Sötét ​nagyúr (Star Wars: Sötét nagyúr-trilógia 3.) 109 csillagozás

James Luceno: Sötét nagyúr James Luceno: Sötét nagyúr

Obi-van Kenobi azzal a tudattal hagyta maga mögött a Mustafart, hogy végzett egykori tanítványával. Bár a pokoli összecsapás során Anakin mindörökre eltűnt, valamivel később életre kelt egy félelmetes, éjfekete kísértet. A Jedi-rend valaha létezett leghatalmasabb lovagja az újonnan születő Birodalom könyörtelen uralkodójának jobbkeze lett. Ezalatt a Külső Gyűrű egyik távoli világán, a Murkhana bolygón Roan Shryne és Bol Chatak Jedi-mesterek, valamint Olee Starstone padavan egy szeparatista erőd elleni rohamot irányítanak. Hajszál híján ugyan, de sikerül túlélniük a hírhedt hatvanhatos parancsot, ám továbbra is halálos veszély leselkedik rájuk Darth Vader személyében, akit csordultig tölt a bosszúvágy. A maroknyi, életben maradt Jedi elkeseredett küzdelmet folytat, hogy feltámassza a szétzúzott Jedi-rendet. Ha kudarcot vallanak, a Galaxis végérvényesen a Sith-ek uralma alá kerül…

Eredeti megjelenés éve: 2005

>!
Szukits, Szeged, 2017
372 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634971573 · Fordította: Szente Mihály
>!
Szukits, Szeged, 2007
370 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634971573 · Fordította: Szente Mihály

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Obi-Wan Kenobi · Darth Vader · Anakin Skywalker · Yoda · R2-D2 · C-3PO · Sheev Palpatine · Roan Shryne

Helyszínek népszerűség szerint

Alderaan


Kedvencelte 26

Most olvassa 7

Várólistára tette 25

Kívánságlistára tette 39


Kiemelt értékelések

Ikarosz>!
James Luceno: Sötét nagyúr

Darth Vader rajongóknak kötelező. Jól összerakott könyv, mellékes cselekménnyel. sok belső monológgal.
A fordítót viszont nem dícsérem meg a Szith szóért(Sith maradhatott volna, még jó, hogy a nevek nem változtak, pl.:Dárt Véder, Dárt Szídiusz).

1 hozzászólás
PAVideoStudio>!
James Luceno: Sötét nagyúr

Izgalmas történet, Vader is közelebb került hozzám és Olee is.
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: http://youtu.be/Zb9N4qbQ7k8

Véleményem további Star Wars könyvekről: http://goo.gl/XBEwd

>!
Szukits, Szeged, 2007
370 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634971573 · Fordította: Szente Mihály
Pluviôse>!
James Luceno: Sötét nagyúr

Mindig is kíváncsi voltam Vader érzéseire A Sith-ek bosszúja után. Vajon vívódott? Félt? Ezek mind kiderülnek a könyvből. Betekintést kapunk az átalakulásába és a mesterével való kapcsolatába is. A Jedikről szóló szálat kicsit erőltetettnek érzetem, mindig azt vártam, mikor jön már a Vaderről szóló rész. De ettől függetlenül nagyon tetszett. spoiler

CoyoteStarrk>!
James Luceno: Sötét nagyúr

A cselekmény igazából nem több egy mellékszálnál. Az egész lényegét Vader átalakulása, valamint a császár gondolatai adják. A jedikről szóló fejezetek inkább tűntek egy kicsit zavarónak, csak lassítják az igazán érdekes részeket.

Idiocry>!
James Luceno: Sötét nagyúr

Nekem nagyon tetszett ez könyv, ugyan egy trilógia befejező kötete és az előző részeket évekkel ezelőtt olvastam, egyáltalán nem számított. Viszont szerintem ez a rész mutatta be leginkább azt, hogy lett véglegesen Anakinból Darth Vader és mi történt a 66-os parancs után. Érdekes volt végig ott lenni Vader átalakulásánál, megismerhettem a belső vívódásait és azt hogyan változik meg a kötődése a Sötét oldalhoz. A könyvben három fő szál indul el ami a végén összeér és majdnem minden új fejezetnél egy másik főszereplő szemszögéből látjuk az eseményeket ahogyan a filmeken is. Adott ugye Darth Vader aki keresi önmagát, meg a szökött Jediket és szeretne még többet tanulni mesterétől. Palpatine vagyis Darth Sidious is többet szerepel aminek külön örültem, végre az ő fejébe is belelátunk kicsit és abba is hogyan viszonyul tanítványához. Na meg ott vannak a szökött Jedik akik túlélték a mészárlást, egy mester és egy padavan akik szintén nem találják a helyüket, kezdik lassan megérteni, hogy átverték őket, végig milyen vakok voltak, hogy valójában kit is szolgáltak és végül nehezen, de elfogadják sorsukat. Ez a könyv szerintem az SW univerzum egy olyan darabja amit vétek lenne kihagyni és méltó lezárása a Birodalom előtti időszaknak.

