Perszepolisz ​felemelkedése (A Térség 7.) 114 csillagozás

James S. A. Corey: Perszepolisz felemelkedése

EGY ​RÉGI ELLENSÉG VISSZATÉR

Az immár ezerháromszáz naprendszert magába foglaló emberi civilizáció új gyarmatbolygói a puszta fennmaradásért küzdenek. Minden új világ az összeomlás és a csoda között húzódó pengevékony határon táncol, a Rocinante nehézfegyverzetű naszád korosodó legénységének pedig minden idejét lefoglalja, hogy fenntartsa a törékeny békét.

A Föld és a Jupiter között húzódó hatalmas térségben a belső bolygók és az öv ideiglenes és bizonytalan szövetséget kötöttek, ám nem sikerült sem az előítéleteiket levetkőzni, sem a háború emlékétől megszabadulni. A Laconia nevű elveszett kolónián közben egy rejtőzködő ellenség új jövőt képzel el az emberiségnek, és rendelkezik is a megfelelő erővel a megvalósításához.

Amint az új és a régi technológiák hívei összecsapnak, az emberek közötti konfliktusok visszatérnek a háború és a leigázás jól bevált sémáihoz. De nem az emberi természet az egyetlen ellenség, a szabadjára engedett erők ugyancsak… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Fumax, Budapest, 2018
526 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634700319 · Fordította: Galamb Zoltán
>!
Fumax, Budapest, 2018
528 oldal · ISBN: 9789634700357 · Fordította: Galamb Zoltán

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

James (Jim) Holden · Amos Burton · Chrisjen Avasarala · Gunnery Sergeant Roberta "Bobbie" W. Draper


Kedvencelte 4

Most olvassa 6

Várólistára tette 42

Kívánságlistára tette 56

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Mrs_Curran_Lennart P>!
James S. A. Corey: Perszepolisz felemelkedése

Nem ez a sorozat leglassabb netán legunalmassabb része, viszont valami újnak a kezdete. Kb. harminc évet ugrunk az időben, és a Roci a Szállítószövetség megbízásából dolgozik. 1300 új gyarmat próbál megélni, egymással és a Mars-Föld szövetséggel kereskedve. A legutóbbi incidens után azonban Jimnek végképp elege lesz, és kész kiszállni. De mielőtt ténylegesen élvezhetné a nyugalmas éveit Naomival, egy új ellenség tűnik fel. A Medina állomást elfoglalja a harminc éve meglépett szakadár marsi flotta újfejlesztésű hajója, és minden rendszert behódolásra szólítanak fel. A régi KBSZ-es tagokban ettől feltámad a harci kedv és partizán akciók sora indul meg. Persze Holden és csapata sem maradhat ki a buliból.
Azt hiszem ez az első olyan része a sorozatnak, ami konkrétan függővéges. Idáig minden résznél volt lezárás, de itt mintha kiírták volna a folyt. következik végszót. Pedig megint bedobta a csalit az írópáros. Már nagyon kíváncsi vagyok arra az ellenséges civizilizációra. Remélem még Holden életében meglépi. :)
A következő részre még angolul is jópár hónapot kell várni.

Morpheus>!
James S. A. Corey: Perszepolisz felemelkedése

Nem volt rossz a történet, mégis méla undorral olvastam az elején. Ugyanis előre tudtam, hogy a szokásos szarakodáson kívül megint nem fogunk kapni semmit, ráadásul a könyv végére az aktuális történet feléig jutottunk el. Most beállt a sorba egy okos diktátor az őrült forradalmár, a bosszúálló leány és a lelkiismeretlen üzletember mellé (többek között). Oké, jól bánnak az írók ezekkel az elemekkel, de már két-három kötettel visszább tulajdonképpen a protomolekula létrehozói, majd ellenfelük, kipusztulásuk felé kellett volna kanyarodni. Ja, hogy igazából ezzel kapcsolatban majdnem ellőtték az összes puskaporuk? Persze most, hogy eddig eljutottam, elolvasom a nyolcadik részt is, de könyörgöm, fejezzék már be, menjenek nyugdíjas otthonba, legyenek belőlük angyalok, vagy akármi, de legyen vége!

