A ​megtévesztés leple 29 csillagozás

James Luceno: A megtévesztés leple

A ​bürokrácia bénító hálójába keveredett, kapzsiságtól és korrupciótól fertőzött Galaktikus Köztársaságot a széthullás réme fenyegeti. A külső rendszerekben, ahol a zsarnoki módszereket alkalmazó Kereskedelmi Szövetség uralja a kereskedelmi útvonalakat, egyre nagyobb a feszültség. A bajok tünetei immár a Magban is felbukkannak, amikor a Nebula Front nevű szervezet merényletet kísérel meg Valorum főkancellár ellen. Qui-gon Jinn és Adi Gallia Jedi mesterek ugyan megmentik a főkancellárt, de a Coruscanton élők nyugalmának egyszer s mindenkorra vége szakad.
Valorum a problémák megoldása érdekében csúcstalálkozóra hívja az érintett feleket. Valószínűnek tűnik, hogy az elégedetlenek a találkozó megzavarására készülnek, ezért a Jedik és a hatóságok nagy erőkkel vonulnak fel, hogy gondoskodjanak a biztonságról.
A résztvevők közül csupán hárman tudnak a valódi veszélyről, a Kereskedelmi Szövetség azon három tagja, akik szövetséget kötöttek egy titokzatos ismeretlennel. Amíg a… (tovább)

Eredeti mű: James Luceno: Cloak of Deception

Eredeti megjelenés éve: 2001

>!
Szukits, Budapest, 2014
342 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634973126 · Fordította: Szente Mihály

Enciklopédia 23

Szereplők népszerűség szerint

Obi-Wan Kenobi · Yoda · Qui-Gon Jinn · Padmé Amidala · Mace Windu · Palpatine · Ki-Adi-Mundi · Oppo Rancicis


Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

>!
Razor SP
James Luceno: A megtévesztés leple

Luceno úr Star Wars regényei nem szoktak csalódást okozni és ez – időrendileg az elsőként írt Star Wars regényére – ezúttal is igaznak bizonyult.
A történet röviddel a Baljós árnyak előtt veszi fel a fonalat, így túl nagy háborúzásokra itt nem kell még számítani, „csupán” a Kereskedelmi Szövetség és egy ellenük ténykedő szervezet egyre inkább eldurvuló összecsapásaira. A sztori elég jól hozta az 1. rész hangulatát: a több, kisebb, de látványos összecsapás mellett jelentős szerepet játszott a politika is, szerencsére nem unalmas formában. Egyetlen negatívumként talán a regény viszonylag lassúnak érződő indulását rónám fel. Cohl kapitányék ugyan akcióztak, de valahogy mégis lassan indult be a történet. Ezt leszámítva nem egy rossz regény, akik szeretik a messzi-messzi Galaxis lassabb, nyugisabb regényeit, azok itt sem fognak csalódni.

>!
Szukits, Budapest, 2014
342 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634973126 · Fordította: Szente Mihály
>!
Hippoforaccus
James Luceno: A megtévesztés leple

Két részre tudnám osztani ezt a könyvet is. Az egyik a Jedi szál ahol pörögnek az események, Ahol minden izgalmas, vagy ha nem is, legalább érdekes. És ott a politikai szál, ami kell ugyan a történethez, de számomra hosszú és száraz, csak párbeszédekből áll, zsibbad tőle az agyam. Mint írtam kell a történetbe, de nekem elég lenne nagy vonalakban leírva.
Kiemelném, hogy a karakterleírások nagyon jók, bár aki látta a Baljós Árnyakat annak a nagy részük felesleges. Ki ne látná maga előtt Yodát, vagy Mace Windu-t? Ugye? Nem kell róluk neged oldalas leírás.
Összesítve egy átlagosnál jobb könyv, jó kiegészítés a baljós árnyak elé.

