Fürge ​Villám 28 csillagozás

James Oliver Curwood: Fürge Villám James Oliver Curwood: Fürge Villám James Oliver Curwood: Fürge Villám

Ebben a könyvben a Természet zenekara harsog. Sarki viharok fehér kísértetei vágtatnak, s velük versenyt rohanó farkashadak futása alatt dobban a föld. Vadállatok horkannak a csillagos éjszakák hideg csöndjébe, vér csordul a hóra, minden különösebb tragédia nélkül, mert Észak kegyetlen törvénye így parancsolja. A történet főszereplője Fürge Villám, egy dán dognak, valamint egy sarkköri szürke farkasnak a kései leszármazottja. Fenevad, falkavezér ez az állat, ám a benne levő cseppnyi kutyavér nem engedi, hogy életét csupán vadállatként élje le, atavisztikus ösztönök vezérlik vissza az emberhez. Vándorlása során kerül kapcsolatba fehér fókavadászokkal, eszkimókkal, indiánokkal, telepesekkel, a messzi Észak emberi populációjával.

Eredeti megjelenés éve: 1926

>!
Sensus, Budapest, 2002
350 oldal · ISBN: 963937525x
>!
Pallas, Budapest, 1988
132 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632722086
>!
Palladis, Budapest
176 oldal · puhatáblás · Fordította: Horváth Tibor

Enciklopédia 1


Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

Ibanez P>!
James Oliver Curwood: Fürge Villám

Aki szereti Jack London kutyás történeteit, annak ez a kötet is valószínűleg tetszeni fog. A legjobban a Fehér Agyarhoz hasonlít, hiszen ott is egy farkas/kutya végső döntéséről szól. Ami jobban tetszett Londonnál, hogy jobb magyarázatot kapunk Fehér Agyar vágyódására, illetve a vége is sokkal reálisabban elfogadható, mint ebben a kötetben spoiler. Nagyon tetszettek a medvés részek, főként pedig a farkasfalkát csapdába csalós, szűk hasadékos jelenet. Aranybogár ragaszkodása pont ehhez a családhoz szerintem abszolút nem volt regális, tök mindegy, hogy volt ott egy nő, vagy gyerek (ismeretlen), ha annak férje spoiler. A leírások szépek, a különböző elemek (szél, sötétség, hideg, stb.) megszemélyesítésekor (ráadásul nagybetűvel) mindig Fekete István jutott eszembe.

Párduc50 P>!
James Oliver Curwood: Fürge Villám

Jack London fehér Agyarának gyengébb változása, ám szerintem a szerző biztos olvasta Jack London remekművét. Aki szereti ezt a kietlen világot – mint én – annak jó olvasmány, bár sajnos néhol elég nehezen hihető. Számomra például egy kutya, aki egész könnyen odaszokik egy emberhez, aki előtte megölési céllal leszúrta egy tőrrel, szinte hihetetlen. De a farkas vándorlásai, harcai kitűnőek, főleg a jegesmacis részek tetszettek. Minden farkas és kutyabarát kedves olvasmánya lehet!

3 hozzászólás
KönyvmolyDomi>!
James Oliver Curwood: Fürge Villám

Kicsit soknak találtam a leíró részt, de így is jó könyv volt. Voltak részek ahol unalmas és voltak részek, ahol izgalmas fordulatot vett a regény. Azt sajnálom, hogy személyes kedvencem ( Mistik ) nem tartott végig Fürge Villámmal, és egészen az utolsó lapokig vártam visszatérését.

snowwolf P>!
James Oliver Curwood: Fürge Villám

Nagyon szép történet. J.J. Annaud tudna csodálatos filmet forgatni belőle.

Panda>!
James Oliver Curwood: Fürge Villám

Végre befejeztem. Lehet a túl sok fantasy, de ez akkor is unalmas volt. Vagyis kicsit olyan volt, mintha megállt volna az idő, sőt, idő nem is létezett. Nem ebbe a rohanó világba való könyv, noha elég rövidecske… Szeretem egyébként a farkasokat, meg úgy un bloc az állatokat is, de ez most nem nagyon..

