A ​Jedi visszatér (Csillagok háborúja 6.) 296 csillagozás

James Kahn: A Jedi visszatér James Kahn: A Jedi visszatér James Kahn: A Jedi visszatér James Kahn: A Jedi visszatér

Nehéz ​idők járnak a Lázadó Szövetségre…

A karbonittömbbe fagyott Han Solo a rettegett csempészfejedelem és gengszter, Jabba, a hutt kezére jut. Luke Skywalker és Leia hercegnő egy kockázatos küldetés keretében beszivárognak a kegyetlen bűnöző tatuini sivatagi palotájába, hogy bármi áron megmentsék.
Ezzel egy időben Darth Vader és Palpatine császár egy új és még erősebb Halálcsillag építésén dolgozik, hogy egyszer s mindenkorra elpusztítsák a Lázadó Szövetséget. A Birodalom a félig elkészült űrállomás védelme érdekében az addig érintetlen Endor bolygón épít pajzsgenerátort, amely a Halálcsillag egyetlen gyenge pontja.
A Lázadók végső esélye, ha egyesítik flottáikat és létrehoznak egy gigantikus armadát… hogy egy hősies, utolsó leheletig tartó harcot vívjanak a galaxis leghalálosabb fenyegetése ellen.

A Csillagok háborúja 1976-ban indult útjára, és a későbbi mozifilmek a sci-fi legnépszerűbb és legnagyobb hatású alkotásává tették, sikere… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1983

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Valhalla Science Fiction · Kozmosz Fantasztikus Könyvek

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2014
182 oldal · ISBN: 9786155468520 · Fordította: Veres Mihály
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2014
192 oldal · ISBN: 9786155468537 · Fordította: Veres Mihály
>!
Lap-ics, Debrecen, 1997
300 oldal · puhatáblás · ISBN: 9634342523 · Fordította: Veres Mihály

2 további kiadás


Enciklopédia 47

Szereplők népszerűség szerint

Obi-Wan Kenobi · Darth Vader · Han Solo · Luke Skywalker · Leia Organa · Yoda · Chewbacca · R2-D2 · C-3PO · Sheev Palpatine · Darth Sidious · jedi · Lando Calrissian · Wedge Antilles · Gial Ackbar · Crix Madine · Jabba Desilijic Tiure · Tiaan Jerjerrod moff


Kedvencelte 38

Most olvassa 6

Várólistára tette 55

Kívánságlistára tette 34


Kiemelt értékelések

Chöpp P>!
James Kahn: A Jedi visszatér

Star Wars rajongó vagyok. Nem is írok többet. Azt hiszem felesleges. Csak jönne belőlem a sok méltatás, meg ömlengés. Minek már reklám a Star Wars-nak? Hát Normááááális? Nem kell már neki!
Csak annyit: Solo kapitány a legjobb!

6 hozzászólás
ViraMors P>!
James Kahn: A Jedi visszatér

A Kedvenc rész. A filmeknél ezzel indult a rajongás, az alap három részhez írt regényekből pedig ezt írták meg a legjobban. Bár azt senki nem magyarázza meg nekem, miért volt jó kiírni R2, és az egyéb, nem emberi nyelven beszélő szereplők szövegét…
Azt írja a fülszöveg, hogy fantasztikus mese, és ezzel csak egyetérteni tudok. A jó, bitang módon megküzdött érte, de győzött, a gonosz elbukott, a szerelem beteljesült. És ez így szép, akkor is, ha tudjuk, hogy csak ideig-óráig fog tartani.

