Állatorvosi ​pályám kezdetén… 180 csillagozás

James Herriot: Állatorvosi pályám kezdetén… James Herriot: Állatorvosi pályám kezdetén… James Herriot: Állatorvosi pályám kezdetén… James Herriot: Állatorvosi pályám kezdetén…

J. Herriot önéletrajzának egy részét már jól ismeri a magyar olvasók nagy tábora. A Gondolat Kiadó most az autobiográfia első részét, a pályakezdő fiatal állatorvos legelső éveit felidéző novellákat adja közre. A szerző nemcsak a gyógyításnak, a tollnak is jeles mestere. Az egyes fejezetek rendszerint egy-egy farmernél tett látogatást, kalandos, nem egyszer izgalmas műtéteket, kezeléseket örökítenek meg. Bepillantást nyerhetünk a yorkshire-i farmerek életmódjába, megismerkedhetünk sajátos erényeikkel, hibáikkal, de feltárul előttünk három fiatal állatorvos magánélete is. Herriot önmagát sem kíméli, amikor őszintén beszámol tévedéseiről, nevetséges helyzeteiről. Herriot kitűnő ember- és állatismerete, humánuma és humora átsüt könyvének minden fejezetén. A karakterek a történet során bomlanak ki, s Herriot szeretetteljes humorral világítja meg egyik-másik jellemző vonásukat. Szinte minden történetének megvan a helyzet- vagy jellemkomikumból adódó humoros csattanója.

Apraja-nagyja megbabonázott és Az állatorvos is ember címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1972

>!
Ciceró, Budapest, 2020
466 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634321460 · Fordította: Szász Imre
>!
Ciceró, Budapest, 2018
472 oldal · ISBN: 9789634320760 · Fordította: Szász Imre
>!
Felolvasta: Gépész

1 további kiadás


Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Siegfried Farnon


Kedvencelte 55

Most olvassa 19

Várólistára tette 126

Kívánságlistára tette 106

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Ottilia P>!
James Herriot: Állatorvosi pályám kezdetén…

„Bárcsak megértenék az emberek, hogy az állatok ugyanolyan kiszolgáltatottak, s ugyanúgy függenek tőlünk, mint a gyerekek; ezt a gyámságot ránk ruházták.”

James Herriot novellákban, páratlan humorral és időnként öniróniával idézi fel első éveit (Anglia 1938 körül), mint friss diplomás állatorvos, de szerintem ez a könyv regényként is megállja a helyét. Igaz történetek, önéletírás, valós személyekről mintázott, zseniális karakterek, és az egészből erőteljesen sugárzik a yorkshire-i táj, az emberek és az állatok mély ismerete, tisztelete és szeretete. Régmúlt idők, de időtlen igazságok tárháza az alkotás.

Érdekessége a könyvnek, hogy bemutatja a farmerek különleges személyiségét, életmódjukat, a megélhetésért való küzdelmeiket.

„Nem mintha különleges lett volna bármiben – ezer hozzá hasonló kisfarmer volt –, de megtestesíteni látszott a völgységiek legjobb tulajdonságait: az elpusztíthatatlanságot, a kemény életszemléletet, a gondolkodás nélküli nagylelkűséget és vendégszeretetet. S ehhez jöttek még Dick saját jellemvonásai: a becsület, amit mindig kiolvashattam állhatatos tekintetéből, és a humor, ami mindig kéznél volt."

Izgalmas megismerni a korabeli állatorvosi eszközöket, gyógyszereket, módszereket és lenyűgöző James hivatástudata és alázata, pedig igen szélsőséges körülmények között kell helytállnia, elsősorban a farmerek haszonállatait kezelve. Azt gondolom, hogy még a legelhivatottabb mai állatorvos és fejvesztve menekülne ebből a praxisból. A kezelések, a műtétek részletesen le vannak írva, aki nem bírja, javaslom, lapozza át, de szerintem emiatt semmiképpen ne hagyja ki a könyv elolvasását!

Három fiatalember magánéletébe is bepillantást nyerhetünk, Harriot esetében kiemelem a szerelmi szálat, főnöke és annak öccse vonatkozásában pedig féktelen (igen más-más módon) természetüket és sajátos kapcsolatukat.