1 hozzászólás
>!
Eszchan
James Luceno: A megtévesztés leple

Nekem ez egy nagyon szenvedős könyv volt. Már amikor bejelentették, tudtam, hogy nem érdekel, de győzködtem magam, hogy benne lesz Obi-Wan, majd ő javít a dolgokon. De nem javított. :( Engem annyira nem érdekelnek ezek a politikai machinálások, hogy azt nem tudom szavakba önteni. És ráadásul olyan szereplőkről volt szó, egy olyan időszakban, amit túlságosan jól ismerünk, és a Baljós árnyak ismeretében azt is tudjuk, hogy mindenki életben fog maradni, különben nem lehetnének benne a filmben. Semmi tétje nincs a dolognak.

>!
Ikarosz
James Luceno: A megtévesztés leple

Kifejezetten tetszett! A Köztársaság hanyatlása és a klónháború a kedvenc SW témám, ahogy a sötét oldal szépen összehozza a dolgokat. Qui-gon Jinn pedig az egyik kedvenc karakterem, szóval adott volt minden.Kötelező.

1 hozzászólás
>!
PAVideoStudio
James Luceno: A megtévesztés leple

Izgalmas, fordulatos, remek történet.
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: http://youtu.be/OcQWxZxTSDQ

Véleményem további Star Wars könyvekről: http://goo.gl/XBEwd

3 hozzászólás
>!
Andru
James Luceno: A megtévesztés leple

Ellentétben a többséggel, én nem a Baljós árnyak előzményét látom benne, aminek semmi tétje, mert ismerjük a végét. Én ugyanis nem. Számomra a film annyira felejthető volt (egyébként is fél szemmel néztem valószínűleg), hogy nekem tartalmazott információt és izgalmat a könyv. Az egyetlen kiindulópont Palpatin szenátor neve: ő a sith-oldal. Ennyi ragadt meg a filmből. És a borítón felismertem Qui-gon-t :D

Én általában nem unom a leírásokat és a politikai machinációkat, talán ezért nem volt uncsi az eleje. Néhol lehetett volna színesebb, kvázi mozgalmasabb a leírás, de nekem megfelelt így is. Mivel még nem vagyok otthon ebben a világban, több információt is elviseltem volna bolygócsoportokról, kereskedelmi útvonalakról és érdekekről, miegyebekről, de nyilván azok előbb-utóbb a szemem elé kerülnek majd. Nem vagyok türelmetlen dehogynem!

Amikor a tényleges akciók zajlottak, ott még nekem is kissé vértelenre sikeredett a leírás, pedig elvagyok érzékletesen szemléltetett kibuggyanó belsőségek nélkül is. De valahogy nem is hatott igazán akciónak. Nem baj, legalább egy magamfajta fotel-szökevénynek sem takarta el a szemét olvasás közben :)

Érdekes volt olvasni, spoiler hogy hogyan is húzott csőbe a szenátor tulajdonképpen mindenkit. Úgy, hogy ráadásul mindenki meg volt győződve, hogy ő a hamvas barika. Gratulálok :) Nem volt egyébként ellenszenves, még a szövetséges Gunray-t sem nyíratta ki, pedig megtehette volna. Amit pedig csinált, azt bárki megtehette volna, ha veszi a fáradtságot és a bátorságot.
A Jedik már megint kiborítottak. Hol eltúlozták, hol lekicsinyellték a veszélyt. Mintha bizonytalanok lennénk, nem? Vagy tán mégsem? Néha egyetértettek Qui-gon megérzéseivel, néha nem. Néha az volt a fontos, amit a kancellár szeretne, néha nem. Néha tudta Yoda, hogy valami veszély van, néha nem. Időnként a Köztársaságért, időnként az Erővel, néha csak úgy nem, mert nem. Arrrgggghhhh. Úgyhogy kezdek egyértelműen átállni a sötét oldalra, mert ezt a tétovázást nem bírom.

Bizonyára eszeveszett SW-fanok találnak kivetnivalót ebben a könyvben, ami nem is baj engem azonban jól elszórakoztatott.

