Darth ​Plagueis 88 csillagozás

James Luceno: Darth Plagueis

Darth Plagueis: a valaha létezett legnagyobb Sith-ek egyike. Minden vágya a hatalom megszerzése. Az elvesztése az egyetlen, amitõl fél. Tanítványként elfogadja a Sith-ek könyörtelen módszereit. És amikor eljön a perc, végez a mesterével, de megesküszik, hogy õ maga nem jut erre a sorsra. Mert Darth Plagueis olyan tudást birtokol, mint még soha senki – parancsol az életnek és parancsol a halálnak.
Darth Sidious: Plagueis tanítványa. A mestere útmutatásával, titokban tanulmányozza a Sith-ek tanait, mialatt egyre magasabbra tör a Köztársaság ranglétráján – elõször nagykövet, majd szenátor, aztán fõkancellár lesz belõle.
Darth Plagueis és Darth Sidious, mester és tanítvány. Céljuk a Galaxis feletti uralom megszerzése, és a Jedi Rend elpusztítása. De képesek elszakadni a kegyetlen Sith hagyományoktól? Vagy pedig az egyikük uralkodási és a másikuk örök élet iránti vágya elveti a megsemmisülésük magvait?

Eredeti mű: James Luceno: Darth Plagueis (angol)

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tartalomjegyzék

>!
Szukits, Szeged, 2013
462 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634972754 · Fordította: Szente Mihály

Enciklopédia 98

Szereplők népszerűség szerint

Obi-Wan Kenobi · Anakin Skywalker · Qui-Gon Jinn · Padmé Amidala · Darth Maul · Palpatine · Darth Plagueis · Dooku gróf · jedi · Ainlee Teem · Darth Sidious · Darth Tenebrous · Finis Valorum · Jocasta Nu · Jorus C'baoth · Ko Sai · Onaconda Farr · Orn Free Taa · Passel Argente · Ronhar Kim · Sifo-Dyas

Helyszínek népszerűség szerint

Coruscant · Naboo · Dathomir · Kamino · Serenno


Kedvencelte 12

Most olvassa 5

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 26


Kiemelt értékelések

>!
Dominik_Blasir 
James Luceno: Darth Plagueis

James Luceno írt már két korrekt Star Wars-regényt, amiért alapvetően kíváncsi voltam az új alkotására, ráadásul a téma szintén sokat dobott a várakozásaimon, hiszen mindig is rajongtam a Sith-központú történetmesélésért, ráadásul Plagueis figurája is sokat ígért.
Be is tartotta mindet, személyében ugyanis egy remek karaktert ismerhettük meg – mondjuk izgalmas alakokban eddig is bővelkedett az univerzum, de most végre tisztességes háttérsztorit és érzelemvilágot kapott. Tulajdonképpen volt itt minden, amiért egy Star Wars-regényt szeretni tudok: ármánykodások, politikai intrikák, kibontakozó összeesküvés, sötét Sith-praktikák, hogy a mitológia színesítéséről ne is szóljak. Szerencsére Luceno nem feledkezett meg az egyes szereplők részletesebb árnyalásáról (Palpatine, Maul és Dooku is végre mélyebb személyiséget nyert), pedig maga a cselekmény nem volt éppen akciódús.
Amitől mégis igazán kiemelkedőnek tartom, az a gondos kutatómunka, mely a kötet mögött áll. Luceno nemcsak hogy előszeretettel utalgat korábbi és későbbi alkotásokra, de ráadásul tökéletesen töltötte ki a fehér foltokat, melyek mindezidáig az események folyásában (a Baljós árnyak körüli időkben) tátongtak.
Így aztán szívesen ajánlom gyakorlatilag mindenkinek, aki még kíváncsi a Star Wars univerzumra: szórakoztatási faktora és az új szemszögből vizsgált pillanatok miatt sokak tetszését elnyerheti, de a háttérben meghúzódó utalások és az eddig csak vázlatosan (se) ismerhetett események leírása miatt a régebbi rajongóknak sem fog csalódást okozni.
Bővebben az ekultúrán.

