Babilon ​hamvai (A Térség 6.) 160 csillagozás

James S. A. Corey: Babilon hamvai

A ​HAMVAKBÓL ÚJ ÉLET FAKAD

Az Öv nemzedékek óta érlelődő forradalma kitört. Milliók haltak meg, az őrült álom vérbe borította az egész naprendszert.

A Szabad Hadiflotta – az övbéliek erőszakos csoportja – miután bénító csapást mért a Földre, kalózkodásba és totális háborúba kezd a külső bolygók térségében. Az idegenek gyűrűkapuján túli ezernyi új világ felé tartó gyarmatosító hajók könnyű prédának számítanak, és immár egyetlen szervezett hadiflotta sem maradt, amely védelmet nyújthatna nekik.

James Holden és a Rocinante legénysége mindenki másnál jobban ismeri az új katonai-politikai szervezet erősségeit és gyengeségeit. A fegyverzeti és létszámfölényben lévő lázadók ellen a meggyengült, egykori nagyhatalmak kétségbeesésükben őket kérik fel a küldetésre, amelynek célja, hogy eljussanak a kapuhálózat közepét elfoglaló Medina Állomásra.

Az újonnan kötött szövetségek azonban ugyanolyan ingatagok, akár a régiek, a hatalomért folyó küzdelem pedig… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Fumax, Budapest, 2023
520 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155514982 · Fordította: Galamb Zoltán
>!
Fumax, Budapest, 2017
520 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155514982 · Fordította: Galamb Zoltán
>!
Fumax, Budapest, 2017
520 oldal · ISBN: 9789634700029 · Fordította: Galamb Zoltán

Kapcsolódó zóna

!

The Expanse – A Térség

44 tag · 22 karc · Utolsó karc: 2022. december 27., 09:09 · Bővebben


Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

James (Jim) Holden · Chrisjen Avasarala · Frederick "Fred" Lucius Johnson


Kedvencelte 6

Most olvassa 14

Várólistára tette 45

Kívánságlistára tette 72

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Mrs_Curran_Lennart P>!
James S. A. Corey: Babilon hamvai

Hát fiúk, ez sajnos nem hozta a várt szintet. Tényleg ez az egyik kedvenc űropera sorozatom, de most nem tudok jó szívvel öt csillagot adni. Az előző rész izgalmai után kicsit leült az eleje. Tanakodtak-tanakodtak, a közepe felé akcióba léptek, a csattanó meg ott volt a végén. Szó se róla bírom a Roci legénységét, Bobbie tengerészgyalogost meg a szabadszájú nyanyát, de rajtuk kívül annyi nézőpontot kaptunk, hogy csak kapkodtam a fejem. Marcus meg egyre elmeháborodottabb erős Napóleon- komplexszussal. De valakinek vinnie kell a cselekményt. Remélem a következő rész jobban sikerül.

ViraMors P>!
James S. A. Corey: Babilon hamvai

Emberek. Bárhová ment, bármit csinált, az emberek csak emberek maradtak.

Őszintén mondom: lefárasztott ez a rész.
Nem feltétlenül történik sok minden, mégis: rengeteg az esemény, a politika, az intrika, az agyalás és a nézőpont. Összességében inkább tetszett, mint nem, bizonyos tekintetben viszont sok volt. Első sorban a nézőpont-karakterek tekintetében. Ötletnek jó, hogy legyenek többen, mint az eddigi 'jól bevált' négy, de ezt a létszámot túlzásnak éreztem, főleg az 1-2 fejezetes miniszerepeket, akiket – szerintem – simán ki lehetett volna váltani egyetlen karakterrel, és akkor lehet, hogy egy idő után tudom is, hogy kiről van szó… :P

Ezen túllépve maga a történet folytatja azt, ami a Nemezisben kirobbant: vívják a háborút, mentik a menthetőt. Szövetségek, ellenségek, döntések és megkérdőjelezésük, van itt minden, ami szem-szájnak ingere… Az emberiség hiába poroszkál jól láthatóan a kihalás felé, azért még gyorsan átharapjuk egymás torkát, mert lehet, hogy már a szomszédnak sincs füve, ami zöldebbnek látszódna, de azért pusztuljon meg, mert csak! A többség azért még álltatja magát azzal a jól hangzó érvvel, miszerint szent meggyőződése, hogy helyesen döntött, még akkor is, ha a végeredménnyel nem (igazán) elégedett. Annyira nagyon emberinek érzem ezt az egészet…
Holden pedig… hát ő még mindig Holden. Van valami csodálatos és meghökkentő, hogy hat rész alatt sem kopott le róla minden naivitás és idealizmus. Néha irigylem érte, néha sajnálom.

