Sötét ​nagyúr (Star Wars: Sötét Nagyúr-trilógia 3.) 63 csillagozás

James Luceno: Sötét nagyúr James Luceno: Sötét nagyúr

Obi-van Kenobi azzal a tudattal hagyta maga mögött a Mustafart, hogy végzett egykori tanítványával. Bár a pokoli összecsapás során Anakin mindörökre eltűnt, valamivel később életre kelt egy félelmetes, éjfekete kísértet. A Jedi-rend valaha létezett leghatalmasabb lovagja az újonnan születő Birodalom könyörtelen uralkodójának jobbkeze lett. Ezalatt a Külső Gyűrű egyik távoli világán, a Murkhana bolygón Roan Shryne és Bol Chatak Jedi-mesterek, valamint Olee Starstone padavan egy szeparatista erőd elleni rohamot irányítanak. Hajszál híján ugyan, de sikerül túlélniük a hírhedt hatvanhatos parancsot, ám továbbra is halálos veszély leselkedik rájuk Darth Vader személyében, akit csordultig tölt a bosszúvágy. A maroknyi, életben maradt Jedi elkeseredett küzdelmet folytat, hogy feltámassza a szétzúzott Jedi-rendet. Ha kudarcot vallanak, a Galaxis végérvényesen a Sith-ek uralma alá kerül…

Eredeti mű: James Luceno: Dark Lord – The Rise of Darth Vader

Eredeti megjelenés éve: 2005

>!
Szukits, Szeged, 2017
372 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634971573 · Fordította: Szente Mihály
>!
Szukits, Szeged, 2007
372 oldal · ISBN: 9789634971573 · Fordította: Szente Mihály

Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Darth Vader · Obi-Wan Kenobi · Anakin Skywalker · R2-D2 · C-3PO · Palpatine · Roan Shryne

Helyszínek népszerűség szerint

Alderaan


Kedvencelte 12

Most olvassa 5

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 27


Kiemelt értékelések

>!
PAVideoStudio
James Luceno: Sötét nagyúr

Izgalmas történet, Vader is közelebb került hozzám és Olee is.
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: http://youtu.be/Zb9N4qbQ7k8

Véleményem további Star Wars könyvekről: http://goo.gl/XBEwd

>!
Szukits, Szeged, 2007
372 oldal · ISBN: 9789634971573 · Fordította: Szente Mihály
>!
CoyoteStarrk
James Luceno: Sötét nagyúr

A cselekmény igazából nem több egy mellékszálnál. Az egész lényegét Vader átalakulása, valamint a császár gondolatai adják. A jedikről szóló fejezetek inkább tűntek egy kicsit zavarónak, csak lassítják az igazán érdekes részeket.

>!
Ultron_6
James Luceno: Sötét nagyúr

Remek közvetlen folytatása a Sithek Bosszújának. A Gonosz Útvesztőjéhez hasonlóan itt is kapunk rengeteg háttérinfót. A Sötét Nagyúr Trilógia legjobbja szerintem. Sőt, az összes SW könyv közül az egyik legjobb.Kötelező olvasmány mindenkinek, aki kicsit is szereti az SW-t.

>!
Pluviôse
James Luceno: Sötét nagyúr

Mindig is kíváncsi voltam Vader érzéseire A Sith-ek bosszúja után. Vajon vívódott? Félt? Ezek mind kiderülnek a könyvből. Betekintést kapunk az átalakulásába és a mesterével való kapcsolatába is. A Jedikről szóló szálat kicsit erőltetettnek érzetem, mindig azt vártam, mikor jön már a Vaderről szóló rész. De ettől függetlenül nagyon tetszett. spoiler

>!
Hippoforaccus P
James Luceno: Sötét nagyúr

Akár az első rész. Pörgős, izgalmas, könnyen olvasható, fénykardpárbajoktól, űrcsatáktól és akciójelenetektől hemzsegő könyv. Bár az elején Vader kesergése egy kicsit lehangoló, a két hatujjú csempész állandó jókedve ellensúlyozza azt.
Összegezve csak ajánlani tudom