1 hozzászólás
>!
Andru
James Luceno: Darth Plagueis

Nagyon örülök, hogy egy javasolt sorrendet követtem az olvasásaimkor és a végén került sor erre a regényre.
Tökéletesen beillesztette egy történetbe a már ismert részleteket és olyan jól kitöltötte a még fehéren tátongó réseket, hogy okom nem lehetett a panaszra.
Nem volt valami akciós, amit én nem is hiányoltam. Jobban kedvelem ezt az intrikálós, ármánykodós, Sith-mágiás sötét cselszövést :)
Azt nem állítom, hogy az eddig olvasott könyvek és képregények nem voltak informatívak, mert még csak most kezdtem ismerkedni ezzel az univerzummal, de kétségtelenül ez a könyv az, amit vártam.

>!
Razor SMP
James Luceno: Darth Plagueis

Azt el kell ismerni, Luceno bizony képben volt a regény írásakor. Számtalan SW karakter faj, bolygó és helyszín tette tiszteletét (volt aminek utána is kellett néznem :D) ill. rengeteg utalás volt múltbeli és jövőbeli eseményekre. (Látszik, hogy a regény írásakor már javában ment a The Clone Wars sorozat, vannak rá hivatkozások.)
A regény igen nagy időtartamot ölel fel, és a történet tele volt intrikával és politikával, bár ez várható volt annak tükrében, hogy Palpatine az egyik főszereplő. Az ábrázolt események szépen megágyaznak az előzmény-trilógiának, így ennek tükrében a Baljós árnyak kezdete sem lóg úgy a levegőben. Mault ugyan picit leminősítette, de ez is egyfajta csavarral valósul meg, így elnézem neki. Ahogy említtem, Luceno rengeteg fajt sorakoztatott fel, kapásból említhetem Plagueist és a mesterét. Jó volt nem ember Sith-ekről olvasni. (Oké, Maul se ember, de a zabrakok elég emberszerűek.) Plagueis egyébként a maga módján szerintem szimpatikus karakterre sikerült, főleg ahogy az olvasó megismeri a Köztársaság korrupt felét. Ennek tükrében a Sith mester által elképzelt jövő is érdekes alternatívaként szolgálhatott volna, és a Star Wars esetében is gyakran felmerülő mi lett volna, ha? kérdés itt is elgondolkodtat.
Update a 2. olvasás után: Egy kihívás kapcsán újra nekifutottam a regénynek, ezúttal már szinte az összes hivatkozott művet is elolvastam, és leborulok Luceno előtt, amiért ilyen profi módon összefogta ezt a sok-sok egyéb történetet, ráadásul annyi random infót ejtett el a regény során pl. a Bane utáni ezer év Sith-jeiről, hogy az is kitett volna pár regényt, ha nem sztornózzák az EU-t. Másodjára sem untam a regényt, pedig nagyvonalakban még emlékeztem a történetére.

>!
Szukits, Szeged, 2013
462 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634972754 · Fordította: Szente Mihály
>!
westhammer666
James Luceno: Darth Plagueis

James Luceno nagyon belenyúlt, fantasztikus SW-könyvet hozott ki. A könyvnek nagyon hányatott volt a sorsa, többször törölték, eredetileg 2007-ben jött volna ki, végül sokat kellett rá várni.
Remekül megírt sztori: itt nem (csak) fénykardcsatákat meg erőpárbajokat kapunk, hanem finom intrikák révén a szövevényes politika is belekerült a regénybe. Ez ne riasszon el senkit: mindenből pont annyi van adagolva hogy soha nem fordul meg az olvasó fejében hogy unalmas lenne, hiszen nem az.
Három (plusz egy) eredettörténetet is megismerhetünk, ami remekül illeszkedik mind a filmekhez, mind a korábbi SW-könyvekhez. A könyv Star Wars szinten elég hosszú, de egyszer sem unalmas vagy vontatott, sőt eléggé feszesre van megírva. A borító gyönyörű, külsejét tekintve szerintem ez az eddigi legszebb star wars kiadás.

