A ​gonosz útvesztője (Star Wars: Sötét Nagyúr-trilógia 1.) 58 csillagozás

James Luceno: A gonosz útvesztője James Luceno: A gonosz útvesztője

A Cato Neimoidia bolygón Obi-van Kenobi és Anakin Skywalker a Sith-ek egyik aljas szövetségesének elfogására készülnek. Bár kudarcot vallanak, a vakmerő támadás során egy titokzatos tárgyra bukkannak, amelyről kiderül, hogy elvezetheti őket legfőbb célpontjukhoz, a régóta rejtőzködő Darth Sidioushoz. Ám az egész Galaxisra kiterjedő, árulással, bosszúval és megtorlással teleszőtt játszmában Sidious egy lépéssel mindig az üldözői előtt jár.

Eredeti mű: James Luceno: Labyrinth of Evil

Eredeti megjelenés éve: 2005

>!
Szukits, Szeged, 2017
388 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634971467 · Fordította: Szente Mihály
>!
Szukits, Szeged, 2007
388 oldal · ISBN: 9789634971467 · Fordította: Szente Mihály

Enciklopédia 28

Szereplők népszerűség szerint

Obi-Wan Kenobi · Anakin Skywalker · Yoda · Mace Windu · Grievous tábornok · Bail Organa · Dooku gróf · Jango Fett · Cody · Darth Sidious · Nute Gunray


Kedvencelte 9

Most olvassa 6

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 22


Kiemelt értékelések

>!
Vác_nembéli_István_fia_istván
James Luceno: A gonosz útvesztője

Nem is értem miért vártam ezzel a regénnyel eddig.
Csak jókat tudok mondani pontosabban írni. Végig lekötött izgalmas tele cselekménnyel igen ilyennek kell lennie egy Star Wars regénynek. Ráadásul még Anakin sem idegesített, nem úgy mint Karen Miller által írt Árnyak közt és Ostrom kötetekben..

>!
Démonika
James Luceno: A gonosz útvesztője

Sokat ígért keveset adott.
Határozottan unalmas volt.
A Star Wars univerzuma hatalmas, annyi minden érdekes dologról lehetne írni, de az író még is ilyenek mellett döntött…

Az egész könyvnek olyannak kellett volna lennie mint az utolsó negyven oldalnak és akkor nem csak, Anakin és Obi-van folytonos csipkelődései, na meg Grievous fejezetei miatt kapta volna meg jóindulatúan a három csillagot.

>!
Baraby P
James Luceno: A gonosz útvesztője

Átvezető történet a 2. és a 3. film között, amit nagyon régóta el szerettem volna olvasni. Izgalmas volt, de én telhetetlen vagyok és még több háttérinfóra számítottam :)
Darth Sidious ügyesen keveri a kártyákat (de ettől még utálom), sokkal izgalmasabb lenne ha nem tudnánk minden szereplő későbbi sorsát, de ez az előzménysztorik betegsége.
Obi-van számomra az örök kedvenc, Anakint utoljára gyerekként „kedveltem”.

1 hozzászólás
>!
Leonidas
James Luceno: A gonosz útvesztője

Végre egy egész jó SW regény. Már kezdtem kételkedni, hogy egyáltalán találok-e majd olyan SW regényt, ami megfelel az ízlésemnek. A történet A Sith-ek bosszúja előzménye. Lényegében ez a regény legnagyobb hibája, mivel ismerjük szinte az összes szereplő későbbi sorsát. Sajnos ez a tény erősen rányomta a bélyegét a történetre. A vége felé néhol kiszámítható volt, egy-két fejezetet pedig egyenesen unalmasnak éreztem. A csatajelenetek többségét szintén unalmasnak találtam, bár tény, hogy látványosak, és akadt köztük pár izgalmas is. A karakterek jól kidolgozottak, sőt a gondolataikat és az érzelmeiket leíró részek voltak a történet legjobb pillanatai.
Mindent összegezve egy jó SW regény, ami ugyan távolról sem hibátlan, de úgy vélem megér egy olvasást.

>!
Ultron_6
James Luceno: A gonosz útvesztője

Remek közvetlen előzménye a Sithek Bosszújának. Rengeteg olyan dolog is kiderül belőle, ami a filmből nem. Ez a könyv tényleg minden SW fannak kötelező.

