Hitler ​és a Habsburgok 17 csillagozás

A Führer bosszúja az osztrák királyi család ellen
James Longo: Hitler és a Habsburgok

A ​Hitler és a Habsburgok a huszadik század nagy háborúinak kevésbé ismert, ám annál izgalmasabb aspektusát mutatja be. Hogyan és mitől alakult ki Adolf Hitler megszállott gyűlölete a Habsburg-család iránt? Miért fogadott bosszút az eltűnőben lévő birodalom, valamint a halott főherceg és a királyi árvák ellen?

A kötetből az is kiderül, hogy mit kellett átélniük azoknak a gyermekeknek, akiknek a vére a nácik szerint túlságosan kék volt, de a Habsburgok szerint mégsem eléggé.
Többek közt ez a dühödt érzelem hajtotta Hitlert a hatalomért vívott harcában is, és ez vezetett a második világháború és a holokauszt tragédiájához. Ferenc Ferdinánd főherceg királyi árvái, a hagyományhű Habsburg Birodalmat megbotránkoztató boldog, de rangon aluli házasság gyümölcsei testesítették meg a szemében mindazt, amit a modernitásban, a huszadik században és az Osztrák-Magyar Monarchia többnemzetiségű, multikulturális birodalmában megvetett. Európa királyi családjai sorsukra hagyták a… (tovább)

>!
Európa, Budapest, 2020
312 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635040957 · Fordította: Rácz Judit

Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 37

Kívánságlistára tette 46


Kiemelt értékelések

GeekGunray>!
James Longo: Hitler és a Habsburgok

James Longo: Hitler és a Habsburgok A Führer bosszúja az osztrák királyi család ellen

Hú de érdekes könyv volt.
Habsburgokról sok mindent tudtam meg de inkább Ferenc József és Ferenc Ferdinándról tudtam eg érdekes dolgot :). Sajnáltam is a családot hogy a 20. század mennyire balszerencsés is volt nekik.
Az is új volt számomra hogy Ferdinánd imádta a sebességet autóvezetésnél. :)
Ez a könyv sok plusz tudást adott nekem. :)

3 hozzászólás
BBetti86 >!
James Longo: Hitler és a Habsburgok

James Longo: Hitler és a Habsburgok A Führer bosszúja az osztrák királyi család ellen

Ezt a kötetet egyszerre lehet történelmi munkaként és családregényként is olvasni. Egy alapos, sok ismeretet átadó kötet, amiben az érzelmeket is megtaláljuk.
A történet olyannyira alapos, hogy már az I. VH előtt elkezdődik a cselekmény. Párhuzamosan ismerjük meg Ferenc Ferdinánd trónörököst és családját, valamint a Bécsben a megélhetésért küzdő, egyre dühösebb Hitlert. Az egyik azért küzd, hogy átvezesse az országot egy biztosabb, szilárdabb és modernebb jövőbe, a másik a sok sérelem miatt egyre több ponton találja meg, kiket gyűlöljön. Ahogy egy rögeszme születik, egyre terjed és pusztítóbb lesz.
Majd, Hitler hatalomra jutása és külpolitikai terjeszkedése közben Ferenc Ferdinánd gyermekei sorsát is megismerjük. A munkásságukat, házasságaik és családjuk. Róluk nagy szimpátiával ír a szerző, és pontosan kifejti, hogy érte mindenképpen szenvedés őket a származásuk miatt. Nem ismerték el őket Habsburgnak, már Ferenc József idejében sem, mert az anyjukat nem tartották elég kék vérűnek, a gyerekeket ki is zárták a trón öröklésből, még úgy is, hogy az apjuk volt a császári trón várományosa. Vagyis, megtagadták őket a Habsburgok. Hohenberg nevet viselhettek, a Habsburgot nem. Aztán később mindenük elvették, még a II. VH előestéjén, mondván, hogy Habsburgok. Ahogy többször is megfosztják őket az otthonuktól… kegyetlen. Hitler kifejezetten üldözte őket a származásuk miatt, és Dachau első osztrák lakói Miksa és Ernő Hohenberg hercegek lettek. A családjaik, nővérük és feleségeik nagyon harcoltak a szabadulásukért, ennek is a története a könyv.
A lenyűgöző az benne, hogy ez egy izgalmas családregény, amelyben 3 generáció sorsát követjük végig, ugyanakkor alapos történelmi munka is. Fordulatos, botrányos és hősiességgel teli történet. Ez a család, akiknek annyi okuk lett volna a gyűlöletre, ahogy mégis a szeretetben és a hitben találta meg a választ, és mindent túléltek… inspiráló.
De nem csak izgalmas családregény, igényes történelmi könyv is. Amiben a szerző mindig nagyobb összefüggésekre világít rá és több szempontból nézi a történelmet. Levezeti, Ferenc Ferdinánd meggyilkolása Szarajevóban hogyan vezetett el Hitler hatalomra jutásáig. Egész más szemszögből mutatja be Anglia törekvéseit a békére Ausztria és Csehszlovákia bekebelezéskor, mint tette azt a VI. Györgyre vagy Churchill munkásságára koncentráló más szerző. Itt van az öreg Kennedy, a külpolitika terén, de még a szinte kölyök JFK is, és kiutal rá a szerző, az itt történtek hogyan alakították a sorsuk és vele a világ alakulását később. Mivel A király beszéde és háborúja friss élményem, egész más volt Edward/David és a Simpson-botrány olvasata ilyen szempontból, hogy hatott mindez Hitler terveire és a Habsburg és Hohenberg családokra.
Közel tudta hozzám hozni a szerző a modern történelmet, pedig a XX. század történelménél jobban szeretem a korábbi korokat. Azzal, hogy egyszerre regényes és izgalmas, de történelmi is. A Hohenbergekről különben sem hallottam így még, de még Habsburg Ottó portréja is más így, a regény anyagainak ismeretében.
Durva, ha azt leírom, hogy még Hitler is nagyon emberi alakként van itt jelen? Hogy meg lehet érteni, honnan erednek a rögeszmék, amelyek aztán megmérgezték a korát? Ezt is a regény erősségének érzem. Nem démonizálni, hanem feltárni és megértéssel fordulni a témához, akár egy ilyen diktátor felé is. Mert nem volt mindig az, olyanná vált. Ez megmutatta az utat, hogyan.
Igényes maga a kiadvány is, bő forrásjegyzékkel és képmelléklettel.
Példaértékű történelmi munka, ami egyszerre szórakoztat és tanít, miközben nagy történelmi összefüggésekben gondolkozik.