>!
Idiocry
James Luceno: Sötét nagyúr

Nekem nagyon tetszett ez könyv, ugyan egy trilógia befejező kötete és az előző részeket évekkel ezelőtt olvastam, egyáltalán nem számított. Viszont szerintem ez a rész mutatta be leginkább azt, hogy lett véglegesen Anakinból Darth Vader és mi történt a 66-os parancs után. Érdekes volt végig ott lenni Vader átalakulásánál, megismerhettem a belső vívódásait és azt hogyan változik meg a kötődése a Sötét oldalhoz. A könyvben három fő szál indul el ami a végén összeér és majdnem minden új fejezetnél egy másik főszereplő szemszögéből látjuk az eseményeket ahogyan a filmeken is. Adott ugye Darth Vader aki keresi önmagát, meg a szökött Jediket és szeretne még többet tanulni mesterétől. Palpatine vagyis Darth Sidious is többet szerepel aminek külön örültem, végre az ő fejébe is belelátunk kicsit és abba is hogyan viszonyul tanítványához. Na meg ott vannak a szökött Jedik akik túlélték a mészárlást, egy mester és egy padavan akik szintén nem találják a helyüket, kezdik lassan megérteni, hogy átverték őket, végig milyen vakok voltak, hogy valójában kit is szolgáltak és végül nehezen, de elfogadják sorsukat. Ez a könyv szerintem az SW univerzum egy olyan darabja amit vétek lenne kihagyni és méltó lezárása a Birodalom előtti időszaknak.

>!
Shinzo P
James Luceno: Sötét nagyúr

Remekül kitölti a Sith-ek bosszúja és az Új remény közti „űrt”. Egyik kedvenc lett, de azért néhány dologban elég felszínes. Pl. a cselekmény kusza, néhol semmitmondó… Darth Vader jelleme és átalakulása nem ért meg igazi mélységeket.

>!
kissakos I
James Luceno: Sötét nagyúr

A könyv a Sithek bosszúja után játszódik. Gyakorlatilag Darth Vader első szárnypróbálgatásait hivatott leírni. A Jediből lett emberi roncs lelki vívódásai, és a Jedi rend megmaradt utáni hajsza érdekes sztorielemek lettek volna, de ez a könyv (vagy a fordítás?) annyira nem lett ütős, mint általában az újkori SW regények…

>!
Hanging_Moss_9102
James Luceno: Sötét nagyúr

5 csillag . Kifejezetten jó star wars könyv. Vader karakterét hihetetlenül jól eltalálta. Néha kifejezetten zavart, h Vadert kissé „ügyetlennek” állítja be, de hát ez a képzavart a 4. részbeli abszolút kemény képe okozza. Végülis 23 éves fiatalemberről van szó, aki még csak pár hete viseli a Sith harci droid páncélzatot. Bámulatos, ahogy átalakítják, és ahogy elmondja a szerző. Mindent megtudunk, amit később esetleg feltehetnénk kérdésnek. Számomra a villámok megidézése, illetve a magánélete érdekelt a legjobban, h ezeket h végezte. Elárul mindent a könyv. Hiánypótló könyv, már nem tudok elképzelni sok mindent a 3. és 4. rész közé.
Roan Shyrne karaktere kicsit hasonlít Obi wan-ra, ő ugye az utolsó „komoly” Jedi aki szembe száll vele. Viszont sok benne a töltelék neve nincs szereplő, ők kicsit zavartak is.Rengeteget megtudunk Sidius és Vader viszonyáról, illetve hogyan vezeti át végleg Vadert a sötét oldalra. Ugyanis Vader-ben rengeteg vívódás volt még ekkor is. Nem igazán tudta hovatenni a közelmúlt lépéseit, főleg Padmé halálát.

>!
Felician
James Luceno: Sötét nagyúr

Nagyon tetszik a könyv. Jól bemutatja, hogy Vader hogy van a 3.rész után. Igen kicsit a Jedik szerepe ebben a könyvben lehet kicsit sok volt de nagy gond azzal sincs.


Népszerű idézetek

>!
Életveszélyes_és_Tilos

A Galaxis lakói számára Anakin Skywalker, a legendás Jedi-lovag – a háború egyik leghíresebb alakja, a „Rettenthetetlen Hős”, a Kiválasztott – meghalt a Coruscanton, a Jedi-templom ostroma alatt.
És ez bizonyos értelemben véve igaz is volt.
Anakin halott – mondta magának Vader.

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Darth Vader
>!
Saille P

Vajon azt hitték, együtt elég erősek lesznek ahhoz, hogy leszámoljanak Palpatine-nal?
Hát persze, hogy azt hitték– döbbent rá Obi-van.
Nem jöttek rá, hogy Palpatine robbantotta ki a háborút a szüntelen mesterkedésével. Nem jöttek rá, hogy egy Sith foglalta el a császári trónt. Nem jöttek rá, ahogy mindenki máshoz hasonlóan a Jedik sem ismerték fel az évek óta nyilvánvaló igazságot: a Köztársaság sosem volt méltó arra, hogy harcoljanak érte.
Mert a szabadságeszméket nem Palpatine zúzta szét. Egyetlen teremtmény sem lehet olyan hatalmas, hogy milliók fejéből-lelkéből kitörölje a demokrácia iránti vágyat. Obi-van már tudta, hogy mindez egész másként történt. A Szenátus, a coruscantiak, a számtalan csillagrendszer és világ lakói belefáradtak a régi rendszerbe, ezért hagyták , hogy a demokrácia szép lassan elsorvadjon, végül megsemmisüljön.
És egy olyan Galaxisban, ahol a legtöbben elfogadták egyetlen személy uralkodását, és ahol a végeredmény utólag igazolta az elérése érdekében felhasznált módszereket, a Jediknek nem jutott hely.
Ez volt a Sithek végső bosszúja.

366. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Obi-Wan Kenobi · Palpatine
>!
Életveszélyes_és_Tilos

Vader megfordult, és lassú, döngő léptekkel elindult az átjáró felé.
Csakhogy, ez nem járás – kesergett közben magában. (…)
Vader az arca elé emelte mesterséges balját, megforgatta a kézfejét, hogy szemügyre vegye, aztán arra gondolt:
És ez sem látás… (…)
A tagjait mozgató szervómotorok zümmögését hallgatva arra gondolt: ahogyan ez sem hallás. (…)
Vader teleszívta a tüdejét levegővel, és arra gondolt: ez minden, csak nem légzés. (…)
Legvégül az járt a fejében: ez minden, csak nem élet.

Kapcsolódó szócikkek: Darth Vader
>!
PAVideoStudio

Hirtelen eszébe jutottak Darth Plagueis bölcs szavai: Áruld el nekem, hogy mit tartasz a legnagyobb erősségednek, és én tudni fogom, hogyan gyengítselek meg. Áruld el nekem, hogy mitől félsz a legjobban, és én tudni fogom, hogy mit kell rád kényszerítenem. Áruld el nekem, hogy mit szeretsz a legjobban, és én tudni fogom, hogy mitől fosszalak meg. Áruld el nekem, hogy mire vágysz a legjobban, és én tudni fogom, hogy mit kell megtagadnom tőled…

212. oldal, 28. fejezet - Sötét Nagyúr (Szukits, 2007)

>!
Saille P

Obi-van – akit a helybeliek a Ben néven ismertek –, időről időre odapillantott a háromdimenziós képsorokra, de főleg az utca szemközti oldalán álló boltra összpontosított.
Az elmúlt hónapok során hagyta megnőni a haját és a szakállát, míg a bőrét sötétbarnára égették a Tatuin napjai. Rövid szárú bakancsot és durva szőttesből szabott, földet seprő, csuklyás köpenyt viselt, így senki sem nézte volna ki belőle, hogy nem is olyan régen még a Jedi-rend nagymestere és a Jedi Tanács tagja volt.

363. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Obi-Wan Kenobi · Tatuin
>!
Tirpák

A tapasztalatai alapján jól tudta, hogy az Erő megbízhatóan fogja irányítani minden lépését és mozdulatát mindaddig, amíg megfontoltan, hideg fejjel, és nem haragból cselekszik.

30. oldal

Kapcsolódó szócikkek: az Erő
>!
Tirpák

Az Alderaan lakói talán azért éltek évezredek óta békében és gazdagságban, mert a bolygójuk már az űrből nézve is végtelenül kellemes látványt nyújtott.
Aztán ha egy távoli rendszerből érkező utazó belemerült a gyönyörű világ mámorító atmoszférájába, közelebb ért az alabástrom felhőkhöz, a kéklő tengerekhez és a zöld síksághoz, még csodásabb élményben lett része. Coruscant szomszédja a Galaxis egyik ékköve volt.

214. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alderaan · Coruscant
>!
Hippoforaccus P

Válaszképpen Climber hátbabökte a foglyot a sugárvetője csövével, és kijelentette:
– Idis barátunk immár a mi oldalunkon áll, nem igaz?
A zsoldos nagykomolyan bólogatott, és hozzátette:
– Méghozzá ingyen!

>!
wkrisz

Anakin nem a sotet oldalra szuletett, de itt kotott ki, mert szornyu elmenyek ertek: megtapasztalta a szenvedest, a felelmet, a haragot es a gyuloletet.

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker

Hasonló könyvek címkék alapján

Raana Raas: Árulás
Raana Raas: Elágazó utak
On Sai: Lucy
Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Dan Simmons: Hyperion
Peter F. Hamilton: Pandóra csillaga I-II.
Isaac Asimov: Második Alapítvány
James S. A. Corey: Kalibán háborúja
Iain M. Banks: Közelkép
Dan Abnett: Hórusz felemelkedése