Tarkin 55 csillagozás

James Luceno: Tarkin

„A ​hatalomról sokat tudok mesélni. Az ember megragadja pillanatot, és lesújt.”
Wilhuff Tarkin nagymoff

Egy köztiszteletben álló család sarja. Elkötelezett katona és nagyra becsült törvényalkotó. A Köztársaság lojális katonája és a Jedik megbízható szövetségese. De ez már a múlt. A Köztársaság bukása után Wilhuff Tarkin gyorsan halad felfelé a ranglétrán, és semmitől sem riad vissza, hogy érvényre juttassa az akaratát, és hozzájáruljon a Birodalom teljes kiépítéséhez.
Tarkin felügyeli a Birodalom páratlan pusztító erejű fegyverének építését. Biztos abban, hogy miután a Halálcsillag elkészül, a segítségével rövid idő alatt eltünteti a még létező szeparatistákat – vagy úgy, hogy megfélemlíti, vagy úgy, hogy megsemmisíti őket.
Ám addig folyamatosan fennáll a lázadás veszélye. A Birodalomnak gyors és kegyetlen választ kell adnia a felkelő csoportok egyre gyakoribb támadásaira. Az uralkodó a legelszántabb híveit veti be a szabadságharcosok… (tovább)

Eredeti mű: James Luceno: Tarkin (angol)

Eredeti megjelenés éve: 2014

Tartalomjegyzék

>!
Szukits, Szeged, 2016
286 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634973515 · Fordította: Szente Mihály

Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Darth Vader · Wilhuff Tarkin · Darth Sidious


Kedvencelte 3

Most olvassa 2

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

>!
Dominik_Blasir
James Luceno: Tarkin

A Tarkin ha nem is hiánypótló, de mindenképpen kellemes darab a Star Wars univerzum regényei között. Talán nem a legjobb, de James Luceno egy olyan időszakot és egy olyan figurát választott, amit eddig még nem igazán ismerhettünk – így bőven ad tűnődni valót ez a kevesebb, mint háromszáz oldal. Inkább részletei alapján lesz emlékezetes regény: Vader és Tarkin duója, utóbbi visszaemlékezései, jellemének árnyalása, meg egyáltalán, maga a korszak simán elviszi a hátán a cselekményt, ha már az önmagában annyira nem lenyűgöző.
Bővebben: http://ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2016-09-03+…

>!
Ikarosz
James Luceno: Tarkin

Luceno nem rossz író, Vaderrel és Sidious-al nagyon jól bánik.
Viszont a címszereplő Tarkin egyszerűen unalmas, érdektelen figura. Nem is lesz érdekesebb közben. Kapunk képeket a fiatalkoráról, de semmi nem magyarázza, hogy miért lesz egy gonosz s*ggarcú. Meg attól lesz nagy kombinátor, hogy spoiler
Sajnos egy olyan születési rendellenességgel küzdök, hogy a klasszikus SW trilógia iránt érzett vallásos áhítat egyáltalán nem jár át, így Tarkinról nekem annyi bőven elég volt, hogy egy birodalmi rosszarc, akinek más funkciója nincs, mint ellenszenvet kelteni, majd szétrobbanni Halálcsillagostul az űrben. És ennek a feladatnak maradéktalanul eleget is tesz.
Sajnos egy olyan regény, ami nélkül nem érezte volna magát szegényebbnek az olvasó.

>!
PAVideoStudio
James Luceno: Tarkin

Tarkin kormányzónak és Darth Vadernek együtt kell működnie, miközben a partvishajú bázisát megtámadók után nyomoznak. A kormányzó múltjáról szóló részek nagyon tetszettek.
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: https://youtu.be/h_aw8_Q-7yg

Véleményem további Star Wars könyvekről: http://goo.gl/XBEwd

>!
Vác_nembéli_István_fia_istván
James Luceno: Tarkin

nem is tudom igazán mit is írjak .ha film lenne azt mondanám sima B-kategóriás .Tarkin a nagy taktikus szerintem teljesen semmit mondó karakter lett.igaz én csak a új reményben láttam ,olvastam.
elolvastam és hamar el is fogom felejteni ,nem nagy szám az egész.

>!
CoyoteStarrk
James Luceno: Tarkin

Végre egy olvasmány a birodalmi rendszer egy magas szintű kiszolgálójáról. Bár hiba lenne csak ezt mondani. Tarkin egy kiemelkedő alak a SW univerzumban és ez a könyv sikeresen alá is támasztja. Néhol lassú, van benne politikai leírás, amely nekem kifejezetten tetszett.
A visszaemlékezések egy fontos momentum körül forognak, ami meghatározta a főszereplő természetét, habár a teljes kibontáshoz mindennel együtt is csekélynek mondható, szívesen olvastam volna még jó pár oldalt róla.

