Cibola ​meghódítása (A Térség 4.) 208 csillagozás

James S. A. Corey: Cibola meghódítása

ÚJ ​VILÁGOK VÁRNAK RÁD

„Üres lakás, a családnak semmi nyoma, eléggé hátborzongató. De az egész olyan, mintha katonai támaszpontra lelnénk, amit senki se őriz. Pilóta nélküli vadászgépek és tankok tétlenkednek a felszállópályán. Rosszindulatú dzsudzsut érzek itt. Valami rettenetes történt. Az lenne a legokosabb, ha mindenkit figyelmeztetnél, hogy mielőbb húzzanak el innen.”

Miután a térkapuk ezernyi új világhoz nyitottak utat, megkezdődött a bolygók gyarmatosítása. Új életre vágyó telepesek ezrei özönlenek ki a Naprendszerből. Az Ilosz, e roppant új határvidék első emberi kolóniája vérben és tűzben születik.

A független telepesek pusztán elszántságukra, bátorságukra és az otthoni hosszú háborúk tapasztalataira támaszkodva szállnak szembe a hivatalos engedéllyel rendelkező nagyvállalat gyarmatosító hajójával. A küzdelem egyre inkább elfajul. Ráadásul az új, idegen világ felderítése közben egyre félelmetesebb dolgokra derül fény.

James Holdent és kis… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Fumax, Budapest, 2023
596 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155514296 · Fordította: Galamb Zoltán
>!
Fumax, Budapest, 2015
568 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155514296 · Fordította: Galamb Zoltán
>!
Fumax, Budapest, 2015
568 oldal · ISBN: 9786155514401 · Fordította: Galamb Zoltán

Kapcsolódó zóna

!

The Expanse – A Térség

43 tag · 22 karc · Utolsó karc: 2022. december 27., 09:09 · Bővebben


Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Amos Burton · James (Jim) Holden · Joe Miller · Chrisjen Avasarala · Alex Kamal · Gunnery Sergeant Roberta "Bobbie" W. Draper · Naomi Nagata · Basia Merton · Dimitri Havelock


Kedvencelte 13

Most olvassa 11

Várólistára tette 48

Kívánságlistára tette 92

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

ViraMors P>!
James S. A. Corey: Cibola meghódítása

Ezt a részt is kissé kiegyensúlyozatlannak éreztem, az első felében rengeteg a nyűglődés, egyes karakterek folyamatosan ugyanazokat a köröket futották újra és újra, egyes bosszantó pillanatokban kénytelen voltam 1-2 napra félretenni a könyvet. Pedig már az eleje is tele lehetne van kifejezetten érdekes momentumokkal, mégis elszenvedték.
A második felére szerencsére összekapta magát a történet is, meg a karakterek többsége. Kifejezetten tetszett a küzdelem az idegen bolygóval, ugyanakkor csak csóválni tudtam a fejemet az emberi hülyeségen. spoiler
Még mindig hadilábon állok azzal, hogy kötetenként új nézőpontkarakterek teremnek Holden mellé, az viszont kifejezetten tetszett, hogy ezúttal két ismeretlen ismerős is volt köztük, akik a korábbi kötetekben hosszabb-rövidebb időre már megjelentek, hasonlóan örültem a prológusban és az epilógusban Bobbi és Avasarala felbukkanásának.. A Rocinante legénysége – szokás szerint – remekül teljesített, nagyon élveztem őket, továbbra is nagyon szeretem ezt a bandát, hajóstul, kávéfőzőstül mindenestül :)
Minden kínja és problémája ellenére továbbra is érdekesnek, okosnak tartom a sorozatot. Az Ilosz remekül megalkotott helyszín, a bolygón és körülötte történt események érezhetően átgondoltak, rengeteg háttérmunka lehetett mögötte. A fő szállal mondjuk úgy érzem, hogy nem haladtunk túl sokat előre, de legalább az a kicsit kellően érdekes volt.
Összességében jó rész volt, bár lehetett volna jobb is, jöhet a következő.