>!
Ebe_Endocott
James Luceno: A megtévesztés leple

Jó kis könyv volt, szimpatikus Lucenoban, hogy nem csak piacra akar dobni egy sztorit, hanem átszőni és mélyíteni az univerzumon, feltárni az összefüggéseket és mindent az utolsó szálig elmagyarázni, összefoglalni, érthetővé tenni. Nagyon tetszettek az utalások is, persze minden szentnek maga felé hajlik a keze, úgyhogy Zahnhoz hasonlóan ő is előszeretettel ír saját maga által (más művekben) kreált helyszínekről, eseményekről és szereplőkről. Kicsit az az érzésem van, mintha a nagy EU-n belül lennének ilyen író-specifikus mini-univerzumok, de egyáltalán nem zavaró vagy önző módon, utalás volt bőven másokra is, de azért megmosolyogtató volt.
Ami kissé negatívum, az nem is feltétlen a sok politikai okfejtés és játszma mennyisége, hanem hogy számomra kissé porhintés jellege volt. A rengeteg -ebből ez következik, és ezért ez történne, ami azokból ilyen reakciót váltana ki, ami ilyen hatással lenne a külső régióra- érvelés nekem sokszor egyáltalán nem volt ilyen egyértelmű, nem mintha meg lehetne cáfolni vagy vitatni, hisz ez egy kitalált világ. Ha ő mondja, hogy az következne, akkor biztos úgy van, így kell olvasni, és nem tényleg megérteni és magadévá tenni az ok-okozatokat, ezt kicsit meg kellett szoknom.
A fél Jedi Tanács bevetése kicsit indokolatlan (bár korántsem annyira, mint amikor mind a 12 tag! személyesen odautazik megnézni a Naboo bolygó gunganjainak ugráló ünnepségét), de azért jó volt akció közben látni őket, és sokukról árnyaltabb képet kapni (Yaddle például kifejezetten unszimpatikus).
Összességében a történetszál és az akciók nagyon jók, a könyv hangulata is tetszett.

>!
Turbo1988
James Luceno: A megtévesztés leple

Nem vagyok megelégedve. Ennél rosszabb Star Wars könyvet még ne pipáltam, pedig tavaly végigolvastam a Darth Bane trilógiát úgy, hogy már a wikipedián előre tudtam hogy mi fog benne történni.
Enyhén szólva is gagyi volt. Kezdjük ott, hogy a szövegben számos szóismétlés van, és többször is fölösleges szavakkal nyújtották ki a mondatokat
Izgalom 0. Mindenki tudja a szereplők sorsát, így azt is egy Jedi sem kerül életveszélybe. A terroristákról meg egyértelmű volt, hogy meg fognak halni.
Az első száz oldalon semmi cselekmény. A legérdekesebb rész az volt, hogy Gunray hűséget esküdött Sidiousnak. Aztán dögunalom. Persze ment a cselekmény a maga lassú, vontatott módján, de pörgősebb is lehetett volna ha az író kb. 200-250 oldalban foglalja össze, vagy ha már ragaszkodik a 300+ oldalszámhoz, legalább hajlandó lett volna tartalmas mellékszálakat beletűzdelni azon kívül, hogy van egy balek kalóz, akit a nője zsarol a vaginával, aztán megöleti magát, hogy legyen miért szembeszállni a munkaadójával. (Mint ha nem lenne amúgy is elég oka a lövöldözős jelenet miatt.)
Fölösleges mellékszereplők. Vergerének például mi keresnivalója volt itt? Semmit sem csinált, és attól még, hogy ismert szereplőket rak a történetbe a szerző, még nem lesz tartalmas a mondanivalója. Inkább rakott volna bele ismeretlen karaktereket, saját háttérrel, akiket később is bemutathatnak képregényekben és rajzfilmekben ahelyett, hogy az elkopott szereplőket rakja bele.
A rendőröknek meg semmi szerep sem jutott, de azért vicces volt betenni őket, mi?
A Valorum elleni merénylet után lassan beindul a sztori. Nagyon lassan, de biztosan.
A cselszövős rést is érdekes volt megvizsgálni. Bár ez volt az egyetlen része, amit többször is elolvastam. A politikai háttértartalom tette valóban színessé a dolgot, ahogy a Pestage információ alapján lassan (de a történet egyéb szálaival szemben kidolgozottan) kirobban a botrány.
Az akciójelenetek meg egyenesen unalmasok voltak. Már csak a megszövegezés miatt is. A direktorátus tagjainak legyilkolása sem érte el a kívánt hatást: azt várná az ember, hogy jobban mutatják a szenvedéseiket, és kihangsúlyozzék, ahogy egyenként kiszenvednek. Főleg a nagyszájú kuati kétségbeesett, de annál fájdalmasabb agóniája érdekelt volna. Megértem, hogy azért kellett betenni, hogy ne sajnáljuk őket, de kérem, ez lett volna a minimum.

