Memory's ​Legion (The Expanse 1,5, 2,5, 2,6, 3,5, 5,5, 6,5, 8,5, 9,5) 1 csillagozás

James S. A. Corey: Memory's Legion

Memory's Legion is the tenth book in The Expanse series that will be a collection of the short stories and novellas from the series also include the final novella of the series, The Sins of Our Fathers.

Contents:
The Expanse Short Fiction
Drive
The Butcher of Anderson Station
The Churn
Gods of Risk
The Vital Abyss
Strange Dogs
Auberon
The Sins of Our Fathers

>!
Orbit, London, 2022
400 oldal · ISBN: 9780316669146
>!
Orbit, London, 2022
400 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780316669191
>!
Orbit, London, 2022
460 oldal · ASIN: B096RSDCVK

Most olvassa 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

Syracusa>!
James S. A. Corey: Memory's Legion

A korábbi novellák gyűjtőkötete, plusz egy új. Kihagyhatatlan. Minden novella egy-egy történetmagyarázat vagy lélektani elemzés, egy fontos és folyton megjelenő vagy épp csak megemlített, majd elhallgatott mellékszál története, amikben talán csak egy közös van: a fő regénykötetekben két-három mondatot és rettentő hiányérzetet hagytak maguk után. Néha még ennyit sem. Csak utólag jön rá az ember, hogy: hoppá, talán volt egy ilyen nevű bolygó?
A visszatérő alapvetések, mint Fred irtóztató múltja és vezeklése, a első és egyben rettenetesen elszúrt Epstein-hajtóműpróba, a földöntúli erővel felturbózott zsarnokság különös erkölcse és természete, meg hasonlók.
Amíg a regények sokkal inkább cselekményekről és történésekről szólnak, ezek a novellák inkább a jellemekről, személyes sorsokról, bukásokról és úgy általában az emberekről.
Nem igazán vannak itt jó és rossz szereplők, sem hősök vagy gonosz emberek, mindenki csupán az, aki és az, ami. Eljárnak vécére, ha így érthető.
Ezek a novellák nem csak konkrét, kötött kérdésekre adnak választ. Fred történetében nem csak a múltat ismerjük meg, hanem hátteret kapunk a jelenéhez is, adalékot hétköznapi elmúlása pillanatáig minden döntéséhez, gyanakvásaihoz, gyengeségeihez – miközben Fred maga – már ahogyan olvasóként érzékeljük – ezáltal még inkább definiálhatatlanabbá, összetettebbé és esendőbbé válik. A gyarmatbolygó erőviszonyai és az egyes vezetők felemelkedése, ereje, erkölcse, esendősége és bukása a teljes emberiségre és az általa benépesített univerzumra leképezhető, a zseni pedig egy hideg technológiai kifejezésből szerethető emberré válik – csak hogy dühítően ostobán és lassan pusztuljon el. Tudtuk, hogy így lesz, hiszen ott van az első kötet elején valahol, de más így. Teljesen más.

Nem tudom, lesz-e magyar fordítás. Kifejezetten csalódás már az is, hogy eddig nem volt, miközben lett volna rá idő és mert pont olyan jók mint a regények és annyira része a sorozatnak minden novella, mintha most, az utolsó teljes regény magyar kiadása után még fejezetek hiányoznának innen-onnan.

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Yoon Ha Lee: Hexarchate Stories
Ursula K. Le Guin: The Found and the Lost
Alexandra Bracken: In Time
Yoon Ha Lee: Conservation of Shadows
Larry Niven: Limits
Bill Bridges: My Time Among the Stars
Clifford D. Simak: Dusty Zebra and Other Stories
Gardner Dozois (szerk.): The Year's Best Science Fiction: First Annual Collection
Guy Haley – Josh Reynolds – Braden Campbell – Joe Parrino – L. J. Goulding – Nick Kyme: The Great Devourer
Kameron Hurley: Apocalypse Nyx