Cibola ​meghódítása (A Térség 4.) 153 csillagozás

James S. A. Corey: Cibola meghódítása

ÚJ ​VILÁGOK VÁRNAK RÁD

„Üres lakás, a családnak semmi nyoma, eléggé hátborzongató. De az egész olyan, mintha katonai támaszpontra lelnénk, amit senki se őriz. Pilóta nélküli vadászgépek és tankok tétlenkednek a felszállópályán. Rosszindulatú dzsudzsut érzek itt. Valami rettenetes történt. Az lenne a legokosabb, ha mindenkit figyelmeztetnél, hogy mielőbb húzzanak el innen.”

Miután a térkapuk ezernyi új világhoz nyitottak utat, megkezdődött a bolygók gyarmatosítása. Új életre vágyó telepesek ezrei özönlenek ki a Naprendszerből. Az Ilosz, e roppant új határvidék első emberi kolóniája vérben és tűzben születik.

A független telepesek pusztán elszántságukra, bátorságukra és az otthoni hosszú háborúk tapasztalataira támaszkodva szállnak szembe a hivatalos engedéllyel rendelkező nagyvállalat gyarmatosító hajójával. A küzdelem egyre inkább elfajul. Ráadásul az új, idegen világ felderítése közben egyre félelmetesebb dolgokra derül fény.

James Holdent és kis… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Fumax, Budapest, 2015
568 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155514296 · Fordította: Galamb Zoltán
>!
Fumax, Budapest, 2015
ISBN: 9786155514401 · Fordította: Galamb Zoltán

Kapcsolódó zóna

!

The Expanse – A Térség

20 tag · 8 karc · Utolsó karc: 2019. november 19., 12:22 · Bővebben


Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

James (Jim) Holden · Joe Miller · Amos Burton · Alex Kamal · Chrisjen Avasarala · Gunnery Sergeant Roberta "Bobbie" W. Draper · Naomi Nagata · Basia Merton · Dimitri Havelock


Kedvencelte 7

Most olvassa 15

Várólistára tette 42

Kívánságlistára tette 71


Kiemelt értékelések

>!
ViraMors P
James S. A. Corey: Cibola meghódítása

Ezt a részt is kissé kiegyensúlyozatlannak éreztem, az első felében rengeteg a nyűglődés, egyes karakterek folyamatosan ugyanazokat a köröket futották újra és újra, egyes bosszantó pillanatokban kénytelen voltam 1-2 napra félretenni a könyvet. Pedig már az eleje is tele lehetne van kifejezetten érdekes momentumokkal, mégis elszenvedték.
A második felére szerencsére összekapta magát a történet is, meg a karakterek többsége. Kifejezetten tetszett a küzdelem az idegen bolygóval, ugyanakkor csak csóválni tudtam a fejemet az emberi hülyeségen. spoiler
Még mindig hadilábon állok azzal, hogy kötetenként új nézőpontkarakterek teremnek Holden mellé, az viszont kifejezetten tetszett, hogy ezúttal két ismeretlen ismerős is volt köztük, akik a korábbi kötetekben hosszabb-rövidebb időre már megjelentek, hasonlóan örültem a prológusban és az epilógusban Bobbi és avsarala felbukkanásának.. A Rocinante legénysége – szokás szerint – remekül teljesített, nagyon élveztem őket, továbbra is nagyon szeretem ezt a bandát, hajóstul, kávéfőzőstül mindenestül :)
Minden kínja és problémája ellenére továbbra is érdekesnek, okosnak tartom a sorozatot. Az Ilosz remekül megalkotott helyszín, a bolygón és körülötte történt események érezhetően átgondoltak, rengeteg háttérmunka lehetett mögötte. A fő szállal mondjuk úgy érzem, hogy nem haladtunk túl sokat előre, de legalább az a kicsit kellően érdekes volt.
Összességében jó rész volt, bár lehetett volna jobb is, jöhet a következő.

5 hozzászólás
>!
Mrs_Curran_Lennart P
James S. A. Corey: Cibola meghódítása

Most nem tudok öt csillagot adni a történetre, mert az eleje eléggé vontatottnak tűnt.
Maga a történet az Iloszon, egy földszerű bolygón játszódik. Övlakó menekültek telepedtek meg itt, mire az EN egy tudósokkal telített hajója megérkezik. Persze, hogy elmérgesedik a helyzet, pláne úgy, hogy egy pszichopata elmebeteg irányítja a földi vállalat biztonsági szolgálatát. Mire Holden megérkezik már jó páran meghaltak. Aztán a bolygó is ellenük fordul és a könyv második felétől be is indul a cselekmény.
Amolyan idegen bolygóra helyezett vadnyugati sztori. Felfedezni az új világot mindentől távol. Hiába tartják a kapcsolatot a földiekkel, magukra vannak utalva, segítség nélkül kell megoldani a problémákat. Újból feltűnik a Miller-izé, de legalább segítőkész. Amos pedig jó arc volt, ahogy Jimet támogatta. Az újonnan megismert szereplők közül (Basia, Elvi, Havelock) a végére leginkább Havelockot kedveltem meg. Reálisan tudott gondolkodni vészhelyzetben is, ami a legtöbb bekattant mérnökről nem volt elmondható.
És a poén a végére spoiler