Ultron_6>!
James Luceno: Sötét nagyúr

Remek közvetlen folytatása a Sithek Bosszújának. A Gonosz Útvesztőjéhez hasonlóan itt is kapunk rengeteg háttérinfót. A Sötét Nagyúr Trilógia legjobbja szerintem. Sőt, az összes SW könyv közül az egyik legjobb.Kötelező olvasmány mindenkinek, aki kicsit is szereti az SW-t.

Hanging_Moss_9102>!
James Luceno: Sötét nagyúr

5 csillag . Kifejezetten jó star wars könyv. Vader karakterét hihetetlenül jól eltalálta. Néha kifejezetten zavart, h Vadert kissé „ügyetlennek” állítja be, de hát ez a képzavart a 4. részbeli abszolút kemény képe okozza. Végülis 23 éves fiatalemberről van szó, aki még csak pár hete viseli a Sith harci droid páncélzatot. Bámulatos, ahogy átalakítják, és ahogy elmondja a szerző. Mindent megtudunk, amit később esetleg feltehetnénk kérdésnek. Számomra a villámok megidézése, illetve a magánélete érdekelt a legjobban, h ezeket h végezte. Elárul mindent a könyv. Hiánypótló könyv, már nem tudok elképzelni sok mindent a 3. és 4. rész közé.
Roan Shyrne karaktere kicsit hasonlít Obi wan-ra, ő ugye az utolsó „komoly” Jedi aki szembe száll vele. Viszont sok benne a töltelék neve nincs szereplő, ők kicsit zavartak is.Rengeteget megtudunk Sidius és Vader viszonyáról, illetve hogyan vezeti át végleg Vadert a sötét oldalra. Ugyanis Vader-ben rengeteg vívódás volt még ekkor is. Nem igazán tudta hovatenni a közelmúlt lépéseit, főleg Padmé halálát.

Mira_Skywalker>!
James Luceno: Sötét nagyúr

Szerintem a trilógiának (A gonosz útvesztője ; A Sith-ek bosszúja; Sötét nagyúr) ez a középső része minőségi értelemben. Jobb, mint a szintén Luceno által írt A gonosz útvesztője, de ugyanakkor nem éri el a Sith-ek bosszúja mélységeit (a mélység szót természetesen pozítiv módon értve).
Természetesen mindenkit nagyon érdekel, mi történt a Sith-ek bosszúja eseményei után Obi-Wannal, a többi Jedivel és a mindenét elveszített egykori Anakinnal, azaz Darth Vaderrel. E könyv leginkább az utobbi két szálról szól. Nagyon érdekes nyomon követni a 66-os parancsot túlélő Jedik sorsát és azt, mi minden jár most Vader fejében és hogyan érez. Gondolatai és érzései (mind lelki, mind testi veszteségeire vonatkozóan) elég jó mélységet kapnak, bár egy kevés hiányérzet azért maradt bennem, olvastam volna erről még többet. Az egész könyv izgalmas és meglepetésekkel teli, de egyértelműen az utolsó szakasz viszi a prímet, mint Lucenonál általában.

BBarb>!
James Luceno: Sötét nagyúr

A Darth Vader központú könyvek eddig kimaradtak a Star Wars-os olvasásaim közül, így gyorsan pótolni is kezdtem. Kíváncsian vártam milyen lesz a történet Vader szemszögéből és azt is hogyan vált Sith lovaggá. A történet két szálon fut, bevallom a jedik része annyira nem hozott lázba, egy kicsit olyanok voltak ők, mint egy ugródeszka Vader számára. A mester és tanítványa beszélgetések érdekesek voltak, mind a két karakter jelleméhez hozzáadtak.
Ajánlom azoknak, akik a Birodalom kezdeti időszakára kíváncsiak.

