Trevor 124 csillagozás

James Lecesne: Trevor

Trevor egy vidám, jó humorú, tizenhárom éves fiú, de otthon és az iskolában különcként kezelik. Trevor művész szeretne lenni, mégpedig olyan, aki megváltoztatja a világot. De miért vesz föl csillogó Lady Gaga-jelmezt halloweenkor? Trevor szerint azért, mert jól néz ki, és amúgy is Lady Gaga a példaképe. A többieknek erről teljesen más a véleménye. Egy ideig a szülei és a barátai is megpróbálnak úgy tenni, mintha Trevor egy átlagos srác lenne. Hisz ez volna a legjobb, nem? Könnyebb elfogadni azt, aki olyan, mint te vagy én. Ha valaki nagyon más, akkor mindenki félrenéz, és reménykedik, hogy nem jól látja. De Trevor különleges, tehetséges és más, és ilyen is akar maradni. De meddig úszhat szemben az árral?

A Trevor egy fordulatos, amerikai kisregény a kamaszkori útkeresésről, a másságról és az elfogadásról. Elfogadni magunkat és egymást nem a legegyszerűbb, de a legszebb feladat a világon.

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
96 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155441400 · Fordította: Moldova Júlia

Enciklopédia 24

Szereplők népszerűség szerint

Trevor · Pinky Faraday · Zac


Kedvencelte 7

Várólistára tette 82

Kívánságlistára tette 68

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

KönyvParfé P>!
James Lecesne: Trevor

Igen, vannak hibái a könyvnek. A rövidsége és a kicsit lezáratlan vége miatt vacilláltam rajta, hogy mennyire értékeljem. És bár közel sem tökéletes, mégis jár az 5 csillag, mert iszonyatosan jó kezdeményezésnek tartom. A könyvet is, a belőle készült tizennyolc perces filmet is és a Trevor-vonalat is. Az író a kisregény végén jó sok plusz infóval szolgál, ezt érdemes elolvasni. Elmeséli, honnan jött a könyv ötlete és azt is, hogyan próbál ezzel segíteni a serdülőkorú homoszexuális gyerekeknek.
A végére pedig itt egy fontos idézet a könyvből: „…melegnek lenni nem gáz…”

Tóth_Orsolya_3 P>!
James Lecesne: Trevor

„Hiszek benne, hogy minden fiatalnak meg kell találnia azt a történetet, amiben hihet, azt, ami közelebb viszi annak megértéséhez, hogy ő tökéletes, pontosan így, ahogy van.”

Öröm, bánat, önmagunk keresése, megtalálása és elfogadása egy „lélegzetvételnyi” csodában.

3 hozzászólás
DoreenShitQ>!
James Lecesne: Trevor

„Egy reggel az asztalomnál ülve iszogattam a kávém és egy serdülőkori öngyilkosságokról szóló műsort hallgattam a rádióban. Az akkori statisztikák szerint ha egy fiatalt melegnek vagy leszbikusnak tartanak, akkor háromszor-négyszer nagyobb az esélye, hogy öngyilkosságot követ el, mint egy heteroszexuálisnak, és a serdülőkori öngyilkosságok 33 százaléka érint homoszexuális gyereket. Megdöbbentett ez az adat, és megijesztett, hogy semmi sem történik a veszteség elkerülése érdekében, miközben szerintem a legfontosabb kincsünket veszítjük el így: a fiataljainkat.”