>!
Hippoforaccus P
James Luceno: A gonosz útvesztője

Könnyen ovasható, izgalmas, pörgős, „látványos” könyv fénykardpárbajokkal űrcsatákkalrengeteg jedihumorral meg mindendéle akcióval telepakolva. Az egyetlen furcsaság a fordításban van, mégpedig az, hogy lefordították az űrhajók neveit.
Megjegyezném még, hogy Zam Wessel-t úgy említik meg benne mintha egy faj lenne, nem pedig egy személy.

>!
Andru
James Luceno: A gonosz útvesztője

Nem voltam elégedett ezzel a résszel.
Nekem nagyon darabos volt, lassan haladtam vele. Állandóan ide-oda kapkodták a képet és nem lehetett elmélyedni egy-egy cselekményszálban.
Kicsit szerintem összecsapott és egyértelműen hézagpótlónak érzem, ami azért egy ilyen terjedelmű könyvnél már kissé zavaró.
Tulajdonképpen semmi érdemleges információt nem közöl azon kívül, amit egyébként az Előzménytrilógia elolvasása után nem tudunk.

>!
Ikarosz
James Luceno: A gonosz útvesztője

Nagyszerű előzményregény, az elején kissé darabosan indult, de aztán elkapta a lendület.

>!
Three
James Luceno: A gonosz útvesztője

Nem volt rossz, de olyan durva, hogy már a könyv elején tudtam az összes spoilert, ezenkívül sok hasonló történetet olvastam már, nem a legeredetibb. A történet ott ér véget, ahol a 3. film elkezdődik. Anakin már itt is dühös, és kilométerekről látszik rajta, hogy rossz oldalon áll. A könyv egyetlen élvezhető része Obi-van és Anakin közjátékai voltak. A mellékszereplők tényleg mellékesek. Szerintem kihagyható.

>!
aydi
James Luceno: A gonosz útvesztője

Nem vagyok egy nagy Star Wars fan, szóval ez volt a próba. Ebookban olvastam, ami tele volt egyeztetési és egyéb nyelvtani, szerkesztési hibákkal, amire sajnos az én szemem allergiás, de ez azt hiszem szakmai ártalom. Szóval ha túlteszem magam ezeken, akkor maga a sztori hozta a filmek alapján elvárt stílust, történetet. Az Anakin Padmé párostól frászt kapok, de Yoda és Obi-van karaktere tudta kompenzálni számomra az előzőek nyavalygását, úgyhogy alapvetően nem zártam negatív hangulattal a könyvet. Nem lesz kedvenc, de egynek jó volt.


Népszerű idézetek

>!
Saille P

– Én sosem állítottam magamról, hogy én vagyok a Kiválasztott. Az Qui-gon volt! Immár a Jedi Tanács sem hisz, akkor te miért hiszel?
– Mert szerintem te magad hiszed, hogy te vagy a Kiválasztott – válaszolta higgadtan Obi-van. – Szerintem te a lelked mélyén nagyon is jól tudod, hogy nagy és különleges tettekre születtél.
– És te mester? – csattant fel Anakin. – Te mit érzel a lelked mélyén, mire születtél?
– Örök bánatra – felelte Obi-van, noha közben szelíden mosolygott.

253. oldal

>!
Saille P

Obi-van értetlenkedve pislogott, majd feltápászkodott, és végighordozta tekintetét a lövészdroidokból álló roncshalmokon.
– Ezt mi csináltuk? – kérdezte Codytól.
– A java részét ön, tábornok!
Obi-van zavarodott pillantást vetett Anakinra.
– Majd később elmagyarázom, mester – az ifjú Jedi hanyagul legyintett.

45. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Cody · Obi-Wan Kenobi
2 hozzászólás
>!
Idiocry

– Igazad van, mester. Az én elmém nem olyan gyors, mint a fénykardom – Anakin a mesterséges végtagjára pillantva folytatta: – És a szívem nem olyan érzéketlen a fájdalommal szemben, mint a kezem!

