Most ​és mindörökké (Most és mindörökké 1.) 183 csillagozás

James Jones: Most és mindörökké James Jones: Most és mindörökké James Jones: Most és mindörökké James Jones: Most és mindörökké James Jones: Most és mindörökké James Jones: Most és mindörökké James Jones: Most és mindörökké

A ​terjedelmes regény cselekménye Hawaiion játszódik, 1941-ben, egy amerikai támaszponton. Hősei túlnyomórészt egyszerű emberek, közkatonák, de igazi hőse talán nem is egyetlen ember, hanem egy teljes gyalogosszázad, amelyben az aljasságtól a heroikus emberi tisztességig megtalálható egy kis emberi közösség teljes erkölcsi skálája. A cselekmény a század mindennapi életének ábrázolása, s ennek során Jones könyörtelen kritikát gyakorol az amerikai hadsereg brutális, az emberi méltóságot semmibe vevő módszerei, fasiszta tendenciái felett. Ebben a hadseregben a gyűlölet mély szakadékai választják el egymástól a legénységet, az altiszteket és a tiszteket – lélekölő, pokoli világ ez, amely minden tisztességes embert katasztrófába kerget. Bár ebben a sötét világban is fel-felcsillan az emberi melegség, a humor, a regényt a tragikus alaphang jellemzi. Jones széles körképében nemcsak a második világháborús jelen időt érzékelteti, hanem megeleveníti a háborút közvetlenül megelőző amerikai… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1951

>!
Trivium, Budapest, 2008
1080 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639711488 · Fordította: Szíjgyártó László
>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1999
1104 oldal · ISBN: 9635470436 · Fordította: Szíjgyártó László
>!
Európa, Budapest, 1993
970 oldal · ISBN: 9630755637 · Fordította: Szíjgyártó László

6 további kiadás


Enciklopédia 5


Kedvencelte 66

Most olvassa 14

Várólistára tette 132

Kívánságlistára tette 48

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

robinson>!
James Jones: Most és mindörökké

Kamaszkorom egyik meghatározó könyve, bár nem tipikusan háborús. Példaértékű párbeszédekkel, szereplőkkel: Prewitt és Warden, Starks, Maggio, és ehhez a film csak tesz, emel.

14 hozzászólás
morin5>!
James Jones: Most és mindörökké

A 2. világháborús amerikai nagyregények közt a Most és mindörökké igazi kakukktojás, mert csak pár oldalon keresztül érinti a háborút. A könyv valójában az amerikai hadsereg regénye, amelynek specialitása, hogy aktuális külső ellenség hiányában a hadakozást házon belül is megoldja. A feltétlen engedelmességet követelő, az indulatokat azonnal megtorló, egyéniségporlasztó közeg azonban védfallal körülvett otthon is egyben, a gyökértelenek, a kinti világba beilleszkedni képtelenek gyűjtőhelye. A rutinná váló napi alázások mellett a pálmafás hawaii katonaélet szűk perspektívájában a vágyak betetőzése a havi zsoldfizetés utáni italozással egybekötött póker, a verekedés és a háromperces levezető gyakorlatok Mrs. Kipfer lányainál.
A laza cselekményt megfejelő hadsereg-és társadalomkritika, morális kérdések, homoszexualitás érintése bátor húzás a szerző részéről, de az 1000 oldalas terjedelmet (szerintem) nem indokolja.
Ha a hatását tekintve elhelyezném az amerikai háborús regények listáján, akkor nálam A 22-es csapdája és Walter Lord Hihetetlen győzelme mögött az Oroszlánkölykökkel nagyjából holtversenyben a Meztelenek és holtak elé sorolódna be.

ervinke73>!
James Jones: Most és mindörökké

Az igazán nagy regényeket nem érdemes, nem is lehet kategorizálni. A színhely, a szereplők miatt odaragasztható egy címke, de úgy is leveszed. Már nem a rangjelzésekre, a fegyvernemekre figyelsz, hisz James Jones mesteri módon mutatja meg az embert. Azt az embert, aki hibák és erények keveréke. Az embert, aki uniformisba bújtatva is egy szuverén egyén marad. A háborúk kezdeményezői erről felejtkeznek el. Tömeget látnak arcok helyett. Mintha valami hasonlót akarnának ránk erőltetni most.