Laeken>!
James Longo: Hitler és a Habsburgok

James Longo: Hitler és a Habsburgok A Führer bosszúja az osztrák királyi család ellen

Nehéz most bármit is írnom erről a könyvről. Már jó pár Habsburgokkal kapcsolatos könyvet olvastam, de ilyet még sosem. Az elejétől a végéig, nagyon mélyen érintett, és nem csak azért, mert a Hohenberg hercegi családról (Ferenc Ferdinánd, Habsburg trónörökös leszármazottairól) keveset olvasni.
Soha nem volt még arra példa, hogy sírjak egy könyv olvasása közben, bármilyen szomorú is volt a történet. Ennél a könyvnél viszont jó párszor elsírtam magam, néha félre is kellett tennem pár percre, hogy összeszedjem magam, és újra folytassam sírás nélkül….nem sikerült.
A szarajevói merényletről mindenki hallott már, Ferenc Ferdinánd korán árvaságra jutott gyermekei azonban soha nem kerültek szóba, pedig lehet mondani, hogy tulajdonképpen ők az I. világháború legelső árvái. A sors azonban továbbra sem kímélte őket, rettenetes élet jutott mindhármójuknak, melyet igyekeztek „emelt fővel” elviselni. A szörnyű megaláztatások, a Habsburg család általi kiközösítés, a kínzások, a vagyonukból kiforgatás stb sem tudta őket megtörni….
Mindannyiunknak vannak az életében jobb és rosszabb időszakok. Ez után a könyv olvasása után, Istenemre mondom, soha nem fogok többet elégedetlenkedni és panaszkodni!!!

F_Bodroghalmi>!
James Longo: Hitler és a Habsburgok

James Longo: Hitler és a Habsburgok A Führer bosszúja az osztrák királyi család ellen

A könyv befejeztével, tulajdonképpen már nem is értem, hogy hónapokkal ezelőtt miért is tettem félre…
Nagyon tetszett! Remek az író stílusa, egyszerűen fogalmaz – pedig az ilyen történelmi könyveknél az ember hajlamos elveszni az évszámokban és a nevek en – de itt minden kristály tiszta volt számomra. Most,
igy újra elővéve a könyvet, csak úgy pörgettem az oldalakat, nem bírtam letenni.


Népszerű idézetek

Laeken>!