Jillian>!
James Luceno: Sötét nagyúr

Nos, nem is tudom hol kezdjem. Talán ott, hogy kár lenne véka alá rejtenem, hogy a történetet Darth Vader miatt olvastam el. Összességében véve felülmúlta a várakozásaimat, de az első kétharmaddal nem voltam túl elégedett. Egyrészről mert nem így képzeltem el Anakin sithé válását, másrészt meg kicsit soknak tartottam a címszereplő agonizálását vagy épp sértett tinire emlékeztető viselkedését. Igaz a mondás, hogy nincs sötétség fény nélkül, így meg kellett lennie a sötét oldal ellenpólusának, de ez az első két harmadban annyira túlnyomó többségben volt jelen, hogy már felmerült bennem, hogy illőbb cím lenne az alábbi: A bukott jedik túlélése és menekülése, meg Darth Vader. Félreértés ne essék, ezzel nem azt állítom, hogy a könyv rossz. Határozottan olvastatja magát (különösen ha az embernek inkább valami olyat kellene csinálnia, amihez a legkevésbé sem füllik a foga), és az események ha beindultak, határozottan pörögnek is. Az írói stílusra sem lehet panasz, bár talán a külső jellemzőknek több figyelmet is szentelhetett volna. (Gondolok itt arra, hogy egyik jedi főhősünkről semmit nem tudtunk meg a hosszú haján túl.) A hátranya egyedül az, hogy időnként már egy kicsit sok volt a jedikből, annak ellenére is, hogy a címet tekintve nem ők a főszereplők, plusz shitünk is totál ki van fordulva magából a cselkemény nagyrésze alatt. Viszont az utolsó egyharmadban mindenki kárpótolva van, mert megkapjuk azt a Darth Vadert, aki miatt valószínűleg a többségünk olvasni kezdi. Szóval összességében úgy hiszem megbánni senki nem fogja a rá szánt időt, de jó eséllyel azért maradéktalanul lenyűgözve se fogja magár érezni.

Annyit még azért megjegyeznék, hogy a történet taglalja Vader sérülését és azt hiszem itt az író erősen átesett a ló túloldalára, mintha a torzóvá válás és a legmagasabb szintű égési sérülések önmagukban nem lennének elég gond. Volt itt szívprobléma, agysérülés, dobhártya megsemmisülés meg csupa olyan dolog, ami a véleményem szerint aligha alakulhatott ki attól, ami megtörtént Vaderrel a Mustafaron. A kedvencem pedig egyenesen az volt, amikor azt elemezték, hogy Vader a csizmájának magas sarka miatt (jó ha van két centi, hogy optikailag legyen sarka a lábbelinek és ez még mindig laposnak számít) mindig arra kényszerült, hogy kissé előredőlve járjon vagy álljon. Ebből megtudhatjuk, hogy minden magassarkút viselő nőnek hegyesszöget kellene bezárnia a talajjal.

Végszóként a kirohanásomért elnézést, de azt hiszem ez az úgynevezett Vader sérülései rész volt számomra a legbosszantóbb.


Népszerű idézetek

Szelén>!

Vajon azt hitték, együtt elég erősek lesznek ahhoz, hogy leszámoljanak Palpatine-nal?
Hát persze, hogy azt hitték– döbbent rá Obi-van.
Nem jöttek rá, hogy Palpatine robbantotta ki a háborút a szüntelen mesterkedésével. Nem jöttek rá, hogy egy Sith foglalta el a császári trónt. Nem jöttek rá, ahogy mindenki máshoz hasonlóan a Jedik sem ismerték fel az évek óta nyilvánvaló igazságot: a Köztársaság sosem volt méltó arra, hogy harcoljanak érte.
Mert a szabadságeszméket nem Palpatine zúzta szét. Egyetlen teremtmény sem lehet olyan hatalmas, hogy milliók fejéből-lelkéből kitörölje a demokrácia iránti vágyat. Obi-van már tudta, hogy mindez egész másként történt. A Szenátus, a coruscantiak, a számtalan csillagrendszer és világ lakói belefáradtak a régi rendszerbe, ezért hagyták , hogy a demokrácia szép lassan elsorvadjon, végül megsemmisüljön.
És egy olyan Galaxisban, ahol a legtöbben elfogadták egyetlen személy uralkodását, és ahol a végeredmény utólag igazolta az elérése érdekében felhasznált módszereket, a Jediknek nem jutott hely.
Ez volt a Sithek végső bosszúja.

366. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Obi-Wan Kenobi · Sheev Palpatine
Életveszélyes_és_Tilos>!

A Galaxis lakói számára Anakin Skywalker, a legendás Jedi-lovag – a háború egyik leghíresebb alakja, a „Rettenthetetlen Hős”, a Kiválasztott – meghalt a Coruscanton, a Jedi-templom ostroma alatt.
És ez bizonyos értelemben véve igaz is volt.
Anakin halott – mondta magának Vader.

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Darth Vader
Rune>!

Azt pedig végképp nem tudta senki, még maga a császár sem, hogy Darth Vader mindenki másnál jobban szenvedett ezekben a hetekben.

69. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Darth Vader
Rune>!

Úgy érezte, mintha Anakin Skywalker életének eseményei egy emberöltővel ezelőtt zajlottak volna le, vagy valaki egészen mással történtek volna meg. És mégis, Anakin személyiségének egy része továbbra is jelen volt a lényében, nem tűnt el mindenestől…

70. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Darth Vader
Életveszélyes_és_Tilos>!

Vader megfordult, és lassú, döngő léptekkel elindult az átjáró felé.
Csakhogy, ez nem járás – kesergett közben magában. […]
Vader az arca elé emelte mesterséges balját, megforgatta a kézfejét, hogy szemügyre vegye, aztán arra gondolt:
És ez sem látás… […]
A tagjait mozgató szervómotorok zümmögését hallgatva arra gondolt: ahogyan ez sem hallás. […]
Vader teleszívta a tüdejét levegővel, és arra gondolt: ez minden, csak nem légzés. […]
Legvégül az járt a fejében: ez minden, csak nem élet.

Kapcsolódó szócikkek: Darth Vader
Rune>!

– Az ifjú hölgy mindig ilyen harapós?
– Az ifjú hölgy könyvtáros. – Shryne roppant komoly képet vágott, holott majd szétvetette a röhögés. – Ugye, tudod, hogy azok milyenek!
– Egy könyvtáros, akit áthat az Erő… Veszedelmes párosítás!

121. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Roan Shryne
PAVideoStudio>!

Hirtelen eszébe jutottak Darth Plagueis bölcs szavai: Áruld el nekem, hogy mit tartasz a legnagyobb erősségednek, és én tudni fogom, hogyan gyengítselek meg. Áruld el nekem, hogy mitől félsz a legjobban, és én tudni fogom, hogy mit kell rád kényszerítenem. Áruld el nekem, hogy mit szeretsz a legjobban, és én tudni fogom, hogy mitől fosszalak meg. Áruld el nekem, hogy mire vágysz a legjobban, és én tudni fogom, hogy mit kell megtagadnom tőled…

212. oldal, 28. fejezet - Sötét Nagyúr (Szukits, 2007)

Hippoforaccus>!

Válaszképpen Climber hátbabökte a foglyot a sugárvetője csövével, és kijelentette:
– Idis barátunk immár a mi oldalunkon áll, nem igaz?
A zsoldos nagykomolyan bólogatott, és hozzátette:
– Méghozzá ingyen!

Szelén>!

Obi-van – akit a helybeliek a Ben néven ismertek –, időről időre odapillantott a háromdimenziós képsorokra, de főleg az utca szemközti oldalán álló boltra összpontosított.
Az elmúlt hónapok során hagyta megnőni a haját és a szakállát, míg a bőrét sötétbarnára égették a Tatuin napjai. Rövid szárú bakancsot és durva szőttesből szabott, földet seprő, csuklyás köpenyt viselt, így senki sem nézte volna ki belőle, hogy nem is olyan régen még a Jedi-rend nagymestere és a Jedi Tanács tagja volt.

363. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Obi-Wan Kenobi · Tatuin

Hasonló könyvek címkék alapján

Andy Weir: A Hail Mary-küldetés
Pierce Brown: Hajnalcsillag
Frank Herbert: A Dűne
Orson Scott Card: Végjáték
Dan Simmons: Hyperion
Orson Scott Card: Ender árnyéka
James S. A. Corey: Kalibán háborúja
John Scalzi: Vének háborúja
Frederik Pohl: Az átjáró
Claudia Gray: Leia, az Alderaan hercegnője