Zúzmaraszív (Zúzmaraszív 1.) 58 csillagozás

Jamie Littler: Zúzmaraszív

Lépj fel a Zúzmaraszív fedélzetére, és légy részese a kalandnak!

Messze-messze, a szörnyektől hemzsegő Hó-tenger legfagyosabb csücskében, van egy apró erődítmény. Egy Ash nevű kisfiú eltűnt szüleit várja vissza, akikre már csak egy tiltott altatódal éneklése emlékezteti… és mindent megtesz, hogy elkerülje a nagyon, NAGYON morcos Jetit, Tobut, aki az őrzője lett.

De az élet hamarosan sokkal kalandosabb lesz Ash számára. Miután egy bátor mentési kísérlet rávilágít, hogy csodás varázserővel rendelkezik, hamarosan a Zúzmaraszív, egy útkereső szán fedélzetén találja magát. A szán merész felfedezőkkel van teli, akiknek épp jól jön a fiú segítsége.

Vajon ők tudnak segíteni Ashnek, hogy megtalálja a családját?

Ragyogó kalandokkal és humorral teli, varázslatos történet. A Jégvarázs, a Jégkorszak és az Így neveld a sárkányodat rajongóinak különleges figyelmébe!

Eredeti megjelenés éve: 2019

Kiadói ajánlás: 10 éves kortól · Tagok ajánlása: 7 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Kaméleon könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
446 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635613564 · Fordította: Soponyai Alexandra Bianka · Illusztrálta: Jamie Littler

Enciklopédia 4


Kedvencelte 7

Most olvassa 6

Várólistára tette 70

Kívánságlistára tette 110

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Jagika P>!
Jamie Littler: Zúzmaraszív

Jó kis fantasy: időnként hátborzongatóan félelmetes, néhol érzelmes és persze tele van kalanddal. A regény elején megdöbbentő a kis Ash kirekesztettsége, de ez is a motiváció része, hogy útra keljen. Jól szerkesztett kalandok során derülnek ki a hősünk körüli eltitkolt részletek pl. a származása, a tehetsége. A mogorva segítő, a jeti pedig rendkívül jól kitalált karakter. A rideg világ itt is remek háttere a fura helyszíneknek. Remélem, nemsokára jön a folytatás…

4 hozzászólás
pveronika>!
Jamie Littler: Zúzmaraszív

Annyira szerettem ezt a könyvet! Nem is tudom, mikor olvastam utoljára ennyire magával ragadó Middle Grade kötetet. Imádtam a világfelépítést, a szereplőket, a csodálatos illusztrációkat és főként az izgalmas történetvezetést.

A könyv egy olyan világban játszódik, ahol mindent hó és jég borít, és ahol a különböző népek szétszórt erődökben élnek, félve a hó alatt rejtőzködő szörnyektől, a leviatánoktól. A történet főszereplője egy Ash nevű kisfiú, aki a Fira erődben él. A szülei útkeresők voltak, akiknek az volt a feladata, hogy megtegyék az erődök közötti veszélyes utat, és fenntartsák a kereskedelmet és a kommunikációt közöttük. Ash immár tíz éve, hogy nem hallott felőlük, azóta a Fira nép neveli őt, azonban mindenki sejti, hogy Ash tiltott képességet rejteget és képes a dalszövésre. A dalszövők az énekükkel képesek összekapcsolódni a leviatánokkal és irányítani azokat, azonban a képesség a visszájára is fordulhat, és félő, hogy a leviatánok veszik át a hatalmat a dalszövő felett. Éppen ezért mindenki retteg tőlük és tiltják a zene minden formáját.
Egy napon Ash képességére fény derül és el kell hagynia az erődöt. Az éppen ott állomásozó útkereső csapat azonban a szárnyai alá veszi, és megengedi, hogy csatlakozzon a Zúzmaraszív nevű szán legénységéhez. Az út azonban cseppet sem veszélytelen, és Ashnek számos kihívással kell szembenéznie…

Nagyon-nagyon tetszett a Zúzmaraszív ötlete. Szinte láttam magam előtt a hatalmas vitorláit, ahogy a napkőhajtotta motorja segítségével szeli a végtelen hőmezőt. Imádtam a szereplőket, főleg Tobut, Ash jeti védelmezőjét és Lunát, de Ash és a legénység szinte minden tagja is helyet talált a szívemben. Különleges volt a dalszövés ötlete, és nagyon lebilincselőek voltak a Zúzmaraszív fedélzetén átélt kalandok is.

