Her ​Smoke Rose Up Forever 3 csillagozás

James Tiptree, Jr.: Her Smoke Rose Up Forever James Tiptree, Jr.: Her Smoke Rose Up Forever

These ​18 darkly complex short stories and novellas touch upon human nature and perception, metaphysics and epistemology, and gender and sexuality, foreshadowing a world in which biological tendencies bring about the downfall of humankind. Revisions from the author's notes are included, allowing a deeper view into her world and a better understanding of her work. The Nebula Award–winning short story Love Is the Plan, the Plan Is Death, the Hugo Award–winning novella The Girl Who Was Plugged In, and the Hugo and Nebula Award–winning novella Houston, Houston, Do You Read? are included.

The stories of Alice Sheldon, who wrote as James Tiptree Jr. ( Up the Walls of the World ) until her death in 1987, have been heretofore available mostly in out-of-print collections. Thus the 18 accomplished stories here will be welcomed by new readers and old fans. ”The Screwfly Solution” describes a chilling, elegant answer to the population problem. In ”Love Is the Plan the Plan Is Death,”… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1990

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Science Fiction Masterworks angol

>!
Gateway, 2014
546 oldal · ASIN: B00L2DBANK
>!
Gollancz, London, 2014
508 oldal · ISBN: 9781473203242

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

Noro >!
James Tiptree, Jr.: Her Smoke Rose Up Forever

C.L. Moore, Leigh Brackett és James Tiptree Jr: a fantasztikum három klasszikus írónője, akik (legalább pályafutásuk egy részében) titkolták nemüket. Pontosabban az első kettő inkább csak ráhagyta olvasóira, hogy kit képzelnek a nem kifejezetten nőies írói nevek mögé, Alice B. Sheldon azonban kőkeményen dolgozott “James Tiptree” álcáján. Kizárólag levelezés útján kommunikált az SF társadalommal, és több nagynevű szerkesztő sem tudott eligazodni rajta, olyan jól helyezkedett bele mind férfi, mind női hőseinek karakterébe. (Na igen, írói pályafutását megelőzően a CIA-nek is dolgozott. :D)

Ez az először 1990-ben összeállított válogatás főleg a szerző 70-es években megjelent írásai közül válogat. E történetek többsége még az SF new wave mozgalmához képest is rendkívül emberi, nem egy megindítóan árnyalt főszereplőre épül. Tiptree az elsők között emelt be az SF-be valódi nőket, valódi problémákkal. A novellák hátterében ugyanakkor szabadon szárnyalt a fantáziája: űroperától a kiberpunkon át a teljesen mundén valóságig minden megtalálható a kötetben. Nem könnyű írásokról van szó azonban, gyakran már az első bekezdések is impressziók hihetetlen áradatát zúdítják az olvasóra, néha pedig csak az utolsó oldalon derül fény arra, mit is láttunk tulajdonképpen.

Az olvasás alatt spoiler minden novelláról írtam egy-két mondatot, de a legszebbeket kiemelném (cím nélkül, egyrészt mert azok megjegyezhetetlenül kacifántosak, másrészt pedig mert nagyon könnyű spoilerre futni bennük). Képzeljük el, hogy megvalósulna az űrutazás álma, de az idegen civilizációk lelkileg (tehát nem erővel vagy gazdasági túlsúllyal) törnék össze az embereket. Vagy azt, hogy egy kísérletben időcsapdába esett tudós köré évszázados hagyományok szövődnek. Lehetséges, hogy egyes nők annyira idegenül érzik magukat a Földön, hogy minden alkalmat megragadnának, hogy elrepülhessenek innen – akárhová? Mi van, ha az emberiség létezése csak segédeszköz egy másik létforma szaporodásához? De Tiptree idegen lények fejébe is képes beleképzelni magát: írt történetet az emberiség által kegyetlenül elnyomott földönkívüliekről, és a saját ösztöneik ellen küzdő pókszabásúakról is.

A 18 történet közé persze becsúszott egy-két átlagos színvonalú is, mégsem tudok erre a könyvre ötnél kevesebb csillagot adni. Alapmű és kész.

