Babilon ​hamvai (A Térség 6.) 77 csillagozás

James S. A. Corey: Babilon hamvai

A ​HAMVAKBÓL ÚJ ÉLET FAKAD

Az Öv nemzedékek óta érlelődő forradalma kitört. Milliók haltak meg, az őrült álom vérbe borította az egész naprendszert.

A Szabad Hadiflotta – az övbéliek erőszakos csoportja – miután bénító csapást mért a Földre, kalózkodásba és totális háborúba kezd a külső bolygók térségében. Az idegenek gyűrűkapuján túli ezernyi új világ felé tartó gyarmatosító hajók könnyű prédának számítanak, és immár egyetlen szervezett hadiflotta sem maradt, amely védelmet nyújthatna nekik.

James Holden és a Rocinante legénysége mindenki másnál jobban ismeri az új katonai-politikai szervezet erősségeit és gyengeségeit. A fegyverzeti és létszámfölényben lévő lázadók ellen a meggyengült, egykori nagyhatalmak kétségbeesésükben őket kérik fel a küldetésre, amelynek célja, hogy eljussanak a kapuhálózat közepét elfoglaló Medina Állomásra.

Az újonnan kötött szövetségek azonban ugyanolyan ingatagok, akár a régiek, a hatalomért folyó küzdelem pedig… (tovább)

Eredeti mű: James S. A. Corey: Babylon's Ashes

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Fumax, Budapest, 2017
520 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155514982 · Fordította: Galamb Zoltán
>!
Fumax, Budapest, 2017
520 oldal · ISBN: 9789634700029 · Fordította: Galamb Zoltán

Kapcsolódó zóna

!

The Expanse – A Térség

9 tag · 6 karc · Utolsó karc: 2018. október 8., 07:12 · Bővebben


Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Chrisjen Avasarala


Kedvencelte 1

Most olvassa 15

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 49

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Mrs_Curran_Lennart P
James S. A. Corey: Babilon hamvai

Hát fiúk, ez sajnos nem hozta a várt szintet. Tényleg ez az egyik kedvenc űropera sorozatom, de most nem tudok jó szívvel öt csillagot adni. Az előző rész izgalmai után kicsit leült az eleje. Tanakodtak-tanakodtak, a közepe felé akcióba léptek, a csattanó meg ott volt a végén. Szó se róla bírom a Roci legénységét, Bobbie tengerészgyalogost meg a szabadszájú nyanyát, de rajtuk kívül annyi nézőpontot kaptunk, hogy csak kapkodtam a fejem. Marcus meg egyre elmeháborodottabb erős Napóleon- komplexszussal. De valakinek vinnie kell a cselekményt. Remélem a következő rész jobban sikerül.

>!
ViraMors P
James S. A. Corey: Babilon hamvai

Emberek. Bárhová ment, bármit csinált, az emberek csak emberek maradtak.

Őszintén mondom: lefárasztott ez a rész.
Nem feltétlenül történik sok minden, mégis: rengeteg az esemény, a politika, az intrika, az agyalás és a nézőpont. Összességében inkább tetszett, mint nem, bizonyos tekintetben viszont sok volt. Első sorban a nézőpont-karakterek tekintetében. Ötletnek jó, hogy legyenek többen, mint az eddigi 'jól bevált' négy, de ezt a létszámot túlzásnak éreztem, főleg az 1-2 fejezetes miniszerepeket, akiket – szerintem – simán ki lehetett volna váltani egyetlen karakterrel, és akkor lehet, hogy egy idő után tudom is, hogy kiről van szó… :P

Ezen túllépve maga a történet folytatja azt, ami a Nemezisben kirobbant: vívják a háborút, mentik a menthetőt. Szövetségek, ellenségek, döntések és megkérdőjelezésük, van itt minden, ami szem-szájnak ingere… Az emberiség hiába poroszkál jól láthatóan a kihalás felé, azért még gyorsan átharapjuk egymás torkát, mert lehet, hogy már a szomszédnak sincs füve, ami zöldebbnek látszódna, de azért pusztuljon meg, mert csak! A többség azért még álltatja magát azzal a jól hangzó érvvel, miszerint szent meggyőződése, hogy helyesen döntött, még akkor is, ha a végeredménnyel nem (igazán) elégedett. Annyira nagyon emberinek érzem ezt az egészet…
Holden pedig… hát ő még mindig Holden. Van valami csodálatos és meghökkentő, hogy hat rész alatt sem kopott le róla minden naivitás és idealizmus. Néha irigylem érte, néha sajnálom.

