Abaddon's ​Gate (The Expanse 3.) 14 csillagozás

James S. A. Corey: Abaddon's Gate James S. A. Corey: Abaddon's Gate

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

For generations, the solar system – Mars, the Moon, the Asteroid Belt – was humanity’s great frontier. Until now. The alien artefact working through its program under the clouds of Venus has emerged to build a massive structure outside the orbit of Uranus: a gate that leads into a starless dark.

Jim Holden and the crew of the Rocinante are part of a vast flotilla of scientific and military ships going out to examine the artefact. But behind the scenes, a complex plot is unfolding, with the destruction of Holden at its core. As the emissaries of the human race try to find whether the gate is an opportunity or a threat, the greatest danger is the one they brought with them.

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Orbit, London, 2015
560 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781841499932
>!
Orbit, London, 2013
448 oldal · ISBN: 1841499927
>!
Orbit, London, 2013
564 oldal · ISBN: 9781306761765

1 további kiadás


Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Noro >!
James S. A. Corey: Abaddon's Gate

Eléggé félrevezető ezt a sorozatot trilógiákra bontani. A harmadik rész érzésem szerint sokkal szervesebben fog kapcsolódni a folytatásokhoz, mint az előzményekhez. A második számú meglepetés pedig az, hogy az Abaddon sokkal kevésbé támaszkodik az akcióra, mint előzményei. Ez utóbbit egyébként feltétlenül a javára írom.
A Leviatán ébredésénél felsoroltam egy rakás SF-t, amit szerintem a szerzők utánozni próbáltak. Ezúttal is beugrott egy-két klasszikus regény, de a sorozat végre kinőtt az utánzós korszakából. Megtanult átgondolni és újraértelmezni, hagyományos SF témákat modern szemmel tálalni. Ez pedig tulajdonképpen jóval több, mint amit elvártam tőle.
A történet középpontjában egy Nagy, Néma Tárgy áll, amelyet nem tudósok, hanem egymással hadakozó, szedett-vedett flották fedeznek fel és próbálnak birtokba venni. Rossz döntések sorozata a Tárgyat egyre veszélyesebbé teszi, a hangsúly viszont egyre inkább arra helyeződik, vajon a túlélők képesek-e összefogni, hogy mentsék a menthetőt? Tisztára Randevú a Rámával by Dummies, de ezt most egyáltalán nem elítélően írom, mert amit kihoztak belőle, az kimondottan érdekes.
A legérdekesebb nézőpont mindenképpen az OPA biztonsági főnöké: ő az, aki már a kezdetektől az emberekre figyel, és megpróbálja összefogni a csapatát. Ez után, bármilyen meglepő, de Holden következik, aki itt megpróbál kinőni a kóbor űrlovag szerepéből. A tisztelendő anya kezdetben nem sokat tesz hozzá az összképhez: ott az a nagy rakás pap az expedícióban, és egyiknek sincs semmi mondanivalója? A könyv második felében azonban ez a nézőpont is magára talál: Anna lesz az, aki emlékezteti az olvasót, hogy mindenkit lelőni még egy űroperában sem számít a normális, emberi megoldásnak. Végül a bosszúálló hölgyemény szála tényleg mintha csak azért lenne, hogy néhány valószínűtlen fordulatot adjon az eseményeknek – mint karaktert, erősen valószerűtlennek találtam a figurát.
Az első kötetnek csak annyit tudok a javára írni, hogy királyul mutat a képernyőn. A második már egy tisztességes akció SF-nek bizonyult. A harmadik mondani is próbál valamit a világról. Ez, kérem szépen, fejlődés, nem is akármilyen.