>!
kissakos I
James Luceno: Darth Plagueis

Van egy jelenet a Sithek bosszújàban amikor Palpatine kancellàr egy híres Sith Nagyúrròl ( sajàt mesteréről) , bizonyos Darth Plagiesről beszél az ifjú Anakin – nak. Nos , ez a regény ròla szòl, de sokkal több annàl. Én cîmként vagy alcîmként a Palpatine felemelkedése vagy hasonlò cîmet adtam volna neki, hiszen a regény màsodik része erről stòl. Nehéz spoilermentesen írni a regényről, de az titi hogy SW rajongòknak kötelező. Senki ne szàmítson gigantikus űrcsatàkra vagy akciòkra, ez inkàbb egy politikai intrikàkban gazdag sztori, ami nagyon sokmindent megmagyaràz- sőt össze is ér- a Baljòs Àrnyak történéseivel.

>!
Hippoforaccus P
James Luceno: Darth Plagueis

Jól összerakott, eléggé részletes, minden humortól mentes, egy kis akcióval dúsított A Baljós Árnyak háttértudástára. Azt hiszem a legjobban @PAVideoStudio alkotóértékelése: http://moly.hu/alkotoertekelesek/15412 mutatja be ezt a művet, de éppen amiért neki tetszik, nekem éppen ezért nem. Politika, ármánykodás, titkos szövetszégek, meg minden rútság. Ez mind távol áll tőlem, ugyanakkor, hogy jót is írjak: ami akciójelenet van benne az előtt le a kalappal.
Megjegyezném még, hogy rengeteg könyvre tesz utalást, csak megemlítés formájában, ami csak akkor ér valamit, ha az ember olvasta az adott könyveket. Ha nem akkor ezek csak semmitmondó mondatfoszlányok, párbeszédek.

>!
arsenal0522
James Luceno: Darth Plagueis

Remek háttértörténet, nagyon sok dologra rávilágìt a Baljós árnyak előzményeiről, a Sithek gondolkodásmódjáról, és gyakorlatilag Palpatine alias Darth Sidious teljes sztorija itt van a Szenátusba kerülésig. Sok fontos későbbi szereplő felbukkan, ìgy róluk is többet tudhatunk meg, mint a kánonból (Jabba, Darth Maul, Dooku). Élvezetes olvasmány volt, aki igazi SW rajongó, az ne hagyja ki!

>!
Trillian26
James Luceno: Darth Plagueis

Jó pár ismerősömtől hallottam már, hogy ez a legjobb Star Wars könyv. Szerintem a Bane-trilógi jobb volt, de így sem okozott csalódást a könyv. Nagyon tetszett, bár szerintem inkább szólt Palpatinról, mint Darth Plagueisről. Az utóbbi szereplőt megkedveltem, de Darth Sidious továbbra sem szimpatikus. Jó volt megismerni a Baljós árnyak történéseinek egy részét és hátterét egy másik nézőpontból.

>!
Shinzo P
James Luceno: Darth Plagueis

Az írótól eddig csak a „Sötét nagyúr”-t olvastam, de az kicsit felületes és kidolgozatlan volt. Így ez igencsak meglepett. Rendkívül olvasmányos és izgalmas, annak ellenére, hogy többnyire politikai cselszövésekről szólt. Én személy szerint kedvelem az ilyesmit, ha igazán jól meg van írva… és hát ez ennek egy igen tökéletes példája. Viszont a karakterek tekintetében, most is hagyott némi kívánnivalót. Dehát egy, nem is, kettő, sith nagyúr legyen titokzatos. :) Így e téren igazi mélységeket ne várjunk.