Hősünk a farmerek nyers modora, szakmai tudásában való kételkedésük, a mostoha körülmények (hóviharban, szakadó esőben, kilométereket gyalogolva, éjszaka ugrasztva), főnöke következetlenségei ellenére végtelen lelkesedéssel végzi munkáját. Kemény élet, de valahol mégis irigylésre méltó, mert azt csinálja, amit szeret, mindezt gyönyörű természeti környezetben teszi, és boldog ember.

Élveztem a könyvnek minden mondatát! Kihagyhatatlan olvasmány!

1 hozzászólás
Jagika >!
James Herriot: Állatorvosi pályám kezdetén…

James Herriot könyvét olvasva Gerald Durrell írásai idéződtek fel bennem. Herriot egy igazán elhivatott állat- és természetszerető állatorvos, aki a páciensein kívül az emberi lelket is ismeri, és még humora is van. Ahogy jellemzi a yorkshire-i gazdákat, az valami fantasztikus! A munkaadója, Siegfrid és öccse, Tristan szintén rendkívüli személyiségek: minden tettük igazi szórakoztató kaland. Nem kíméli magát sem az író: kételyeiről, küzdelmeiről, udvarlási baklövéseiről annyira őszintén, kedves humorral ír, hogy természetesen folytatni fogom könyvei olvasását.

Porcsinrózsa>!
James Herriot: Állatorvosi pályám kezdetén…

Ez az első könyv, amelyet a szerzőtől olvastam, de biztos, hogy követi majd a többi is. Nagyon tetszett. Jó stílusban mesélő, sok nevetésre okot adó helyzetekkel. Megfogott az, ahogyan a gazdálkodó farmerek nyerseségéről, sok esetben a faragatlanságukról beszámol az író. De bőven akad példa a hálás szívélyességükre is. Szerettem az érzékletes tájleírásokat,a kacagtató, helyenként kínos „balesetek” szemléletes ecsetelését, az ízes tájszólásokat. S azt a könnyed eleganciát is, ahogyan ezeken a néha gyötrelmes, megszégyenítő helyzeteken az állatorvosok felül tudtak emelkedni.Pedig ki voltak szolgáltatva a buta megjegyzéseknek, kaján röhögéseknek, megszégyenüléseknek.
Egy olyan életpályába nyertem bepillantást, ahol láthattam, hogy az állatorvosok munkája sem könnyű, ám az elhivatottság segít a nehézségek legyőzésében.