>!
Razor SMP
James S. A. Corey: Babilon hamvai

Ilyen egy ingadozó sorozatot… A Nemezis játékai kapcsán megjegyeztem, hogy Naomi szálát untam. Ebben szerintem jelentős szerepet játszott Marco karaktere is, aki számomra nem egy karizmatikus gonosztevő, hanem egy szimpla őrült idióta. A bökkenő az, hogy jelen kötet lényegében végig körülötte és az általa elindított háború körül forog, és ez nem mindig tudott rendesen lekötni.
Az írók jó ötletnek találták a központi nézőpontkaraktereken kívül további mellék-nézőpontkarakterek behozását, ám nem mindegyikük szerepeltetését éreztem jogosnak, bár jó volt pár régi arcot viszontlátni.
A második trilógia végére érve azt kell megállapítanom, hogy a fő szál a trilógia eleje óta (a Cibolában kiderült egy s más) nem igazán haladt előre. Még három rész van hátra, szóval ideje volna beindulni. spoiler

>!
Fumax, Budapest, 2017
520 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155514982 · Fordította: Galamb Zoltán
>!
Gerof
James S. A. Corey: Babilon hamvai

Ez a kötet tetszett legkevésbé az eddigiekből.
Jól van, értem én, hogy az ötödik könyv politika játszmáit és heveny csatározásait tovább kellett vinni,de a protomolekula és tartozékai témakörből megint csak egy nyúlfarknyit kaptunk. A hasonló beállítású Nemezis játékai után ez már tényleg komoly hiányérzetet keltett.
Persze nem rosszak ezek a politikai és emberi játszmák, világosan érezhető, hogy a szerzők elsődlegesen a karakterekre helyezik a hangsúlyt, amiben elég jók. Például valami egészen gyönyörűen elcseszett apa-fiú kapcsolatban gyönyörködhetünk végig. Az ember mind a tíz ujját megnyalja ilyen pikánsan elfuserált viszonyt látva.
Azt is javára írom a könyvnek, hogy bizony nem egyszer sikerült meglepnie fordulataival. A végső erőviszonyokat átrendező lezárás pedig igazán ügyesen ki lett gondolva, mikor leesett merrefelé haladunk, a szám tátva maradt.

Most már viszont ezután foglalkozzunk kicsit az idegenekkel is, már csak három kötet maradt.

Alexnek van egy megjegyzése a vége felé arról, hogy maradjanak-e a Naprendszerben, valahogy így szól: Több mint 1300 új világ van a gyűrűn túl, egy élet kevés lenne mindet megnézni, de legalább néhányat látni akarok.

Úgy legyen!

2 hozzászólás
>!
Dubovszki_Martin P
James S. A. Corey: Babilon hamvai

Sokat gondolkodtam, hogy mennyi csillagot is érdemel… de aztán csak nem kapta meg a négyest. Kommersz űropera a javából.
Persze nem rossz könyv, de a Nemezis játékai tetszett eddig legjobban a szériából, ez pedig határozottan visszaesés ahhoz képest. Egy kissé kisebb volumenű a sztori, egy kissé kiszámítható a megoldás, de mindez nem jelenti azt, hogy nem érdemes elolvasni.
Tovább tágul a megismert világ, a főbb szereplők személyisége, de a metaplot megint nem kapott nagyobb szerepet. Ha már készült belőle sorozat, akkor ez egy töltelék rész, a következő nagy durranás előtt.

>!
B_Petra
James S. A. Corey: Babilon hamvai

Mielőtt kinyitottam az e-book-ot https://kephost.com/images/2017/08/01/765b596b6ebd1cc04…
Miután befejeztem sem lettem sokkal biztosabb a végeredményben.Valójában lezárták az előző rész cliffhanger-ét és jöhetnek a régi/új rejtélyek kifürkészései remélhetőleg. Remélhetőleg, mert én inkább arra vágyom, hogy az idegen technológiát hátrahagyókról essen szó ez után, mert ez a kötet töltelék volt a javából, kevésbé jó mint az előző , olyan folytatások folytatásának a folytatása.
Nem tetszett a vége, spoiler inkább ki kellett volna még nyirni egy két főbb szereplőt rendesen, véresen, vagy csak több wiskyt az ivógumikba, meg egy két hullátt a visszaforgatóba, valamit amin meglepődnék.