AOD>!
James S. A. Corey: Abaddon's Gate

Remek folytatása a sorozatnak, az új szereplőket sikerült jól beleilleszteni a történetbe és a régiekről is tudtunk meg új dolgokat. Egyedül talán Clarissával nem tudok kibékülni, nem azért mert negatív szereplő, hanem mert túlságosan a semmiből bukkant fel. Bull volt a kedvencem, Bobbie-t pedig hiányoltam kicsit spoiler
Kíváncsian állok a következő rész elébe spoiler

A_Nagy_Levin P>!
James S. A. Corey: Abaddon's Gate

Nahát!
Ezt itt átverésnek éreztem. A kamaradráma egy ponton túl hiteltelenné vált nekem. Az írói megoldás valahogy nem működött spoiler, a Rocinante legénysége kezd nekem irritáló lenni. Tudom, hogy a második trilógia is rájuk fókuszál, mégis már most soknak érzem, hogy ahol csak történik valami, ott épp ők vannak.
A biztonsági főnök küzdése nem érdekelt. Ashford meg… mindegy.
Megnézem a következő részt.

budaijoci>!
James S. A. Corey: Abaddon's Gate

Nehéz erről a könyvről írni. Egyrészt egy sorozat harmadik kötete, így nehéz spoilerek nélkül írni róla. Másrészt viszont kissé másabb mint az előzményei. Az első és a második rész között is voltak különbségek, de a harmadik még jobban kilóg. Egyrészt betekintést kapunk az egyik negatív szereplő gondolataiba is, másrészt az egész univerzum kibővül a címbéli kapu által. Megkapjuk a válaszokat a protomolekula által feltett kérdésekre, és eltűnik a rejtély az alkotóit illetően is. Némileg tehát változik a hangsúly, de nekem tetszik, hogy új lehetőségeket nyitnak meg az írók. Végtére is a sorozat címe Expanse.
A regény maga egyébként nagyon eseménydús és fordulatos. Holden már régi bútornak számít a sorozatban, aki mindig hozza az formáját. Az új karakterek közül kimondottan Anna és Bull tetszett. A történet vége pedig szépen le lett zárva, de persze némi cliffhanger van :)
Összességében, azt kell hogy mondjam, hogy örülök, hogy végül a kiadó berendelt még az alkotópárostól 3 újabb könyvet ebből a sorozatból. Várom a folytatást.


Népszerű idézetek

Fumax KU>!

“Esá, unokabátya,” she said, smiling and shrugging with one hand.

Noro >!

"Heroism is a label most people get for doing shit they’d never do if they were really thinking about it.”

Chapter Thirty-two

Noro >!

“We don’t want to get in a gunfight,” Holden warned Amos as they began moving again.
“Yeah,” Amos said. “But if we’re in one anyway, it’ll be nice to have guns.”

Chapter Forty

AOD>!

Show a human a closed door, and no matter how many open doors she finds, she’ll be haunted by what might be behind it.

AOD>!

Amos doesn’t process grief well. It usually turns into anger or violence for him. I have a feeling he’s about to process the shit out of it on some Ashford loyalists.”

AOD>!

“We’re heading out to throw gang signs at Earth and Mars while the Ring does a bunch of scary alien mystery stuff. We’ve got a crew that’s never worked together, a ship that’s half salvage, and not enough time to shake it all down. Sure it’s a problem, but it’s not one we can fix, so we’ll do it anyway. Worst can happen is we’ll all die.”

AOD>!

Of all her siblings, she had most enjoyed the physical training. When it ended, she began studying tai chi with the self-defense instructor. Then, when she was fourteen, her father had made a joke about it at a family gathering. How learning to fight might make sense—he could respect that—but dancing while pretending to fight looked stupid and wasted time. She’d never trained again. That was ten years ago.

AOD>!

The Rocinante hummed around them, the systems running through their automatic maintenance checks, the air cycling gently through the ducts. The ship breathing and dreaming. Their home, at rest.

AOD>!

Giving up Mars in exchange for half of the solar system had probably been a pretty good deal. It didn’t mean that both sides hadn’t kept on designing new ways to kill each other. Just in case.

AOD>!

“So many stars,” she said. “Some of them might be ours someday.”“I wonder,” Hector replied, his voice low and sad. “I wonder if we should have them. God gave man the Earth. He never promised him the stars. I wonder if He’ll follow us out there.”


A sorozat következő kötete

The Expanse sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

John Scalzi: Redshirts
John Scalzi: The Ghost Brigades
Tamsyn Muir: Gideon the Ninth
Dan Simmons: The Fall of Hyperion
Orson Scott Card: Speaker for the Dead
Ann Leckie: Ancillary Sword
Martha Wells: All Systems Red
Kevin J. Anderson: Dark Apprentice
Kim Stanley Robinson: 2312 (angol)
David Brin: Existence (angol)