Az ​Eisenstein útja (The Horus Heresy 4.) 28 csillagozás

James Swallow: Az Eisenstein útja

Garro százados és társai szemtanúi lesznek egy szörnyű tömegmészárlásnak az Isstvan III bolygón. A kegyetlen bűntetten felháborodva elindulnak a Terra felé, hogy elvigyék a Császárnak Hórusz árulásának hírét. A menekülés során azonban hajójuk, az Eisenstein fregatt megsérül a lázadók tüzétől, így a hipertérben szembe kell nézniük a Sötét Hatalmakkal…
Garrónak és hűséges harcosainak túl kell élniük a Káosz támadásait, hogy figyelmeztethessék a Császárt. De vajon sikerül-e megakadályozniuk, hogy Hórusz valóra váltsa terveit?

A The Horus Heresy sorozat a Warhammer 40.000 univerzum régmúltjába kalauzol bennünket és azt a galaktikus polgárháborút mutatja be, amely megalapozta a következõ tízezer év történelmét

Eredeti mű: James Swallow: The Flight of the Eisenstein

>!
Tuan, Budapest, 2018
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639940864 · Fordította: Szente Mihály
>!
Szukits, Szeged, 2013
376 oldal · ISBN: 9789634972815 · Fordította: Szente Mihály

Kedvencelte 5

Most olvassa 2

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 19


Kiemelt értékelések

>!
elge76 P
James Swallow: Az Eisenstein útja

Az előző könyvben megismert sztorivonal hömpölyög tovább ebben a történetben. Az ott kibontakozott szállal indul a mesélés, viszont egy másik szemszögből követhetjük végig az eseményeket. Itt most Loken kapitány helyett, Garro kapitány lesz a főszereplő.
Hősünk, mint a Császár fegyvere, szembeszáll mindenkivel aki ellenáll a Császár akaratának, de amikor megtudja, hogy milyen események történnek a háttérben és ez egy végzetes döntésre ítéli, kételkedni kezd. Kételkedni kezd a kapott parancsokban és kételkedni kezd saját magában is. Aztán eljön az a pont, amikor kénytelen feladni a kőbe vésett elveit, mindazt amikért évszázadokon keresztül küzdött, és kénytelen lesz valami mássá, valami jobbá válni.
Egy remekül felépített történetet és jellemváltozásokat kapunk ebben a könyvben. Nem csak Garro kapitány, hanem a főbb mellékszereplőkkel kapcsolatban is.
Az előző csalódást okozó történettel szemben, ez a rész mindenért kárpótolt.

6 hozzászólás
>!
girion
James Swallow: Az Eisenstein útja

Poénosan indult a történet. Az űrgárdisták randevúja a Rámával, az eredmény több millió halott.
A történetre nem lehet panasz, elemeiben pontosan azt nyújtja amit elvárhatunk. Se többet, se kevesebbet.
Apró hibái persze jócskán vannak és néhány előremutató elem is, de én nem átallok meg is nevezni őket.
Azt hogy mindenki végletekig babonás már felhánytorgattam, ahogy azt is hogy a legtöbb esetben a Káosznak annyi a mélysége mint egy papírlapnak. Azt viszont nem igazán értem, na jó ha akarom értem, de akkor is ironikus, hogy a páholyoktól mindenki kiakad, de bezzeg a Lectitio Divinatus és Keeler egyháza az milyen szuper dolog. Ha ehhez hozzávesszük a Szent stílusát, akkor azt mondhatjuk Swallow ki találta hogy hogyan kellene hangulatos Káosz kultuszokat írni.
Egy másik szemet szúró probléma Decius kapcsán jutott eszembe. Az ő átalakulása volt az egyetlen hiteles elkárhozás eddig, kár hogy ezzel maximum a spanyolviaszt találta fel. A probléma viszont az ahogy a Hipertéri entitás viszonyult az egészhez. Mintha most találkozott volna először emberekkel. Azokkal az emberekkel akik legalábbis az elmúlt 20 000 évben a galaxis második vagy harmadik legelterjedtebb faja.

