41. legjobb sci-fi könyv a molyok értékelése alapján

Darth ​Plagueis 144 csillagozás

James Luceno: Darth Plagueis

Darth Plagueis: a valaha létezett legnagyobb Sith-ek egyike. Minden vágya a hatalom megszerzése. Az elvesztése az egyetlen, amitõl fél. Tanítványként elfogadja a Sith-ek könyörtelen módszereit. És amikor eljön a perc, végez a mesterével, de megesküszik, hogy õ maga nem jut erre a sorsra. Mert Darth Plagueis olyan tudást birtokol, mint még soha senki – parancsol az életnek és parancsol a halálnak.
Darth Sidious: Plagueis tanítványa. A mestere útmutatásával, titokban tanulmányozza a Sith-ek tanait, mialatt egyre magasabbra tör a Köztársaság ranglétráján – elõször nagykövet, majd szenátor, aztán fõkancellár lesz belõle.
Darth Plagueis és Darth Sidious, mester és tanítvány. Céljuk a Galaxis feletti uralom megszerzése, és a Jedi Rend elpusztítása. De képesek elszakadni a kegyetlen Sith hagyományoktól? Vagy pedig az egyikük uralkodási és a másikuk örök élet iránti vágya elveti a megsemmisülésük magvait?

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tartalomjegyzék

>!
Szukits, Szeged, 2013
462 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634972754 · Fordította: Szente Mihály

Enciklopédia 103

Szereplők népszerűség szerint

Obi-Wan Kenobi · Anakin Skywalker · Qui-Gon Jinn · Darth Maul · Padmé Amidala · Sheev Palpatine · Darth Sidious · Dooku gróf · jedi · Darth Plagueis · Jorus C'baoth · Ainlee Teem · Darth Tenebrous · Finis Valorum · Jocasta Nu · Ko Sai · Onaconda Farr · Orn Free Taa · Passel Argente · Ronhar Kim · Sifo-Dyas

Helyszínek népszerűség szerint

Coruscant · Naboo · Tatuin · Dathomir · Kamino · Serenno


Kedvencelte 34

Most olvassa 16

Várólistára tette 36

Kívánságlistára tette 41


Kiemelt értékelések

Dominik_Blasir>!
James Luceno: Darth Plagueis

James Luceno írt már két korrekt Star Wars-regényt, amiért alapvetően kíváncsi voltam az új alkotására, ráadásul a téma szintén sokat dobott a várakozásaimon, hiszen mindig is rajongtam a Sith-központú történetmesélésért, ráadásul Plagueis figurája is sokat ígért.
Be is tartotta mindet, személyében ugyanis egy remek karaktert ismerhettük meg – mondjuk izgalmas alakokban eddig is bővelkedett az univerzum, de most végre tisztességes háttérsztorit és érzelemvilágot kapott. Tulajdonképpen volt itt minden, amiért egy Star Wars-regényt szeretni tudok: ármánykodások, politikai intrikák, kibontakozó összeesküvés, sötét Sith-praktikák, hogy a mitológia színesítéséről ne is szóljak. Szerencsére Luceno nem feledkezett meg az egyes szereplők részletesebb árnyalásáról (Palpatine, Maul és Dooku is végre mélyebb személyiséget nyert), pedig maga a cselekmény nem volt éppen akciódús.
Amitől mégis igazán kiemelkedőnek tartom, az a gondos kutatómunka, mely a kötet mögött áll. Luceno nemcsak hogy előszeretettel utalgat korábbi és későbbi alkotásokra, de ráadásul tökéletesen töltötte ki a fehér foltokat, melyek mindezidáig az események folyásában (a Baljós árnyak körüli időkben) tátongtak.
Így aztán szívesen ajánlom gyakorlatilag mindenkinek, aki még kíváncsi a Star Wars univerzumra: szórakoztatási faktora és az új szemszögből vizsgált pillanatok miatt sokak tetszését elnyerheti, de a háttérben meghúzódó utalások és az eddig csak vázlatosan (se) ismerhetett események leírása miatt a régebbi rajongóknak sem fog csalódást okozni.
Bővebben az ekultúrán.