Leginkább azt szeretem a gyerekeknek írt Fantasy regényekben, hogy képes elhitetni az olvasóval, hogy egy egyszerű gyermek is le tudja küzdeni a legnagyobb akadályokat, hogyha hisz magában, és hogy a bátorság és a barátság mindenre képessé tesz. Nagyon szerettem olvasni, ahogy Tobu és Luna segített Ash-nek megtalálni a helyes utat a fiú képességeihez, és hogy ők hárman és a legénység soha nem adta fel a reményt, bármilyen akadály is gördült az útjukba.

Muszáj megemlíteném Jamie Littler csodálatos illusztrációit, amelyek nagyon sokat adtak hozzá a könyvélményhez. Összességében számomra évek óta ezt volt az egyik legkiemelkedőbb Fantasy regény, amit olvastam, és alig várom, hogy a második kötetet is a kezembe vehessem, ami valószínűleg sajnos még várat majd magára, hiszen külföldön is csupán pár napja jelent meg.

http://veronikasreaderfeeder.com/jamie-littler-zuzmaras…

kratas P>!
Jamie Littler: Zúzmaraszív

Varázslatos világ, izgalmas kalandok, szerethető szereplők, remélem hamar érkezik a következő rész.
Tényleg egy nagyon jól megalkotott jeges világba utaz(gat)hatunk ezzel a könyvvel, miközben Ash fejlődését követhetjük szemmel. Kedvenc karaktereim közé sajnos ő nem került be, néha kicsit lelassította az őrlődésével a történetet. Tobu és Luna nagy kedvencek lettek, de Kapit és a többieket is megkedveltem a szánon :)
spoiler

Navi P>!
Jamie Littler: Zúzmaraszív

A célkorosztálynak lehet, hogy kicsit ijesztő lenne, de én felnőtt fejjel nagyon élveztem. Sajnos számomra egyértelmű volt, ki a Számkivetett, akitől tartani kell, de így is jó kis történet volt. Olyan, mintha egy jövőbeni jégkorszakban játszódna, némi varázserővel és furcsa lényekkel, de szuper volt. Ash, Luna, Tobu, a kapitány és a mester meg a többiek, nagyon jó kis csapat lett a végére, kíváncsian várom, megtalálják-e majd Ash szüleit és mi mindent tudunk még meg a dalszövésről.

AniTiger P>!
Jamie Littler: Zúzmaraszív

Az elejétől a végéig izgalmas, tele van jópofa karakterekkel, és az egész sztori fergeteges! Nagyon szeretem az olyan történeteket, amikor egy fiatal akár egyedül, akár a védelmezőjével nekivág egy izgalmas, új világnak, és mindenféle csodát meg csodabogarat fedez(nek) fel – na, ilyen ez a könyv! Egy csupa különccel meg egy jetivel együtt nekivágunk a fagyott világnak egy hajónak tűnő szánon, hogy a nyomára akadjunk Ash eltűnt szüleinek. Az összes nyom egy pár soros altatódal, amihez a kalandok során újabb sorok adódnak, és talán egy misztikus, nem létező erődítménybe vezetnek.

Ráadásul a könyv telis-tele van csodás illusztrációkkal – néha kétoldalasokkal –, amiktől még nagyobb élmény volt olvasni a Zúzmaraszívet. Nagyon remélem, hogy mielőbb érkezik a folytatása is!

https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2021/02/jamie-lit…

ap358 P>!
Jamie Littler: Zúzmaraszív

A Zuzmaraszív egy rendkívül szerethető, kalandos regény, aminek egyik fő eleme az elfogadás. Ash kiskora óta kilóg a sorból, próbál beilleszkedni, küzd önmaga ellen, de közben titkon arra vágyik, hogy kinyílhasson. Miután megmentő szerepbe lép, a környezete veszélyt lát benne, az évek óta bennük rejlő történetek és neveltetés nem engedi, hogy más szemmel nézzenek a fiúra, hogy a képessége mögött meglássák azt a gyereket, aki köztük nőtt fel. Ash a védelmezőjével, Tobuval, egy jetivel útra kel, csatlakoznak a Zuzmaraszív legénységéhez. Ash szemén át ismerhetjük meg ezt a rideg, fagyott világot, fedezhetünk fel új dolgokat. Ash végre kezdené elfogadni magát, de nem tudja, pontosan kire is hallgasson, kinek a tanácsait kövesse, gyorsan akar nagyot szakítani, hasznos tagja akar lenni a csapatnak, és jó volt látni, miként követ el hibákat, miként mond néha csődöt, és miként lép a lassú tanulás útjára.
A felvázolt világ érdekes, sok titkot rejt, nem mindegyik kerül kifejtésre (hagyva valamit a folytatásnak), de jól megalapozza azokat.
Az illusztrációk szépek, aranyosak.
Nagyon várom a folytatást!