2 hozzászólás
ggizi P>!
James Kahn: A Jedi visszatér

A három könyv közül (és ezeken az alaptrilógia könyveit értem) számomra ez volt a legteljesebb. Érzésekkel és gondolatokkal volt kiegészítve, amiket nyilván a filmekből is le lehetett szűrni, de így leírva sokkal inkább hasonlítottak egy jó könyvhöz, mint csak cselekmények egymást követő leírásához. És ez főleg Vader és Luke összecsapásánál jött elő a leginkább. Nagyon érdekes volt Luke fejben vívott harca a sötét oldallal, és az apa-fia finálé is sokkal erőteljesebb és érzelemdúsabb volt ebben a formában. Most rendesen megkönnyeztem Darth Vader utolsó pillanatait, míg ez a filmnézésnél sose volt jellemző.

Már csak emiatt a (számomra) utolsó könyv miatt is megérte ez az egész kalandos időutazás (amit jelenleg nem tervezek folytatni. Pláne, hogy a 7. filmet egy bagatell jelenettel úgy-ahogy-van telibe cseszték tönkre nálam.) spoiler

Köszi @tmezo78 hogy velem tartottál :))

7 hozzászólás
tmezo P>!
James Kahn: A Jedi visszatér

Szuperül sikerült visszaadni mindent, erőteljesen átjöttek az érzések. Bár filmben nem ez a kedvenc részem, itt mégis élveztem. Szerettem olvasni a leírásokat, adott egy kis pluszt a filmen látottakhoz. Más szemével „láttam” most Jabbat, az Endort, az evokokat, és sok-sok más jelenetet. Tetszett a Sötét oldal csábításának leírása, és mindaz a vívódás, és küzdés, amin a főszereplő(k) végigment(ek).
Csatlakozom az előttem szólóhoz, élménydús utazás volt a csillagok között. Köszönöm az invitálást @ggizi-nek és a kihívónak, @Tom_mester-nek. :)

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2014
182 oldal · ISBN: 9786155468520 · Fordította: Veres Mihály
2 hozzászólás
csartak P>!
James Kahn: A Jedi visszatér

Ez a rész a kedvencem. Most, hogy a rongyosra olvasott könyvet újra kezembe vettem, a jó kis emlékek visszatértek. Igazából a film dominál nálam, szóval ez mindig is inkább kiegészítő csemege volt, hogy pl. „hu, mikre gondolhat Vader”, meg részletezve olvashatom, hogy vivódik magában Luke. Aztán meg honnan tudnánk meg olyan fontos infót pl. hogy úgy hivjak a Jabba zenekarának énekesét, hogy Max Rebó. :)

11 hozzászólás
pwz I>!
James Kahn: A Jedi visszatér

:) Akkor is szeretem, ha „süketségeket” mond Artu és Csubakka benne! :)
Apropó, sületlenségek! Ki volt annó az abszolút Star Wars-fan?
Aki fejből és hibátlanul „idézte” azokat a „párbeszédeket” a fent említett szereplőktől, amin a legtöbb mai olvasó ki van akadva :D Bizony, nálunk ilyen is volt. :D
Változatlanul filmregény-szaga van a műnek, így kell elfogadni. Ezt így adták ki, amikor a film kijött. A harmadik (hatodik) részre már olyan tökéletes rendszerünk működött a moziban, hogy az ilyen filmeket – ezen kívül a A cápa-t, a Végtelen történet-et, a Támadás a Krull bolygó ellen-t, meg persze a Bud Spencer és Terence Hill filmeket – csak az erkély legfelső sor középső székéről voltam hajlandó megnézni. Akkor még nem volt Dolby Surround, viszont a mozigépész „odacsavarta” a hangot rendesen, úgyhogy a természetesebb sztereó hatás – és a hallójáratok épsége – érdekében középen kellet lenni. Középiskolásként a könyv megszerzése nem okozott gondot. A kis polcom főhelyén volt a teljes akkori trilógia!
Ezek után ment a találgatás, hogy Lucas mivel folytatja! Vár, és az előzményeknek nekiáll, vagy hamarosan folytatja a 7-8-9. részekkel, így a főszereplők is szépen beleöregednek a folytatásba. Tudjuk, mi történt…
Kedvenc részek: Han kiolvasztása, „Jabba és Vidéke ÁFÉSZ” :D, meg persze a vége, a félkész Halálcsillag leamortizálása. Mese, egy Star Wars korszak vége… Az előzmény-folytatás már más, de azt is el lehet fogadni…
/Ez az értékelés a 2012-es újraolvasáshoz készült!/