5 hozzászólás
Mrs_Curran_Lennart P>!
James S. A. Corey: Cibola meghódítása

Most nem tudok öt csillagot adni a történetre, mert az eleje eléggé vontatottnak tűnt.
Maga a történet az Iloszon, egy földszerű bolygón játszódik. Övlakó menekültek telepedtek meg itt, mire az EN egy tudósokkal telített hajója megérkezik. Persze, hogy elmérgesedik a helyzet, pláne úgy, hogy egy pszichopata elmebeteg irányítja a földi vállalat biztonsági szolgálatát. Mire Holden megérkezik már jó páran meghaltak. Aztán a bolygó is ellenük fordul és a könyv második felétől be is indul a cselekmény.
Amolyan idegen bolygóra helyezett vadnyugati sztori. Felfedezni az új világot mindentől távol. Hiába tartják a kapcsolatot a földiekkel, magukra vannak utalva, segítség nélkül kell megoldani a problémákat. Újból feltűnik a Miller-izé, de legalább segítőkész. Amos pedig jó arc volt, ahogy Jimet támogatta. Az újonnan megismert szereplők közül (Basia, Elvi, Havelock) a végére leginkább Havelockot kedveltem meg. Reálisan tudott gondolkodni vészhelyzetben is, ami a legtöbb bekattant mérnökről nem volt elmondható.
És a poén a végére spoiler

NewL P>!
James S. A. Corey: Cibola meghódítása

A sorozat eddigi köteteit is kedveltem, de ez most a kedvenc. Izgalmas alaphelyzet, ami majdnem teljes katasztrófába vezetett, és az emberek és az ellentéteik annyira jól voltak ábrázolva, hogy már az elvitte a könyvet. Azért még most is sok szereplő csak azért van benne, hogy egy-egy emberi tulajdonságot kiemeljen, de azért jobban lettek ábrázolva az eddigieknél.

Shanara>!
James S. A. Corey: Cibola meghódítása

„Az eddigiekhez hasonlóan most is új szereplőket vonultat fel a történetben a szerzőpáros – kivéve persze Holdent és a csapatát, akik állandó tényezőként vannak jelen. A bolygót kutató tudósok nézőpontját Elvi, a telepesekét Basia képviseli. Illetve megkapjuk még Havelock szemszögét, aki jelenleg az EN hajón biztonsági szolgálatos, spoiler. Szóval a választott nézőpontokon keresztül megint teljes leírás születik az eseményekről és ez így van jól, mert bizony van miről írni. (…)

Az az igazság, hogy én nagyon szerettem olvasni ezt a regényt, csak úgy faltam az oldalakat és a fejezeteket. Mindegyik nézőpont érdekes volt, mindegyik fontos volt és hatalmas léptekkel vitte előre a cselekményt. Eseményből is volt bőven, igazi katasztrófatörténet kerekedett ki belőle a végére, mindenféle ínnyencségekkel spoiler megfűszerezve. spoiler

Ez nagyon mozgalmas és izgalmas volt. Mindegy, hogy hol és kinek a szemszögét olvastam éppen, a körmöm rágtam le idegességemben, mert mindenhol zajlottak az események: a bolygón, az űrben, a hajókon. Amennyire nemcsíptem Havelock személyét eddig – és a regény elején –, most éppen annyira megkedveltem. Aztán ott van Basia, aki szintén szerepelt már a Kalibán háborúja című részbenspoiler. Az ő személyére rányomta a bélyegét az átélt válság és bizony a rinyálástól nem látta a lényeget, de azért egy idő után ő is összeszedte magát. És Holden? Holden hozza a szokásos formáját, amikor is azt hiszik róla, hogy kiszámítható, de azért csak tud meglepetést okozni – nem is keveset. (…)

Remélem, hogy a folytatások is ugyanilyen lebilincselőek, érdekesek és izgalmasak lesznek, mert a regény által nyújtott élmény nekem most nagyon, de nagyon jól esett. Végül is rájöttem, hogy én ezt a fajta sci-fit szeretem: amiben van technikai leírás, de amelyben a cselekményé és az emberi természeté a főszerep.”
Bővebben: https://shanarablog.blogspot.hu/2017/07/james-s-corey-c…

3 hozzászólás
Lisie87>!
James S. A. Corey: Cibola meghódítása

Biztos jó adag elfogultság is szól belőlem, de nagyon szeretem ezt a sorozatot és ebben a részben sem csalódtam.
Legjobban a felétől indulnak be az események, előtte inkább építkezik és bemutatja a szemben álló feleket, motivációkat. Kis csapatunk most is igazi galibába keveredik és élvezetes volt olvasni, ahogy külön-külön csapatonként küzdenek meg velük.
Remélem jövőre belefér az időmbe a egy-egy folytatás!! :)

2 hozzászólás
Elhaym>!
James S. A. Corey: Cibola meghódítása

Ez a rész most nem nyomozós, nem zombis, nem űrcsatás, nincs tele összeesküvéssel sem. Itt most a túlélés a tét. Tele van tragédiával, fájdalommal, félelemmel, elkeseredéssel, rettegéssel, halálfélelemmel. Sokszor csak elszoruló torokkal és könnyes szemmel tudtam olvasni. Kiszámíthatatlan, hogy mi vár a szereplőkre a pokoli bolygón.