Pandaland P>!
Jamie Littler: Zúzmaraszív

„– Nem mindig az számít, hogy mit akar az ember – felelte Tobu. – Az a fontos, hogy mire van szüksége.”

Hiába érzem azt, hogy az írónő igazán érdekes világot álmodott meg, ahogyan a szereplőket is könnyedén meg lehet szeretni, vagy éppen kevésbé kedvelni, akkor se tudom sajnos azt mondani, hogy teljesen meg tudott nyerni magának. Nagy lelkesedéssel vettem kézbe a könyvet, de sajnos nem tudott az elejétől kezdve megfogni. Nekem picit unalmas volt az „eleje”, pedig tudom, hogy erre szükség volt, hogy később jobban eligazodhassunk ebben a világban, megérthessük azt, hogy Ash mit is érez, valahogy mégis hiányzott valami, de aztán szerencsére az események is jobban beindulnak és a szereplők is egyre több mindent mutattak meg magukból, aminek köszönhetően már egyre inkább érdekesebbé vált számomra is ez a történet.

A világ részletes, nagyon jól kidolgozott és esélyesen még mindig megannyi rejtélyt rejt, ennek köszönhetően pedig nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra. Főleg a befejezést tekintve, hogy merre is sodorja ezt a fura bagázst, vagyis inkább családot ez a kaland, mert Zúzmaraszív legénysége olyan, mint egy család. Különféle figurákból, személyiségekből álló család, de ők mindig számíthatnak egymásra és azt hiszem ez a legfontosabb az életben is, hogy nem számít, hogy ki milyen, mert akkor is megérdemli a családot és ez nem feltétlen a vér szerinti családot jelenti. A család elfogadást, szeretet, támogatást és összetartást jelent, illetve megértést, ami szép lassan közöttük is megjelenik. Aminek köszönhetően sikerült még szívembe zárni ezt a történetet, az nem másnak köszönhető, mint a szereplőknek, még annak ellenére is így gondolom, hogy az egyik csavar, ami az egyik szereplőhöz köthető szerintem nagyon sejthetőre sikeredett. De mégis annyiféle érzelmet, gondolatot és nézetet képviselnek, hogy öröm volt elveszni a sorok között. Úgy éreztem, hogy majdnem minden szereplő szinte élt és lélegzett a történet során. Volt, akit kezdetektől fogva kedveltem, volt, akit idővel szerettem meg és volt olyan is, akit már az elejétől fogva nem kedveltem. Nagyon szépen van megjelenítve a „sötétség és a fény” közötti különbség, hiszen mennyiszer hisszük azt, hogy a sötétséggel elbírunk és úgy érezzük, hogy az erősebbé tesz minket, pedig valójában nem. Vagy éppen egy-egy elejtett szót mennyire félre lehet érteni, és néha mennyire megvezethetőek vagyunk, mert nem mindenki az, aminek mutatja magát. Minden szereplő valamit hozzátesz a történethez és a legtöbbjük képes érzelmet is kiváltani az olvasóból, miközben megannyi nézet és bölcsesség hangzik el.

Ebben a történetben megtalálható többek között szomorúság, kegyetlenség off, de a remény is jelen van, emiatt számomra olyan volt kicsit, mintha magáról az életről szólna. Ami pedig az illusztrációkat illeti, szerintem gyönyörűek. Nagyon sokat hozzátesznek a történethez, az olvasás hangulatához. Nagyon szépen megjeleníti az eseményeket és az érzelmeket is. Imádtam benne.