1 hozzászólás
Andru>!
James Luceno: Darth Plagueis

Nagyon örülök, hogy egy javasolt sorrendet követtem az olvasásaimkor és a végén került sor erre a regényre.
Tökéletesen beillesztette egy történetbe a már ismert részleteket és olyan jól kitöltötte a még fehéren tátongó réseket, hogy okom nem lehetett a panaszra.
Nem volt valami akciós, amit én nem is hiányoltam. Jobban kedvelem ezt az intrikálós, ármánykodós, Sith-mágiás sötét cselszövést :)
Azt nem állítom, hogy az eddig olvasott könyvek és képregények nem voltak informatívak, mert még csak most kezdtem ismerkedni ezzel az univerzummal, de kétségtelenül ez a könyv az, amit vártam.

Razor P>!
James Luceno: Darth Plagueis

Azt el kell ismerni, Luceno bizony képben volt a regény írásakor. Számtalan SW karakter faj, bolygó és helyszín tette tiszteletét (volt aminek utána is kellett néznem :D) ill. rengeteg utalás volt múltbeli és jövőbeli eseményekre. (Látszik, hogy a regény írásakor már javában ment a The Clone Wars sorozat, vannak rá hivatkozások.)
A regény igen nagy időtartamot ölel fel, és a történet tele volt intrikával és politikával, bár ez várható volt annak tükrében, hogy Palpatine az egyik főszereplő. Az ábrázolt események szépen megágyaznak az előzmény-trilógiának, így ennek tükrében a Baljós árnyak kezdete sem lóg úgy a levegőben. Mault ugyan picit leminősítette, de ez is egyfajta csavarral valósul meg, így elnézem neki. Ahogy említtem, Luceno rengeteg fajt sorakoztatott fel, kapásból említhetem Plagueist és a mesterét. Jó volt nem ember Sith-ekről olvasni. (Oké, Maul se ember, de a zabrakok elég emberszerűek.) Plagueis egyébként a maga módján szerintem szimpatikus karakterre sikerült, főleg ahogy az olvasó megismeri a Köztársaság korrupt felét. Ennek tükrében a Sith mester által elképzelt jövő is érdekes alternatívaként szolgálhatott volna, és a Star Wars esetében is gyakran felmerülő mi lett volna, ha? kérdés itt is elgondolkodtat.
Update a 2. olvasás után: Egy kihívás kapcsán újra nekifutottam a regénynek, ezúttal már szinte az összes hivatkozott művet is elolvastam, és leborulok Luceno előtt, amiért ilyen profi módon összefogta ezt a sok-sok egyéb történetet, ráadásul annyi random infót ejtett el a regény során pl. a Bane utáni ezer év Sith-jeiről, hogy az is kitett volna pár regényt, ha nem sztornózzák az EU-t. Másodjára sem untam a regényt, pedig nagyvonalakban még emlékeztem a történetére.

>!
Szukits, Szeged, 2013
462 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634972754 · Fordította: Szente Mihály
Hippoforaccus >!
James Luceno: Darth Plagueis

Jól összerakott, eléggé részletes, minden humortól mentes, egy kis akcióval dúsított A Baljós Árnyak háttértudástára. Azt hiszem a legjobban @PAVideoStudio alkotóértékelése: http://moly.hu/alkotoertekelesek/15412 mutatja be ezt a művet, de éppen amiért neki tetszik, nekem éppen ezért nem. Politika, ármánykodás, titkos szövetszégek, meg minden rútság. Ez mind távol áll tőlem, ugyanakkor, hogy jót is írjak: ami akciójelenet van benne az előtt le a kalappal.
Megjegyezném még, hogy rengeteg könyvre tesz utalást, csak megemlítés formájában, ami csak akkor ér valamit, ha az ember olvasta az adott könyveket. Ha nem akkor ezek csak semmitmondó mondatfoszlányok, párbeszédek.