Megőrizték a hitüket és a humorérzéküket. Kétségkívül hittek egy magasabb erőben, és ez segített nekik a túlélésben. Még a legsötétebb időkben is tudtak nevetni. És mivel ők nevettek, a gyerekek is nevettek. Ez volt a legjobb orvosság. Az ég nagyszerű adománya. Elég bosszút láttak már életükben, és nem akartak többet. Az Úr azt mondta, enyém a bosszú. Ehhez tartották magukat. Azt tanították nekünk, hogy egyetlen bíró létezik mindannyiunk fölött, a nácik fölött is, és ez a bíró nem mi vagyunk.

236. oldal

James Longo: Hitler és a Habsburgok A Führer bosszúja az osztrák királyi család ellen

BBetti86 >!

Az ilyen sebek sosem gyógyulnak be, de nagyanyám azt tanította nekünk, hogy a sebek nem feltétlenül pusztítják el az embert. Nem az élet sebei a fontosak, hanem az, hogy mit teszünk velük.

251-252. oldal

James Longo: Hitler és a Habsburgok A Führer bosszúja az osztrák királyi család ellen

Laeken>!

Egyik nap kopogtak az artstetteni ajtón, és megoldódott egy dachaui rejtély. A látogató az a cigány fiú – immár fiatalembert – volt, akit Miksa megmentett náci üldözőjétől azzal, hogy elrejtette a szerszámosládában. A férfi a családjával együtt jött, és ajándékot hozott Miksának, amiért megmentette az életét. Csak néhány szót szóltak és eltűntek, de a kövér liba, amit ott hagytak, a legfinomabb ennivalóval szolgált, amit a Hohenbergek a háború óta ettek.

234. oldal

James Longo: Hitler és a Habsburgok A Führer bosszúja az osztrák királyi család ellen

Laeken>!

A bécsi átlagpolgár 1918 után szegénysorba jutott. Pedig a háború előtt a város csodálatos volt: sosem fogom elfelejteni a bécsi Opera gyönyörű látványát, a diadémokat, finom ruhákat viselő nőket. 1922-ben megint elmentem az operába, és micsoda különbség! A művelt társaság helyett a zsidó söpredék ült ott; a nők nyújtogatták a karjukat, hogy mutogassák az ékszereiket, micsoda szívszorító látvány! A császári páholyban korábban soha nem láttam senkit. Gondolom Ferenc József sosem volt zeneértő. Én kérlelhetetlen ellensége vagyok a Habsburgoknak, de ez a csőcselék, amely képes volt egészen a császári páholyig elterpeszkedni, undorító volt, és végtelenül feldühített.

217. oldal

James Longo: Hitler és a Habsburgok A Führer bosszúja az osztrák királyi család ellen

Laeken>!

Mihelyt a Hohenbergek megszabadultak orosz felügyelőiktől, Erzsébet és Miksa meglepték fiaikat: lebontottak két falat Artstettenben, amely mögött egy titkos szoba rejtőzött. A háború előtt befalaztak egy helyiséget, amelyben elrejtették a legértékesebb kincseket: festményeket, bútorokat, családi ereklyéket. Az Artstettent kifosztó náciknak, azután az oroszoknak, valamint a legfiatalabb Hohenberg gyerekeknek fogalmuk sem volt róla, hogy van egy ilyen helyiség. Erre a napra, amikor minden újra napvilágra került, később mindig úgy emlékeztek, mint egy második karácsonyra.
A sietve elrejtett tárgyak között ott voltak azok a porcelánbáránykák, amelyeket Ferenc Ferdinánd adott feleségének házasságuk tizenhárom éve alatt, minden évben.

244. oldal

James Longo: Hitler és a Habsburgok A Führer bosszúja az osztrák királyi család ellen

Laeken>!

Georg Hohenberg egy nagy felismerésre emlékezett, melyre egy séta közben jutott apjával. Akkor elmondta anyjának, de utána évekig senkinek nem beszélt róla:
„Gyakran sétáltunk a Belvedere-palota parkjában, mert ez volt a bécsi lakásunkhoz legközelebb eső park. Apám gyakran mondta nevetve, hogy igazából csak ötszáz méterre költöztünk belvederebeli korábbi otthonunkból. Azt tudtam, hogy ő élt ott. Ez csak egyszerű tény volt számomra, de gyerekként nem nagyon gondolkoztam rajta. Ám egyszer rámutatott egy ablakra: "Az ott anyám hálószobája. Ott születtem.” Nagyon megható és lenyűgöző élmény volt belegondolni, hogy ott született, és gyerekkorát abban a gyönyörű palotában töltötte.
Ez hirtelen valóságossá és egyben valószerűtlenné tette a múltat. Lassan kezdtem megérteni, milyen sokat veszített ő, és milyen keveset én. Ott volt a születése helyén, de kívül mindazon, amit valaha ismert. Számára minden a feje tetejére állt. Semmi sem volt ugyanaz. Hogy az ember valaki, utána meg senki, ez szörnyű lehet. Minden más volt, mint ahogyan azt bárki képzelte – de ő nem így érzett. Az évek során sokszor volt alkalmam rá, hogy belépjek a Belvedere-palotába. Apámnak is, de sosem abba a palotába tért vissza, ahol született.