3 hozzászólás
Neelah>!
James Herriot: Állatorvosi pályám kezdetén…

Nálam elég ritka az olyan könyv, amit megveszek és aztán rögtön utána neki is ülök olvasni – szerintem túlzás nélkül mondhatom, hogy legalább 200 olyan kötetem van, amit megvettem, mert tudtam, hogy érdekel, de még nem jött meg hozzá a hangulatom, így egyelőre nem kerültek sorra. (Sokan mások meg persze igen, de hogy erre egy hónapot vártak vagy három évet, az teljesen változó.) Na, ezzel a kötettel ez nem így volt. Már a legelején sem úgy viszonyultam hozzá, mint általában más rendeléseimhez – általában leadok egy-egy (elő)rendelést, aztán jóformán az értesítőig el is feledkezem róla, de nem erről a könyvről. Ezt állandóan vártam és lestem, hogy megjelent már, mehetek már érte? Amikor aztán végre megkaparintottam, nem gondolkodtam sokáig, letelepedtem mellé és olvasni kezdtem. Én naivan kajával a kezemben.
A nyitójelenetben mindjárt egy tehén elléséről van szó, ahol farfekvéses a borjú – és Herriot nem teketóriázik sokat, mindent leír, ami ott történt; egy pillanatra ki is fordult a kaja a kezemből. Az egész könyv részletgazdag, rengeteg a testnedv és váladék, de esküszöm, imádtam minden egyes oldalát. Nyilván ennek ahhoz is köze van, hogy hosszú-hosszú évekig akartam állatorvosnak menni és a mai napig feldereng bennem, hogy nem az lett-e volna az én igazi hivatásom, de én akkor sem tudtam undorral olvasni, amikor arról írtak, hogyan kellett szerencsétlen tehén torkát felnyitni és egy tályogot felnyitni. Az már más kérdés, hogy elgondolkodtam azon, hogy én képes lennék-e rá. Az egész könyvből árad valami megfoghatatlan hangulat, az állatok szeretete, az egyszerű élet tisztelete és ahogy Herriot ír a Völgységről és arról a sok-sok zöldről, amiben élt… hát elzöldültem én is és szívem szerint rohantam volna ki egy tanyára a panelből. Szóval imádtam, tényleg és tényleg.
Herriot karaktere egyébként is zseniális, ahogyan a fék nélküli autójával rallyzik vagy éppen ahogyan a randevúit intézi, nem egyszer elgondolkodtatott, hogy komolyan igazi, létező emberről olvasok, nem csak egy kitalált karakterről? És nem. Imádtam. De ezt már mondtam. De akkor is. :D Siegfried szintén egy olyan szereplő, aki ha nem lenne, ki kéne találni – bár én James helyében jó párszor bepancsoltam volna neki. :D Tristan dettó.
A könyv vége felé haladva csak egy dolog aggasztott – hogyan találok én ilyen remek állatorvosi sztorit még egyet vagy még többet? Hiszen látványosan nekem való ez a műfaj, egy könyv után nem adhatom fel! Úgyhogy amikor az utolsó lapokon megláttam az ajánlókat és azt, hogy Herriot hány és hány könyvet írt még, nem lehetett letörölni a vigyort a képemről. Mindegyik kell! :D
Ez a kötet pedig egyértelműen kedvenc lett – de gondolom, ez kikövetkeztethető a sok-sok „imádom!” felkiáltásból. ^^

3 hozzászólás
Hoacin>!
James Herriot: Állatorvosi pályám kezdetén…

Egy mély, elégedett sóhajtás ez a könyv, egy nagy szippantás az üde Yorkshire-i levegőből. Akárcsak Gerald Durrell, James Herriot könyvei is életkedv dózisok, egyfajta otthonos kuckók, amelyekben végtelenül jólesik a létezés. Miközben nagyokat kuncogok, szinte szeretnék magam is lódoktorrá válni, hogy végtelen, csudazöld mezőkön áttalpalva furábbnál-érdekesebb farmerek állatait gyógyítsam…
„A farmerre egyre nagyobb nyomás nehezedett. A metodista egyház oszlopa lévén, kifejezéseinek skálája korlátozott volt, így hát összegyülemlett indulatait a tetem vad rugdalásával vezette le. Lábujja a rugalmatlan gerinccel került összeütközésbe, s néhány másodpercig féllábon táncolt. Aztán elsántikált a ház felé.”
…a furábbnál-érdekesebb kollégáimmal.
– „Egy kis por, mielőtt bevarrnám a bőrtmondta könnyedén, és megmarkolt egy kilós dobozt. Egy pillanatig célzott a seb felett, aztán csuklója szertelen rándulásaival szórni kezdte a port. Sok került a sebbe, de még sokkal több szállongott a ló más testrészeire, rám, a boglárkákra, s egy különlegesen szeszélyes lökés elhomályosította a lábkötelet tartó ember izzadó arcát. Mikor abbahagyta a köhögést, nagyon hasonlított Cocóra, a bohócra.”
Szeretem azokat az írókat, akiknek a könyveinél azt érzem: na EZ az igazi élet. Ha az írásaikban elmerülök, biztos vagyok benne, hogy minden szép és jó, és trallala. És abban is, hogyha hölgyeknek akarunk imponálni, ne törölgessük döglött tyúkkal a szélvédőt! :D Kedvenc könyveim közt van, nagyon ajánlom mindenkinek, aki derűt, és pompásan szórakoztató, de közben igazán tartalmas olvasmányt csempészne a napjaiba. :)

„Furcsa szakma a miénk. Páratlan lehetőségeket kínál, hogy az ember hülyét csináljon magából.”

3 hozzászólás
Bíró_Júlia>!
James Herriot: Állatorvosi pályám kezdetén…

Feljegyzés magamnak, ha valaha könyvesbolti eladó lennék: J. H. tökéletes link selling-pár Gerald Durrell mellé.

