Darth ​Plagueis 85 csillagozás

James Luceno: Darth Plagueis

Darth Plagueis: a valaha létezett legnagyobb Sith-ek egyike. Minden vágya a hatalom megszerzése. Az elvesztése az egyetlen, amitõl fél. Tanítványként elfogadja a Sith-ek könyörtelen módszereit. És amikor eljön a perc, végez a mesterével, de megesküszik, hogy õ maga nem jut erre a sorsra. Mert Darth Plagueis olyan tudást birtokol, mint még soha senki – parancsol az életnek és parancsol a halálnak.
Darth Sidious: Plagueis tanítványa. A mestere útmutatásával, titokban tanulmányozza a Sith-ek tanait, mialatt egyre magasabbra tör a Köztársaság ranglétráján – elõször nagykövet, majd szenátor, aztán fõkancellár lesz belõle.
Darth Plagueis és Darth Sidious, mester és tanítvány. Céljuk a Galaxis feletti uralom megszerzése, és a Jedi Rend elpusztítása. De képesek elszakadni a kegyetlen Sith hagyományoktól? Vagy pedig az egyikük uralkodási és a másikuk örök élet iránti vágya elveti a megsemmisülésük magvait?

Eredeti mű: James Luceno: Darth Plagueis (angol)

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tartalomjegyzék

>!
Szukits, Szeged, 2013
462 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634972754 · Fordította: Szente Mihály

Enciklopédia 98

Szereplők népszerűség szerint

Obi-Wan Kenobi · Anakin Skywalker · Qui-Gon Jinn · Padmé Amidala · Darth Maul · Palpatine · Darth Plagueis · Dooku gróf · jedi · Ainlee Teem · Darth Sidious · Darth Tenebrous · Finis Valorum · Jocasta Nu · Jorus C'baoth · Ko Sai · Onaconda Farr · Orn Free Taa · Passel Argente · Ronhar Kim · Sifo-Dyas

Helyszínek népszerűség szerint

Coruscant · Naboo · Dathomir · Kamino · Serenno


Kedvencelte 11

Most olvassa 6

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 25


Kiemelt értékelések

>!
Saille P
James Luceno: Darth Plagueis

„A kör bezárult”. Ezzel a könyvvel kezdtem tavaly az évet, és a Star Wars világába való újbóli elmerülést, és most egy év után megint újraolvastam. De micsoda különbséggel!
Ezt a könyvet nem szabad(na) úgy olvasni – ahogy én tettem –, hogy mindennemű előismeret hiányzik. Őszintén szólva semmit sem értettem belőle, csak a legeslegvégéből valamit, ami már a Baljós árnyakhoz kapcsolódott.
Most viszont az újraolvasásnál – hogy már majdnem minden erről az időszakról szóló művet kiolvastam azóta –, minden egyes lapon felfedeztem egy-egy utalást, egy összefüggést, egy érdekes eszmefuttatást, egy ismerős alakot vagy helyszínt…stb.
Hihetetlen élmény volt így. Annak ellenére, hogy ez a könyv nem a jól megszokott egy „csata itt, egy csata ott” – típusú Star Wars könyv. Akkor inkább már egyféle „enciklopédia”. Vagy más néven: „minden amit tudni akartál a Köztársaság bukásáról és a Klónháborúk hátteréről, de sosem merted megkérdezni”. ☺
Lépésről-lépésre végigkövethetjük a Sithek eddig rejtett szemszögéből az eseményeket Darth Tenebroustól, Darth Plagueis-on keresztül Darth Sidiousig. Úgyhogy bár a címe csak Plagueisról szól, igazából erről a vonalról van szó, és az őket övező cselszövésekről, ármányról és ősi bosszúról. Ami természetesen Sidious győzelmével végződik egyelőre. És a végén felcsillantja már Anakin alakját is….
Csodálatos könyv, annak ellenére, hogy elképesztő az a romlottság, amivel a Sithek tőrbe csalják a Köztársaságot és a Jediket, és mindenki csak játékszer nekik. Igazából elgondolkodtató, hogy az a sok válság, amire a Köztársaság bukásánál hivatkoztak biztos létrejött volna a Sithek „áldásos” közreműködése nélkül is?!
Amit még homályban hagy az író, az pedig Anakin alakja, s hogy mennyiben függ össze a megszületése Plagueis midiklorián kísérleteivel… erre több műben is történik utalás, de sehol sem egyértelműen.
Nagyon érdekes, ahogy jelentős szereplőket más megvilágításba helyeznek, mint eddig, pl. Jocasta Nu, Qui-gon, Darth Maul vagy Dooku (nagyon érdekelt a kiválása a Rendből), ill. megtudjuk hogy is alakult ki a rejtélyes Syfo-Dyas és a klónozók kapcsolata, vagy éppen Jabba birodalma… és izgalmas, hogy több, végső soron sorsdöntő figurát viszont mennyire nem értékelnek helyén a Sithek, pl. Padmét vagy akár Obi-vant….
Viszont, ahogy mondtam, nagyon sok műre tesz utalást, főleg a végén, mint a A megtévesztés leple és A vadászó árnyék c. kötetek, ill több képregényre is, mint pl. Jedi Council: Acts of War, Bloodlines és társaik.