A döcögősebb kezdett ellenére is azt tudom mondani, hogy összességében jó történet és kíváncsian várom az újabb kalandot a Zúzmaraszív kalandoraival.

csak_olvass P>!
Jamie Littler: Zúzmaraszív

Nagyon megszerettem ezt a regényt, az egyik legérdekesebb és legfordulatosabb middle-grade korosztálynak szóló történet volt, amit mostanában olvastam. A cselekmény rendkívül izgalmas a szereplők pedig igazán szerethetők. Jamie Littler hófödte jeges világa teljesen levett a lábamról, a Zúzmaraszív egy igazán nagyszerű fantasy könyv, amelynek még én is tűkön ülve várom a folytatását. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

Bővebben itt olvashattok a könyvről:
https://csakolvassblog.blogspot.com/2021/02/jamie-littl…

Sabinomi>!
Jamie Littler: Zúzmaraszív

Ezzel a könyvvel tavaly novemberben találkoztam, és azóta olvasni akarom. Gondolkodtam, hogy megvegyem-e, mert angolul csak azokat a könyveket próbálom beszerezni, amiket úgy gondolom, hogy imádni fogok. Végül úgy döntöttem, hogy megveszem, de majd tél felé akartam olvasni, mivel télies, havas történet, és akkor a legjobb ilyeneket olvasni. Végül sosem jutottam a megvásárlásig, mivel megláttam, hogy a KMK kiadja magyarul is a könyvet… El sem akartam hinni, nem gondoltam, hogy magyarul valaha megjelenik ez a könyv, szóval végül a magyar változat mellett döntöttem. És hétfőn végre megjött a könyvem :D Mivel már eléggé tél felé közeledünk, nem akartam tovább halasztani, és rögtön neki is kezdem :D
Én nagyon szerettem a sztorit. Tetszett az egész télies világ, nagyon megfogott a könyv hangulata. A fülszövegben Jégkorszakhoz meg Így neveld a sárkányodathoz hasonlították, de nekem egyáltalán nem hasonlított hozzájuk. A Jégvarázshoz is csak a mágiát tudnám hasonlítani, főleg a második részéhez. Az egész mágia és mitológia világ nekem a második részében található mágiát juttata az eszembe. A könyv nekem végig Kincses bolygó hangulatot árasztott, ezenkívül néha Atlantisz meg Trollhunters (Netflix) is eszembe jutott. És a felsoroltak közül mind nagy kedvencem, szóval nem meglepő, hogy nagyon tetszett ez a könyv is.
Nagyon tetszettek a karakterek. A kedvencem egyértelműen Luna volt. Nem lehetett nem szeretni :D Én Tobut is nagyon szerettem. Nekem nagyon tetszett, hogy nem a tipikus védelmező típus. Talán Ah nem volt annyira nagy kedvenc, de úgy éreztem szükség volt rá, hogy ilyen legyen. Néha kicsit túl sokatt nyavajgott az én ízlésemnek, de mint mondtam, kellett a történetben.
A főgonosz kiléte kiszámítható, ami sok esetben negatívumként írok, de itt nem vagyok benne biztos, hogy annak számít-e. Szerintem az író sem csinált belőle titkot, hogy az a személy nem megfelelően viselkedik, szerintem ő sem szánta meglepetésnek, hogy ő nem a jók között van. Bár azért azt kell mondanom, hogy volt pár csavar, amire nem számítottam.
Annyira örülök, hogy megjelent ez a gyöngy magyarul is. Remélem minél több emberhez eljut ez a könyv, mert megérdemelné. Mégis kicsit féltem, mert a middle grade könyvek valahogy nem kapják meg a megfelelő figyelmet Magyarországon (Percy Jackson és Harry Potter könyvek talán csak a kivételek!), pedig nagyon kijárna nekik! Aki szereti a meséket, ezt is imádni fogja!

2 hozzászólás
PatyiMoly>!
Jamie Littler: Zúzmaraszív

Néha vannak olyan napjaim, heteim, néha hónapjaim, amikor egyáltalán nem megy az olvasás. A január számomra teljesen ilyen volt 2021-ben. Olvasgattam egy könyvet, de egyszerűen nem szippantott be, annak ellenére, hogy tudom, milyen sokan szeretik, és miközben olvastam, pörgött előttem a mozivászon.
Szeretem, ha pörög előttem a „film”, miközben olvasok. Valahogy jobban bele tudom magam élni a történetbe.
Ilyen volt Jamie Littler meséje is. És miközben azt képzeltem el, hogyan is énekel egy dalszövő, megjelent egy gondolat a fejemben: „Jaj, csak ezt a könyvet meg ne próbálják megfilmesíteni”. Nem akarom látni, hogyan mutatják be ezt az éneklést, és valahogy én is kicsit másképp képzeltem el, mint egy koncertes éneklést, vagy mint amikor a filmekben énekelnek a tus alatt.