Razor P>!
James S. A. Corey: Babilon hamvai

Ilyen egy ingadozó sorozatot… A Nemezis játékai kapcsán megjegyeztem, hogy Naomi szálát untam. Ebben szerintem jelentős szerepet játszott Marco karaktere is, aki számomra nem egy karizmatikus gonosztevő, hanem egy szimpla őrült idióta. A bökkenő az, hogy jelen kötet lényegében végig körülötte és az általa elindított háború körül forog, és ez nem mindig tudott rendesen lekötni.
Az írók jó ötletnek találták a központi nézőpontkaraktereken kívül további mellék-nézőpontkarakterek behozását, ám nem mindegyikük szerepeltetését éreztem jogosnak, bár jó volt pár régi arcot viszontlátni.
A második trilógia végére érve azt kell megállapítanom, hogy a fő szál a trilógia eleje óta (a Cibolában kiderült egy s más) nem igazán haladt előre. Még három rész van hátra, szóval ideje volna beindulni. spoiler

>!
Fumax, Budapest, 2017
520 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155514982 · Fordította: Galamb Zoltán
Morpheus>!
James S. A. Corey: Babilon hamvai

Ez ismét egy jobb rész volt, de sokszor bosszantott az, hogy egyes szereplőknél úgy éreztem, hogy idiótán cselekednek. Persze nagyon kényelmes megoldás, hogy Marcos, a Szabad Hadiflotta vezetője őrült, és minden amit tesz – bár úgy tesz, mintha nem úgy lenne – arra irányul, hogy megölje a vetélytársait, akár a nőjét vette el, akár a hatalmát fenyegeti. Szóval ez megint olcsó megoldás, sokkal jobban örültem volna, ha kevesebb értelmetlen erőszakra kerül sor, és az ellenség nem őrült, nemcsak valaki, aki meglovagolja a helyzetet, reális terv nélkül.

Gerof>!
James S. A. Corey: Babilon hamvai

Ez a kötet tetszett legkevésbé az eddigiekből.
Jól van, értem én, hogy az ötödik könyv politika játszmáit és heveny csatározásait tovább kellett vinni,de a protomolekula és tartozékai témakörből megint csak egy nyúlfarknyit kaptunk. A hasonló beállítású Nemezis játékai után ez már tényleg komoly hiányérzetet keltett.
Persze nem rosszak ezek a politikai és emberi játszmák, világosan érezhető, hogy a szerzők elsődlegesen a karakterekre helyezik a hangsúlyt, amiben elég jók. Például valami egészen gyönyörűen elcseszett apa-fiú kapcsolatban gyönyörködhetünk végig. Az ember mind a tíz ujját megnyalja ilyen pikánsan elfuserált viszonyt látva.
Azt is javára írom a könyvnek, hogy bizony nem egyszer sikerült meglepnie fordulataival. A végső erőviszonyokat átrendező lezárás pedig igazán ügyesen ki lett gondolva, mikor leesett merrefelé haladunk, a szám tátva maradt.

Most már viszont ezután foglalkozzunk kicsit az idegenekkel is, már csak három kötet maradt.

Alexnek van egy megjegyzése a vége felé arról, hogy maradjanak-e a Naprendszerben, valahogy így szól: Több mint 1300 új világ van a gyűrűn túl, egy élet kevés lenne mindet megnézni, de legalább néhányat látni akarok.

Úgy legyen!

2 hozzászólás
Shanara>!
James S. A. Corey: Babilon hamvai

„Sok minden történt az előző részekben és még több szereplő bukkant fel az eléggé vaskos kötetek lapjain. Az, hogy a hatodik részben főszereplővé lép elő a második vagy a harmadik rész egyik mellékszereplője, eléggé megdolgoztatta az agyamat. Ugyan a szerzők adnak némi támpontot és kapaszkodót, hogy az olvasó megtalálja az elveszített fonalat, de most először éreztem úgy, hogy nem vitték túlzásba a dolgot. (…)
Ennél a kötetél a szerzők több szempontból is eltértek az eddig megszokott szerkezettől: a szokásos négy nézőpont helyett most valami megszámlálhatatlan mennyiségű elbeszélőt sikerült a történetbe belepréselni, valamint ez a kötet nem csak egy újabb sorozatrész, hanem a Nemezis játékai történet másik fele, az ott megkezdett események lezárása. (…)