1 hozzászólás
Razor P>!
James S. A. Corey: Perszepolisz felemelkedése

Nos, elérkeztünk A Térség utolsó etapjának kezdetéhez. A Babilon hamvai óta 30 év telt el, a Roci és öregedő legénysége pedig továbbra is az űrt szeli. Küzdelmes évek állnak az emberiség mögött, de viszonylagos béke honol…egészen addig, amíg a Laconiáról be nem toppan két hajó és jól megkavarják az állóvizet.
A kötet java aztán erre megy el, miként kezelik az új helyzetet a Medina Állomáson és a Naprendszerben, hogy próbálják megállítani a laconiaiakat, szóval akik új infókat várnak a protomolekulával kapcsolatban, azokat el kell, hogy keserítsem. Egyébként is némi felvezetés íze volt a kötetnek, a cselekmény jó ideig egy helyben topogott csak és kb. a közepe táján kezdett igazán felpörögni, hogy aztán kapjunk egy (remélhetőleg) eseménydús folytatásra utaló befejezést.
Ezt a kicsit toporgós kezdést leszámítva nem volt bajom a kötettel, jó volt újra a régi ismerős karakterekről olvasni, de azért bízok benne, hogy a Tiamat dühe már fellibbent majd valamit a titokzatos idegenekről is.

>!
Fumax, Budapest, 2018
526 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634700319 · Fordította: Galamb Zoltán
3 hozzászólás
B_Petra>!
James S. A. Corey: Perszepolisz felemelkedése

Eltelt harminc év, és számítani lehetett rá, hogy ez bekövetkezik mégsem lehet kétévente naprendszer szintű katasztrófa helyzet, Holden életében. A kezdeti rengeteg előkészületet ellenére a végére mégis csak sikerült pörgősebbre megírni a befejezést, pedig egyetlen nézőpontkarakterrel sem szimpatizáltam.
A könyv a megszokott színvonalat hozta mind szöveg vagy stílus terén, itt semmi változás, viszont az eltelt évek fényében a karakterek sem változtak, sőt a társadalmi körkép sem nagyon, amit elvártam volna.
Az idegen misztériumról most sem tudtunkmeg semmi újat ami nagy negatívum számomra.
A storyt nem tudom spoiler mentesen körbeírni, de véleményem szerint tökéletesen abszurdul viselkedtek a lázadók, teljesen feleslegesen áldozták életüket egyesek, és még most is azt bánom, hogy Millert kiírták még az elején a sorozatból.
Olyan amilyen de legalább írják a sorozatot és látszik, hogy be is fogják fejezni, én pedig el fogom olvasni.

Sai_home>!
James S. A. Corey: Perszepolisz felemelkedése

Folytatódik a sorozat, de végre jön egy váltás, egy 30 éves ugrás az időben, vénemberek már a főszereplők, ami elvileg új problémákat vet fel. Ez ugyan nem látszik, de a könyv azért élvezhető, nem tökéletes, de ez a sorozat soha nem is volt az.
A korábbi könyvekben se volt mindig könnyű eldönteni, hogy akkor a Roci legénysége éppen a jó oldalon harcol-e, na most elérkeztünk ahhoz a részhez, ahol egyértelműen a rosszak oldalán. A könyv többnyire arról szól, hogy hogyan puszítanak és gyilkolásznak (főleg ártatlanokat), és mindezt hogyan racionalizálják. Akciódús, pörgős, feszültséggel teli, ha az ember valahogy bele tudja képzelni magát egy terrorista szemszögébe.
Nagy hátránya a könyvnek, hogy ez a racionalizálás nem igazán sikerül, egyszerűen érthetetlen, miért történik mindez. Ezen kívül nagyon érződik, hogy ez nem egy önálló könyv, csak egy felvezetés valami nagyobb eseményhez, így talán érdemesebb lett volna a következővel egyszerre elolvasni.
Ennyit vártam, nem csalódtam :)