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Obi-Wan Kenobi
>!
Tirpák

Nincs halál, csakis az Erő létezik.
Obi-van eltöprengett azon, hogy vajon látta-e már szemléletesebb demonstrációját ennek az ősi Jedi-tételnek, mint most, amikor Anakin az Erőre támaszkodva, halálmegvető bátorsággal nekirontott Grievous zászlóshajójának. Apró vadászgépe tűhegynél is kisebbnek tűnt az irdatlan cirkáló mellett. Anakin viszont nem törődött a méretbeli különbségekkel. Sőt semmivel sem törődött, csakis a híd elleni rohammal, így a rájuk támadó vadászdroidok egytől-egyig Obi-vanra maradtak.
– Egyszer tényleg ő lesz a halálom – motyogta Obi-van.

144. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Obi-Wan Kenobi
1 hozzászólás
>!
Hippoforaccus P

– Hová megy? (…) -Ha szökni próbálunk azt a látszatot keltjük, hogy bűnösök vagyunk!
– Dehát bűnösök vagyunk, uram.

>!
Tirpák

(…) a Szith-ek, miután egy évezreddel korábban gyakorlatilag szétverték a Rendjüket, és kiirtották egymást, mindörökre megtanulták, hogy sosem szabad felállítani egy egész Szith-hadsereget. Azt vallották, hogy egyszerre legfeljebb két Szith-lovag létezhet a Galaxisban, nehogy a tanítványok összeesküdjenek, és az erőiket egyesítve végezzenek a mesterükkel.
Ez a tétel sokkal inkább dogma volt, mintsem szabály. De ez volt az a dogma, amelyre támaszkodva a Szith-rend ezer éven keresztül fennmaradt.

72. oldal

Kapcsolódó szócikkek: a Kettő Szabálya · Sith
>!
Tirpák

Yoda felháborodásában szorosan összepréselte a száját.
– Ez a háború nem más, mint a gonosz útvesztője – mondta végül sóhajtva –, de nekünk meg kell védenünk magunkat.
Meg kell óvnunk a Jedi-rend ezer nemzedéken át megtartott hagyományait.
Mace megfontoltan bólogatott, és hozzáfűzte: – Reménykedjünk abban, hogy Kenobi és Skywalker mesterek időben megtalálják az utat ennek a háborúnak a forrásához, még mielőtt túl késő lenne.

200-201. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Mace Windu · Obi-Wan Kenobi · Yoda
>!
Démonika

-Majdnem levágtad a fejemet – szólalt meg szemrehányó hangon.
(…)
– Sajnálom, mester, de a fejed éppen ott volt, ahová vágnom kellett.
(…)
– Gondolom, hálásnak kéne lennem, mert oda vágtál, ahová kellett, és nem oda, ahova szerettél volna – jegyezte meg epésen Obi-van.
Anakin szélesen elvigyorodott.
– én még úgy tudom, hogy ugyanazon az oldalon állunk, mester! – válaszolta derűsen.

10. / 11. oldal

>!
Hippoforaccus P

-Szerinted ez mi? (…)
– Ez vagy él, vagy régebben élt, vagy valami olyan amiegy élőlényből jött ki. (…) Mindenesetre úgy látom kedvel téged.

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Obi-Wan Kenobi
>!
Saille P

De természetesen ennek is volt magyarázata: a hatalomvágy.
Egy időben ugyanez az érzés állt az Obi-van és Anakin között dúló konfliktusok középpontjában is. Anakint éppúgy áthatotta az Erő, mint bármelyik Jedit, akit a Tanács valaha a tagjává fogadott. Viszont ahogyan azt Obi-van újra és újra elmagyarázta neki, a Jedi lét lényege sosem az volt, hogy ki mennyire képes uralni az Erőt, hanem hogy ki mennyire képes uralni önmagát.

34. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Obi-Wan Kenobi

A sorozat következő kötete

Star Wars: Sötét Nagyúr-trilógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Orson Scott Card: Végjáték
Alan Dean Foster: A nyolcadik utas a halál
Pierce Brown: Hajnalcsillag
Dan Simmons: Hyperion
Isaac Asimov: Második Alapítvány
Joe Schreiber: Maul – Vesztegzár
Dan Simmons: Olümposz I-II.
John Scalzi: Vének háborúja
John Jackson Miller: Kenobi
James S. A. Corey: Kalibán háborúja