Látványosan nyílik a játéktér és növekszik a közreműködő szereplők mennyisége, egyre több oldal kapcsolódik be az aktuális játszmába – csak a végén el ne vesszünk a tömegben, a részletekben. (…) a sok-sok nézőpont miatt rengeteg minden történik ebben a részben, csak éppen a fő eseményvonal halad lassan előre – biztató, hogy a rengeteg eseményszál végül összefonódik és kirajzolja a teljes képet, amit alig kevesen képesek csak átlátni a történet résztvevői közül. (…) Végül is tetszett a végső megoldás.

Miután belerázódtam, már jól esett olvasni a történéseket, de tény, hogy ez a kötet nem fogja elnyerni a sorozat legjobbja címet. Enyhén rétestészta ízű, kisebb mértékben visszaemlékezős, némi jellemfejlődéssel és a sok kavarás után valamennyi történetbeli előrelépéssel. Hogy innen merre tovább? Akármelyik irányba folytatódhat a sztori, hiszen egy csomópontban állunk jelenleg és rengeteg lehetőség van még a történetben.”
Bővebben: https://shanarablog.blogspot.com/2018/11/james-s-corey-…

Nuwiel P>!
James S. A. Corey: Babilon hamvai

A Térség kezdetben egészen tetszett, majd ahogy jöttek a sorban, egyre inkább úgy éreztem, el kell engednem ezt a sorozatot. A negyedik rész után azonban még elolvastam az ötödiket, majd jó pár év kihagyás következett, mire kiderült, a sorozat viszont nem akar elengedni engem. Csak elültette a kíváncsiság magját, hogy ugyan mi lehet a történet folytatása, kiderül-e valami a rejtélyes idegenekről? Nyilván nem, hatodjára is nagyrészt ugyanazt nyújtják a szerzők, de mostanra már beletörődtem.

Az aktuális kötet témája a Szabad Hadiflotta és az ellenfelei közötti macska-egér harc, melyről nagyon hamar sejthetővé válik, hogy mi lesz a vége, a kérdés csak az, hogyan töltik ki a maradék ötszáz oldalt az írók, hogy ne unja halálra magát az ember. Hát, egyrészt új nézőpont karakterekkel (akikre már most alig emlékszem), ugyanannak a sémának a sokszor egymás után elsütésével (Marconak van egy terve, hogy vágjanak oda, oké, nem jött össze úgy, de valójában pont úgy tervezte, ahogy végig sikerült, és most van egy még sokkal jobb terve), néha egy-egy valóban izgalmas csatával.

Folytatása következik, aztán majd valamikor beütemezem a tévésorozatot is.

