Sötét ​nagyúr (Star Wars: Sötét Nagyúr-trilógia 3.) 100 csillagozás

James Luceno: Sötét nagyúr James Luceno: Sötét nagyúr

Obi-van Kenobi azzal a tudattal hagyta maga mögött a Mustafart, hogy végzett egykori tanítványával. Bár a pokoli összecsapás során Anakin mindörökre eltűnt, valamivel később életre kelt egy félelmetes, éjfekete kísértet. A Jedi-rend valaha létezett leghatalmasabb lovagja az újonnan születő Birodalom könyörtelen uralkodójának jobbkeze lett. Ezalatt a Külső Gyűrű egyik távoli világán, a Murkhana bolygón Roan Shryne és Bol Chatak Jedi-mesterek, valamint Olee Starstone padavan egy szeparatista erőd elleni rohamot irányítanak. Hajszál híján ugyan, de sikerül túlélniük a hírhedt hatvanhatos parancsot, ám továbbra is halálos veszély leselkedik rájuk Darth Vader személyében, akit csordultig tölt a bosszúvágy. A maroknyi, életben maradt Jedi elkeseredett küzdelmet folytat, hogy feltámassza a szétzúzott Jedi-rendet. Ha kudarcot vallanak, a Galaxis végérvényesen a Sith-ek uralma alá kerül…

Eredeti megjelenés éve: 2005

>!
Szukits, Szeged, 2017
372 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634971573 · Fordította: Szente Mihály
>!
Szukits, Szeged, 2007
372 oldal · ISBN: 9789634971573 · Fordította: Szente Mihály

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Obi-Wan Kenobi · Darth Vader · Anakin Skywalker · Yoda · R2-D2 · C-3PO · Sheev Palpatine · Roan Shryne

Helyszínek népszerűség szerint

Alderaan


Kedvencelte 24

Most olvassa 8

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 36


Kiemelt értékelések

CoyoteStarrk>!
James Luceno: Sötét nagyúr

A cselekmény igazából nem több egy mellékszálnál. Az egész lényegét Vader átalakulása, valamint a császár gondolatai adják. A jedikről szóló fejezetek inkább tűntek egy kicsit zavarónak, csak lassítják az igazán érdekes részeket.

PAVideoStudio>!
James Luceno: Sötét nagyúr

Izgalmas történet, Vader is közelebb került hozzám és Olee is.
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: http://youtu.be/Zb9N4qbQ7k8

Véleményem további Star Wars könyvekről: http://goo.gl/XBEwd

>!
Szukits, Szeged, 2007
372 oldal · ISBN: 9789634971573 · Fordította: Szente Mihály
Ultron_6>!
James Luceno: Sötét nagyúr

Remek közvetlen folytatása a Sithek Bosszújának. A Gonosz Útvesztőjéhez hasonlóan itt is kapunk rengeteg háttérinfót. A Sötét Nagyúr Trilógia legjobbja szerintem. Sőt, az összes SW könyv közül az egyik legjobb.Kötelező olvasmány mindenkinek, aki kicsit is szereti az SW-t.

Pluviôse>!
James Luceno: Sötét nagyúr

Mindig is kíváncsi voltam Vader érzéseire A Sith-ek bosszúja után. Vajon vívódott? Félt? Ezek mind kiderülnek a könyvből. Betekintést kapunk az átalakulásába és a mesterével való kapcsolatába is. A Jedikről szóló szálat kicsit erőltetettnek érzetem, mindig azt vártam, mikor jön már a Vaderről szóló rész. De ettől függetlenül nagyon tetszett. spoiler

BBarb>!
James Luceno: Sötét nagyúr

A Darth Vader központú könyvek eddig kimaradtak a Star Wars-os olvasásaim közül, így gyorsan pótolni is kezdtem. Kíváncsian vártam milyen lesz a történet Vader szemszögéből és azt is hogyan vált Sith lovaggá. A történet két szálon fut, bevallom a jedik része annyira nem hozott lázba, egy kicsit olyanok voltak ők, mint egy ugródeszka Vader számára. A mester és tanítványa beszélgetések érdekesek voltak, mind a két karakter jelleméhez hozzáadtak.
Ajánlom azoknak, akik a Birodalom kezdeti időszakára kíváncsiak.