Összegezve:
A könyv legfontosabb tanulsága, hogy a Darth Plagueis szerzője is volt amatőr író.
A könyv legfontosabb kérdése: kinek a rokona, hogy kiadhatta ezt?

>!
Saille P
James Luceno: A megtévesztés leple

Egy nagyon fontos regény, mely közvetlenül a Baljós árnyak c.film előtt játszódik, és azt mutatja be, hogy alakult/alakitották ki azt a helyzetet, amibe belecsöppenünk a film kezdetekor.
Bár lehet, hogy van akinek a hosszasabb politikai-gazdasági fejtegetések unalmasnak bizonyulhatnak, ám nagyon is fontosak ahhoz, hogy végre összefüggéseiben láthassuk a Palpatine keltette politikai machinációkat, amely Valorum kancellár ellehetetlenüléséhez, és a Naboo blokádjához vezettek.
Ennek érdekében több szálon bonyolódnak az események, Darth Sidious, a felberelt zsoldosok és a jedik között.
Közben Qui-gon egy megérzéstől vezetettve makacsul nyomoz az ügyben, még ha ezzel ki is vívja a Jedi Tanács rosszallását. Sajnos így se tudja időben felgöngyölíteni az összes szálat, mivel meg az utolsó pillanatokban is van egy politikai csavar az összeesküvésben, mikor azt hisszük már minden világos.
Utána komolyan elgondolkoztam, valószínüleg nem véletlen, hogy Qui-gonék utaznak a Naboo-ra, sőt talán Qui-gon halála sem véletlen, mivel ha addig nem is, egy idő után csak felkeltette Palpatine figyelmét a kitartó szaglászásával.
A fősodor mellett sok-sok jó kis életképet kapunk a különböző ismertebb mesterek életéből, meg Qui-gon és Obi-van kapcsolatából, láthatjuk akció és kikapcsolódás közben a mestert, hallhatjuk szellemes szócsatáikat és élvezhetjük Obi-van pengeéles logikáját. Plusz nagy erénye a regénynek, hogy összeköti a „Jedi-növendék” c.sorozattal is, mivel utalásokat tartalmaz rá (így már nem lehet rá azt mondani, hogy az csak egy "ifjúsági sorozat").
Reméljük, fogunk még kapni hasonlóan izgalmas Qui-gonos könyveket a továbbiakban!


Népszerű idézetek

>!
Hippoforaccus

Van valami határozott célod, vagy csupán reméled, hogy beleütközöl valamibe, ami méltó a figyelmedre?

134. oldal

6 hozzászólás
>!
PAVideoStudio

– A Sithek Yoda mester születése előtt léteztek, ugye?
– Yoda születése előtt semmi sem létezett, padavan – felelte Qui-gon, és csak nehezen állta meg, hogy ne kezdjen mosolyogni.