Totti86>!
James S. A. Corey: Babilon hamvai

A Babilon hamvai egy kötelező kör volt. Lehet, hogy sokan ezért értékelték alul, mert azt gondolták, túl a sorozat felén most már sebességbe kell kapcsolni és repeszteni az ismeretlen felé. Ám a második trilógia lezárásának meg kellett adni a módját.
Lehet azt mondani erre a könyvre, hogy lassú, unalmas, érdektelen, de egyik sem lenne igaz. Corey-ék valami nagyon bizarr nem-földönkívülis földönkívülis sztori rendhagyó történetvezetésébe vágták a fejszéjüket és ez valakinek vagy tetszik, vagy nem. Nekem kifejezetten tetszik.
Tetszik, hogy megvan a koncepció és ehhez foggal-körömmel tartják magukat. Tetszik, hogy könyvről könyvre lépünk egyet az időben és egy-egy nagyobb volumenű eseménysorozat áll mindig a középpontban ahelyett, hogy ész nélkül kiégetnék a sztorit. Tetszik, hogy rendkívüli mélységű karaktereket vonultatnak fel, akik ténylegesen emberien reagálnak a hirtelen körülöttük kibontakozó háborúra, nem pedig valami eszetlen akcióhősként. És tetszik, hogy mindennek vannak következményei. Annak, ha a Földet porig bombázzák, ha hőseink tudnak a legtöbbet az ellenségről, ha valakinek olyan múltja van, amin szinte lehetetlen túllépni, ha valaki hatalmat szerzett, amit meg kell szilárdítani, vagy ha valaki a ma ismert legnagyobb terrorista fiának születik. Ez a rész leginkább a következményekről szólt.
Óhatatlanul is a Varjak lakomája jut eszembe erről a részről, az elképzelhetetlen pusztítás utáni posztapokalitikus, halálszagú világ. Ott viszont a történet nagyon döcögősen, nagyon nehezen ment tovább, mintha alig lehetne a megmaradt emberekből egy koherens folytatást összekalapálni. Itt viszont épp a pusztítás és a megfelelő emberek a megfelelő helyen adnak lehetőséget a minőségi talpraálláshoz és a mély mondanivalójú történethez.
Furcsa volt ennyi nézőpontkarakterrel találkozni, ez kicsit csalódás is volt annak fényében, hogy eddig négyből meg tudták oldani, kicsit viszont üdítően is hatott. Ugyanis a legjelentéktelenebb nézőpont karakter is jól összerakott személyiséget kapott, és megvolt az oka, miért kellett az ő szemszöge is a történethez. Bár azért remélem, a továbbiakban maradunk a négynél.
A végkifejlet várható volt, bár az utolsó oldalakig lehetetlennek tűnt. A megoldás briliáns lett, megválaszolva egy korábbi fontos kérdést. A felvázolt folytatás ígéretesnek hangzik és rengeteg lehetőséget hordoz.
Kicsit félve fogtam a kezembe ezt a részt, látva, hogy az összes rész közül ennek a legrosszabb az értékelése. Ám nem kellett csalódnom. Ha nem is pontosan azt, de pontosan olyan történetet kaptam, amilyet már eddig is megszokhattam. Abszolút pozitívan csalódtam és várom a folytatást!

B_Petra>!
James S. A. Corey: Babilon hamvai

Mielőtt kinyitottam az e-book-ot https://kephost.com/images/2017/08/01/765b596b6ebd1cc04…
Miután befejeztem sem lettem sokkal biztosabb a végeredményben.Valójában lezárták az előző rész cliffhanger-ét és jöhetnek a régi/új rejtélyek kifürkészései remélhetőleg. Remélhetőleg, mert én inkább arra vágyom, hogy az idegen technológiát hátrahagyókról essen szó ez után, mert ez a kötet töltelék volt a javából, kevésbé jó mint az előző , olyan folytatások folytatásának a folytatása.
Nem tetszett a vége, spoiler inkább ki kellett volna még nyirni egy két főbb szereplőt rendesen, véresen, vagy csak több wiskyt az ivógumikba, meg egy két hullátt a visszaforgatóba, valamit amin meglepődnék.

Sai_home>!
James S. A. Corey: Babilon hamvai

Néha úgy érzem, hogy meg kellene változtatnom a csillagozási szokásaimat, mert ez a négy és fél nem igazán tükrözi a véleményem, de mivel sokkal szórakoztatóbb volt, mint más négycsillagosok, mégis maradtam ennél.
Mert igazából ez a könyv olyan, mint a többi rész a sorozatban, de semmi extra. Történnek a dolgok, de semmire nem kapunk magyarázatot. A Roci legénysége ismét egyben, ami szerintem kicsit ront a regényen, az előző részben sokkal érdekesebb volt a négy főszereplő szemével nézni a dolgokat úgy, hogy mind máshol voltak.
Sajnos előkerülnek új és régebbi szereplők is, akik viszont szerintem ki is maradhattak volna, csak az oldalszámot sikerült növelniük, a szórakozást nem igazán.
Viszont megkapjuk az akciót, űrcsatákban vehetünk részt, amik jól átgondoltak, néha meglepőek, Holdenék ismét megoldhatatlan helyzetekbe keverednek. A politikia rész kicsit gyerekes, Avasaralát leszámítva mindenki felejthető és megmagyarázhatatlan indítékokkal rendelkezik. Viszont ott van Avasarala, aki legalább izgalmas, engem kicsit Az örgöd Pradát visel című film főnökasszonyára emlékeztet, csak több káromkodással :)
Persze rengeteg kérdés merül fel, amikre majd a következő kötetekben kaphatunk válaszokat, jót tenne a sorozatnak valamiféle frissítés, mert ez így lassan nem lesz elég.


Népszerű idézetek

Fumax KU>!