>!
NewL P
James S. A. Corey: Cibola meghódítása

A sorozat eddigi köteteit is kedveltem, de ez most a kedvenc. Izgalmas alaphelyzet, ami majdnem teljes katasztrófába vezetett, és az emberek és az ellentéteik annyira jól voltak ábrázolva, hogy már az elvitte a könyvet. Azért még most is sok szereplő csak azért van benne, hogy egy-egy emberi tulajdonságot kiemeljen, de azért jobban lettek ábrázolva az eddigieknél.

>!
Shanara
James S. A. Corey: Cibola meghódítása

"Az eddigiekhez hasonlóan most is új szereplőket vonultat fel a történetben a szerzőpáros – kivéve persze Holdent és a csapatát, akik állandó tényezőként vannak jelen. A bolygót kutató tudósok nézőpontját Elvi, a telepesekét Basia képviseli. Illetve megkapjuk még Havelock szemszögét, aki jelenleg az EN hajón biztonsági szolgálatos, spoiler. Szóval a választott nézőpontokon keresztül megint teljes leírás születik az eseményekről és ez így van jól, mert bizony van miről írni. (…)

Az az igazság, hogy én nagyon szerettem olvasni ezt a regényt, csak úgy faltam az oldalakat és a fejezeteket. Mindegyik nézőpont érdekes volt, mindegyik fontos volt és hatalmas léptekkel vitte előre a cselekményt. Eseményből is volt bőven, igazi katasztrófatörténet kerekedett ki belőle a végére, mindenféle ínnyencségekkel spoiler megfűszerezve. spoiler

Ez nagyon mozgalmas és izgalmas volt. Mindegy, hogy hol és kinek a szemszögét olvastam éppen, a körmöm rágtam le idegességemben, mert mindenhol zajlottak az események: a bolygón, az űrben, a hajókon. Amennyire nemcsíptem Havelock személyét eddig – és a regény elején –, most éppen annyira megkedveltem. Aztán ott van Basia, aki szintén szerepelt már a Kalibán háborúja című részbenspoiler. Az ő személyére rányomta a bélyegét az átélt válság és bizony a rinyálástól nem látta a lényeget, de azért egy idő után ő is összeszedte magát. És Holden? Holden hozza a szokásos formáját, amikor is azt hiszik róla, hogy kiszámítható, de azért csak tud meglepetést okozni – nem is keveset. (…)

Remélem, hogy a folytatások is ugyanilyen lebilincselőek, érdekesek és izgalmasak lesznek, mert a regény által nyújtott élmény nekem most nagyon, de nagyon jól esett. Végül is rájöttem, hogy én ezt a fajta sci-fit szeretem: amiben van technikai leírás, de amelyben a cselekményé és az emberi természeté a főszerep."
Bővebben: https://shanarablog.blogspot.hu/2017/07/james-s-corey-c…

3 hozzászólás
>!
Elhaym
James S. A. Corey: Cibola meghódítása

Ez a rész most nem nyomozós, nem zombis, nem űrcsatás, nincs tele összeesküvéssel sem. Itt most a túlélés a tét. Tele van tragédiával, fájdalommal, félelemmel, elkeseredéssel, rettegéssel, halálfélelemmel. Sokszor csak elszoruló torokkal és könnyes szemmel tudtam olvasni. Kiszámíthatatlan, hogy mi vár a szereplőkre a pokoli bolygón.