Ananiila>!
James S. A. Corey: Perszepolisz felemelkedése

Vérzik a szívem, de nem tudok többet adni 3,5 csillagnál, sőt még jószívű is voltam ezzel.
Nagyon átvezető kötet jellege van ennek a résznek, ráadásul ez a 30 év ugrás sem vált be nálam.
Igazolni kellett egy új generáció felnövését, és az új politikai helyzet kialakulását, de ezzel megint háttérbe lett szorítva a kis csapatunk. Lehet, hogy őket inkább el kellene már engedni teljesen?
Maga az alaptörténet egyébként nem rossz, rendkívül érdekes, hogy egy új diktatúra miként próbálja megmagyarázni, hogy az ő elgondolásuk a jobb.
Tipikusan olyan történet volt, amit ha olvastam akkor előfordult, hogy untam, de ha meg félretettem, akkor izgatta a fantáziámat, hogy mi lesz még benne.
Várom a folytatást!

Amilgade>!
James S. A. Corey: Perszepolisz felemelkedése

30 évet ugrunk az időben, és ez mindenképp izgalmasabbá tette történetet. Nagy kedvenc ez a sorozat, minden hibájával együtt.

Nevox>!
James S. A. Corey: Perszepolisz felemelkedése

A Térség sorozat mindig hoz egy folyamatos színvonalat, ami izgalmas űropera és hard sci-fi határán létező történet remek jellemábrázolással, szimpatikus, élő karakterekkel, de néha nem tud kiemelkedni a korrekt jelzőből. Vannak bravúros kötetek, mint a Kalibán Háborúja, vagy a Nemezis játékai, de akadnak olyan átlagosak is, azonban sosem lett kifejezetten rossz, vagy összecsapott. Ezúttal is átvezető kötetről van szó valami izgalmasabb felé, bár az alapfelállás, hogy 30 év eltelt a kapuk megnyitása óta és a Babilon hamvai eseményeit követően. Felbukkannak a kapun túlről a laconaiak, akik egyfajta felvilágosult abszolutizmust akarnak meghonosítani az emberiség különböző frakciói között. Nagy ideák egy érdekes birodalmat takarnak, amelynek a működése, jellemzői kibontásra várnak. Mindenesetre a protomolekula felhasználása révén magasan az emberiség fölé nőttek és ennél csak tovább merészkednek.
Lassan bontakozik ki a cselekmény, de alapvetően izgalmas és érdekes könyv, bazi nagy cliffhanger-rel a végén. Úgy érzem azonban, hogy már nem lehet tovább húzni a titokzatos idegenek leleplezését. Emellett a mű alapvető tézisé, hogy az emberek mindig, minden józan belátás ellenére képesek egymás torkának esni, és szembeszegülni a hatalomért másokkal, ami nagyon elgondolkodtató meglátás, de már 7 kötetben elmesélték ezt.

Diosz P>!
James S. A. Corey: Perszepolisz felemelkedése

Azt reméltem, ebben a részben végre többet tudunk meg a protomolekuáról, az idegenrkről, és nagyon reménykedtem abban hogy Miller visszatér, illetve valahol számítottam Philipe, vagy a lassú zónában eltűnt sereg felbukkanására, de sajnos egyik sem következett be. Duarte és kis kolóniája felbukkanása igencsak felborította a gyűrű, és az általa összekötött, emberek által lakott világok kialakult tarsadalmát, de sajnos nem tudtunk meg eleget Lakonia főkonzuljának fizikai átalakulásáról. A regény vége legalább annyira nyitva hagyta a sztorit, mint amennyire nyitva van az ezerháromszáz világot összekötő kapu.
Örülök hogy visszahozták Bobbie nézőpontját, de nem igazán tudtam hova tenni Amos kattanását. Dobos karakterét sem éreztem annyira karizmatikusnak, hogy ennyire nagy arányban kelljen szerepet kapnia. Az viszont meglepett hogy Avarsala még felbukkant néhány cifra káromkodás erejéig. A történet eseményeinek részletességét nem érzem kellően kiegyensúlyozottnak.
A befejezés tulajdonképpen nagyon felbosszantott, mert fogalmam sincs hogy mikor lehet olvasni a folytatást. Ez teljesen kizökkent ebből a világból, kicsit el is vette a kedvem.

colman>!
James S. A. Corey: Perszepolisz felemelkedése

A klasszikus Star Wars trilógia és az Alienek óta nem olvastam sci fi-t. Jó régen volt. :) Ehhez képest kellemes meglepetés volt nekem ez a könyv. Szinte sajnálom, hogy nem pár száz évvel később születtem, hogy űrutazásban, új csillagrendszerek, világok megismerésében vehessek részt (már ha vannak egyáltalán :) ) Ahhoz képest, hogy állítólag ez a gyengébb részek közül való, nekem bejött.