Ugyanaz az elpusztíthatatlan szeretet állatok, emberek, meg amúgy az élettelen természet minden eleme felé (komolyan nem tudom, mit kellene tennie egy felhőpamacsnak azért, hogy kikerüljön a pikszisből), amibe beleférnek a tévedések, a jellemhibák és a képesség, hogy – visszanéző narrátorként – ugyanolyan jól mulasson saját magán, mint másokon. Remek érzékkel váltogatja a humoros, megható és bosszantó epizódokat, úgyhogy tömegközlekedés közben olvasva a legfurább reakciókkal fogadhatják a vigyor-röhögés-szomorkásmerengés-székrőllegurulvafetrengés gyors váltakozásait. (Élénk vizuális fantázia esetén különösen veszélyes a dolog. Olvasás közben rég elfeledett mélységekből bukkan fel mélyre elásott, büszkén kinőtt hatéves kori humorunk is.)
Herriot az az ember, aki kifejezetten jól tette, hogy nekikezdett önéletrajzot írni. Ajánlom mindenkinek, enyhe depresszió vagy sorozatos katasztrófák fennállása esetén végképp. Semmi, de semmi nem lehet annyira fájdalmas, mint amikor Siegfried előveszi a türelmes arcát, a türelmes hangját és a türelmes szókincsét.

Hollóhát>!
James Herriot: Állatorvosi pályám kezdetén…

Milyen volt állatorvosnak lenni az isten háta mögötti vidéki Angliában, cirka 1938 körül?
– Röviden: Szívás.
– Bővebben kifejtve: Szívás, de amellett csodálatos, hihetetlenül kalandos és irigylésre méltó.

Ha őszinte akarok lenni, mindig is tartottam a nagytestű háziállatoktól. Egyrészt baromi erősek, másrészt baromi NAGYOK. Egy tisztességes istálló szagától már kilóméterekről beájulnék, és a trágyalé se tartozik a kedvenc testápolóim közé. Mégis, amikor Herriot ír arról, hogy hajnalban, mínusz akárhány fokban, testnedvekben úszva, könyékig turkál egy tehén hátsó felében, úgy érzem, hogy igaza van. Igaza van abban, hogy gyönyörű, izgalmas szakmát választott, és az élet csodaszép. Ha tehénhátsókban nem is, a zölden hömpölygő yorkshire–i dombok látványában én is szívesen elmerülnék.

kávésbögre P>!
James Herriot: Állatorvosi pályám kezdetén…

Herriot ezen könyvében fontos szerepet kap a nehézségeken átsegítő erős hivatástudat megjelenése. Bármilyen területen dolgozunk, kitartásból mindenki példát vehet tőle, legyen szó a felettesünk (Sigfrid) piszkálódásáról, vagy éppen az ügyfelek (az állatok tulajdonosai, főleg a farmerek) mogorvaságáról. :)

Nyctea>!
James Herriot: Állatorvosi pályám kezdetén…

Egy James Herriot könyvvel nem lehet mellé lőni. :) Történetei mindig megnevettetnek és megmelengetik a szívem. Nagyon szeretem a stílusát; azt az elhivatottságot, alázatot, amivel a szakmájáról ír; az izgalmas eseteket és az érdekes karaktereket, akiket bemutat.

Ebben a könyvében azt meséli el, hogyan került Darrowbyba, hogyan lett segédorvos Siegfried mellett és hogyan ismerkedett meg későbbi feleségével, Helennel. Mindezt gyönyörű tájleírások, vicces kalandok, kedves vagy épp idegesítő emberek kísérik.

Fantasztikus olvasmány ez is, csakúgy, mint bármelyik írása. Számomra különösen kedves volt, ahogy a kezdeti csetlés-botlásiról, a városkával való ismerkedéséről, a kollégáival való összecsiszolódásról írt.

szucsiani P>!
James Herriot: Állatorvosi pályám kezdetén…

"_Eszembe jutottak tanulóéveim s az öregúr, aki a pályáról beszélt az évfolyamnak. Azt mondta: „Ha úgy döntenek, hogy állatorvosok lesznek, sohasem gazdagodnak meg, de az életük mindig érdekes és változatos lesz._”
Hangosan felnevettem a sötétben. Még akkor is kuncogtam amikor beültem a kocsiba. Az öregfiú nem tódított. Változatos. Az aztán igen – változatos."