A legnagyobb erőssége a történetnek, hogy valósághű. Mindig a harc, a bosszú, az önző érdekek. Miért kell megvárni azt a pillanatot, amikor már nem létezik különbség ők és mi között, hanem csak bajba jutott emberek vannak? Miért csak egy katasztrófa képes egybe kovácsolni az embereket? Sok olyan kérdés, amit a mai világban is felteszünk nap mint nap.
Bővebben:
https://elhaym.wordpress.com/2016/01/02/james-s-a-corey…

>!
Vladi
James S. A. Corey: Cibola meghódítása

Végre könnyű dolgom volt egy szerkesztéssel, az eddigi Térség kötetek közül szerintem a fordítása ennek sikerült a legjobban, viszont az amerikai kollégák helyében alaposan nyestem volna a szövegmennyiségből. Több mint egymillió leütés, az isten szent szerelmére!
Corey-éknek sikerült ismét sok új ötlettel elérni azt, hogy a sorozat negyedik kötetét ne érezzük repetitívnek, vagy bőrlehúzásnak, csak tényleg lehetett volna egy kicsit rövidebb.
Érdekes volt, hogy magamban mostmár a legtöbb szereplőt a tévésorozat főszereplői alapján képzeltem el, és ezzel többnyire semmi problémám sem volt. Egy csomó jelenetet pedig már úgy láttam a saját képzeletem vásznán, mint ahogy az várhatóan meg lesz filmesítve. Nagyon adja magát ez az anyag erre, úgyhogy szívből remélem eljut majd a tévésorozat a negyedik szezonig, ahol ennek a kötetnek a feldolgozása lesz soron.

4 hozzászólás
>!
Morpheus
James S. A. Corey: Cibola meghódítása

Vihar egy pohár vízben, úgy a végéig érteni se lehetett, hogy ennek most mi értelme van? Aztán persze oda lett pöttyentve egy erőltetett magyarázat, hogy mit keres ott Holden, a pszichopatának tűnő biztonsági főnök és a dühös telepesek között?
Persze azért valamit kapunk a „pénzünkért”, de végig hiányérzetem volt, mert Holden és Miller között alig volt kommunikáció, ami volt, az is elég suta, két könyv óta alig léptünk előre valamit. Vajon ez már tényleg az ötletek elapadása? Bennem eléggé elapadt a vágy, hogy olvassam a folytatásokat…

>!
Fallen_Angel P
James S. A. Corey: Cibola meghódítása

Azt hiszem, így a negyedik rész után már nyugodtan írhatom, hogy kedvelem A Térséget. Még akkor is, ha a Cibola meghódítása nem volt tökéletes. Az eleje kissé unalmas, míg a második felébe túl sok fordulatot zsúfoltak. Ezen az aránytalanságon kívül más hibát nem nagyon találtam benne (talán egy idegesítő szereplő volt benne, de olyan is kell a könyvekbe). Szépen vitte tovább a korábban elkezdett szálat, de tudott újat is mutatni a gyarmatosítandó bolygóval.

Holden és kis csapata hozták a formájukat és pont ezért szeretem őket. Az idealista, kávéfüggő kapitány azonban csak a kettes számú kedvencem volt, mert spoiler-nak most is csak pár mondat kellett, hogy elvigye a show-t. :D
A következő részt már beszereztem, hamarosan folytatom a sorozatot.

>!
Razor SMP
James S. A. Corey: Cibola meghódítása

A harmadik rész végén jelentősen kitárult a Térség világa, így nagy reményekkel kezdtem bele ebbe a részbe, miféle ismeretlen bolygókat mutat majd be. Nos, bolygók helyett lett egy bolygó, ami egész érdekesen volt ábrázolva, ráadásul ott figyelt egy rejtélyes szál is, ám ennek haladása helyett már megint arról olvashattam, hogy az épp aktuális két emberi tábor hogyan kínlódik egymással. Értem én, hogy kellett valami indok Holdenék behozására, de nem lehetett volna ezt gyorsabban lezavarni? A történet aztán a könyv felétől úgy-ahogy végre beindult, de a nagy háttérsztori szempontjából nem igazán haladtunk, ráadásul a négy nézőpontkarakterből Elvit én spec. a kötelező tudósszemszög és a finálét leszámítva feleslegesnek éreztem, utóbbi helyen kb. bárki átvehette volna a helyét. Persze a folytatásra majd benevezek, de csak idővel, ennek még ülepednie kell.

>!
Fumax, Budapest, 2015
568 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155514296 · Fordította: Galamb Zoltán
>!
Dubovszki_Martin
James S. A. Corey: Cibola meghódítása