A legnagyobb erőssége a történetnek, hogy valósághű. Mindig a harc, a bosszú, az önző érdekek. Miért kell megvárni azt a pillanatot, amikor már nem létezik különbség ők és mi között, hanem csak bajba jutott emberek vannak? Miért csak egy katasztrófa képes egybe kovácsolni az embereket? Sok olyan kérdés, amit a mai világban is felteszünk nap mint nap.
Bővebben:
https://elhaym.wordpress.com/2016/01/02/james-s-a-corey…

Vladi>!
James S. A. Corey: Cibola meghódítása

Végre könnyű dolgom volt egy szerkesztéssel, az eddigi Térség kötetek közül szerintem a fordítása ennek sikerült a legjobban, viszont az amerikai kollégák helyében alaposan nyestem volna a szövegmennyiségből. Több mint egymillió leütés, az isten szent szerelmére!
Corey-éknek sikerült ismét sok új ötlettel elérni azt, hogy a sorozat negyedik kötetét ne érezzük repetitívnek, vagy bőrlehúzásnak, csak tényleg lehetett volna egy kicsit rövidebb.
Érdekes volt, hogy magamban mostmár a legtöbb szereplőt a tévésorozat főszereplői alapján képzeltem el, és ezzel többnyire semmi problémám sem volt. Egy csomó jelenetet pedig már úgy láttam a saját képzeletem vásznán, mint ahogy az várhatóan meg lesz filmesítve. Nagyon adja magát ez az anyag erre, úgyhogy szívből remélem eljut majd a tévésorozat a negyedik szezonig, ahol ennek a kötetnek a feldolgozása lesz soron.

4 hozzászólás
Morpheus>!
James S. A. Corey: Cibola meghódítása

Vihar egy pohár vízben, úgy a végéig érteni se lehetett, hogy ennek most mi értelme van? Aztán persze oda lett pöttyentve egy erőltetett magyarázat, hogy mit keres ott Holden, a pszichopatának tűnő biztonsági főnök és a dühös telepesek között?
Persze azért valamit kapunk a „pénzünkért”, de végig hiányérzetem volt, mert Holden és Miller között alig volt kommunikáció, ami volt, az is elég suta, két könyv óta alig léptünk előre valamit. Vajon ez már tényleg az ötletek elapadása? Bennem eléggé elapadt a vágy, hogy olvassam a folytatásokat…

Fallen_Angel P>!
James S. A. Corey: Cibola meghódítása

Azt hiszem, így a negyedik rész után már nyugodtan írhatom, hogy kedvelem A Térséget. Még akkor is, ha a Cibola meghódítása nem volt tökéletes. Az eleje kissé unalmas, míg a második felébe túl sok fordulatot zsúfoltak. Ezen az aránytalanságon kívül más hibát nem nagyon találtam benne (talán egy idegesítő szereplő volt benne, de olyan is kell a könyvekbe). Szépen vitte tovább a korábban elkezdett szálat, de tudott újat is mutatni a gyarmatosítandó bolygóval.

Holden és kis csapata hozták a formájukat és pont ezért szeretem őket. Az idealista, kávéfüggő kapitány azonban csak a kettes számú kedvencem volt, mert spoiler-nak most is csak pár mondat kellett, hogy elvigye a show-t. :D
A következő részt már beszereztem, hamarosan folytatom a sorozatot.

Razor P>!
James S. A. Corey: Cibola meghódítása

A harmadik rész végén jelentősen kitárult a Térség világa, így nagy reményekkel kezdtem bele ebbe a részbe, miféle ismeretlen bolygókat mutat majd be. Nos, bolygók helyett lett egy bolygó, ami egész érdekesen volt ábrázolva, ráadásul ott figyelt egy rejtélyes szál is, ám ennek haladása helyett már megint arról olvashattam, hogy az épp aktuális két emberi tábor hogyan kínlódik egymással. Értem én, hogy kellett valami indok Holdenék behozására, de nem lehetett volna ezt gyorsabban lezavarni? A történet aztán a könyv felétől úgy-ahogy végre beindult, de a nagy háttérsztori szempontjából nem igazán haladtunk, ráadásul a négy nézőpontkarakterből Elvit én spec. a kötelező tudósszemszög és a finálét leszámítva feleslegesnek éreztem, utóbbi helyen kb. bárki átvehette volna a helyét. Persze a folytatásra majd benevezek, de csak idővel, ennek még ülepednie kell.