     Nem először használom a kifejezést, amit ennek a könyvnek az olvasása után eszembe jutott, és ahogy visszagondolok azokra a könyvekre, amikre idáig mondtam teljesen értelmetlennek tűnt, mert ennek közelébe se érnek. Azokat az élvezhetőségük miatt tettem volna kötelezővé, semmi igazán lényeges üzenetet nem hordoztak, mint ez.
Bár, ahogy belegondolok, amiket eddig olvastam kötelezőket, azok se mondtak nekem semmit, – igaz, nem sok kötelezőn vagyok túl, az eddigi tapasztalataim alapján beszéljek. Oké, az alsós kötelezőktől nem is várom el, hogy valami üzenetet tartalmazzanak, de felsőben már illene. Értem én, hogy magyar történelem, és az is kell az ifjúság kezébe, például az Egri csillagok, és sok mindenki élvezi is a csatákat, de a nagy többség nem, és halálra unják csak magukat rajta – nem akarok senkit semmit szidni, csupán saját tapasztalatból beszélek, én például utáltam az Egrit, ha visszaemlékezek rá csak a tömény utálatot látom. Persze vannak kivételek – Pál utcai fiúk magasan vezet, a Kőszívű ember fiai se volt olyan rossz, egyszer elolvastam, volt benne amit szerettem, és volt benne, amit untam.
De nem igazán emlékszem a Pál utcai fiúkon kívül olyanra, aminek valamilyen megfogható üzenete lett volna. Lehet én vagyok ilyen nagyon filózós gyerek, de szerintem sokkal többen olvasnák el a kötelezőket, ha lenne valami kitárgyalható üzenetük. És itt jön képbe a Trevor.

„Megkérdeztem, hogy miért van egyáltalán szükségem címkékre, miért kéne bármi másként meghatároznom magam, mint hogy én vagyok Trevor. Az nem elég?”

     Úgy általában a suliban nem beszélünk a minket most körülvevő dolgokról. Tájékozatlanak vagyunk, és amint megjelenik valaki/valami új a környezetünkben, nem tudunk hogy reagálni. Piszkáljuk a másikat, mert más, bántjuk, mert senki nem mondta el, hogy az az ember is teljesen normális, mint mi, és megtörténik a baj. Hiába van fent rengeteg anyag a neten a zaklatások következményeivel, olyan gyorsan siklunk el mellette, mintha spam lenne. Ezt sajna magamon is tapasztaltam – annyi ilyen jött velem szembe, hogy egy idő után ügyet sem vetettem rá, amíg nem jött ez a könyv. Igaz alig 100 oldal, mégis megváltoztatott bennem valamit, és akkor merült fel bennem, hogy gyerekek kezébe adnám, mert rövid, mégis tartalmas, egyszerűen csak ülsz, olvasod és pofán csap. Főleg az utószóban a tiniöngyilkossági statisztikák. Amikor letettem, csak az járt a fejemben, hogy ezekről miért nem beszél nekünk senki? Miért nem beszélünk erről, hogy meg tudjuk akadályozni? Miért csak úgy beszélünk valaki fiatal haláláról, hogy csak az ő hibája volt, bele se gondolunk, hogy lehet, bántották, és nem bírta elviselni? Miért nem figyelünk a másikra? Miért? Miért? Miért?

„De akkor is, nincs mindenkinek joga ezen a világon, hogy jól érezze magát? Nem jár mindenkinek, hogy szeressék?”

     Talán a probléma gyökere nem az oktatásban van, lehet valami egészen másban – társadalom, ha nagyon teátrális akarok lenni –, de most saját tapasztalatomból csak azt tudtam kiemelni. Sosem beszélgettek velünk a másságról, kirekesztésről és elfogadásról – és épp ideje lenne. És itt egy könyv, amivel kapcsolatban lehetne, rövid és még a leglustábbak is túl tudnának verekedni rajta. Nem mindenkit változtatna meg, vagy még csak lehet el se gondolkodna rajta, de már elültettünk benne valamit, és ez félsiker. Ha már elkezdenénk, az is félsiker lenne. El kéne kezdenünk, mert én biztosan nem akarom majd egy olyan világba bevezetni a gyerekemet, akikkel szintén nem beszélnek, és még mindig kirekesztik társukat.