Merpeople>!
James Oliver Curwood: Fürge Villám

Szépen megírt könyv. Bár kicsit túl véres nekem. De a csillagos eget és a téli éjszaka szépségét le tudta írni. Emlékeztet a fiatalabb koromra, amikor sokat voltam kint este a kertben télen, nyugodtság, csillagok, sok gondolat….

Anyu>!
James Oliver Curwood: Fürge Villám

Gyönyörű, a természet és állatok harmóniáját szerető történet. Én az 1988-as kiadást olvastam, és sajnos a fél csillagot a kiadó hanyagsága miatt voltam kénytelen levonni. A címlapon ábrázolt farkas nem lehet Fürge Villám, hiszen az végig hangsúlyozva van hogy ő NEM fehér. Sajnos elég gyakoriak az elírások is, néha úgy összesűrüsödve, hogy szinte zavarták az olvasást.

>!
Pallas, Budapest, 1988
132 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632722086
pelikanbence>!
James Oliver Curwood: Fürge Villám

2010-ben a főnökeimtől a könyvtári segítségemért ajándékba ! :) Ez a kalandregény is kicsit hasonlít A vadon szavára illetve a Fehér Agyarra ! :) Ettől függetlenül CSODÁS regény ! Kedvencem ez a regény ! :)


Népszerű idézetek

Waru P>!

Volt valami a levegőben, ami halálosabb volt a legalatomosabb méregnél is. A hőmérő valójában nem jelezte a veszélyt, mert az ötven-hatvan foknyi hidegbe még nem kell az embernek belehalnia. De a hőmérők nem ismerik a sarki hideg tulajdonságát. A levegő száraz, mint a por és olyan csöndes, hogy kockázatos dolog volna egy ujjat megnedvesíteni és kitenni a szabadba, mert azonnal megfagyna. Ez az a csend, mely minden emberi lényt óvatosságra int. A hang kilométerekről is oly hirtelen érkezik meg, mintha pár méterről jönne. Egy karibu léptét, vagy egy ember köhintését egy kilométerről is hallani lehet. A látóhatár, mintha egy suttogással telt székesegyházzá változna.

87. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hőmérő
Ibanez P>!

A földgömb csúcsától a Sarki-tenger felé lejtő hatalmas sarki pusztaság bozótos tundráira minden hét-kilenc esztendőben rátör az úgynevezett Noot-Aku-tao, a Nagy Éhínség. Tudják ezt jól úgy az eszkimók, mint a messzi dél indiánjai, babonáik és minden istenük, ördögök jóvoltából. Hét esztendőben egyszer, a nyulakat – ember és állat életének fenntartóját – söpri a dögvész és öli őket milliószámra.

Ibanez P>!

Gyorsan suhant végig a fagymarta hasadék-taraj mentén. Csak szürke árnyék volt, része a homálynak.

Ibanez P>!

Jégszirtjén ülve, hátrahúzta ajkait, amelyekből kivillantak tejfehér agyarai. Torkában morgás gyülemlett és guggoló ültéből talpra állott. Pompás bestia volt. Keewatin és a Nagy Medve között aligha akadt féltucat farkas, amely alakra felvehette volna vele a versenyt.

Ibanez P>!

A levegő tele volt a sarki éjszaka különös és titokzatos suttogásaival. A hosszú hónapok napsugártalan homályát követő szürkület gyorsan ereszkedett alá az észak-amerikai szárazföld sarkkör fölötti részének átfagyott világára. A talap felszínén alig egy arasznyi hó feküdt. Kemény porhó, minden részecskéje olyan, mint a cukor szemcséje és alatta a talaj másfél méterre átfagyott. Hatvan fok volt zérus alatt.


Hasonló könyvek címkék alapján

W. Bruce Cameron: Egy kutya négy élete
Gaby Roney: Rollen
Mariszajev: Az utolsó farkas
Sz. Mikus Edit: Gazdisimogató
Jack London: A beszélő kutya
Paul Auster: Timbuktu
James Herriot: A repülő állatorvos
John Grogan: Marley & Mi
Homoki-Nagy István: Hegyen-völgyön
Garth Stein: Enzo