>!
Somogyip
James Luceno: Tarkin

Többre számítottam, végül kevesebbet kaptam. Sajnos a könyv nagy része felejthető, ami valóban érdekes volt belőle az a Tarkin fiatalkorával foglalkozó, illetve szülőbolygóján játszódó részek. No meg a könyv borítója, ami még tetszik. Egyébként nagyon zavart, hogy az író képes volt fél oldalon belül legalább egy tucat nevet bedobni a történet egy-egy résznél, és így időnként fogalmam sem volt, hogy most melyik mellékszereplő ki is valójában.

>!
GitarGavaller
James Luceno: Tarkin

Félig háttérregény, félig eredettörténet. James Luceno ebben a műfajban nagyon jókat írt már, elég csak Darth Plagueis történetét említeni.
Sajnos Tarkin messze nem annyira érdekes karakter, így ez nem egy kihagyhatatlan regény. Sokat nem kell tőle várni, de egyszer érdemes elolvasni.

>!
JustOneMorePage
James Luceno: Tarkin

Elég lassan olvastam el, mert más dolgom is volt, de végig képben tudtam maradni. Nagyon jól meg lett írva a könyv, hozza a SW világát. Nekem tetszik, hogy az Uralkodóból is többet láthatunk mint úgy általában. Vader itt is nagyszerű karakter, de kissé veszített számomra a szigorú nagyúr szerepéből ebben a könyvben. A lázadók egy cseppet sem szimpatikusak benne. Egyetlen sem volt közülük számomra szerethető.
És végül itt van Tarkin. Mindig nagy kedvencem volt, most végre el is tudom őt helyezni teljesen. Tudom honnan jött, hogy lett ennyire erős és jó karaktere a SW univerzumának.
Kissé emberibb ugyan a könyvben mint az gondoltam, de ez nem feltétlen baj.
Sok dologban hasonlít a másik nagy kedvencemre Thrawnra.

>!
harsak
James Luceno: Tarkin

Második nekifutásra magyar verziót vettem a kezembe.
A fordítással még úgy nincs is gond, inkább egy-két mondat sikeredett érdekesen. Pl. volt egy olyan ami kicsit úgy hangzott, mintha Palpatine hamarabb kiáltja ki a Birodalmat, minthogy az arca károsodott volna. De ez lehet csak számomra.
A cselekmény kissé bonyolultan indul, kellő előélet ismertetéssel, viszont valahogy a könyv 60-70%-ától mintha nagyon le lett volna egyszerűsítve és a kirakó darabjai is 'szinte' maguktól állnak össze.
A három birodalmi fő karakter között kimondottan jól működött a kémia.
Összességében tetszett, de én személy szerint Luceno mestertől többet vártam. Mintha érezhető lenne hogy a mickey-ék korlátozták volna az alkozásban… :(

3 hozzászólás
>!
Hippoforaccus
James Luceno: Tarkin

Hát ez rettentően gyenge egy alkotás lett. Sehol egy csavar, fordulat, vagy az izgalomnak akár egy szikrája. Három szálon fut a történet, de nem igazán értem, hogy minek. A múltban játszódó anticserkésszé képzős szál teljesen érdektelen, bár a másik kettő sem ér többet. Határozottan vártam, hogy vége legyen (bár reménykedtem, hogy a vége legalább jó lesz) és nagyon nem valószínű, hogy még egyszer el fogom olvasni.


Népszerű idézetek

>!
Saille P

Tarkinnak nem kellett sokáig keresgélnie Vader vadászgépét, mert csak egyetlen Eta-2 állt a V-szárnyúak sorában. A nagyúr a fegyvertartó karok között állt, és szerelt valamit. Tőle nem messze egy ezüstszínű asztrodroid egy hordozható diagnosztikai egységgel dolgozott.
(…)
Vader elfordult, és válaszolt valamit a nyugtalanul csipogó droidnak, aztán szó nélkül bevezette Tarkint a hangár mellett sorakozó, üres készenléti helyiségek egyikébe.

182. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Darth Vader · Wilhuff Tarkin
>!
Saille P

Tarkinnak bőven akadtak kételyei.
A Lola Sayun, amikor Skywalker, Kenobi és Ashoka Tano részt vett abban az akcióban, amellyel kimentették őt a Citadellából, nem tetszett neki a Jediknek az a stratégiája, hogy két csapatra váljanak szét. Nem sok értelmét látta, hogy feladják a csapat egységét kétszer több potenciális problémáért, és az akció pontosan így bontakozott ki. Even Piell elesett, és a többiek majdnem visszakerültek a Citadella kegyetlen börtönparancsnokának karmai közé. És most, évekkel később Vader megint csak megosztotta az erőket, és ennek az lett a vége, hogy sugárvetők szegeződtek kettejükre egy sugi bűnbanda tanyájának a mélyén, mialatt a rohamosztagosok a város más részében végezték a feladatot, amit Vader adott nekik.
Igy aztán Tarkint erős kételyek gyötörték..