Féltem kicsit, hogy az eredetileg trilógiára tervezett ciklust tovább folytatja a szerzőpáros, szerencsére nem kellett csalódnom.
Simán hozza az előző kötetek színvonalát: lendületes, szórakoztató sci-fi. Persze nem tör olyan magasságokba, mint mondjuk a Hyperion, de nem is ez a célja.
A harmadik kötet végén, amikor megnyílt a kapu, az emberiség óriási lehetőséget kapott, hogy terjeszkedjen a Naprendszerünkön túlra, amit együttesen hatalmas örömmel és elvárásokkal kellett volna fogadnia, de persze most is akad egy gonosz (?) nagy vállalat, ami másként gondolja és elűzné az illegális (?) bolygófoglalókat az Iloszról. De a helyzet koránt sem ilyen egyszerű, mert mi jogon ad bármelyik politikai fél felhatalmazást arra, hogy egy idegen bolygón, a Tejút másik oldalán, csak az ő emberei szállhatnak le.. Eleinte úgy éreztem, hogy hasonlóan az Űrhajótöröttekhez, nem nagyon fogok többet megtudni a metaplotról, de aztán a szerzők szépen csöpögtetik az információt a protomolekulát létrehozó civilizációról és annak eltűnéséről.
Akinek tetszett az előző három rész, bátram vágjon bele, nem fog csalódást okozni a könyv. Remélem az ötödik rész sem fog alább adni a színvonalból.


Népszerű idézetek

>!
Mrs_Curran_Lennart P

– Értem – felelte belenyugvón Holden. – Nincs kávé. Ez egy igazán rettenetes bolygó.

411. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kávé
>!
Razor SMP

– Hogy bírja a kapitány? – érdeklődött Alex.
– Nem túl fényesen. És megint megakadályozta, hogy megtegyem, amit nyilvánvalóan tenni kellene.
– Hogy pofán lődd az RCE biztonsági parancsnokát?
– Aaaa – duruzsolta Amos. – Szívmelengető, hogy ilyen jó ismersz.

252. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alex Kamal · Amos Burton
>!
Mrs_Curran_Lennart P

Mert a valódi szörnyetegek nem tűnnek el attól, hogy becsukod a szemed.

235. Oldal

>!
pamacska777

A francba! – átkozódott Holden, miután bontotta a kapcsolatot. – Volt már olyan érzésetek, hogy a világmindenség összeesküdött ellenetek?
– Néha olyan érzésem támad, hogy a világmindenség „ellened” esküdött össze – felelte széles vigyorral Amos. – Szórakoztató látvány.

46. oldal, Negyedik fejezet: Holden (Fumax 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Amos Burton · James (Jim) Holden
>!
Aniko385

Elképesztő, merengett el Bobbie, hogy az emberiség milyen gyorsan eljutott a „Miféle elképzelhetetlen intelligencia alkotta meg e lelkünket felkavaró csodákat?”-tól a „Nos, ha már senki sincs itt, magunkkal vihetnénk a cuccukat?”-ig.

8. oldal

>!
Mhysa

– Legyél itt, amikor visszaérek, melák! – búcsúzott el Holden, és rácsapott Amos vállára.
– A végsőkig tartom a frontot – válaszolta széles mosollyal Amos.
– Benne van a munkaköri leírásomban.

Kapcsolódó szócikkek: Amos Burton · James (Jim) Holden
>!
Nagy_Nándor

-Mert ezt akarta tőlem. Ha jól időzítesz, megparancsolhatod a napnak, hogy keljen fel.

234. oldal, Holden (FUMAX, 2015)

>!
atzilla P

– Egy tömeghajtómű megépítését tervezik, amivel segélykészleteket küldenének.
– Igen? – hümmögött Amos. – Na és ahhoz mennyi idő kell?
– Nagyjából hét hónap – felelte Naomi. – De mire meglesz, még csak három hónapja leszünk halottak.

445. oldal, Negyvenötödik fejezet - Havelock (Fumax, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Amos Burton · Dimitri Havelock · Naomi Nagata
>!
atzilla P

Az emberiség ugyan kimászott a gravitációs kútból, de a mások fölé magasodás, a dominancia egyértelművé tételének érzete túl mélyen gyökerezett az ember ösztöneiben ahhoz, hogy egy nullgravitációhoz hasonló, jelentéktelen tényező kitörölhesse.

194. oldal, Tizenkilencedik fejezet - Havelock (Fumax, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: dominancia
>!
atzilla P

És… és mégis mit jelent a civilizáció, ha nem azt, hogy az emberek elbeszélgetnek egymással egy istenverte sör mellett?

202. oldal, Huszadik fejezet: Elvi (Fumax 2015)

Kapcsolódó szócikkek: civilizáció · sör

A sorozat következő kötete

A Térség sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

William R. Forstchen: Egy másodperccel később
John Scalzi: Vének háborúja
Joe Haldeman: Örök háború
Andy Weir: A marsi
Orson Scott Card: Végjáték
Frank Herbert: Dűne
Pierce Brown: Arany háború
Michael A. Stackpole: A pusztítás hercege
John Scalzi: Pusztító tűz
L. J. Wesley: Egy űrállomás-takarító naplója – A teljes történet