>!
Fumax, Budapest, 2015
568 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155514296 · Fordította: Galamb Zoltán

Népszerű idézetek

Mrs_Curran_Lennart P>!

– Értem – felelte belenyugvón Holden. – Nincs kávé. Ez egy igazán rettenetes bolygó.

411. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kávé
Razor P>!

– Hogy bírja a kapitány? – érdeklődött Alex.
– Nem túl fényesen. És megint megakadályozta, hogy megtegyem, amit nyilvánvalóan tenni kellene.
– Hogy pofán lődd az RCE biztonsági parancsnokát?
– Aaaa – duruzsolta Amos. – Szívmelengető, hogy ilyen jó ismersz.

252. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alex Kamal · Amos Burton
Mrs_Curran_Lennart P>!

Mert a valódi szörnyetegek nem tűnnek el attól, hogy becsukod a szemed.

235. Oldal

pamacska777>!

A francba! – átkozódott Holden, miután bontotta a kapcsolatot. – Volt már olyan érzésetek, hogy a világmindenség összeesküdött ellenetek?
– Néha olyan érzésem támad, hogy a világmindenség „ellened” esküdött össze – felelte széles vigyorral Amos. – Szórakoztató látvány.

46. oldal, Negyedik fejezet: Holden (Fumax 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Amos Burton · James (Jim) Holden
nyirog>!

Rettenetesen szeretném melletted megérni, hogy elképesztően vén, rozoga és valószínűleg szenilis és vizelet-visszatartási problémákkal küszködő öregember váljon belőlem.

2 hozzászólás
Aniko385>!

Elképesztő, merengett el Bobbie, hogy az emberiség milyen gyorsan eljutott a „Miféle elképzelhetetlen intelligencia alkotta meg e lelkünket felkavaró csodákat?”-tól a „Nos, ha már senki sincs itt, magunkkal vihetnénk a cuccukat?”-ig.

8. oldal

Mhysa>!

– Legyél itt, amikor visszaérek, melák! – búcsúzott el Holden, és rácsapott Amos vállára.
– A végsőkig tartom a frontot – válaszolta széles mosollyal Amos.
– Benne van a munkaköri leírásomban.

Kapcsolódó szócikkek: Amos Burton · James (Jim) Holden
atzilla>!

És… és mégis mit jelent a civilizáció, ha nem azt, hogy az emberek elbeszélgetnek egymással egy istenverte sör mellett?

202. oldal, Huszadik fejezet: Elvi (Fumax 2015)

Kapcsolódó szócikkek: civilizáció · sör
atzilla>!

– Egy tömeghajtómű megépítését tervezik, amivel segélykészleteket küldenének.
– Igen? – hümmögött Amos. – Na és ahhoz mennyi idő kell?
– Nagyjából hét hónap – felelte Naomi. – De mire meglesz, még csak három hónapja leszünk halottak.

445. oldal, Negyvenötödik fejezet - Havelock (Fumax, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Amos Burton · Dimitri Havelock · Naomi Nagata
atzilla>!

Az emberiség ugyan kimászott a gravitációs kútból, de a mások fölé magasodás, a dominancia egyértelművé tételének érzete túl mélyen gyökerezett az ember ösztöneiben ahhoz, hogy egy nullgravitációhoz hasonló, jelentéktelen tényező kitörölhesse.

194. oldal, Tizenkilencedik fejezet - Havelock (Fumax, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: dominancia

A sorozat következő kötete

A Térség sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

John Scalzi: A lázadás hangjai
On Sai: Lucy
Christie Golden: Valerian és az ezer bolygó városa
Andy Weir: A Hail Mary-küldetés
Raana Raas: Kiszakadtak
Andy Weir: A marsi
Amie Kaufman – Jay Kristoff: Aurora Rising – Aurora felemelkedése
Pierce Brown: Arany háború
J. D. Robb: Meztelenül a halálba
William R. Forstchen: Egy másodperccel később