139. oldal

>!
Saille P

Darth Plagueis egy alkalommal azt mondta: „Az Erő képes visszavágni”. Egy csillag halála még nem feltétlenül jelentette a teljes elsötétedését is, és valóban, Sidious néha látott arra utaló jelet, hogy Vaderben még fel-felvillan a fény. Ezért is haragudott a Tarkin bázisa elleni támadás elkövetőire, illetve azokra az összeesküvőkre, akik a Murkhanán hagyták azokat az eszközöket. Az efféle akciók akadályozták abban, hogy elérje a végső célját. Sidious gondoskodni akart arról, hogy az Erő ne vághasson vissza, és a remény fénye soha többé ne gyúlhasson fel.

118. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Darth Plagueis · Darth Sidious · Darth Vader
>!
PAVideoStudio

– Talán azt hiszitek, hogy a Carrion Spike csak egy hajó, de valójában sokkal több annál. Tarkin személyiségének kifejeződése. Ékes példája annak, hogy milyen szélsőségekig hajlandó elmenni. Láthatatlanság, gyorsaság, pusztító erő… ez Tarkin. A mindenütt jelen lévő, rettentő hatalmú birodalmi végrehajtó.

203. oldal, 16. fejezet – Tarkin (Szukits, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: Wilhuff Tarkin
>!
PAVideoStudio

– Soha ne próbál tisztességesen élni, fiú! Hacsak nem akarsz tragédiákkal és szomorúsággal teli életet. Élj úgy, mint egy vadállat, és semmilyen esemény nem fog meghatni, akármilyen megrázó is.

50. oldal, 4. fejezet – Tarkin (Szukits, 2016)

>!
PAVideoStudio

– Ha legyőzzük a természetet, azzal jobb életet biztosítunk az értelmes lényeknek, de csakis addig uralkodhatunk, amíg rendet teremtünk a káoszban, és törvényeket vezetünk be oda, ahol korábban nem léteztek.

52. oldal, 4. fejezet – Tarkin (Szukits, 2016)

>!
PAVideoStudio

– A feladatod az, hogy megtanítsd nekik, mi a törvény és a rend – mondta később Jova az ifjú Tarkinnak. – Aztán, hogy megbüntesd őket úgy, hogy sose felejtsék el a leckét. Ha elég mélyre ülteted a félelmet a szívükben, idővel a rettegésük önmagában rákényszeríti őket arra, hogy térdre boruljanak előtted, és engedelmeskedjenek neked.

65. oldal, 5. fejezet – Tarkin (Szukits, 2016)

>!
Saille P

A Carrion Spike-ot a Sienar Flottarendszerek Vállalat külön Tarkinnak tervezte, hogy megfeleljen az igényeinek. A háromszög alakú hajó egyedülálló lopakodó technológiát használt, ami egy lopakodó korvett rendszerein alapult – ez utóbbi egység a klónháború alatt a christopsisi csatában mutatkozott be, amikor is megtörte a Trech admirális vezette szeparatisták blokádját. A ritka stygiumkristályokkal működő álcázórendszer jóvoltából a közönséges szenzorok, radarok és más felderítő eszközök gyakorlatilag nem észlelték a Carrion Spike-ot.

57. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szeparatista mozgalom
>!
PAVideoStudio

– Ezek nem civil célpontok. Birodalmi telepek, ahol olyan teremtmények dolgoznak, akik magukévá tették a Császár beteges jövőképét. Azt a jövőt, amit az uralkodó neked szán, és nekem, és a királynődnek, és mindenki másnak, innen az Ismeretlen Régiókig! Láttad a palkátokat! Szolgáld a Birodalmat, és legyél jobb polgár érte! Ettől nem fordul fel a gyomrod? Mindenki, aki hajlandó szolgálni, az élet árulója! És ne gyere nekem azzal, hogy nem tudják, mire vállalkoztak, mert az ugyanolyan egyértelmű, mint azok a plakátok a falakon! Szolgaság, elnyomás, katonai erő alkalmazása. Erről szól az egész!

188. oldal, 15. fejezet – Tarkin (Szukits, 2016)

>!
PAVideoStudio

Gondolkodj el azon, hogy miért fut: menekül, vagy erősítésért megy? Talán csak rejtekhelyet keres, ahonnan rád vetheti magát, vagy továbbra is hajtja az éhség, és úgy döntött, hogy sebezhetőbb célpontot keres…

155. oldal, 12. fejezet – Tarkin (Szukits, 2016)


Hasonló könyvek címkék alapján

Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Dan Simmons: Ílion
Isaac Asimov: Második Alapítvány
James S. A. Corey: Kalibán háborúja
Joe Schreiber: Maul – Vesztegzár
John Scalzi: Vének háborúja
John Jackson Miller: Kenobi
Claudia Gray: Elveszett csillagok
Frederik Pohl: Átjáró
Timothy Zahn: Gazfickók