Darth ​Maul: Saboteur (Star Wars: Darth Maul 1.) 11 csillagozás

James Luceno: Darth Maul: Saboteur

A dazzling new short story featuring Darth Maul, merciless apprentice of evil…
On the distant planet Dorvalla, precious ore is mined by two competing companies: InterGalactic Ore and Lommite Limited. Neither rival suspects that they are central to a sinister plot masterminded by Darth Sidious, Lord of the Sith, himself.

Dispatched by Sidious on his very first solo mission, Darth Maul infiltrates Lommite Limited. There, his unique gifts of deception and subterfuge will set off an explosive chain of events that could destroy both companies, leaving them ripe for takeover by the Trade Federation. But a vengeful Lommite Limited Manager with his own thirst for retaliation against InterGal could blow Maul's cover — and all of Sidious's fiendishly laid plans…

Eredeti megjelenés éve: 2001

>!
Del Rey, 2001
54 oldal · ISBN: 0345447352

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
Razor SMP
James Luceno: Darth Maul: Saboteur

Egy viszonylag rövid előzmény A megtévesztés lepléhez, ami kicsit jobban bemutatja a Dorvalla világát. Túl sok akciózás nincs – ekkora terjedelemnél talán ez nem is meglepő – inkább a Sith-ek által annyira szeretett háttérből manipulálás kerül a középpontba.

>!
Del Rey, 2001
54 oldal · ISBN: 0345447352
>!
PAVideoStudio P
James Luceno: Darth Maul: Saboteur

A novellának – mely Darth Maul dorvallai küldetéséről szól –, van rajongói fordítása (30 oldal), mely szerintem jól sikerült, a leírásokat elképzelhető módon vissza tudta adni. A novella eredetileg 2001 februárjában eBook formában jelent meg, de a Darth Maul: A vadászó árnyék 2001. november 27-én megjelent puhafedeles változatába is bekerült.

Darth Sidous ki akarja használni a Lommite Részvénytársaság és az Intergalaktikus Érc közti rivalizálást, hogy megvásárolhassa Gunray helytartó további hűségét. Ebben pedig tanítványának lesz kiemelkedő szerepe, de a küldetés során nem fedheti fel kilétét, mert még nem érkezett el az idő.
A zabrak Darth Maul lenézi a neimoidikat, elkötelezett mestere iránt, fegyelmezett, szemmel tartja környezetét, észreveszi a részleteket, irtózik a hanyagságtól, ravasz, nagyon szemét, megfontolt. Most nem (csak) őrült gyilkológép, hanem használja az eszét is.

A Lommite Részvénytársaság részről két főbb szereplőt ismerünk meg. Jurnel Arrant ügyvezető nyíltan kifejezi ellenszenvét a neimoidik kizsákmányolásával kapcsolatban. Patch Bruit terepműveleti főnök, türelmetlen, merész, ideges az egyre gyakoribbá váló szabotázsok miatt, melyekért felelősséget kell vállalnia.
Megtudjuk, mit csinálnak az ércbányászok munka közben (ki gondolta volna, hogy zenét hallgatnak!?), hogyan bányásznak.

Luceno le sem tagadhatná, hogy ezt ő írta, mivel a mára védjegyévé vált politikai ármánykodásból is kap az olvasó egy keveset. A bányatársaságokkal foglakozó részek hangulatát olyan politikainak mondanám, ami egy kicsit lelassítja a történetet, de okkal. Az akciójelenetek nem rosszak, de nem is kiemelkedők.
A Dorvalla bemutatása elnyerte a tetszésem, a kilátástan élet tekintetében akár a Tatuinhoz is hasonlíthatnám.

Összességében véve tetszett, izgalmas, ajánlott A megtévesztés leple előtt elolvasni, ugyanis a regényben utalnak rá, sőt a könyv előtt játszódik. A regény után pedig akár a Darth Maul c. képregényt is elolvashatjátok (ha kronológiai sorrendben akartok haladni), amire ugyancsak utalást tartalmaz ez a novella.

Bővebb véleményem és bemutató az alábbi videóban: https://youtu.be/GzvNDw7c24A

Véleményem további Star Wars-regényekről: http://goo.gl/XBEwd
… és Star Wars-képregényekről: https://goo.gl/PUO54i

3 hozzászólás
>!
lustica P
James Luceno: Darth Maul: Saboteur

Kis novella, Darth Maul Dorvallai ténykedéseit mutatja be, A vadászó árnyék előzményeként.

>!
Ebe_Endocott
James Luceno: Darth Maul: Saboteur

Tetszett a történet, bár Mault eddigiek alapján nem efféle bomlasztó settenkedő titkosügynöknek képzeltem, de hát ez csak szinesíti a képet. Tetszettek a karakterek és ez a kb 50 oldalas formátum is szimpatikus volt, egy kis sztori jól kifejtve

>!
Andru P
James Luceno: Darth Maul: Saboteur

Egy kis közjáték…
Mivel a sith-ek már csak ketten vannak ugyebár, így feltétlenül építeniük kell maguknak hátteret. Ennek egy megnyilvánulását láttam ebben a kis történetben. Talán azért nem többet, mert még nem olvastam Darth Maul-ról semmit sem.
Maul számára ez ujjgyakorlatnak is kevés volt. Nem láttam a megoldásban sem különösebb zsenialitást, sem pedig nehézségetspoiler. A karakteréről alig tudtam meg valamit. Legfeljebb, hogy sajnálja, hogy mellőznie kell a kardhasználatot.

>!
Nightmare I
James Luceno: Darth Maul: Saboteur

Én rajongói fordításban olvastam. Véleményem szerint fölösleges volt fejezetekre osztani. Ha jól emlékszem 4-5 fejezet volt. A novellára utaltak a Darth Plagueis c. könyvben is. Azt hiszem a 24.fejezetben. A lényeg annyi, hogy Maul elmegy nyomozni két bányász vállalkozás után, akik nem kedvelik túlságosan egymást, majd mindkettő felbérel egy klánt, hogy szabotálják a másikat. Szerintem ezt a könyvet úgy is meglehetett volna írni, hogy Maul nincs benne, mivel csak a végén kapott nagyobb szerepet.


A sorozat következő kötete

Star Wars: Darth Maul sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Julie Cross: Tomorrow Is Today
Marissa Meyer: Glitches
Dan Wells: Isolation
Robin Hobb – Megan Lindholm: The Inheritance and Other Stories
Steven Barnes: The Hive
Kim Stanley Robinson: The Martians
Gardner Dozois (szerk.): The Best of the Best
Alexandra Bracken: In Time
Ilona Andrews: Silver Shark
Amie Kaufman – Meagan Spooner: This Night So Dark