Népszerű idézetek

>!
arsenal0522

Mindannyian kétarcú teremtmények vagyunk, az Erő megoszt minket, és arra ítél,
hogy az örökkévalóságig keressük rejtett identitásunkat.

322. oldal

>!
Shinzo P

Egy hét telt el a Periemi Állomáson tartott gyűlés óta. Maul azóta végzett Lorn Pavannal, egy nappal azelőtt, hogy az orvosok biomechanikus kezet erősítettek volna az információkereskedő karcsonkjára. Költségkímélés – jegyezte meg akkor Plagueis.

Kapcsolódó szócikkek: Darth Maul · Darth Plagueis · Lorn Pavan
2 hozzászólás
>!
Saille P

Életében elöször úgy érezte, hogy az Erő sötét oldala nem csupán kedvező szél, amely egy sétahajó vitorláit dagasztja, hanem hurrikán, amely móhón várja, hogy a pusztítás viharát zúdítsa a roskadozó Köztársaságra és az elpuhult Jedikre. Egy gyilkos vihar, amely lerombol mindent, ami elavult és romlott, és kikövezi az utat egy új világrendnek, amelyben a Sithek elfoglalják jogos helyüket, a Galaxis uraivá lesznek, akik előtt az értelmes lények meghajolnak majd, de nem csupán félelmükben, hanem mert hálásak lesznek azért, mert a Sithek visszarántották őket a szakadék széléről.
Az előtte álló feladat új erőkkel töltötte fel, egyszersmind elcsüggesztette, és ennek a mindent leromboló ciklonnak a nyugalmi középpontjában állva hallani vélte a hangjukat mindazoknak, akik lerakták a Sith világuralom, a Nagy Terv alapjait. Azokét, akik az életükkel és leheletükkel teremtették és táplálták a fergeteget: Darth Bane-ét és Zannah-ét és számtalan utódjukét, többek között Cognusét, Vectivusét, Ramagét és Tenebrousét. Száz évvel korábban Tenebrous twi'lek mestere apró nyílást vágott az Erő szövetébe, amivel lehetővé tette, hogy a Jedik nyolcszáz év óta első ízben megérezzék a sötét oldal jelenlétét. Az volt a nyitány, a Sithek bosszújának kezdete. És most eljön az idő, hogy ő, Darth Plagueis tátongó lyukká tágítsa azt a rést, hatalmas szájjá, amely elnyeli a Köztársaságot és Jediket.

80. oldal

>!
Saille P

Darth Bane korában egy Sithnek tartania kellett attól, hogy haldokló társa az utolsó pillanataiban megpróbálkozik a lélekátvitel szertartásával, hogy megkísérli átköltöztetni a tudatát a másik testébe. Ám azok az idők régen elmúltak, és elvesztették jelentőségüket, mióta a tanításokat szabotálták, és a módszer feledésbe merült. Az utolsó Sith, aki még birtokolta ezt a tudást, megmagyarázhatatlan módon átállt a világos oldalra, aztán megölték, és a titkait magával vitte a sírjába.

27. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Darth Bane · Sith
>!
Saille P

Ami ennél fontosabb, őt abban a hitben nevelték fel, hogy félre kell állítani az útjából a vetélytársait, márpedig a Jediket pontosan azoknak tekintette. Úgy tartotta, hogy a Rendjük nem holmi rivális vállalat, amelyet titokban fel lehet vásárolni, és csak úgy győzhetik le, ha meggyengítik, lerombolják és szétszaggatják. Csak úgy győzhetnek, ha az utolsó szálig kiírtják a Jediket.

103. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Darth Plagueis · Darth Tenebrous · Jedi Rend
>!
Saille P

Ugyanakkor a jelek arra vallottak, hogy hozzá hasonlóan Tenebrous is elfogadta a tényt, hogy a Darth Bane által megalkotott Kettő Szabálya rég elavult. A múltban kevés Sith Nagyúr tartotta hozzá magát, méghozzá nyomós okkal, amit Plagueis világosan értett. A Nagy Terv végcélja a bosszúállás volt, valamint a Galaxis feletti uralom megszerzése. Csakhogy mialatt a Bane-t követő Nagyurak a maguk módján igyekeztek meggyengíteni a Köztársaságot az erőfeszítéseiknek nem annyira az önzetlenséghez és a Szabály megtartásához volt köze, mint inkább a gyengeséghez és a hozzá nem értéshez. Talán próbálták tartani magukat Bane parancsához, ám valamennyien áldozatául estek gyarlóságuknak és a szeszélyeiknek, így nem tudtak boszút állni a Jediken.

104. oldal

>!
Saille P

– Ha eddig nem is akartál megölni, majd akarsz, mielőtt a felkészítés végére érünk -jelentette ki a muun. – A késztetés, hogy végezz a mestereddel, teljesen természetes, a vállalkozásunk jellegéből és a viszonyunkból fakad. Az én kétségbevonhatatlan hatalmam felkelti benned az irigységet. A bölcsességem tüzeli a vágyaidat. Az eredményeim felszítják benend a sóvárgást. Igy megy ez már ezer éve, és így fog menni, mígnem az útmutatásom mellett egyenjogú társammá válsz. Ugyanis, Sidious, mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy megakasszuk azt a folyamatot, amelyet valaha Darth Bane indított el, mert szükségünk lesz egymásra annak érdekében, hogy megvalósítsuk a legfőbb céljainkat.
Végül nem lehetnek titkaink egymás előtt, kettönk között nem lehet irigység vagy bizalmatlanság. Mert belőlünk fog fakadni a Sithek jövője, és a Galaxis teremtményei jobbá válnak általunk. Addig viszont küzdened kell, tanúbizonyságát kell adnod a rátermettségednek, és nem csupán nekem, hanem a sötét oldalnak is. Meg kell ragadnod az irántam érzett gyűlöletedet, és hatalommá kell formálnod. Hatalommá, hogy félresöpörhess mindent, ami az utadba áll, hogy legyőzz minden akadályt, amit a sötét oldal eléd állt, hogy próbára tegyen.

192. oldal

>!
westhammer666

Sidious ismét felnézett az égre. A válaszok odakint voltak, fénybe kódolva száguldottak át téren és időn. Folyékony tűz ömlött végig az erein, a múltról és a jövőről szóló látomások tódultak az elméjébe, és megnyitotta magát az átalakult Galaxisnak, mintha arra tenne erőfeszítést, hogy lehámozza az évtizedeket…

12. oldal, Prológus

>!
Turbo1988

Ne feledje: én tudom, hol vannak elásva a hullák

>!
Saille P

Ugyanis míg a Jedi Rend és a Köztársaság megdöntése kulcsfontosságú lépés volt a Galaxis rendjének helyreállításához, ez a cél az anyagi világhoz tartozott. Ahhoz a világhoz, amely nem volt más, mint mellékterméke a világos és sötét erők örökös küzdelmének, olyan erőkének, amelyek messze túlhaladták a a halandó lények jóról és rosszról alkotott fogalmait. A Sithek végső célkitűzése magának az Erőnek a meghódítása volt, hogy ők legyenek a Galaxis éltető és mozgató alapelvének megtestesítői.

230. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

John Scalzi: Zoë története
Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Isaac Asimov: Második Alapítvány
James S. A. Corey: Kalibán háborúja
Isaac Asimov: Alapítvány
Isaac Asimov: Alapítvány és Birodalom
John Scalzi: Vének háborúja
Joe Schreiber: Maul – Vesztegzár
John Jackson Miller: Kenobi
John Scalzi: Szellemhadtest