1 hozzászólás
mandris>!
James Tiptree, Jr.: Her Smoke Rose Up Forever

@Noro értékelésének olvasása után egyértelművé vált számomra, hogy ezt a kötetet meg kell venni, és el kell olvasni, mert olyan novellákat tartalmaz, amelyeket jó megismerni. És valóban, még ha ezután ezt a „jó”-t meg is kell lábjegyzetelnem, hogy aztán ne mondhassátok, hogy félrevezettelek titeket. Ezeket a novellákat ugyanis olyan értelemben nem „jó” olvasni, hogy ténylegesen kellemes érzéssel töltenének el. Mondjuk, nem is ez a céljuk. Alice B. Sheldon sokszor nagyon bátran nyúlt a témához, illetve a rendelkezésére álló eszközökhöz, hogy egy-egy számára fontos kérdést, vagy benne felötlő gondolatot átadásra alkalmasnak vélt formába öntsön. És jellemzően végül legalább is jó, de sokszor kiemelkedő munkát végzett. Némelyik novella/kisregény már formáját tekintve is kimagasló, és ehhez ezekben az esetekben nemritkán társul az is, hogy valami fontos és máig aktuális kérdést is jól kiboncolnak, ráadásul tele vannak eredeti meglátásokkal. Persze, a 18 történet közé óhatatlanul bekerültek kevésbé jól sikerültek is (vagy legalább is olyanok, amelyekre én kevésbé jól rezonáltam). A környezet rombolása, férfiak és nők konfliktusa, az emberi természet sajátosságai, és még sok más témáról szól a kötet. Látszik, hogy a szerző képzeletét sok minden megmozgatta. Gondolkodó, töprengő, és az írásai alapján nem ritkán szorongó ember lehetett, erőteljesen zaklatott lelki világgal, és ezeknek a feltételezéseknek az életrajza sem mond ellent. Határozottan lebeszélnék mindenkit ezeknek az olvasásáról, aki depresszióra hajlamost, és nem ajánlom azoknak, akik könnyed olvasmányt keresnek. Egyébként viszont a zsáner rajongóinak mindenképp érdemes megismerkedni a szerzővel. Nem könnyű olvasmány eredetiben (nagyon-nagyon nem az), úgyhogy egy magyar kiadás nagyon jól tudna jönni, és meg is érdemelné. Mondom ezt úgy, hogy szinte alig tudtam bármiben is azonosulni az írónő gondolataival.
Kár, hogy nekem már nem adatott meg, hogy abban a hitben olvassam ezeket a novellákat, hogy az írójuk férfi. Kíváncsi lennék, akkor hogyan hatott volna rám egy-egy szöveg.
És akkor végül a rám legnagyobb hatást gyakorló írások, a kötet sorrendjében:
https://moly.hu/reszolvasasok/68249
https://moly.hu/reszolvasasok/68880
https://moly.hu/reszolvasasok/70883
A legeredetibb írás:
https://moly.hu/reszolvasasok/71353
További, említésre méltó, de végül mégse dobogós történetek:
https://moly.hu/reszolvasasok/68582
https://moly.hu/reszolvasasok/69592
https://moly.hu/reszolvasasok/69593
https://moly.hu/reszolvasasok/70313
https://moly.hu/reszolvasasok/71197
https://moly.hu/reszolvasasok/72086

Gábor_Hernádi>!
James Tiptree, Jr.: Her Smoke Rose Up Forever

18 novella, melyek elolvasása után vegyes érzések kavarognak az emberben. Egy-kettő sanos annyira 'művészies', 'irodalmi' volt, hogy befejezni is nehezemre esett, viszont, amelyik nem esett ebbe a kategóriába, azok szimplán zseniálisak voltak. A kissé komplexebb, nehezebben emészthető SF kedvelőinek mindenképp ajánlott.


Hasonló könyvek címkék alapján

Ken Liu: The Paper Menagerie and Other Stories
Ted Chiang: Exhalation
Ted Chiang: Stories of Your Life and Others
Isaac Asimov: The Complete Robot
Mary Robinette Kowal: The Calculating Stars
Orson Scott Card: Ender's Game
Paolo Bacigalupi: The Windup Girl
Neal Stephenson: The Diamond Age
Philip K. Dick: We Can Remember It for You Wholesale
David Brin: Existence (angol)