>!
Sai_home P
James S. A. Corey: Babilon hamvai

Néha úgy érzem, hogy meg kellene változtatnom a csillagozási szokásaimat, mert ez a négy és fél nem igazán tükrözi a véleményem, de mivel sokkal szórakoztatóbb volt, mint más négycsillagosok, mégis maradtam ennél.
Mert igazából ez a könyv olyan, mint a többi rész a sorozatban, de semmi extra. Történnek a dolgok, de semmire nem kapunk magyarázatot. A Roci legénysége ismét egyben, ami szerintem kicsit ront a regényen, az előző részben sokkal érdekesebb volt a négy főszereplő szemével nézni a dolgokat úgy, hogy mind máshol voltak.
Sajnos előkerülnek új és régebbi szereplők is, akik viszont szerintem ki is maradhattak volna, csak az oldalszámot sikerült növelniük, a szórakozást nem igazán.
Viszont megkapjuk az akciót, űrcsatákban vehetünk részt, amik jól átgondoltak, néha meglepőek, Holdenék ismét megoldhatatlan helyzetekbe keverednek. A politikia rész kicsit gyerekes, Avasaralát leszámítva mindenki felejthető és megmagyarázhatatlan indítékokkal rendelkezik. Viszont ott van Avasarala, aki legalább izgalmas, engem kicsit Az örgöd Pradát visel című film főnökasszonyára emlékeztet, csak több káromkodással :)
Persze rengeteg kérdés merül fel, amikre majd a következő kötetekben kaphatunk válaszokat, jót tenne a sorozatnak valamiféle frissítés, mert ez így lassan nem lesz elég.

>!
Ananiila P
James S. A. Corey: Babilon hamvai

Megértem a fanyalgókat, mert ez a rész nekem is egy kicsit kevés volt. Leginkább az volt vele a baj, hogy nem volt izgalmas, feszült, lebilincselő.
Sok volt a duma és a technika, még a végén lett volna egy kis izgalom, de az is olyan kis esetlenül lett megoldva.
Mindenkit elhelyeztek újra a térképen, felállt egy új helyzet amiben keresik még a helyüket, tulajdonképpen ez egyfajta lezárása is volt az előző részeknek, innét indulhat egy új történetszál.
Reményeim szerint a következő részekben visszatérünk az idegen molekula körüli történésekhez, mert ez engem jobban érdekelne, mint a politikai csatározások.
Még mindig tetszik ez a sorozat, mert úgy érzem mindig meg tud újulni, mondom ezt annak ellenére, hogy ez tényleg egy gyengébb rész volt.
A legtöbb sorozat a hatodik résznél már átmegy szappanoperába, ez eddig ezt elkerülte.
Ismét kaptunk ugyan látszólag jelentéktelen emberkéket, de eddig mindig fontossá váltak a későbbiekben ezek a karakterek is.
Kíváncsian várom a következő részt.

>!
Maszatostappancs
James S. A. Corey: Babilon hamvai

Eddig eléggé gyorsan haladtam a sorozat darabjaival, de most egy kicsit vontatottabbnak éreztem a történetet. A több nézőpont általában okés, de itt nem mindig voltam biztos benne, hogy az időhúzáson kívül mit is ad az új szereplő a történethez (az extra oldalakon kívül).
Ami furcsa volt számomra, hogy az eddigi részekben általában több hónapig, évig tartott egy-egy út, itt még említés szintjén sem merült fel, pedig az többször is elhangzik, hogy milyen apró pontban „zsúfolódik” össze az emberiség. A kötetet nem érzem lezárónak a történések ellenére sem, inkább egy átvezető történetnek, mely megnyitotta a „kaput” a jövőbe.
Mindenképpen adok esélyt az új résznek, amint elérhető lesz.

>!
Jerico P
James S. A. Corey: Babilon hamvai

Ez a rész egy kicsit a kései GoT kötetekre emlékeztetett. amikor már számomra tök lényegtelen karakter nézőpontokon keresztül kaptam a lassú de cserébe unalmas és stagnáló történetet. Jobban érdekelt volna Clarissa és Bobbie nézőpontjából a Roci-ba való beilleszkedésük, mint Pa, Philip, Marco vagy akár Prax (Akinek a története egy féloldalas Avasarala-nak előadott jelentésben elég lett volna). A random ember a Medina állomásról nem is beszélve. Ez nagyjából a könyv fele, ha ezt kukázzuk, akkor például az előző könyv cliffhangerével is lehetett volna foglalkozni. Rossz hír azoknak akik többet szerettek volna tudni a dologról, hogy ez rész nem nekik szól kivéve spoiler. Viszont a vége tetszett, akár zárópontnak, vagy kiszállást biztosító lehetőségnek is megfelelő. Sajnos én várom a folytatást, mert remélem innen végre kifelé fogunk figyelni az univerzumban, és hátha meglesz az első First Contact is, és talán tovább görgethetnék a protomolekulás szálat is. Writer we Trust (Na nem ez a regény alapján:) )


Népszerű idézetek

>!
Fumax KU

A középső oszlopban azok a gyarmatosító hajók szerepeltek, amelyeket ő és a flotta lefoglalt: a Bedyadat Jadida a Lunáról. A John Galt és a Mark Watney a Marsról.