Hippoforaccus>!
James Luceno: Sötét nagyúr

Akár az első rész. Pörgős, izgalmas, könnyen olvasható, fénykardpárbajoktól, űrcsatáktól és akciójelenetektől hemzsegő könyv. Bár az elején Vader kesergése egy kicsit lehangoló, a két hatujjú csempész állandó jókedve ellensúlyozza azt.
Összegezve csak ajánlani tudom

Idiocry>!
James Luceno: Sötét nagyúr

Nekem nagyon tetszett ez könyv, ugyan egy trilógia befejező kötete és az előző részeket évekkel ezelőtt olvastam, egyáltalán nem számított. Viszont szerintem ez a rész mutatta be leginkább azt, hogy lett véglegesen Anakinból Darth Vader és mi történt a 66-os parancs után. Érdekes volt végig ott lenni Vader átalakulásánál, megismerhettem a belső vívódásait és azt hogyan változik meg a kötődése a Sötét oldalhoz. A könyvben három fő szál indul el ami a végén összeér és majdnem minden új fejezetnél egy másik főszereplő szemszögéből látjuk az eseményeket ahogyan a filmeken is. Adott ugye Darth Vader aki keresi önmagát, meg a szökött Jediket és szeretne még többet tanulni mesterétől. Palpatine vagyis Darth Sidious is többet szerepel aminek külön örültem, végre az ő fejébe is belelátunk kicsit és abba is hogyan viszonyul tanítványához. Na meg ott vannak a szökött Jedik akik túlélték a mészárlást, egy mester és egy padavan akik szintén nem találják a helyüket, kezdik lassan megérteni, hogy átverték őket, végig milyen vakok voltak, hogy valójában kit is szolgáltak és végül nehezen, de elfogadják sorsukat. Ez a könyv szerintem az SW univerzum egy olyan darabja amit vétek lenne kihagyni és méltó lezárása a Birodalom előtti időszaknak.

Jillian>!
James Luceno: Sötét nagyúr

Nos, nem is tudom hol kezdjem. Talán ott, hogy kár lenne véka alá rejtenem, hogy a történetet Darth Vader miatt olvastam el. Összességében véve felülmúlta a várakozásaimat, de az első kétharmaddal nem voltam túl elégedett. Egyrészről mert nem így képzeltem el Anakin sithé válását, másrészt meg kicsit soknak tartottam a címszereplő agonizálását vagy épp sértett tinire emlékeztető viselkedését. Igaz a mondás, hogy nincs sötétség fény nélkül, így meg kellett lennie a sötét oldal ellenpólusának, de ez az első két harmadban annyira túlnyomó többségben volt jelen, hogy már felmerült bennem, hogy illőbb cím lenne az alábbi: A bukott jedik túlélése és menekülése, meg Darth Vader. Félreértés ne essék, ezzel nem azt állítom, hogy a könyv rossz. Határozottan olvastatja magát (különösen ha az embernek inkább valami olyat kellene csinálnia, amihez a legkevésbé sem füllik a foga), és az események ha beindultak, határozottan pörögnek is. Az írói stílusra sem lehet panasz, bár talán a külső jellemzőknek több figyelmet is szentelhetett volna. (Gondolok itt arra, hogy egyik jedi főhősünkről semmit nem tudtunk meg a hosszú haján túl.) A hátranya egyedül az, hogy időnként már egy kicsit sok volt a jedikből, annak ellenére is, hogy a címet tekintve nem ők a főszereplők, plusz shitünk is totál ki van fordulva magából a cselkemény nagyrésze alatt. Viszont az utolsó egyharmadban mindenki kárpótolva van, mert megkapjuk azt a Darth Vadert, aki miatt valószínűleg a többségünk olvasni kezdi. Szóval összességében úgy hiszem megbánni senki nem fogja a rá szánt időt, de jó eséllyel azért maradéktalanul lenyűgözve se fogja magár érezni.

