Kazán, ​a farkaskutya 5 csillagozás

James Oliver Curwood: Kazán, a farkaskutya James Oliver Curwood: Kazán, a farkaskutya

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Észak felé tart Kazán a farkaskutya gazdájával, Thorpe mérnökkel és feleségével. Kazán ez az okos és erős kutya, megérzi a közelükben ólálkodó, ravasz és álnok Mcgreedy alattomos szándékát. Mcgreedy rátámad Thorpe feleségére, akit Kazán megvéd, de a veréstől való félelmében a vadonba menekül. Ott ébred fel vadászösztöne, és egy farkas falkához csatlakozik, ahol megismeri szürke farkast.

Eredeti megjelenés éve: 1914

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Olcsó akció

>!
Fátum-Ars, Budapest, 1994
310 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638367199

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

XX73>!
James Oliver Curwood: Kazán, a farkaskutya

Amennyire kíváncsian vettem a kezembe a könyvet, legalább akkora csalódás volt számomra. A történetek* oktalanul tobzódtak az erőszakban. Ha az állatok rangsorért mérkőztek, akkor a vesztesre mindig a széttépetés várt. Vagy nem csak akkor vadásztak, ha éhesek voltak, hanem mikor haragudtak a világra, és az elejtett zsákmányt érintetlenül otthagyták. (Igen, még mindig állatokról van szó!) A hód pedig gonosz (?!), mert mocsarassá változtatja környezetét, bezzeg jó pajtásunk, a vidra majd rendet csinál.

Az ember-szereplők ábrázolása is sematikus. Akad néhány szelíd lelkű naiva, akin keresztülgázoltak mások. Vannak a durva gonoszak, akik megvetik az állatokat is, és igen aljasul bánnak velük. Mindkét történetben* többször előfordult napokon át tartó furkósbotos kiképzés, víz alá nyomás, sztrichnines móresre tanítás, késes és hurkos csapda állítása. Illetve részletesen bemutatják, mi történik, ha az akció sikerül. Gyerekek számára ezért különösen nem ajánlom ezt a kötetet. (Talán a második történet még szelídebb hangvételű, de abban is szerepel egy furkósbotos kutyaidomítás és egy sztrichninmérgezés naturális bemutatása.)

* Én is azt a kötetet olvastam, melynek felétől, minden előzetes figyelmeztetés nélkül Niva, a medvebocs történetét olvashatjuk.

maneki_neko>!
James Oliver Curwood: Kazán, a farkaskutya

Régen olvastam már, de nagyon tetszett. Nem hiába nevezik a borítón Curwoodot az állatregények mesterének. Aki szereti az ilyesmit, annak bátran ajánlom!
Nekem egy olyan kiadás van meg, amelyben a Niva, a medvebocs c. regény is benne van.


Hasonló könyvek címkék alapján

Veress István: Állatsztárok
Walt Disney – Állatmesék
Jack London: A vadon szava
Szürke Bagoly: Két kicsi hód
Váradi B. László: Emlős-viselkedéstani jegyzetek
Ingrid Pabst: Állatkölykök kalandjai
Jack London: Farkasvér
W. Bruce Cameron: Egy kutya négy élete
John Grogan: Marley & Mi
John Grogan: Marley meg én