Darth_Revan>!
James Luceno: Darth Plagueis

James Luceno: Darth Plagueis
20 éve mutatták be a Baljós árnyakot. Én sajnos csak 2000 tavaszán láttam először ezt a lenyűgöző filmet. (Az első napon háromszor is megnéztem.) Kb. másfél évvel azután, hogy megnéztem a klasszikus trilógiát. A Baljós árnyak engem lenyűgözött. Igazán ez a film mélyítette el a Star Wars iránti szeretetemet. Ezután kezdtem aktívabban Star Wars könyveket és képregényeket olvasni. Lenyűgözött az előzmény trilógia összetettsége, története és látványvilága is. A Baljós árnyak egy új rajongói generációt indított el, mely immár felnőtt.
Az előzmény trilógiához egy idő után számtalan remek regény született. Ezek közé tartozik James Luceno mesterműve, a Darth Plagueis. Csak A Sithek bosszújában utaltak rá, de már akkor izgatott, hogy ki is volt ez a figura. James Luceno képzeletét is megragadta. Már A gonosz útveszője és a Sötét Nagyúr című könyvek írása során elhatározta, hogy szeretne írni egy könyvet róla. 2005-ben ezt a Lucasbooks is támogatta, annyira, hogy 2007-re ki is tűzték a megjelenés dátumát. Aztán az egyik szerkesztő valamilyen oknál fogva problémásnak érzete, hogy ilyen korán Palpatine múltjában vájkáljanak. Én ezt személy szerint annak idején jó nagy hülyeségnek tartottam, hisz már az előzmény trilógia is lement, nem láttam értelmét további titkolózásoknak. (Aztán évekkel később felröppent egy pletyka, mi szerint a meg nem valósult, Lucas által tervezett élőszereplős sorozat foglalkozott volna Sidious múltjával, de az ottani ötletek abszolút nem tetszettek.)
James se adta fel. A regényhez már készen voltak egyes fejezetek, konkrétan az eleje. Egyelőre félrerakta őket, majd megírta a Millenium Falcon regényt. Ezek után újra zöld utat kapott a Plagueis, előbb 2011 végére, majd 2012 elejére a Baljós árnyak 3D-s bemutatójára.
A Darth Plaguies-ben James Luceno összehozta minden idők legösszetettebb és egy legnagyszerűbb Csillagok Háborúja regényét. Számomra olyan kiváló lett, hogy az első helyen áll. Egy összeesküvésekkel és végtelen politikai machinációkkal teli történetet tett le az asztalra, mely rendkívül részletesen rámegy a címszereplő Plagueis és tanítványa Sidious életére, karakterére és fejlődésére is. Az utalások is szép számmal hemzsegnek a könyvben. Köztársaság képregény sorozat, A megtévesztés leple, A vadászó árnyék, Szabotőr, Klónok háborúja sorozat, The Old Republic játékok, képregények, Darth Bane trilógia. Számomra ezek az utalások és szerepeltetésük csak mélyebbé, élvezetesebbé tették az élményt. Arról persze nem James tehet, hogy a Klónok háborúja készítői nem tájékoztatták bizonyos dolgokról. spoiler De ennek ellenére így is élvezhető a könyv. A régi rendszer zűrzavaros átka ellenére is.
A könyv elsőször a címszereplő Plagueis-re fókuszál spoiler Itt lép be a képbe Palpatine komolyabban. spoiler
A két Sith számtalan ellenséget szerez magának. spoiler
Negyedik alkalommal is fantasztikus volt elolvasni ezt a remek és sokrétű könyvet. Egyértelműen csillagos ötös.

westhammer666>!
James Luceno: Darth Plagueis

James Luceno nagyon belenyúlt, fantasztikus SW-könyvet hozott ki. A könyvnek nagyon hányatott volt a sorsa, többször törölték, eredetileg 2007-ben jött volna ki, végül sokat kellett rá várni.
Remekül megírt sztori: itt nem (csak) fénykardcsatákat meg erőpárbajokat kapunk, hanem finom intrikák révén a szövevényes politika is belekerült a regénybe. Ez ne riasszon el senkit: mindenből pont annyi van adagolva hogy soha nem fordul meg az olvasó fejében hogy unalmas lenne, hiszen nem az.
Három (plusz egy) eredettörténetet is megismerhetünk, ami remekül illeszkedik mind a filmekhez, mind a korábbi SW-könyvekhez. A könyv Star Wars szinten elég hosszú, de egyszer sem unalmas vagy vontatott, sőt eléggé feszesre van megírva. A borító gyönyörű, külsejét tekintve szerintem ez az eddigi legszebb star wars kiadás.

kissakos I>!
James Luceno: Darth Plagueis

Van egy jelenet a Sithek bosszújàban amikor Palpatine kancellàr egy híres Sith Nagyúrròl ( sajàt mesteréről) , bizonyos Darth Plagiesről beszél az ifjú Anakin – nak. Nos , ez a regény ròla szòl, de sokkal több annàl. Én cîmként vagy alcîmként a Palpatine felemelkedése vagy hasonlò cîmet adtam volna neki, hiszen a regény màsodik része erről stòl. Nehéz spoilermentesen írni a regényről, de az titi hogy SW rajongòknak kötelező. Senki ne szàmítson gigantikus űrcsatàkra vagy akciòkra, ez inkàbb egy politikai intrikàkban gazdag sztori, ami nagyon sokmindent megmagyaràz- sőt össze is ér- a Baljòs Àrnyak történéseivel.