Annyit még azért megjegyeznék, hogy a történet taglalja Vader sérülését és azt hiszem itt az író erősen átesett a ló túloldalára, mintha a torzóvá válás és a legmagasabb szintű égési sérülések önmagukban nem lennének elég gond. Volt itt szívprobléma, agysérülés, dobhártya megsemmisülés meg csupa olyan dolog, ami a véleményem szerint aligha alakulhatott ki attól, ami megtörtént Vaderrel a Mustafaron. A kedvencem pedig egyenesen az volt, amikor azt elemezték, hogy Vader a csizmájának magas sarka miatt (jó ha van két centi, hogy optikailag legyen sarka a lábbelinek és ez még mindig laposnak számít) mindig arra kényszerült, hogy kissé előredőlve járjon vagy álljon. Ebből megtudhatjuk, hogy minden magassarkút viselő nőnek hegyesszöget kellene bezárnia a talajjal.

A végszónak túlzó kirohanásomért elnézést, de azt hiszem ez az úgynevezett Vader sérülései rész volt számomra a legbosszantóbb.

Shinzo P>!
James Luceno: Sötét nagyúr

Remekül kitölti a Sith-ek bosszúja és az Új remény közti „űrt”. Egyik kedvenc lett, de azért néhány dologban elég felszínes. Pl. a cselekmény kusza, néhol semmitmondó… Darth Vader jelleme és átalakulása nem ért meg igazi mélységeket.

Hanging_Moss_9102>!
James Luceno: Sötét nagyúr

5 csillag . Kifejezetten jó star wars könyv. Vader karakterét hihetetlenül jól eltalálta. Néha kifejezetten zavart, h Vadert kissé „ügyetlennek” állítja be, de hát ez a képzavart a 4. részbeli abszolút kemény képe okozza. Végülis 23 éves fiatalemberről van szó, aki még csak pár hete viseli a Sith harci droid páncélzatot. Bámulatos, ahogy átalakítják, és ahogy elmondja a szerző. Mindent megtudunk, amit később esetleg feltehetnénk kérdésnek. Számomra a villámok megidézése, illetve a magánélete érdekelt a legjobban, h ezeket h végezte. Elárul mindent a könyv. Hiánypótló könyv, már nem tudok elképzelni sok mindent a 3. és 4. rész közé.
Roan Shyrne karaktere kicsit hasonlít Obi wan-ra, ő ugye az utolsó „komoly” Jedi aki szembe száll vele. Viszont sok benne a töltelék neve nincs szereplő, ők kicsit zavartak is.Rengeteget megtudunk Sidius és Vader viszonyáról, illetve hogyan vezeti át végleg Vadert a sötét oldalra. Ugyanis Vader-ben rengeteg vívódás volt még ekkor is. Nem igazán tudta hovatenni a közelmúlt lépéseit, főleg Padmé halálát.


Népszerű idézetek

Szelén>!

Vajon azt hitték, együtt elég erősek lesznek ahhoz, hogy leszámoljanak Palpatine-nal?
Hát persze, hogy azt hitték– döbbent rá Obi-van.
Nem jöttek rá, hogy Palpatine robbantotta ki a háborút a szüntelen mesterkedésével. Nem jöttek rá, hogy egy Sith foglalta el a császári trónt. Nem jöttek rá, ahogy mindenki máshoz hasonlóan a Jedik sem ismerték fel az évek óta nyilvánvaló igazságot: a Köztársaság sosem volt méltó arra, hogy harcoljanak érte.
Mert a szabadságeszméket nem Palpatine zúzta szét. Egyetlen teremtmény sem lehet olyan hatalmas, hogy milliók fejéből-lelkéből kitörölje a demokrácia iránti vágyat. Obi-van már tudta, hogy mindez egész másként történt. A Szenátus, a coruscantiak, a számtalan csillagrendszer és világ lakói belefáradtak a régi rendszerbe, ezért hagyták , hogy a demokrácia szép lassan elsorvadjon, végül megsemmisüljön.
És egy olyan Galaxisban, ahol a legtöbben elfogadták egyetlen személy uralkodását, és ahol a végeredmény utólag igazolta az elérése érdekében felhasznált módszereket, a Jediknek nem jutott hely.
Ez volt a Sithek végső bosszúja.

366. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Obi-Wan Kenobi · Sheev Palpatine
Életveszélyes_és_Tilos>!

