Cibola ​Burn (The Expanse 4.) 10 csillagozás

James S. A. Corey: Cibola Burn James S. A. Corey: Cibola Burn

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

The gates have opened the way to thousands of habitable planets, and the land rush has begun. Settlers stream out from humanity's home planets in a vast, poorly controlled flood, landing on a new world. Among them, the Rocinante, haunted by the vast, posthuman network of the protomolecule as they investigate what destroyed the great intergalactic society that built the gates and the protomolecule.

But Holden and his crew must also contend with the growing tensions between the settlers and the company which owns the official claim to the planet. Both sides will stop at nothing to defend what's theirs, but soon a terrible disease strikes and only Holden – with help from the ghostly Detective Miller – can find the cure.

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Orbit, Egyesült Királyság, 2015
puhatáblás · ISBN: 9780356504193
>!
Orbit, London, 2014
592 oldal · ISBN: 9780356504186
>!
Orbit, London, 2014
608 oldal · ISBN: 9780316217620

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Noro >!
James S. A. Corey: Cibola Burn

Az Expanse azon ritka sorozatok közé tartozik, amelyek filmváltozata túlszárnyalja a regényeket. spoiler Holden és csapata sokkal jobban kidolgozott karakterek a képernyőn, mint amit ezeken az oldalakon fel tudtak mutatni a szerzők. De a Cibola Burn a történetével sem tudott megfogni. A második rész izgalmasabb volt, a harmadik pedig még azt a szintet is megütötte, a amit én elgondolkodtatónak neveznék. A folytatás ehhez képest komoly visszaesés.

A sztori tulajdonképpen egyszerű, mint a faék, helyenként olyan leegyszerűsített megoldásokkal, amelyeket nem is találtam túlságosan meggyőzőnek. Egyetlen exobolygó egyetlen kolóniáján játszódik, miközben a nagyvilágban (a jelek szerint) semmi sem történik, csak figyelik a népek a drámát kiguvadt szemekkel. Egészen nyilvánvaló, hogy az első földi gyarmatosítók/konkvisztádorok figurái köszönnek vissza e futurisztikus újramesélés során. Csakhogy ami a kora újkori Földön szükségszerűnek tűnhetett, annak az űr végtelenjében nincs igazán értelme – még akkor sem, ha a szereplők többször is megpróbálják megmagyarázni, hogy mégis van. (Tán a szerzők is győzködték magukat írás közben?) A gonosz vállalat láncos kutyái egyre kevésbé képesek hitelesek maradni, miközben a talaj egyre inkább kiszalad alóluk és érveik alól.

Nagyban feldobták a könyvet a bolygó körüli pályán zajló események, amelyek kifejezetten izgalmasak voltak. (Na meg az űropera legyen űropera, elvtársak.) Én a biológiai kitérőket is érdekesnek találtam, kár, hogy egy kissé elnagyoltak maradtak. Hasonló a helyzet a protomolekulás szállal: hosszú előkészítés után ebből csak annyira futotta, hogy Holden bemegy egy alien labirintusba és megoldja a questet. De hogy valójában mi történt és hogyan, arról szinte semmit nem tudtam meg.

Az utószó egyébként zseniális, és teljesen más megvilágításba helyezi az eseményeket. De tessék mondani, nem lehetne ilyen az egész könyv?

A_Nagy_Levin P>!
James S. A. Corey: Cibola Burn

Töprengtem azon, mit is írjak.
A problémám a következő: a negyedik kötet pontosan ugyanarra a kaptafára készül, mint az előzőek. Először hibának gondoltam ezt, de aztán be kellett látnom, hogy valójában erre fizettem be. Aki megveszi a negyedik kötetet, tudja, mit vesz, sőt azért veszi meg, mert ezt akarja. Tehát az írók csak igénynek tesznek eleget. Felhasználói irodalom. Akkor szabad-e korholni őket?
A történet nekem itt-ott elképzelhetetlen irányt vesz, rossz értelemben. De ez történt már az előző kötetekben is. Nem számít, hogy egy űrhajón, egy bolygón, vagy akárhol zajlanak az események. A lényeg, hogy a szerzők elmondhassák: az ember válsághelyzetre mindig az irányítás illúziójának bármi áron történő fenntartásával válaszol.
A bajom az, hogy ez már túlságosan is didaktikus.
Teljesen széthullott ez a sorozat nekem. Egyfelelől fél csillagot adnék rá, amiért ugyanazt, ugyanúgy mondja el immár negyedszer. Másodszor a tisztességes iparosmunkát díjazni kell. Még úgy is, hogy továbbra is hiteltelennek érzem a csavarok egy részét (Basia, Murtry egyes döntései, Koenen).

csakb>!
James S. A. Corey: Cibola Burn

Ez a könyv olyan volt, mint a mesebeli okos leány, aki hozott is ajándékot, és nem is.
A kötelező clusterfuck a korábbiakhoz képest egészen kis területen, és intenzitással alakul ki, zajlik, pukkan egy kicsit, majd vége. Mindez több száz oldalnyi felesleges üresjárattal, egyre laposabb karakterekkel, sehova sem vezető szálakkal.
spoiler Az előző két sztorit legalább még az akció hajtotta egy kicsit előre, és nem volt ennyire unalmas.

Ahogy nézem, a későbbiekben ez a lejtmenet folytatódik tovább, úgyhogy én most hagyom abba ezt a sorozatot, amíg még vannak szép emlékeim róla.

westhammer666>!
James S. A. Corey: Cibola Burn

Méltó folytatása a sorozatnak: izgalmas, akciódús, ugyanakkor elgondolkodtató is. Ez a Térség sorozat első olyan könyve, amit angolul olvastam és nagyon tetszett a nyelvezet, könnyen érthető volt, szerintem maradok majd az angol kiadásnál.

Lecsós_Kivi>!
James S. A. Corey: Cibola Burn

Itt hagytam abba a sorozatot, mert hiába vártam, hogy jön az izgalmas rész, nem jött.
Ahhoz képest, hogy az előző részekben mi minden történt a világgal, ez egy kis léptékű, sablonos történet.

repavalleszurtnyul>!
James S. A. Corey: Cibola Burn

A kifejezetten ígéretes első kötet után a sorozat lejtmenetbe került, és a Cibola burn már egy meglehetősen közhelyes, klisékből építkező könyv.


Népszerű idézetek

cassiesdream>!

You want a shadow, you got to have light and something to get in its way.

Chapter Fourteen

Noro >!

It was astounding, Bobbie thought, how quickly humanity could go from What unimaginable intelligence fashioned these soul-wrenching wonders? to Well, since they’re not here, can I have their stuff?

Prologue

Noro >!

“Dammit,” Holden said after he’d killed the connection. “You ever get the sense that the universe is out to get you?”
“Sometimes I get the sense that the universe is out to get you,” Amos said with a grin. “It’s fun to watch.”

Chapter 4

Noro >!

“People used to think gold was worth fightin’ over, and that shit gets made by every supernova, which means pretty much every planet around a G2 star will have some. Stars burn through lithium as fast as they make it. All the available ore got made at the big bang, and we’re not doin’ another one of those. Now that’s scarcity, friend.”

Chapter 7


A sorozat következő kötete

The Expanse sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Amie Kaufman – Meagan Spooner: These Broken Stars
John Scalzi: The Human Division
Frank Herbert: Dune (angol)
William R. Forstchen: One Year After
Orson Scott Card: Ender's Game
Pierce Brown: Golden Son
John Scalzi: The Last Emperox
Kass Morgan: The 100
Andy Weir: The Martian
John Scalzi: Redshirts