Népszerű idézetek

Fumax KU>!

– Majd kellemes dolgokra gondolok – mondta erre Holden. – Pillangókra. Szivárványra.
– Mi a búbánat az a pillangó? – kérdezte Katria.

ViraMors P>!

– Fontos a kapcsolat a múlttal – jegyezte meg Trejo, ahogy átballagtak az enyhén lejtő fedélzeten. – A folyamatosság. Tiszteljük mindazokat, akik előttünk jöttek, és reméljük, hogy akiket mi a világra hozunk, ugyanezt teszik majd velünk.

ViraMors P>!

Chrisjen Avasarala egy kerekesszékben ült a terem végében, pisztáciát evett, és úgy tett, mintha eszelős lenne, hogy az emberek békén hagyják.

Kapcsolódó szócikkek: Chrisjen Avasarala
ViraMors P>!

Avasarala vállat vont.
– Mindenki kémkedik mindenki után, Camina. Ne tegyünk úgy, mintha felháborodnánk azon, hogy a víz nedves.

Kapcsolódó szócikkek: Chrisjen Avasarala
ViraMors P>!

Ahogy mondani szokták, minden nagy nemzetet egy pengével és egy hazugsággal alapítottak.

ViraMors P>!

– Nem értelmetlenül haltak meg – vigasztalta Avasarala.
– Mindenki értelmetlenül hal meg – válaszolta Dobos.

ViraMors P>!

Kétféleképp lehetett elrejteni valamit. Vagy olyan helyre tesszük, ahol senki sem láthatja, vagy mindenki szeme elé rakjuk ki ezer hasonlóval.

Fumax KU>!

Valahol, amikor még biztonsági munkákat vállalt el, látott egy beszélgetést egy öreg, mosolygós imámmal, akinek a nevére már nem emlékezett. A férfi gondolatai közül egyvalami ragadt meg benne: Emberi lény vagyok. Bármi, ami emberi lényekkel megeshet, velem is megtörténhet. Az azóta eltelt években Dobos néha-néha ebben lelt vigaszt. Vagy figyelmeztetésként fogta fel. Az emberek szerelmesek lesznek, így én is beleszerethetek valakibe. Az emberek állást találnak, így talán én is találok valamit magamnak. És az emberek megbetegszenek. Balesetet szenvednek. És most, feltételezte, az embereket elszakítja a családjuktól a háború és a történelem. Ezért aztán velem is megeshet ez. Még miután győztek is, vajon azt jelentheti ez, hogy újra Saba mellett ébredhet? A győzelemnek és a vereségnek oly sok formája létezett.

ViraMors P>!

– Kóstolja meg azt a péksüteményt! – javasolta az admirális. – A pékünk egy zseni.
Singh bólintott, és harapott egyet belőle. Túl édesnek találta, de a keserű feketekávéval tökéletesen kiegészítették egymást.

Kapcsolódó szócikkek: kávé
3 hozzászólás
ViraMors P>!

– Hozathatok valamit? Egy pohár vizet?
– Kávét – felelte Holden. – Egy kávé jólesne.

Kapcsolódó szócikkek: James (Jim) Holden · kávé

A sorozat következő kötete

A Térség sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Frank Herbert: A Dűne
Peter David: Beteljesülés
Pierce Brown: Arany háború
Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Dan Simmons: Hyperion bukása
John Scalzi: Szellemhadtest
Michael A. Stackpole: A pusztítás hercege
Ann Leckie: Mellékes háború
Martha Wells: Kritikus rendszerhiba
John Scalzi: Az utolsó emperátor