A Galaxis lakói számára Anakin Skywalker, a legendás Jedi-lovag – a háború egyik leghíresebb alakja, a „Rettenthetetlen Hős”, a Kiválasztott – meghalt a Coruscanton, a Jedi-templom ostroma alatt.
És ez bizonyos értelemben véve igaz is volt.
Anakin halott – mondta magának Vader.

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Darth Vader
Rune>!

Azt pedig végképp nem tudta senki, még maga a császár sem, hogy Darth Vader mindenki másnál jobban szenvedett ezekben a hetekben.

69. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Darth Vader
Rune>!

Úgy érezte, mintha Anakin Skywalker életének eseményei egy emberöltővel ezelőtt zajlottak volna le, vagy valaki egészen mással történtek volna meg. És mégis, Anakin személyiségének egy része továbbra is jelen volt a lényében, nem tűnt el mindenestől…

70. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Darth Vader
Életveszélyes_és_Tilos>!

Vader megfordult, és lassú, döngő léptekkel elindult az átjáró felé.
Csakhogy, ez nem járás – kesergett közben magában. (…)
Vader az arca elé emelte mesterséges balját, megforgatta a kézfejét, hogy szemügyre vegye, aztán arra gondolt:
És ez sem látás… (…)
A tagjait mozgató szervómotorok zümmögését hallgatva arra gondolt: ahogyan ez sem hallás. (…)
Vader teleszívta a tüdejét levegővel, és arra gondolt: ez minden, csak nem légzés. (…)
Legvégül az járt a fejében: ez minden, csak nem élet.

Kapcsolódó szócikkek: Darth Vader
Rune>!

– Az ifjú hölgy mindig ilyen harapós?
– Az ifjú hölgy könyvtáros. – Shryne roppant komoly képet vágott, holott majd szétvetette a röhögés. – Ugye, tudod, hogy azok milyenek!
– Egy könyvtáros, akit áthat az Erő… Veszedelmes párosítás!

121. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Roan Shryne
PAVideoStudio>!

Hirtelen eszébe jutottak Darth Plagueis bölcs szavai: Áruld el nekem, hogy mit tartasz a legnagyobb erősségednek, és én tudni fogom, hogyan gyengítselek meg. Áruld el nekem, hogy mitől félsz a legjobban, és én tudni fogom, hogy mit kell rád kényszerítenem. Áruld el nekem, hogy mit szeretsz a legjobban, és én tudni fogom, hogy mitől fosszalak meg. Áruld el nekem, hogy mire vágysz a legjobban, és én tudni fogom, hogy mit kell megtagadnom tőled…

212. oldal, 28. fejezet - Sötét Nagyúr (Szukits, 2007)

Hippoforaccus>!

Válaszképpen Climber hátbabökte a foglyot a sugárvetője csövével, és kijelentette:
– Idis barátunk immár a mi oldalunkon áll, nem igaz?
A zsoldos nagykomolyan bólogatott, és hozzátette:
– Méghozzá ingyen!

Szelén>!

Obi-van – akit a helybeliek a Ben néven ismertek –, időről időre odapillantott a háromdimenziós képsorokra, de főleg az utca szemközti oldalán álló boltra összpontosított.
Az elmúlt hónapok során hagyta megnőni a haját és a szakállát, míg a bőrét sötétbarnára égették a Tatuin napjai. Rövid szárú bakancsot és durva szőttesből szabott, földet seprő, csuklyás köpenyt viselt, így senki sem nézte volna ki belőle, hogy nem is olyan régen még a Jedi-rend nagymestere és a Jedi Tanács tagja volt.

363. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Obi-Wan Kenobi · Tatuin

Hasonló könyvek címkék alapján

Pierce Brown: Hajnalcsillag
Isaac Asimov: Alapítvány-trilógia
Frank Herbert: A Dűne
Orson Scott Card: Végjáték
Dan Simmons: Hyperion
Joe Schreiber: Maul – Vesztegzár
Orson Scott Card: Ender árnyéka
James S. A. Corey: Kalibán háborúja
John Jackson Miller: Kenobi
John Scalzi: Vének háborúja