werdafckawi>!
James Jones: Most és mindörökké

Számomra ez A Könyv. Hihetetlenül részletgazdag leírások, komoly gondolatok a szereplők szájából, elvek, amikhez ragaszkodnunk kell(ene), és az emberi kapcsolatok mind megtalálhatóak a könyvben. Ám ami a legfontosabb, és nem említettem az előbb: az elmúlásról, hogy semmi semmi sem marad örökké olyan, amilyen. Legyen szó szerelemről, barátságról, katonai századról, vagy úgy általában a mindennapi ember életében ami előfordulhat – osztályközösség, munkaközösség, család -mindig mindegyik változásban vam. Van, amikor ez lassan történik, ám sokszor összejönnek a dolgok, és egy csapásra más lesz minden, ám ezen túl kell lépni.
Aki akciódús háborús regényre számít, az tegye félre, vagy ajándékozza el – nem neki való.

csillagka P>!
James Jones: Most és mindörökké

Na akkor kezdjük a Makarenkok kiosztásával a lányok Karen és Alma kapnak egyet mert lányok pedig Alma megérdemelné a másik felét is, a fiuknak akiket kedveltem Warden, Starks és Choate Főnök párost kapnak mert katonák és tűrniük kell, legalább dupla páros jár a kedvenc kis digómnak
Mazziolinek bár róla úgyis leperegne és két napig pofoznám Prewet de legalább addig amíg míg észhez nem tér és le nem száll a fellegekből.
Nagyon ritkán szoktam ennyire kiakadni kitalált szereplőkön, néha tényleg kényszerítenem kellett magam hogy ne folyamodjam verbális erőszakhoz a könyv lapjai ellen, hogy az istenben lehetnek ezek ilyen hülyék, makacsok és keményfejűek csak egy kis hajlás jobbra-balra és mindjárt nem kell fejjel a falnak rohanni.
Valami volt ebben a könyvben mert felszakította az érzelmeimet effektíve felszántotta a lelkemet, szerettem a szereplőket és mivel közel éreztem magam hozzájuk még jobban irritált az állandó rossz döntések sora, amitől nem tudták óvni magukat.
Többen leírták ez nem háborús regény, inkább katonai, de sokszor éreztem olvasás közben hogy az egész társadalom ott van benne, együtt szív minden réteg, osztály és csoport, mivel itt sincs kegyelem hiszen realista az ábrázolás.
Nehéz és bonyolult mű, mégis van benne valami belső erő ami miatt nagyon ajánlott, persze csak akkor ha van időd és türelmed kibontani.

>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1999
1104 oldal · ISBN: 9635470436 · Fordította: Szíjgyártó László
Dengezik>!
James Jones: Most és mindörökké

Nem erre számítottam, ez nem tipikus 2. világháborús regény, egyáltalán nem. Katona regény. Apám adta a kezembe évekkel ezelőtt, de most volt csak itt az ideje, hogy elolvassam, mert föl is kell érni ésszel.
Fiatal, belevaló vagány gyerekek, szájhősök, démonaikkal küzdő bakák, semmire kellő tisztek. Jó néhány szereplő példaképnek állítható Prewitt és Warden, Starks, Maggio, asszem őket már nem felejtem el, be kerültek kedvenc regény alakjaim közé.
Sok benne az eszmefuttatás, tele van elgondolkodtató párbeszédekkel. Éljen Prewitt és a továbbszolgáló blues, meg a csak-azértis magatartás. Ez a becsület regénye

1 hozzászólás
Morgiana>!
James Jones: Most és mindörökké

Újraolvasva is nagyon ütős, kiválóan mutatja be a katonák világát.
A Továbbszolgáló blues pedig -felejthetetlen!

pressing>!
James Jones: Most és mindörökké

Második világháborúról vagy megelőző időszakról szóló regények közül abszolút alapkönyv,letehetetlen.A regényből készült 1979-es filmsorozat is óriási,kitűnő színészekkel.Dana Holmes százados=Roy Thyness…Karen Holmes=Natalie Wood….Milton Warden főtörzsőrmester=William Dewane…Alma=Kim Basinger.Aki nem látta még,ne hagyja ki!


Népszerű idézetek

Etike P>!

És akkor úgy érezte, hogy mindenki mindig önmagát keresi, a bárokban, a vonaton, a hivatalban, a tükörben, a szerelemben, főleg a szerelemben – azt az énjét, amely ott van valahol minden embertársában. A szerelem nem azt jelenti, hogy az ember odaadja, hanem hogy megtalálja, meghatározza önmagát.

I. könyv - Az áthelyezés

Etike P>!