Nos, ez tipikusan az a könyv, amit nem érdemes egyhuzamban kiolvasni, inkább ízlelgetni, el-elgondolkodni rajta, akár botrányos módon felcetlizni vagy jegyzeteket írni bele. Igy mindig vissza lehet nyúlni hozzá, amikor egy-egy esemény hátterére kiváncsiak vagyunk…
… várjunk csak, pontosan mit is jelentett a szabadkereskedelmi utak megadóztatása, miért is nem örült neki a Kereskedelmi Szövetség?! – azt hiszem megyek és újra beleolvasok a könyvbe…☺☺☺

>!
Dominik_Blasir
James Luceno: Darth Plagueis

James Luceno írt már két korrekt Star Wars-regényt, amiért alapvetően kíváncsi voltam az új alkotására, ráadásul a téma szintén sokat dobott a várakozásaimon, hiszen mindig is rajongtam a Sith-központú történetmesélésért, ráadásul Plagueis figurája is sokat ígért.
Be is tartotta mindet, személyében ugyanis egy remek karaktert ismerhettük meg – mondjuk izgalmas alakokban eddig is bővelkedett az univerzum, de most végre tisztességes háttérsztorit és érzelemvilágot kapott. Tulajdonképpen volt itt minden, amiért egy Star Wars-regényt szeretni tudok: ármánykodások, politikai intrikák, kibontakozó összeesküvés, sötét Sith-praktikák, hogy a mitológia színesítéséről ne is szóljak. Szerencsére Luceno nem feledkezett meg az egyes szereplők részletesebb árnyalásáról (Palpatine, Maul és Dooku is végre mélyebb személyiséget nyert), pedig maga a cselekmény nem volt éppen akciódús.
Amitől mégis igazán kiemelkedőnek tartom, az a gondos kutatómunka, mely a kötet mögött áll. Luceno nemcsak hogy előszeretettel utalgat korábbi és későbbi alkotásokra, de ráadásul tökéletesen töltötte ki a fehér foltokat, melyek mindezidáig az események folyásában (a Baljós árnyak körüli időkben) tátongtak.
Így aztán szívesen ajánlom gyakorlatilag mindenkinek, aki még kíváncsi a Star Wars univerzumra: szórakoztatási faktora és az új szemszögből vizsgált pillanatok miatt sokak tetszését elnyerheti, de a háttérben meghúzódó utalások és az eddig csak vázlatosan (se) ismerhetett események leírása miatt a régebbi rajongóknak sem fog csalódást okozni.
Bővebben az ekultúrán.

1 hozzászólás
>!
Andru
James Luceno: Darth Plagueis

Nagyon örülök, hogy egy javasolt sorrendet követtem az olvasásaimkor és a végén került sor erre a regényre.
Tökéletesen beillesztette egy történetbe a már ismert részleteket és olyan jól kitöltötte a még fehéren tátongó réseket, hogy okom nem lehetett a panaszra.
Nem volt valami akciós, amit én nem is hiányoltam. Jobban kedvelem ezt az intrikálós, ármánykodós, Sith-mágiás sötét cselszövést :)
Azt nem állítom, hogy az eddig olvasott könyvek és képregények nem voltak informatívak, mert még csak most kezdtem ismerkedni ezzel az univerzummal, de kétségtelenül ez a könyv az, amit vártam.