„A fiatalok, mindannyian, a jövőhöz tartoznak, nélkülük nem lesz holnap. Ha egyetlen gyereket meggyőzünk róla, hogy érdemes élni az életet, azzal meggyőzük magunkat, hogy a világot érdemes megmenteni. Hiszek benne, hogy minden fiatalnak meg kell találnia azt a történetet, amiben hihet, azt, ami közelebb viszi annak megértéséhez, hogy ő tökéletes, pontosan így, ahogy van.”

     Összességében: a Trevor egy nagyon szomorú könyv, mégis tele van humorral és mondanivalóval, amit el kéne mesélnünk a célkorosztálynak, de akár mindenkinek, kortól függetlenül ajánlom elolvasásra. Én kötelezővé tenném. spoiler

6 hozzászólás
ziara>!
James Lecesne: Trevor

Bárcsak olyan világban élnénk, ahol mindenki az lehet, aki! Ez a könyv egy lépés egy ilyen világ felé. Nagyon sok fiatal és nemcsak fiatal kezébe kellene kerülnie!

Sippancs P>!
James Lecesne: Trevor

Nem kell mindig 300-400 oldal ahhoz, hogy az ember lánya valami tartalmasat, valami elgondolkodtatót, valami csodát olvasson. Néha elég 96 oldal is.

Trevor, ez neked szól!
Lady Gaga: Born This Way
https://www.youtube.com/watch…

loveQhuay>!
James Lecesne: Trevor

Egyszerre szeretnék sírni és csapkodni. Egyszerre érzem magam jól és rosszul. És mindezt azért, mert fáj, hogy ilyen világban kell élnünk, ahol így bánnak azzal aki más, aki homoszexuális.

Nem tudok többet mondani a könyvről, mert ez most tényleg kihozott belőlem minden jót és rosszat. Szerettem, mert aranyos volt, de utáltam mert utálatosak voltak benne a gyerekek.

Egy ember szerelme egyenlő legyen bárki máséval, nemtől, fajtól, szexuális beállítottságtól függetlenül.

AniTiger P>!
James Lecesne: Trevor

Kicsit földhöz vágott, meghatott és megérintett a könyv… de olyan rövidnek éreztem, olyan nehezen engedtem el a kezét, olyan hirtelen hagyott ott Trevor! Szerethető, élvezetesen megírt regény, amit még a relatíve kemény témájához képest is jó volt olvasni.

Trevor nagyon aranyos főszereplő, bár néha összeszorult a szívem a naivitása és a sérelmei miatt, majd megszakadt a szívem érte… (Legszívesebben belerúgnék Pinky-be!)

spoiler

Jóval bővebben: https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2016/07/trevor.html

oldmoviegirl01 P>!
James Lecesne: Trevor

Könnyed hangvétele és rövidsége ellenére, igazi figyelemfelhívó könyv. Tetszett az az üzenete, hogy a végleges/végzetes kimenetelű döntések előtt érdemes végiggondolni, mit érezne a közvetlen környezetünk.
Élni érdemes, legalább a szombat esti Lady Gaga koncertig.

Chöpp P>!
James Lecesne: Trevor

Nagyszerű könyv. Nem mint jeles szépirodalmi alkotás, hanem mint ami igyekszik visszaadni egy társadalomból kirekesztett más tinédzser fiú érzelmeit, gondolatait és viszontagságait. Érdekes módon nem csak a végén könnyeztem, de az író által a kisregény után biggyesztett utószón is. Mint a záporeső.
Nagyon szép vállalkozásnak tartom, amibe Trevor nevével fémjelezve belefogtak és amit azóta is bővítenek és amiben sok-sok ember szívügyének tekintve dolgozik, hogy a rengeteg válságba került gyerek ne maradjon teljesen egyedül sötét gondolataival és kilátástalannak tűnő élethelyzetével.

pável>!
James Lecesne: Trevor

Érzékeny, okos és szellemes, kamasz. Hogy meleg-e Trevor, ki se derül, hisz még csak nemi érése elején tart, de nem is erről szól, hanem hogy tudjunk beszélni róla.
És talán életeket is mentett már. Egy jó könyv olyan mint chuck norris, mindent is tud, talán ezt is.