229. oldal, 23. fejezet – A megtévesztés leple (Szukits, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: Obi-Wan Kenobi · Qui-Gon Jinn · Sith · Yoda
>!
PAVideoStudio

– Így igaz, főkancellár úr – helyeselt Palpatine. – A rendőröknek és a Jediknek sokkal fontosabb ügyekkel kell foglalkozniuk. A kereskedelmi útvonalak biztonságossá tétele nem az ő feladatuk.
– Legalább néhány állandó megmarad – mormolta tűnődve Valorum. – Gondoljon bele, mi lenne velünk a Jedik nélkül!
– El tudom képzelni… – felelte bólogatva Palpatine.
Valorum közelebb ment Palpatine-hoz, mindkét kezét rátette a vállára, és kijelentette:
– Maga igazi jó barát, szenátor úr!
Palpatine viszonozta a gesztust, és szerényen mosolyogva válaszolt:
– Az én érdekem a Köztársaság érdeke, főkancellár úr.

66. oldal, 6. fejezet – A megtévesztés leple(Szukits, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: Palpatine
1 hozzászólás
>!
sirszalhasogato P

– Simán elnézném őket aszteroidáknak – mormolta a másodpilóta.
Obi-van a férfi felé hajolt, és halkan odaszólt neki:
– A dolgok nem mindig azok, aminek látszanak.
Qui-gon rosszalló pillantást vetett a tanítványára, és megjegyezte:
– Ez a bölcs mondás jusson majd eszedbe, amikor odalent leszünk a felszínen!

175. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Obi-Wan Kenobi · Qui-Gon Jinn
>!
Saille P

– A padavanod idegesnek tűnik, Qui-gon mester – jegyezte meg az asztalnál ülő Yoda. – Az aknamező miatt, vagy más ügyek nyomasztják?
– Igy akkor néz ki, amikor nyugtalan – felelte elmosolyodva Qui-gon. – Ha tényleg ideges lenne, láthatnánk és hallhatnánk, amint a gőz fütyülve távozik a fejéből a fülén keresztül.

177. oldal

Kapcsolódó szócikkek: nyugtalanság · Obi-Wan Kenobi · Qui-Gon Jinn · Yoda
>!
PAVideoStudio

– Az embernek szükség esetén kiigazításokat kell eszközölnie – magyarázta továbbra is derűs hangulatban Palpatine. – Dacára a leggondosabb tervezésnek, nem lehet mindent előre látni. – Bólogatott néhányat, és már-már révedezve folytatta: – A világ, amelyben élünk, örökkön-örökké változik, szenátor úr. Az egyik pillanatban még fényben állunk, a következőben már sötétség vesz körül minket, és magunknak kell megtalálnunk az utunkat. Ha az eseményeket valóban meg lehetne jósolni, ha valaki rendelkezne egy ilyen csodálatos képességgel, akkor módjában állna irányítani a jövőt. De addig csak botladozunk, és vakon tapogatózva keressük az igazságot.
Gracus horkant egyet, és valamelyest megenyhülve megszólalt:
– Talán meg kéne fontolnia, hogy jelöltesse magát egy magas hivatalra, szenátor.
– Én megelégszem azzal – felelte elmosolyodva Palpatine –, hogy a színfalak mögött eljátszom a magam szerény szerepét.
– Erős a gyanúm – dörmögte Gracus, mialatt Palpatine lépett néhányat előre –, hogy ez előbb-utóbb megváltozik.

253. oldal, 26. fejezet – A megtévesztés leple (Szukits, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: Palpatine
>!
PAVideoStudio

