báránypecsenye, rozmaringnyárs, kacsakonfit
– desszert: karamellkrém, tatin-torta, szilvafagylalt, diós-gesztenyés süti, sütőtöktorta

Az én elnevezésem szerint túlsúlyban csipegetnivalók vannak, amik közül valóban van pár fincsi darab, de ha minden második nap 1-2 órát eltöltök a konyhában a “rendes” kajával, nem akarok még pluszban ilyenekkel vacakolni, amikkel senki nem lakik jó (hé, boldog ember lennék, ha megtehetném, hogy fél napokat csak főzőcskézéssel tudnék tölteni).
Persze, vannak jó ötletek az egész könyvben, és kellő fantáziával sok receptet át lehet alakítani a saját ízlésünkre. De én nem egy séftárs vagyok, hanem egy egyszerű házi kukta, úgyhogy más szintről indulok. Jaime-nek pedig az a problémája, hogy amellett, hogy divat szakács, mindent egy csavarral akar bemutatni. Egy durva példával olyan, mintha a rántotta helyett egyből egy avokádós-parmezános rántottát mutatna. Biztosan nagyon finom, de avokádó (főleg tökéletesen érett) nem lesz a helyi szupermarketben, parmezán helyett kezdhetnénk sima sajttal (de azért mégse trappistával, na), és persze reggelivel nem fogok ennyit pepecselni.

Félcsi>!
Jamie Oliver: Jamie belevág

Nagyon tetszett a könyv, igazi Jamie stílusban íródott, több ország remek receptjeit tartalmazza, volt, amit ki is írtam belőle. Szép nagy album, főzőcskéző ismerősöknek, barátoknak nagyszerű ajándék is lehet.

10 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Heston Blumenthal: A tökéletesség nyomában
Ella Mills: Deliciously Ella vegán szakácskönyve
Joanne Harris – Fran Warde: A francia konyha
Mary Berry: Életem receptjei
Ella Woodward: Egyél jókat Ellával!
Heston Blumenthal: Heston Blumenthal otthon
Mary Berry: Desszertek
Alison Walker: Enni való ajándékok
Mary Berry – Lucy Young: Mary Berry vendégváró fogásai
Ella Woodward: Deliciously Ella – Smoothie-k és gyümölcslevek