>!
Kozmosz Könyvek, Budapest, 1985
208 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632116410 · Fordította: Veres Mihály
4 hozzászólás
ftamas>!
James Kahn: A Jedi visszatér

Az alaptrilógia végével rögtön az jutott eszembe, hogy mennyire másképp képzelte Lucas a történetet mint én. Máig nem tudom megemészteni, amit az előzménytrilógiával tett. Midikloriádok, vagy mi a franc.. Ez a rész viszont jó volt. Kalandos, könnyed és mégis tele van mondanivalóval. Hiába na, a régi trilógia az igazi. ( vagy csak elfogult vagyok ) :)

1 hozzászólás
A_S1M0N P>!
James Kahn: A Jedi visszatér

Ez van talán a legjobban megírva a három közül, bár a második részhez képest visszább vett a lendületből a cselekmény, az összecsapások és a csaták viszont továbbra is nagyon pörgősek.

A trilógia olvasása közben az egyes fajok, járművek leírását sokszor elég kevésnek éreztem (a harmadik könyv ebből a szempontból is szintet lépett), a filmek ismerete nélkül nem hiszem, hogy mindig pontosan el tudtam volna képzelni, mit is kellene „látnom”.
Persze értem, hogy ezek eleve a filmek mellé készültek, meglovagolva a sikerüket, de sok esetben lehetett volna pontosabb leírásokat adni.

A szereplők gondolatainak ábrázolása viszont tetszett, főleg Luke vívódása, de más karakterekébe is jó volt betekintést nyerni.

ppayter>!
James Kahn: A Jedi visszatér

"[…] Kevés látványosabb dolog van egy mindent eldöntő, végső ütközetnél, de logikai szempontból egy kicsit billeg a dolog. Semmi értelme öngyilkos rohamban fejjel nekimenni a falnak, ellenben ha az ember tudja, hogy nagy esélye van nyerni, például mert meglepheti az ellenfelet, jó megoldás lehet. A lázadók is erre játszanak: Palpatine császár személyesen készül megtekinteni az építési munkálatokat (és egyéb tervei is vannak), így a pazsgenerátor kiiktatásával nem csak az óriási harcállomás áll majd védtelenül – már ha eltekintünk a birodalmi csillagrombolóktól és vadászgépektől a környéken –, de az uralkodóval is végezhetnek, így pedig már megéri bevetni minden összeszedhető haderőt.

Az újdonság varázsa elviszi a Csillagok háborúját, de sztori és egyebek szempontjából vita nélkül A Birodalom visszavág a legjobb rész. Na de mi marad A jedi visszatérnek? Például kinézetre egyértelműen ez a kötet a nyerő. A klasszikus, fénykardos borító is nagyon ütős (és meglepően minimalista), de az Agave-féle verzió mindent visz, még az ewok is menő a gerincen. Ha a kiadó valaha belevágna a poszterkészítésbe, a Kraken mellett ez lenne az, amit azonnal beszereznék a falamra. […]"


Bővebben: http://kultnaplo.blogspot.com/2015/01/james-kahn-jedi-v…

dwistvan P>!
James Kahn: A Jedi visszatér

Régen olvastam, mégis olvasás közben előjöttek az ismerős események. Így is örömmel olvastam, mint ahogy a sorozatokat egyvégtében szeretem végig olvasni. Tudott így is izgalmas lenni. Az űrcsaták minden kötetben nagyon hatásosak. Az előző öt kötet után jól illeszkedett ez is a történetbe, az előző kötetek ismeretében igazán teljes a könyv. Örömmel folytatom a számomra még ismeretlen hetedik kötettel.


Népszerű idézetek

Stone>!