Melcsó>!
James Luceno: Darth Plagueis

Azt kell hogy mondjam, hogy ez egy remek könyv lett! Nagyon gyorsan haladtam vele, sokat adott hozzá a háttérsztorikhoz, amik eddig hiányoztak. Érdekes volt megismerni, ki is volt igazán Darth Plagueis, mert ugye ő volt Palpatine mestere. Egyik kedvenc jelenetem is a filmekből, amikor az operában említést tesz róla Anakinnak, viszont a filmek nem mentek bele mélyebben a történtekbe. Sajnálom, hogy száműzve lett a legendákba, mert úgy hiszem, megállná a helyét a kánon kötetek között is. Ennél jobb háttérsztorit úgy se hiszem, hogy bárki írhatna róla.

>!
Szukits, Szeged, 2013
462 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634972754 · Fordította: Szente Mihály
Shinzo P>!
James Luceno: Darth Plagueis

Az írótól eddig csak a „Sötét nagyúr”-t olvastam, de az kicsit felületes és kidolgozatlan volt. Így ez igencsak meglepett. Rendkívül olvasmányos és izgalmas, annak ellenére, hogy többnyire politikai cselszövésekről szólt. Én személy szerint kedvelem az ilyesmit, ha igazán jól meg van írva… és hát ez ennek egy igen tökéletes példája. Viszont a karakterek tekintetében, most is hagyott némi kívánnivalót. Dehát egy, nem is, kettő, sith nagyúr legyen titokzatos. :) Így e téren igazi mélységeket ne várjunk.


Népszerű idézetek

Chöpp P>!

Az emberek a legádázabb ellenségei saját maguknak.

195. oldal

Kapcsolódó szócikkek: emberi természet
Chöpp P>!

– A csalás a bürokráciával kezdődik – bölcselkedett Palpatine.

423. oldal

arsenal0522>!

Mindannyian kétarcú teremtmények vagyunk, az Erő megoszt minket, és arra ítél,
hogy az örökkévalóságig keressük rejtett identitásunkat.

322. oldal

Chöpp P>!

A tanítványnak nem arra volt szüksége, hogy valaki elmagyarázza neki a hibáit, hanem arra, hogy személyesen megtapasztalja a következményeket.

254. oldal

2 hozzászólás
Chöpp P>!

Szenvedéllyel, irigységgel és cinkossággal teli hangulat lengte be az udvart.

236. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Naboo
Chöpp P>!

Az Erő akarata néha szokatlan társas viszonyokat teremt.

280. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Dooku gróf
Chöpp P>!

– Az én küldetésem az – folytatta ismét emelt hangon a jósnő –, hogy leromboljam a fényes jövő iránti vágyaitokat és hiteteket, és segítsek nektek hadat viselni a jó szándék és a tiszta eszmények ellen. Hogy megtanítsalak titeket arra, hogy hogyan fogadjátok el a tényt, hogy még ebben a látszólag áldott korban, az értelmes lények történelmének ebben a szempillantásnyi szakaszában, az alapvető ösztöneink uralkodnak felettünk.

125-126. oldal

Kapcsolódó szócikkek: ösztön
Chöpp P>!

Meg kell ragadnunk ezt a pillanatot, mielőtt elmúlik.

146. oldal

Chöpp P>!

Ahol vagyonokat lehet keresni, ott a hétköznapi teremtmények élete nem sokat számít.

432. oldal

Chöpp P>!

Ha még egy Jedi meghal a Köztársaság érzéketlensége és hanyagsága, valamint a Tanács álszent maradisága miatt, úgy otthagyom a Templomot, hogy vissza sem nézek!

370. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Dooku gróf

Hasonló könyvek címkék alapján

John Scalzi: Zoë története
Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Isaac Asimov: Második Alapítvány
James S. A. Corey: Kalibán háborúja
Isaac Asimov: Alapítvány
Isaac Asimov: Alapítvány és Birodalom
John Scalzi: Vének háborúja
Joe Schreiber: Maul – Vesztegzár
John Jackson Miller: Kenobi
John Scalzi: Szellemhadtest