Nem igaz, hogy mindenki elpusztítja azt, amit szeret. Az igazság az, hogy a szeretett dolgok pusztítják el azt, aki szereti őket.

V. könyv - A továbbszolgáló-blues

Grace_Martin>!

Ha az ember az élettel ül le kártyázni, annak a paklijával kénytelen játszani, nem a sajátjával.

regulat>!

Egyszerű és logikus. Rengeteg barom él a földön, hajcsár kell nekik. De jó vezetők nélkül nem megyünk semmire.

I. kötet 72. oldal - Az áthelyezés

morin5>!

Csak a szíve ütemesen kimért, nyugodt, hidegvérű dobogását hallotta […] Eddig még sose döbbent rá, hogy az emberi test mekkora zajt tud csapni, pusztán azzal, hogy él, és megijedt, mert úgy érezte, ilyen bizonytalan eszközökkel nem lehet megőrizni egy olyan értékes valamit, mint az élet. Félni kezdett, hogy ez a zaj, amely idegesítette és ébren tartotta, esetleg hirtelen, minden oké nélkül abbamarad.

2. kötet 199. oldal

gyoengyi>!

A Prewitt gyerek szerette a dalokat, mert adtak neki valamit, megértette, megsejtette belőlük, hogy a fájdalom nem feltétlenül értelmetlen, ha az ember át tudja alakítani valami mássá.

I. kötet 23. oldal - Az áthelyezés

Etike P>!

Szerettél már valaha igazán valakit vagy valamit? Például egy nőt: voltál már szerelmes? Ha tényleg igazán szeretted, ugye, sose jutott eszedbe, hogy megbocsáss neki valamit? Igaz? Akármit csinált, azt mind helyesnek találtad, nem? Akármilyen fájdalmat okozott vele. Akit szeretünk, annak nem kell megbocsátani. Megbocsátani azoknak kell, akiket nem szeretünk.
– Ha szeretsz valakit – mondta Jack Malloy –, soha eszedbe se jut, hogy megbocsáss neki. Az lehet, hogy állatian összeveszel vele valamin, és foggal és körömmel próbálod meggyőzni, megváltoztatni, de ha vége a veszekedésnek, és fikarcnyit se változott, akkor továbbra is elfogadod olyannak, amilyen. Sose lehetsz olyan öntelt, olyan gőgös, olyan fölényes, hogy azt mondd magadban, vagy neki, hogy „megbocsátok neked.”

IV. könyv - A börtön

Etike P>!

– Biztos, hogy Follette – mondta Slade. – Már hónapok óta próbál elkapni valakivel, hogy kirúghasson az őrszolgálatból, és visszaküldhessen füvet nyírni.
– Pikkel rád? – kérdezte Prew.
– Igen – felelte Slade. – Ki nem állhat, mert egyszer azt mondtam neki, hogy affektált hólyag, és nem tudta, mi az, hogy affektált, a szótárból kellett kinéznie.

IV. könyv - A börtön

Virág_Mező>!

…Szabad akaratodból, gondolta. Mert van szabad akarat. És szabad szerelem is van, ne feledkezzünk meg a szabad szerelemről. Meg aztán van szabad… lássuk csak, mi szabad még? Szabadon politizálhatsz. Nem, politizálni nem politizálhatsz szabadon. Hát akkor mi szabad még? Nos, szabadon sörözhetsz. Hát persze, sörözni szabadon lehet. Szabat akarat, szabad szerelem, szabad sörözés.

Sárhelyi_Erika I>!

(…) beteljesítve az egyre igényesebb képet, a Waianae hegylánc, amelynek fekete csúcsai a gyakorló egyenruhák kék színét tükröző égboltba martak, s csak a Kolekole-hágó mély V betűje szakította meg, mint egyéb irányban is sokat ígérő dekoltázs egy kurva estélyi ruháján. Annál is inkább hasonlított egy kurva estélyi ruhájához, mert Prew járt már a Waianae gerincén, és nagy csalódást okozott neki, amikor meglátta a lejtő másik oldalát.

22. oldal


A sorozat következő kötete

Most és mindörökké sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kate Quinn: A vadásznő
Irwin Shaw: Oroszlánkölykök
Norman Mailer: Meztelenek és holtak
Paullina Simons: Tatjána és Alexander
Kristin Hannah: Fülemüle
Ruta Sepetys: Árnyalatnyi remény
Margaret Mitchell: Elfújta a szél
Robert Merle: Mesterségem a halál
Amy Harmon: Homokból és hamuból
Jessica Brockmole: Levelek Skye szigetéről