>!
Razor SMP
James Luceno: Darth Plagueis

Azt el kell ismerni, Luceno bizony képben volt a regény írásakor. Számtalan SW karakter faj, bolygó és helyszín tette tiszteletét (volt aminek utána is kellett néznem :D) ill. rengeteg utalás volt múltbeli és jövőbeli eseményekre. (Látszik, hogy a regény írásakor már javában ment a The Clone Wars sorozat, vannak rá hivatkozások.)
A regény igen nagy időtartamot ölel fel, és a történet tele volt intrikával és politikával, bár ez várható volt annak tükrében, hogy Palpatine az egyik főszereplő. Az ábrázolt események szépen megágyaznak az előzmény-trilógiának, így ennek tükrében a Baljós árnyak kezdete sem lóg úgy a levegőben. Mault ugyan picit leminősítette, de ez is egyfajta csavarral valósul meg, így elnézem neki. Ahogy említtem, Luceno rengeteg fajt sorakoztatott fel, kapásból említhetem Plagueist és a mesterét. Jó volt nem ember Sith-ekről olvasni. (Oké, Maul se ember, de a zabrakok elég emberszerűek.) Plagueis egyébként a maga módján szerintem szimpatikus karakterre sikerült, főleg ahogy az olvasó megismeri a Köztársaság korrupt felét. Ennek tükrében a Sith mester által elképzelt jövő is érdekes alternatívaként szolgálhatott volna, és a Star Wars esetében is gyakran felmerülő mi lett volna, ha? kérdés itt is elgondolkodtat.
Update a 2. olvasás után: Egy kihívás kapcsán újra nekifutottam a regénynek, ezúttal már szinte az összes hivatkozott művet is elolvastam, és leborulok Luceno előtt, amiért ilyen profi módon összefogta ezt a sok-sok egyéb történetet, ráadásul annyi random infót ejtett el a regény során pl. a Bane utáni ezer év Sith-jeiről, hogy az is kitett volna pár regényt, ha nem sztornózzák az EU-t. Másodjára sem untam a regényt, pedig nagyvonalakban még emlékeztem a történetére.

>!
Szukits, Szeged, 2013
462 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634972754 · Fordította: Szente Mihály
>!
westhammer666
James Luceno: Darth Plagueis

James Luceno nagyon belenyúlt, fantasztikus SW-könyvet hozott ki. A könyvnek nagyon hányatott volt a sorsa, többször törölték, eredetileg 2007-ben jött volna ki, végül sokat kellett rá várni.
Remekül megírt sztori: itt nem (csak) fénykardcsatákat meg erőpárbajokat kapunk, hanem finom intrikák révén a szövevényes politika is belekerült a regénybe. Ez ne riasszon el senkit: mindenből pont annyi van adagolva hogy soha nem fordul meg az olvasó fejében hogy unalmas lenne, hiszen nem az.
Három (plusz egy) eredettörténetet is megismerhetünk, ami remekül illeszkedik mind a filmekhez, mind a korábbi SW-könyvekhez. A könyv Star Wars szinten elég hosszú, de egyszer sem unalmas vagy vontatott, sőt eléggé feszesre van megírva. A borító gyönyörű, külsejét tekintve szerintem ez az eddigi legszebb star wars kiadás.

>!
arsenal0522
James Luceno: Darth Plagueis

Remek háttértörténet, nagyon sok dologra rávilágìt a Baljós árnyak előzményeiről, a Sithek gondolkodásmódjáról, és gyakorlatilag Palpatine alias Darth Sidious teljes sztorija itt van a Szenátusba kerülésig. Sok fontos későbbi szereplő felbukkan, ìgy róluk is többet tudhatunk meg, mint a kánonból (Jabba, Darth Maul, Dooku). Élvezetes olvasmány volt, aki igazi SW rajongó, az ne hagyja ki!

>!
kissakos I
James Luceno: Darth Plagueis

Van egy jelenet a Sithek bosszújàban amikor Palpatine kancellàr egy híres Sith Nagyúrròl ( sajàt mesteréről) , bizonyos Darth Plagiesről beszél az ifjú Anakin – nak. Nos , ez a regény ròla szòl, de sokkal több annàl. Én cîmként vagy alcîmként a Palpatine felemelkedése vagy hasonlò cîmet adtam volna neki, hiszen a regény màsodik része erről stòl. Nehéz spoilermentesen írni a regényről, de az titi hogy SW rajongòknak kötelező. Senki ne szàmítson gigantikus űrcsatàkra vagy akciòkra, ez inkàbb egy politikai intrikàkban gazdag sztori, ami nagyon sokmindent megmagyaràz- sőt össze is ér- a Baljòs Àrnyak történéseivel.