A középső oszlopban azok a gyarmatosító hajók szerepeltek, amelyeket ő és a flotta lefoglalt: a Bedyadat Jadida a Lunáról. A John Galt és a Mark Watney a Marsról.

Kapcsolódó szócikkek: Mark Watney
1 hozzászólás
Fumax KU>!

Mindig is a királyok érzékelték utolsóként az éhezést. És ez nem csupán az Övre volt igaz, hanem a történelem egészére. Mindig azok az emberek érezték meg a saját bőrükön, valójában mi az ára a háborúnak, akik egészen addig egyszerűen élték a mindennapjaikat. Nekik kellett elsőként fizetniük. A Marcóhoz hasonlók nagyszabású csatákat vezényelhettek le, világok kifosztására vagy elpusztítására adhattak parancsot, és sosem fogyott el a kávéjuk.

ViraMors P>!

De komolyan, jól érzed magad? Csak mert úgy bámulod azt a kávét, mintha leanyázott volna.

166. oldal

Fumax KU>!

Mind a nyolc szülője Holden köré gyűlt, a testük lágyan a testéhez szorult, átkarolták egymást, ahogy egykor régen, a gyerekkorában tették. Holden azon kapta magát, hogy folynak a könnyei, teljesen elérzékenyült az emléktől, ahogy kisfiúként szeretőn körbeveszi és védelmezi őt a nyolc erős felnőtt teste. Most közöttük állt, mind közül a legerősebbként, megrendülve a szeretettől, az örömtől és a rettenetes felismeréstől, hogy eltűnt, és soha többé nem tér vissza az a fiú, aki valaha ő volt, sem azok a felnőttek, akikkel annak idején élt. Most már mind sírtak. Dimitri apa, Tamara anya, Joseph apa. És Holden új családja is.

ViraMors P>!

Emberek. Bárhová ment, bármit csinált, az emberek csak emberek maradtak.

Fumax KU>!

– Többet néztem ki magából, Johnson – folytatta aztán. – Tényleg többet. Az életem másról sem szól már, mint hogy egyre-másra azzal szembesülök, hogy nem vagyok elég cinikus.
Fred előtt mostanra meglehetősen egyértelművé vált, hogy a főtitkár asszony kizárólag azért beszél, hogy a saját hangjával nyugtassa magát. Rápillantott a fájl adataira. Még tíz perc. Elképzelhető, hogy közben Avasarala valami fontosat mond, Fred ezért hagyta, hogy menjen, miközben átsétált a hálószobán. A nő éles mássalhangzói és csikorgó magánhangzói egyfajta háttérzeneként szolgáltak, amíg ő előkereste a gyógyszereit az éjjeliszekrényéből.

Kapcsolódó szócikkek: Frederick "Fred" Lucius Johnson
Shanara>!

Amióta világ a világ, a törekvés az erkölcsös létre és arra, hogy ne rántsák őt magával a többiek gaztettei és álszenteskedése, elkeserítette az intelligens embereket.

89. oldal (Fumax, 2017.)

ViraMors P>!

Húzd meg a ravaszt! Indítsuk útjára ezt az apokalipszist!

atzilla>!

Gyilkoltam, de nem vagyok gyilkos, mert a gyilkosok szörnyetegek, a szörnyetegek pedig nem félnek.

74. oldal, Hetedik fejezet: Clarissa (Fumax 2017)

Diosz P>!

– Légy óvatos, Holden! – figyelmeztette újra Fred. – Egyáltalán nem tetszik ez az egész.
– Hát, ha ez csapda, nyugodtan a fejéhez vághatod bárkinek, aki esetleg megmarad közülük, hogy te megmondtad.
– Harminc hajóm fog gondoskodni róla, hogy olyan halotti máglyátok legyen, amit négy év múlva még a Proxima Centaurin is látni fognak. Tudod. Ha bárki is élne ott.

247. oldal

Kapcsolódó szócikkek: James (Jim) Holden · Proxima Centauri

A sorozat következő kötete

A Térség sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Andy Weir: A Hail Mary-küldetés
On Sai: Lucy
John Scalzi: Szellemhadtest
Michael Walden: Egy maroknyi sötétség
Mike Chen: Testvériség
Christie Golden: Valerian és az ezer bolygó városa
John Scalzi: Az utolsó emperátor
Raana Raas: Hazatérők
Andy Weir: A marsi
James Luceno: Darth Plagueis