>!
Fumax KU

Mindig is a királyok érzékelték utolsóként az éhezést. És ez nem csupán az Övre volt igaz, hanem a történelem egészére. Mindig azok az emberek érezték meg a saját bőrükön, valójában mi az ára a háborúnak, akik egészen addig egyszerűen élték a mindennapjaikat. Nekik kellett elsőként fizetniük. A Marcóhoz hasonlók nagyszabású csatákat vezényelhettek le, világok kifosztására vagy elpusztítására adhattak parancsot, és sosem fogyott el a kávéjuk.

>!
ViraMors P

De komolyan, jól érzed magad? Csak mert úgy bámulod azt a kávét, mintha leanyázott volna.

166. oldal

>!
Fumax KU

Mind a nyolc szülője Holden köré gyűlt, a testük lágyan a testéhez szorult, átkarolták egymást, ahogy egykor régen, a gyerekkorában tették. Holden azon kapta magát, hogy folynak a könnyei, teljesen elérzékenyült az emléktől, ahogy kisfiúként szeretőn körbeveszi és védelmezi őt a nyolc erős felnőtt teste. Most közöttük állt, mind közül a legerősebbként, megrendülve a szeretettől, az örömtől és a rettenetes felismeréstől, hogy eltűnt, és soha többé nem tér vissza az a fiú, aki valaha ő volt, sem azok a felnőttek, akikkel annak idején élt. Most már mind sírtak. Dimitri apa, Tamara anya, Joseph apa. És Holden új családja is.

>!
ViraMors P

Emberek. Bárhová ment, bármit csinált, az emberek csak emberek maradtak.

>!
Fumax KU

– Többet néztem ki magából, Johnson – folytatta aztán. – Tényleg többet. Az életem másról sem szól már, mint hogy egyre-másra azzal szembesülök, hogy nem vagyok elég cinikus.
Fred előtt mostanra meglehetősen egyértelművé vált, hogy a főtitkár asszony kizárólag azért beszél, hogy a saját hangjával nyugtassa magát. Rápillantott a fájl adataira. Még tíz perc. Elképzelhető, hogy közben Avasarala valami fontosat mond, Fred ezért hagyta, hogy menjen, miközben átsétált a hálószobán. A nő éles mássalhangzói és csikorgó magánhangzói egyfajta háttérzeneként szolgáltak, amíg ő előkereste a gyógyszereit az éjjeliszekrényéből.

>!
Shanara

Amióta világ a világ, a törekvés az erkölcsös létre és arra, hogy ne rántsák őt magával a többiek gaztettei és álszenteskedése, elkeserítette az intelligens embereket.

89. oldal (Fumax, 2017.)

>!
ViraMors P

Húzd meg a ravaszt! Indítsuk útjára ezt az apokalipszist!

>!
ViraMors P

Talán ha sikerül kitalálniuk, hogyan bánjanak finoman egymással, a csillagok is jobban járnak velük.

520. oldal, utolsó mondat

>!
ViraMors P

A vallást jelentő latin „religio” szó a „religere” igéből származott, amely annyit tett: „összekötni”, Cicero azonban azt állította, hogy valójában a „relegere”, vagyis „újraolvas” tőből ered. Az igazság az volt, hogy Annának mindkét magyarázat tetszett. Az, ami a szeretet és közösség értelmében összehozta az embereket, számára nem sokban különbözött attól a késztetéstől, hogy visszatérjen a kedvenc könyveihez. Mindkettőtől nyugodtabbnak és megújultnak érezte magát. Nono szerint ez azt jelentette, hogy egyszerre volt introvertált és extrovertált. Anna nem igazán tudott vitatkozni ezzel.

514. oldal


A sorozat következő kötete

A Térség sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Vonda N. McIntyre: Az Enterprise elindul
John Scalzi: Vének háborúja
Joe Haldeman: Örök háború
Kim Stanley Robinson: 2312
Buzz Aldrin – John Barnes: A csillagok fiai I-II.
Isaac Asimov: A csillagok, akár a por
Robert A. Heinlein: A Galaxis polgára
Vernor Vinge: Tűz lobban a mélyben
Marissa Meyer: Scarlet
Andy Weir: A marsi