>!
Hippoforaccus
James Luceno: Darth Plagueis

Jól összerakott, eléggé részletes, minden humortól mentes, egy kis akcióval dúsított A Baljós Árnyak háttértudástára. Azt hiszem a legjobban @PAVideoStudio alkotóértékelése: http://moly.hu/alkotoertekelesek/15412 mutatja be ezt a művet, de éppen amiért neki tetszik, nekem éppen ezért nem. Politika, ármánykodás, titkos szövetszégek, meg minden rútság. Ez mind távol áll tőlem, ugyanakkor, hogy jót is írjak: ami akciójelenet van benne az előtt le a kalappal.
Megjegyezném még, hogy rengeteg könyvre tesz utalást, csak megemlítés formájában, ami csak akkor ér valamit, ha az ember olvasta az adott könyveket. Ha nem akkor ezek csak semmitmondó mondatfoszlányok, párbeszédek.

>!
Trillian26
James Luceno: Darth Plagueis

Jó pár ismerősömtől hallottam már, hogy ez a legjobb Star Wars könyv. Szerintem a Bane-trilógi jobb volt, de így sem okozott csalódást a könyv. Nagyon tetszett, bár szerintem inkább szólt Palpatinról, mint Darth Plagueisről. Az utóbbi szereplőt megkedveltem, de Darth Sidious továbbra sem szimpatikus. Jó volt megismerni a Baljós árnyak történéseinek egy részét és hátterét egy másik nézőpontból.


Népszerű idézetek

>!
arsenal0522

Mindannyian kétarcú teremtmények vagyunk, az Erő megoszt minket, és arra ítél,
hogy az örökkévalóságig keressük rejtett identitásunkat.

322. oldal

>!
Shinzo P

Egy hét telt el a Periemi Állomáson tartott gyűlés óta. Maul azóta végzett Lorn Pavannal, egy nappal azelőtt, hogy az orvosok biomechanikus kezet erősítettek volna az információkereskedő karcsonkjára. Költségkímélés – jegyezte meg akkor Plagueis.

Kapcsolódó szócikkek: Darth Maul · Darth Plagueis · Lorn Pavan
2 hozzászólás
>!
Saille P

Életében elöször úgy érezte, hogy az Erő sötét oldala nem csupán kedvező szél, amely egy sétahajó vitorláit dagasztja, hanem hurrikán, amely móhón várja, hogy a pusztítás viharát zúdítsa a roskadozó Köztársaságra és az elpuhult Jedikre. Egy gyilkos vihar, amely lerombol mindent, ami elavult és romlott, és kikövezi az utat egy új világrendnek, amelyben a Sithek elfoglalják jogos helyüket, a Galaxis uraivá lesznek, akik előtt az értelmes lények meghajolnak majd, de nem csupán félelmükben, hanem mert hálásak lesznek azért, mert a Sithek visszarántották őket a szakadék széléről.
Az előtte álló feladat új erőkkel töltötte fel, egyszersmind elcsüggesztette, és ennek a mindent leromboló ciklonnak a nyugalmi középpontjában állva hallani vélte a hangjukat mindazoknak, akik lerakták a Sith világuralom, a Nagy Terv alapjait. Azokét, akik az életükkel és leheletükkel teremtették és táplálták a fergeteget: Darth Bane-ét és Zannah-ét és számtalan utódjukét, többek között Cognusét, Vectivusét, Ramagét és Tenebrousét. Száz évvel korábban Tenebrous twi'lek mestere apró nyílást vágott az Erő szövetébe, amivel lehetővé tette, hogy a Jedik nyolcszáz év óta első ízben megérezzék a sötét oldal jelenlétét. Az volt a nyitány, a Sithek bosszújának kezdete. És most eljön az idő, hogy ő, Darth Plagueis tátongó lyukká tágítsa azt a rést, hatalmas szájjá, amely elnyeli a Köztársaságot és Jediket.

80. oldal

>!
Saille P

Darth Bane korában egy Sithnek tartania kellett attól, hogy haldokló társa az utolsó pillanataiban megpróbálkozik a lélekátvitel szertartásával, hogy megkísérli átköltöztetni a tudatát a másik testébe. Ám azok az idők régen elmúltak, és elvesztették jelentőségüket, mióta a tanításokat szabotálták, és a módszer feledésbe merült. Az utolsó Sith, aki még birtokolta ezt a tudást, megmagyarázhatatlan módon átállt a világos oldalra, aztán megölték, és a titkait magával vitte a sírjába.

27. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Darth Bane · Sith
>!
Saille P

Ami ennél fontosabb, őt abban a hitben nevelték fel, hogy félre kell állítani az útjából a vetélytársait, márpedig a Jediket pontosan azoknak tekintette. Úgy tartotta, hogy a Rendjük nem holmi rivális vállalat, amelyet titokban fel lehet vásárolni, és csak úgy győzhetik le, ha meggyengítik, lerombolják és szétszaggatják. Csak úgy győzhetnek, ha az utolsó szálig kiírtják a Jediket.

103. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Darth Plagueis · Darth Tenebrous · Jedi Rend
>!
Saille P

Ugyanakkor a jelek arra vallottak, hogy hozzá hasonlóan Tenebrous is elfogadta a tényt, hogy a Darth Bane által megalkotott Kettő Szabálya rég elavult. A múltban kevés Sith Nagyúr tartotta hozzá magát, méghozzá nyomós okkal, amit Plagueis világosan értett. A Nagy Terv végcélja a bosszúállás volt, valamint a Galaxis feletti uralom megszerzése. Csakhogy mialatt a Bane-t követő Nagyurak a maguk módján igyekeztek meggyengíteni a Köztársaságot az erőfeszítéseiknek nem annyira az önzetlenséghez és a Szabály megtartásához volt köze, mint inkább a gyengeséghez és a hozzá nem értéshez. Talán próbálták tartani magukat Bane parancsához, ám valamennyien áldozatául estek gyarlóságuknak és a szeszélyeiknek, így nem tudtak boszút állni a Jediken.

104. oldal

>!
Saille P

– Ha eddig nem is akartál megölni, majd akarsz, mielőtt a felkészítés végére érünk -jelentette ki a muun. – A késztetés, hogy végezz a mestereddel, teljesen természetes, a vállalkozásunk jellegéből és a viszonyunkból fakad. Az én kétségbevonhatatlan hatalmam felkelti benned az irigységet. A bölcsességem tüzeli a vágyaidat. Az eredményeim felszítják benend a sóvárgást. Igy megy ez már ezer éve, és így fog menni, mígnem az útmutatásom mellett egyenjogú társammá válsz. Ugyanis, Sidious, mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy megakasszuk azt a folyamatot, amelyet valaha Darth Bane indított el, mert szükségünk lesz egymásra annak érdekében, hogy megvalósítsuk a legfőbb céljainkat.
Végül nem lehetnek titkaink egymás előtt, kettönk között nem lehet irigység vagy bizalmatlanság. Mert belőlünk fog fakadni a Sithek jövője, és a Galaxis teremtményei jobbá válnak általunk. Addig viszont küzdened kell, tanúbizonyságát kell adnod a rátermettségednek, és nem csupán nekem, hanem a sötét oldalnak is. Meg kell ragadnod az irántam érzett gyűlöletedet, és hatalommá kell formálnod. Hatalommá, hogy félresöpörhess mindent, ami az utadba áll, hogy legyőzz minden akadályt, amit a sötét oldal eléd állt, hogy próbára tegyen.

192. oldal

>!
westhammer666

Sidious ismét felnézett az égre. A válaszok odakint voltak, fénybe kódolva száguldottak át téren és időn. Folyékony tűz ömlött végig az erein, a múltról és a jövőről szóló látomások tódultak az elméjébe, és megnyitotta magát az átalakult Galaxisnak, mintha arra tenne erőfeszítést, hogy lehámozza az évtizedeket…

12. oldal, Prológus

>!
Turbo1988

Ne feledje: én tudom, hol vannak elásva a hullák

>!
Saille P

Ugyanis míg a Jedi Rend és a Köztársaság megdöntése kulcsfontosságú lépés volt a Galaxis rendjének helyreállításához, ez a cél az anyagi világhoz tartozott. Ahhoz a világhoz, amely nem volt más, mint mellékterméke a világos és sötét erők örökös küzdelmének, olyan erőkének, amelyek messze túlhaladták a a halandó lények jóról és rosszról alkotott fogalmait. A Sithek végső célkitűzése magának az Erőnek a meghódítása volt, hogy ők legyenek a Galaxis éltető és mozgató alapelvének megtestesítői.

230. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

John Scalzi: Zoë története
Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Isaac Asimov: Második Alapítvány
James S. A. Corey: Kalibán háborúja
Isaac Asimov: Alapítvány
Isaac Asimov: Alapítvány és Birodalom
John Scalzi: Vének háborúja
Joe Schreiber: Maul – Vesztegzár
John Jackson Miller: Kenobi
John Scalzi: Szellemhadtest