Az ​első ember 8 csillagozás

Neil Armstrong élete
James R. Hansen: Az első ember

1969. július 21-én az egész világ lélegzetvisszafojtva figyelte, amint egy 38 éves amerikai űrhajós, Neil A. Armstrong első emberként a Holdra lép. Talán nincsenek az emberi történelemben ismertebb szavak azoknál, amelyeket abban a történelmi pillanatban kimondott. Ez az alapvető életrajz egyaránt bemutatja Az első embert mint nagy űrhajóst és mint egyedülálló egyéniséget.

„Ez az életrajz nagy szakértelemmel egyesíti Armstrong élettörténetét a történelmi háttérrel, amikor Amerika belépett az űrkorszakba. Kitűnő könyv.”
James A. Lovell ezredes, az Apollo–13 parancsnoka

Eredeti mű: James R. Hansen: First Man

Eredeti megjelenés éve: 2005

>!
GABO, Budapest, 2018
498 oldal · ISBN: 9789632521121 · Fordította: Both Előd, Dancsó Béla

Most olvassa 6

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 34

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Baráth_Zsuzsanna P
James R. Hansen: Az első ember

James R. Hansen: Az első ember Neil Armstrong élete

Nagyon erős személyiség kell ahhoz, hogy valakit ne rontson meg a siker. Neil Armstrong ilyen volt, egy igazi hős, aki fegyelmezetten viselte a rá irányuló figyelmet, hiszen tudta, milyen történelmi tettet hajtott végre, de ez a csendes, zárkózott, precíz mérnökember egyáltalán nem változott meg attól a hihetetlen médiaérdeklődéstől, ami rázúdult azután, hogy ő lett az első ember, aki a Holdon járt. Egész életében hangsúlyozta, hogy ez az érdem egyáltalán nem az övé, rengeteg ember munkája van abban, hogy az Apollo-11 parancsnokaként ő tehette elsőként a lábát a Holdra, sok-sok évig fejlesztették a technikát a NASA-nal, hogy Kennedy elnök ígérete szerint még az 1960-as években megvalósuljon ez a mérnöki csúcsteljesítmény. Mert hiába volt a világ szeme az űrhajósokon, mégiscsak a szakemberek juttatták fel őket az űrbe, és főként azért lehetett Armstrongé a megtisztelő feladat, mert ő nemcsak kitűnő pilóta volt, hanem remek mérnök is, aktívan részt vett a fejlesztés munkálataiban, teljesen tisztában volt a technikával, hideg fejjel tudott dönteni, érzelmileg teljesen stabil volt, vagyis ha valami történik odafent, biztosak lehettek benne a döntéshozók, hogy tudja kezelni a problémát. Mivel ezt a könyvet egy tudós ember írta – James R. Hansen történész, egyetemi tanár, és már korábban írt Pulitzer-díjra jelölt könyvet az űrrepülésről – egy kicsit szárazra sikeredett, sehol semmi szaftos botrány, csak a puszta tények, olvasmányosan, de szakszerűen, üdítő kivétel ez az alkotás az életrajz műfajának zajos és hangos tengerében. Méltó módon emlékezik meg Neil Armstrongról és az űrkutatás azon időszakáról, amelyben aktívan részt vett, máshol vannak benne a hangsúlyok, mint a belőle készült filmben, nyilván a grandiózus látványt nem tudja prezentálni az olvasóknak, ellenben tényleg mindent megtudhat az érdeklődő a Holdra szállásról. Ugyanolyan csendes, elmélkedős darab, mint amilyen Armstrong jelleme volt, ugyanakkor nem hallgatja el a magánéleti és szakmai problémákat sem, nem éppen sodró lendületű könyv, és időnként nagyon bele tud veszni a technikai részletekbe, ellenben alapos és átfogó képet ad az első emberről a Holdon.
A teljes kritika itt olvasható:
https://smokingbarrels.blog.hu/2018/12/04/konyvkritika_…

>!
Renáta_G
James R. Hansen: Az első ember

James R. Hansen: Az első ember Neil Armstrong élete

Nem állítom, hogy hibátlan a könyv és az is biztos, hogy nem mindenkit fog magával ragadni. Érdekes volt megismerni az embert az űrhajós mögött. Megtudni, hogy miként lett a vidéki mérnök-pilótából kiváló űrhajós. Érdekes volt belelátni az amerikai űrkutatásba. A NASA hosszú éveken át húzódó űrprogramjának megismerése izgalmas volt, bár emellett szomorú is, mert sokan talán nem is tudják, mennyi életet követelt, hogy embereket juttassanak a Holdra. Időnként nagyon száraz, amikor a gépekről, a technológiákról ír. De szerintem ez is kell ahhoz, hogy teljesebb képet kapjunk az űrhajózás eme fontos állomásáról és annak hőseiről.

Bővebben: https://kulturpara.blog.hu/2019/04/04/az_elso_ember_nei…

>!
Anett_Bárkányi
James R. Hansen: Az első ember

James R. Hansen: Az első ember Neil Armstrong élete

Én aláírom, hogy csak egy egyszerű ember vagyok, nem pedig fanatikus, de 70 oldal után erősen gondolkodom, hogy folytassam-e a könyv olvasását. Nem az a problémám vele, hogy 550 oldalas, hanem, hogy azért ennyi, mert tele van (számomra) tömény, száraz, unalmas információval. Oldalakon át nevekkel, és repülőgéptípusokkal van tele, ami nem igazán tartja fenn az érdeklődést. Pedig vannak benne érdekes információk Neil magánéletével és pályafutásával kapcsolatban, de elvesznek a kevésbé fontos részletekben. Azt hiszem jó könyvet lehetett volna belőle csinálni, ha kiszelektálják az érdekesebb részeket, így mondjuk csak 300 oldal, de nem veszi el az ember kedvét a könyv olvasásától.


Hasonló könyvek címkék alapján

Hulej Emese: Egy Teleki gróf Afrikában
Humphrey Carpenter: J. R. R. Tolkien élete
Kontra Ferenc: Horvátország magyar irodalma
Kurt Vonnegut: Virágvasárnap
Bíró-Balogh Tamás: Könyvvel üzenek néked
Richard Dawkins: Gyertyaláng a sötétben
Mácsai Pál – Bereményi Géza (szerk.) – Örkény István: Azt meséld el, Pista!
David Weiss: Meztelenül jöttem
Fahidi Éva: A Dolgok Lelke
Art Spiegelman: A teljes Maus