Obi-van ismét hallgatott néhány másodpercig, majd megkérdezte:
– Veszedelmes dolog túl sokat gondolni a sötét oldalra?
– Én mindig a világosságon tartom a tekintetemet, padavan. De hogy választ adjak a kérdésedre: a gondolat és a tett között nagyon nagy a különbség.
– De hogyan lehetünk biztosak abban, hogy a gondolataink nem árnyalják a tetteinket? Az ösvény, amelyen járunk, néha annyira keskeny…
Qui-gon robotpilótára kapcsolta a Hawk-Batet, szembefordult a tanítványával, és megkérdezte:
– Elmondjam, hogy Yoda hogyan magyarázta ezt nekem, amikor fiatalabb voltam, mint te most?
– Igen, mester.
Qui-gon kinézett az elülső ablakon, és a tekintetét a láthatárra szegezve belekezdett:
– A távoli Generisen volt egy rendkívül sötét, sűrű, szinte áthatolhatatlan sallaperdő. A környék lakóinak nemzedékeken át hosszú utat kellett megtenniük, hogy az erdőt megkerülve elérjék a másik oldalán levő csodálatos, mély vizű tavat. De aztán egy Sith-nagyúr elhatározta, hogy ösvényt vág a fák közé abban a reményben, hogy létrehoz egy rövid utat. Csupán néhányan járták be mindkét ösvényt, és maradtak életben, hogy beszámoljanak a tapasztalataikról. De abban egyetértettek, hogy mialatt a sötét erdőt átszelő út rövidebb, valójában nem vezet el a tóhoz. Ezzel szemben az erdőt megkerülő ösvény, jóllehet hosszú és fáradságos, nem csupán elvezet a partra, de önmagában véve is egy úti cél. – Qui-gon elhallgatott, aztán anélkül, hogy a tanítványára nézett volna, megkérdezte: – Az Asmerun bemerészkedték a sötét erdőbe, vagy megmaradtál a fényben úgy, hogy az Erő az útitársad és szövetségesed volt?
– Nem gondoltam semmiféle célra, csak arra, hogy kövessem az Erő útmutatását.
– Akkor megkaptad a választ – jelentette ki Qui-gon.

228-229. oldal, 23. fejezet – A megtévesztés leple (Szukits, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: az Erő · az Erő sötét oldala · Obi-Wan Kenobi · Qui-Gon Jinn · Sith · Yoda
>!
PAVideoStudio

Yoda a fejét csóválva átvágott a termen, és közölte a társaival:
– Nem kerülhetünk konfliktusba a Nebula Fronttal. Sokak nevében emelnek szót. Rossz fényt vetne ránk.
– Egyetértek – mondta Rencisis –, nem engedhetjük meg magunknak, hogy odaállunk valamelyik fél mellé.
– De hát meg kell tennünk! – fakadt ki Qui-gon. – Én nem vagyok a neimoidik szövetsége, de a Nebula Front nem sokáig fogja a Kereskedelmi Szövetség teherhajóira korlátozni a támadásait. Ártatlan teremtmények fognak veszélybe kerülni!
Rövid csend telepedett a teremre, amelyet ezúttal Yoda tört meg.
– Qui-gon igazi Jedi – morogta, és kissé rosszalló hanghordozással hozzátette: – Mindig a maga útját járja.

74. oldal, 7. fejezet – A megtévesztés leple (Szukits, 2014)

>!
Saille P

Qui-gon rendíthetetlen elszántsággal tört előre. Jószerével alig volt tudatában a pengéje búgásának vagy a sugárnyalábok zűrzavaros záporának. Minden idegsejtjével a csatára hangolódva külön-külön érzékelte az ellenségei valamennyi mozdulatát, míközben jobbra vagy balra perdült, vagy arra, amerre éppen kellett. Nem tért ki semmilyen irányba, csak arra összpontosított, ami előtte volt, és a múlt úgy simult ki mögötte, mint egy lelassuló hajó mögött a nyomdokvíz. Csakis a feladatára összpontosított, egy pillanatra sem állt le figyelni, és nem töprengett azon, hogy mit csinálhatott volna másképp.

201. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fénykard · Qui-Gon Jinn
>!
Ebe_Endocott

– Nem kérdezi meg, hogy mind megvan-e? – kérdezte Cindar.
– Akkor hadd tisztázzak valamit – válaszolta immár higgadtan Cohl. – Minden egyes hiányzó kreditért kivágok magukból egy-egy kiló húst.

119. oldal 12. fejezet

2 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

John Scalzi: Zoë története
Raana Raas: Árulás
Raana Raas: Elágazó utak
On Sai: Lucy
Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Dan Simmons: Hyperion
Peter F. Hamilton: Pandóra csillaga I-II.
Isaac Asimov: Második Alapítvány
James S. A. Corey: Kalibán háborúja
Iain M. Banks: Közelkép