245. oldal

James Longo: Hitler és a Habsburgok A Führer bosszúja az osztrák királyi család ellen

Laeken>!

A három Hohenberg születése óta még sosem vált el egymástól. Zsófia házasságkötése most azzal is járt, hogy kilométerek, országhatárok és kormányhivatalnokok választották el őket. Zsófia meglátogathatta öccseit Artstettenben, de az ellenséges cseh kormány a fiúk csehszlovákiai látogatását jócskán megnehezítette. Az esküvő tehát szomorúságot is hozott.

121. oldal

James Longo: Hitler és a Habsburgok A Führer bosszúja az osztrák királyi család ellen

Laeken>!

Hitler meg sem próbálta eltitkolni zsidóellenességét. Annak ellenére, hogy a bécsi férfiotthonban voltak zsidó barátai, valamint hogy egy zsidó tiszt adományozta neki a Vaskeresztet és egy zsidó orvos gondoskodott anyjáról, a zsidókat „ a nemzetek között faji tuberkulózisnak” nevezte.

120. oldal

James Longo: Hitler és a Habsburgok A Führer bosszúja az osztrák királyi család ellen

Laeken>!

Ferenc Ferdinánd felújította és modernizálta az artstetteni kastélyt, melynek hét tornyára olyan hagymakupolákat rakatott, amilyeneket az ortodox templomokon látott. A kastély leghíresebb keleti szomszédja az ezeréves melki bencés apátság, nyugaton pedig szüleik kedvenc temploma, a Maria Taferl-i zarándoktemplom állt.
A nagy artstetteni kápolna a helyiek temploma volt, s ennek szentélye alatt nyugodtak szüleik.
A közeli főtéren az első világháborúban elesett katonák emlékműve állt. Ezen őrizték meg a halottak neveit, ahogyan ezer más kő vagy fa emlékművön szerte Ausztriában. Az artstetteni emlékművön az első két név Ferenc Ferdinándé és Hohenberg hercegnéé volt.

118. oldal

James Longo: Hitler és a Habsburgok A Führer bosszúja az osztrák királyi család ellen

Laeken>!

Az ország újonnan megválasztott elnöke, Tomás Masaryk távozásra szólította fel őket, amíg még garantálni tudja a biztonságukat. Noha tudták, mi zajlik körülöttük, ez a felszólítás sokként érte őket. De megígérték nekik, hogy visszatérhetnek, mihelyt a környéket megtisztítják a fegyveres fosztogatóktól.
Zsófia ugyan soha nem beszélt erről öccseinek, de eszébe ötlött az orosz cár és családja sorsa az oroszországi forradalom idején. Az újságokban sorra lehetett olvasni a kézre kerített és legyilkolt orosz arisztokratákról. Zsófia gondosan ügyelt rá, hogy semmi ilyen érzelmet vagy félelmet ne mutasson cseh „védelmezőik” előtt.
A Hohenberg gyerekek személyenként egyetlen kis bőröndöt csomagolhattak be, egy váltás ruhával és iskolai könyveikkel. Emléktárgyakat, személyes kincseket, családi képeket vagy fényképalbumokat nem vihettek magukkal. A gyerekek és Henrietta kilakoltatóik éber figyelme mellett csomagoltak. Amikor az egyik rendőr röviden félrenézett, Zsófia becsúsztatta naplóját a csomagjába. Miksa megpróbált visszamenni a szobájába, hogy magával vigyen egy képet szüleikről, de visszazavarták.

117. oldal

James Longo: Hitler és a Habsburgok A Führer bosszúja az osztrák királyi család ellen


Hasonló könyvek címkék alapján

Rácz Árpád (szerk.): Erzsébet, a magyarok királynéja
Brigitte Hamann: Erzsébet királyné
Benkő László: A Zrínyiek – Ilona
Nemeskürty István: „Kik érted haltak, szent Világszabadság”
Sztáray Irma: Erzsébet királyné kíséretében
Friedrich Weissensteiner: Nők a Habsburgok trónján
Hans Bankl: A Habsburg-ház betegei
Friedrich Weissensteiner: Mária Terézia leányai
Timothy Snyder: A vörös herceg
Johann Franzl: I. Rudolf