Na, de áttérek most már a lényegre, vagyis megpróbálok.
A könyvnek a cím-bortó kombója fogott meg, és az is hívogató volt, hogy az egész regény valamilyen szinten illusztrált. Tetszettek a rajzok, jól eltalálták a karaktereket.
Maga a történet?
Számomra egyedi volt, bár biztosan vannak nálam sokkal olvasottabb egyének, akik meg tudják mondani, egy-egy részlet mely másik regény, történet elemeire hajaz. Én élveztem, és nem hasonlítgattam.
Volt egy olyan csavar is benne, amire nem számítottam spoiler

Kedvenc karakterem mindenképp a jeti volt, Tobu. Valahogy most az ő bölcs megfontoltsága állt hozzám a legközelebb, bár Luna tűzről pattant személyiségét is kedveltem.
Ami eszembe jut erről a könyvről, hogy egy értékes mese, ami örülnék, ha sok embert megtalálna, mert szerintem érdemes rá. Aztán meglátjuk :)

A kalandos út még nem ért véget ezzel a kötettel, és kiváncsi vagyok, hogy milyen is lesz a második rész, aminek a címe már a helyszínt elárulja.


Népszerű idézetek

hanna_emily_stone>!

– Szerintem a jóság nem gyengeség – vágott vissza Ash.

59. oldal

Kapcsolódó szócikkek: jóság
Dreamer_ P>!

Közismert tény volt, hogy ha az ember túl sok időt tölt a vadonban, ebéd lesz belőle.

208. oldal

hanna_emily_stone>!

Az emberek félnek attól, amit nem értenek. De ne hagyd, hogy visszatartsanak!

176. oldal

Dreamer_ P>!

– Ha az ember ragaszkodik a fájdalmas múlthoz, azzal csak azt éri el, hogy a jelent is megmérgezi – mondta lassan Tobu. – De a jövőt magunk alakítjuk.

233. oldal

Könyvmolyképző KU>!

– Jól… Jól csináltad – nyögte rekedten Tobu. – Az éneklést. A gyógyítást. Ügyes voltál.
Ash meglepetten pislogott rá. Nem hitt a fülének. Talán a gyógynövényektől beszélt így a jeti, amiket megitatott vele?
Vagy talán nem éltem túl a Szilánk elleni harcot? Meghaltam volna, és ez a másvilág lenne…? – merengett Ash.
– Csakis úgy győzhetted le Szilánkot… ha… ha odafigyeltél a technikádra… és fegyelmezted magad.
– Annyira sajnálom, Tobu! Igazad volt vele kapcsolatban… és minden mással kapcsolatban is. – Ash belekapaszkodott Tobu bundájába.
Tobu felületesen lélegzett, a szemét csak résnyire nyitotta ki.
– Nem mindennel kapcsolatban – suttogta Tobu. – Ami téged illet… tévedtem.

Könyvmolyképző KU>!

– Ó! Amit a számkivetettről mondtál… az nem is a következő sor volt… csak Szilánktól akartál óva inteni!
– Micsoda? Miről beszélsz? – értetlenkedett Luna.
– Altató. Hiányos – sziszegte Varjú. – Nincs. Vége.
– Mi történik?!
– Azt mondja, hogy az altató még nem teljes, hiányzik belőle valami… – magyarázta Ash, és képtelen volt leplezni a kétségbeesését. Ez már nem is altató volt, hanem kész eposzi hősköltemény!”
„Ash soha életében nem volt még ennyire kimerült, mégsem tudta abbahagyni a mosolygást. Boldog volt, mert ahogy végigpillantott a szánon és a legénységen, aminek tagjait most már a barátainak nevezhette, Ash tudta, hogy végre hazatalált.

Pandaland P>!

Soha ne hagyd, hogy a düh vezéreljen, fiam, különben tönkretesz! A gyűlölet csak gyűlöletet szül.

339. oldal, 35. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: düh · gyűlölet

A sorozat következő kötete

Zúzmaraszív sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

John Flanagan: Jégföldje
Tamzin Merchant: A Kalaposok
Jeanette Winterson: Gubancrom
Eric Elfman – Neal Shusterman: Hawking folyosója
Pierdomenico Baccalario: Az első kulcs
Otfried Preußler: Krabat
Lucy Strange: A kastély szelleme
Otfried Preußler: Krabat a Fekete Malomban
H. Vidra Gabriella: A fekete kő titka
Terry Pratchett: Szárnyalók