Népszerű idézetek

Chöpp P>!

    Mikor fiatal vagy, azt mondják, majd túljutsz rajta, és ezt úgy mondják, mintha amit érzel, nem lenne valóságos, vagy csak gyakorlás lenne valamire, ami majd még később jön el az életed során. De csak az számít, ami most van. A szeretet, amit ma érzel, csak ez az a szeretet, amit ismersz, jó vagy rossz, ezzel kell boldogulni.

69. oldal

Kapcsolódó szócikkek: most · szeretet · Trevor
mrsp>!

Az emberek nem veszik észre, hogy néha egy érzés olyan erős, hogy inkább csak lefeküdnél és meghalnál, mint hogy tovább érezd.

69. oldal, Tizenkettő

Kapcsolódó szócikkek: Trevor
mrsp>!

Vicces, ha az ember halottnak tetteti magát, és csak hever ott, miközben a világ megy tovább nélküle.

10. oldal, Egy

Kapcsolódó szócikkek: Trevor
Carmilla >!

Azt mondják, mikor meghal az ember, lepereg előtte az egész élete, de azt nem mondják, hogy a legeslegutolsó nap az a legeslegrosszabb, és az ember inkább ne pörgesse le újra.

62. oldal, Tizenegy (Tilos az Á, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: Trevor
mrsp>!

Meglepődnél, milyen gyorsan túljut az ember a legrosszabbon.

38. oldal, Hat

Kapcsolódó szócikkek: Pinky Faraday
mrsp>!

Nem jár mindenkinek, hogy szeressék?

57. oldal, Tíz

Kapcsolódó szócikkek: Trevor
mrsp>!

Valami baj van velem, és ez nyilvánvalóan látszik is. De micsoda? Nem számított, milyen hosszasan álltam a tükör előtt, nem számított, milyen feszülten meredtem a tükörképemre, nem láttam azt, ami mássá tesz a többiekhez képest. Az életem nyilvánvaló tragédia: vicces, hogy pont én vagyok az egyetlen, aki nem látom.

43-44. oldal, Hét

Kapcsolódó szócikkek: Trevor
Carmilla >!

    Egy reggel az asztalomnál ülve iszogattam a kávém és egy serdülőkori öngyilkosságokról szóló műsort hallgattam a rádióban. Az akkori statisztikák szerint ha egy fiatalt melegnek vagy leszbikusnak tartanak, akkor háromszor-négyszer nagyobb az esélye, hogy öngyilkosságot követ el, mint egy heteroszexuálisnak, és a serdülőkori öngyilkosságok 33 százaléka érint homoszexuális gyereket.

82-83. oldal, Utószó (Tilos az Á, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: homoszexuális · öngyilkosság
Chöpp P>!

Vicces, ha az ember halottnak tettei magát, és csak hever ott, miközben a világ megy tovább nélküle. Véleményem szerint ez sokkal hasznosabb időtöltés, mint a baseball.

10. oldal

mrsp>!

Nem tudom, miért, de lenyűgözött a kép és a történet, ahogy meggyilkolta Jean-Pault a fürdőkádban egy francia forradalmár, bizonyos Charlotte Corday. Talán, mert arra emlékeztetett, hogy bárkivel, bármelyik pillanatban megtörténhet bármi. Az életünk megváltozhat – vagy véget érhet – egyetlen szempillantás alatt.

19. oldal, Három

Kapcsolódó szócikkek: Jean-Paul Marat · Trevor

Hasonló könyvek címkék alapján

André Aciman: Szólíts a neveden
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi
Ava Dellaira: Kedves halottak!
R. J. Palacio: Az igazi csoda
R. J. Palacio: Csodácska
Cassandra Clare: Igaz szerelem (és egy első randi)
John Green – David Levithan: Will & Will
Hank Green: Az abszolút tökéletes izé
Michael Cunningham: Otthon a világ végén