– Arh arhaggh spargh, rahr aurovvraahrah grop rahp rah.

34. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Chewbacca
30 hozzászólás
csartak P>!

Thripio megszólította azt, amelyik a vezérüknek látszott:
– Csriii briiib a shurr du.
– Blo vriii dbliiiiop viiishriii! – felelte a szőrös teremtmény.
– Du vii siiiis?
– Riiop glvah vrriips.
– Sriii?

119. oldal

Kapcsolódó szócikkek: C-3PO
20 hozzászólás
shadowhunter1975 P>!

Meghalt a Birodalom.
Éljen a Szövetség!

181. oldal, Kilencedik fejezet (Agave, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: a Birodalom · Lázadók Szövetsége
6 hozzászólás
Röfipingvin P>!

Artu néha olyan bináris tud lenni.

15. oldal az 1985-ös kiadásban

Kapcsolódó szócikkek: C-3PO · R2-D2
2 hozzászólás
Életveszélyes_és_Tilos>!

Luke le volt sújtva. Szörnyű, hogy Obi-van önhittsége okozta apja bukását. Szörnyű, mert apjából szükségtelenül lett az, ami lett; szörnyű, mert Obi-van nem volt tökéletes, még csak Jedinek sem tökéletes; szörnyű, mert a sötét oldal ilyen közel bukkanhat fel otthonához, és a jót ilyen könnyen rosszá tudja változtatni. Darth Vaderban kell még lennie egy szikrának Anakin Skywalkerből.

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Darth Vader · Luke Skywalker · Obi-Wan Kenobi
2 hozzászólás
MortuusEst>!

– Luke… a Császártól óvakodj! Ne becsüld alá erejét, különben apád sorsa vár rád. Ha én elmegyek, te leszel az utolsó Jedi. Luke, az Erő nagyon erős a családodban. Add tovább, amit te… tanultál… – Hangja elakadt, lehunyta a szemét. – Másik… égbolt…

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · az Erő · jedi · Luke Skywalker · Yoda
8 hozzászólás
Életveszélyes_és_Tilos>!

– Van még benne jó – jelentette ki. Ben bűntudatosan megrázta a fejét.
– Én is azt hittem, vissza lehet téríteni a jó oldalra. Nem lehetett. Ma már inkább gép, mint ember, torz és gonosz.

Kapcsolódó szócikkek: Darth Vader · Luke Skywalker · Obi-Wan Kenobi
tmezo P>!

– Ne feledd, a jedi hatalmát az Erő adja. Mikor megmentetted a barátaidat, a szívedben bosszú volt. Óvakodj a dühtől, a félelemtől és az agressziótól. Az a sötét oldal. Könnyen áramlanak, könnyen beléd szállnak a harcban. De ha egyszer elindulsz a sötét úton, az örökre megszabja sorsodat.

Kapcsolódó szócikkek: agresszió · az Erő · az Erő sötét oldala · bosszú · düh · félelem · jedi · sors · Yoda
tmezo P>!

– […] sok igazság, amelyhez ragaszkodunk, nagymértékben a nézőpontunktól függ.

Kapcsolódó szócikkek: igazság · Luke Skywalker · Obi-Wan Kenobi
tmezo P>!

A nagy emberek sosem sietnek – mondogatta előszeretettel –, a nagy emberek másokat siettetnek.

Kapcsolódó szócikkek: Tiaan Jerjerrod moff

A sorozat következő kötete

Csillagok háborúja sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Christie Golden: Valerian és az ezer bolygó városa
Mur Lafferty: Solo
L. A. Graf: A Gondviselő
Alan Dean Foster: Terminátor – Megváltás
Vonda N. McIntyre: Star Trek – Khan haragja
Christie Golden: Assassin's Creed – Hivatalos filmregény
Christopher Golden – Mark Morris: The Predator – A Ragadozó
Steve Perry: MIB – Sötét zsaruk
Paul Monette: A Ragadozó