Ui. Jó volt látni hogy vannak kritikusan gondolkodó elemek is a birodalmon belül, lásd. Rogal Dorn és társai.

>!
Profundus_Librum
James Swallow: Az Eisenstein útja

Az előző kötet végén Hórusz Hadúr lázadása „végre” elkezdődött, a suttogó utalásoknál, titkos találkáknál több is történt. A XVI. Légió tántoríthatatlanul császárhű erőit gyakorlatilag kipurgálják maguk közül a káoszfertőzött árulók, csak egy maroknyian menekülnek el az Eisenstein fedélzetén, utánuk is erednek azon nyomban. A rész fő eseményei így – némiképp eltérve az eddig megszokottaktól – az űrben játszódnak, testközeli akció nem is rémlik, hogy komolyan lett volna benne. A szerző stílusa átlagos, de a folyton pörgő, izgalmas történet miatt gyorsan fogunk vele haladni, üresjárat nem jellemző rá. A Horus Heresy sorozat 2006-ban indult útjára, ez a kötet 2007-es, a Goddreadsen hibásan jelzik hogy 2000-ben jelent meg először. Olvastam negatív csengésű véleményeket is a regényről, összességében nem értek velük egyet. Nekem kifejezetten tetszett ez a rész is. Voltak hibái, de semmi komoly, ami tönkretette volna az élményt. A karakterek jellemfejlődése (és visszafejlődése) folyamatos, bár nem kap akkora helyet, mint a harmadik vagy az ötödik részben akár. Irodalmilag egy nagy nulla, de nem is ezért szerethető, hanem mert igen szórakoztató.

>!
kharoon
James Swallow: Az Eisenstein útja

Nagyon jó! Eddig egyértelműen a sorozat legjobb darabja. Jellemző hogy az író gyakorlatilag újraírta benne az előző epizód bénázását, így az sem marad le semmiről, aki azt kihagyja. (Ha én ezt előbb tudom…) Végig hozza az igazi w40k világra jellemző hangulatot, a karakterek élnek, a történet izgalmas, pörgős.
Bátran ajánlom a rajongóknak, és annak is, aki csak ismerkedne a világgal. Pontosan azt (és egy picit többet) kapja az ember, mint amit egy szerepjáték világában játszódó történettől vár.

>!
Balázs_Erőss
James Swallow: Az Eisenstein útja

A lepel lehull, és megkezdődik az a lázadás, ami a megformálja a W40k későbbi összes történetét. Meglepetés volt számomra, hogy a könyv első fele tulajdonképpen az előző rész, más szempontból történő bemutatása. Ráadásul maga az utazás is szinte csak közjátéknak tekinthető a könyv befejezéséhez mérve. Felemásnak érzem, kicsit többet vártam.

>!
Szécsi_Balázs
James Swallow: Az Eisenstein útja

Számomra élvezetes olvasmány volt az Eisenstein útja. Hozta a hangulatot, és nagyon jól visszaadta az eretnekség kezdeti napjait, az astartesek értetlenségét társaik árulásával szembesülve. Tetszett a Nurgle-szál, jó érzékkel írja le, hogy hogyan esik egy légió a Káosz egyik istenének befolyása alá.

Ahogy bontakozik ki Hórusz árulása, úgy ismerjük meg egyre jobban a szereplőket (Sigismund, Tarvitz, Garro, Qruze), akiknek később is fontos szerepük lesz a történetben. Újabb primarchákkal találkozunk, akik eddig csak említés szintjén szerepeltek az előző könyvekben.

Remek darabja a sorozatnak, megérte elolvasni.


A sorozat következő kötete

The Horus Heresy sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

On Sai: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál
Raana Raas: Ellenállók
Raana Raas: Hazatérők
Pierce Brown: Hajnalcsillag
Frank Herbert: A Dűne
Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Dan Simmons: Hyperion
Peter F. Hamilton: Pandóra csillaga I-II.
Drew Karpyshyn: A gonosz dinasztia
Matthew Stover: A Sith-ek bosszúja