Nehéz dolga van egy vidéki állatorvosak, mégis Harriot könyvéből sugárzik az elkötelezettség hivatása iránt és az állatok szeretete. A sok tanulságos és mosolyfakasztó történetből megismerjük pályája kezdetét, a nehéz körülményeket, ugyanakkor az örömteli pillanatait is.
Élmény volt a hangulatos tájleírásait olvasni, kalandos esetei nyomán bejárjuk vele Yorkshire vidékét.
Rendkívül jó stílusú olvasmány volt, csak ajánlani tudom!


Népszerű idézetek

Jagika >!

A mindenit, de keserves néha ez a mesterség.

81. oldal, 9. fejezet

Jagika >!

Erről nem beszéltek a könyvek, gondoltam, amikor a hó befújt a nyitott ajtórésen, és ellepte csupasz hátamat.

(első mondat)

Jagika >!

– Mellesleg Tristannak hívják.
– Tristannak?
– Igen. Persze, már el kellett volna mondanom. Biztosan meglepte az én furcsa nevem is. Az apám miatt kaptam. Nagy Wagner-rajongó volt.

50. oldal, 6. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Siegfried Farnon · Tristan Farnon
Angele>!

Egyetemi pályafutásom kezdetén felfedeztem, hogy a mezőgazdasági világ valamennyi idősebb lakója úgy véli, hogy van valami megfizethetetlen értékű közölnivalója. És a közlés rendszerint hosszúra nyúlik.

38. oldal, 4. fejezet

Habók P>!

Hallottam, mikor Sigfried mesélt egy öreg farmerről, aki kihívta, hogy igazolja a villámcsapás okozta elhullást. A hosszú perzselés a tetemen tökéletes volt, és Siegfried, szemügyre véve a nyomot, szinte líraivá vált: „Gyönyörű, Charlie, gyönyörű. Sosem láttam még jellegzetesebb nyomokat. Csak egy baj van.” Karjával átfogta az öregember vállát. „Milyen kár, hogy a gyertyafaggyút rácsöpögtette a bőrre.”
Az öreg jobban megnézte, és a tenyerébe csapott. „A fenébe is, igaza van,. uram.! Elszúrtam a dógot. Pedig hát, mennyit veszkődtem vele – Kis híjján egy óra hosszat.”

193. oldal

Angele>!

Mindig ámulattal tekintettem a Bellerbykre. Mintha egy más korból származtak volna alá, s világukban az időtlenség uralkodott. Sohasem siettek; felkeltek, ha kivilágosodott, lefeküdtek, ha elfáradtak, ettek, amikor éhesek voltak, s ritkán néztek az órára.

88. oldal, 10. fejezet

Ottilia P>!

Nem kétséges, hogy jót tett az önérzetemnek a szavaimon a szó szoros értelmében csüngő család, de ugyanakkor furcsán alázatos érzéssel is eltöltött.
Alighanem Dick jelleme miatt. Nem mintha különleges lett volna bármiben – ezer hozzá hasonló kisfarmer volt –, de megtestesíteni látszott a völgységiek legjobb tulajdonságait: az elpusztíthatatlanságot, a kemény életszemléletet, a gondolkodás nélküli nagylelkűséget és vendégszeretetet. S ehhez jöttek még Dick saját jellemvonásai: a becsület, amit mindig kiolvashattam állhatatos tekintetéből, és a humor, ami mindig kéznél volt.

370-371. oldal, 47. fejezet

Jagika >!

– Ne macerájjon olyasmit, amihö nem ért!

122. oldal, 16. fejezet

Angele>!

A vészterhes próféciák igazolódtak: az egyetemről ötévi kemény gürcölés után kikerülő ifjú emberek szembetalálták magukat a lelkesedésük és duzzadó tudásuk iránt közönyös világgal.

14. oldal, 2. fejezet

Kisanna>!

A kutyák békésen elhelyezkedtek a szobában, csak a skót terrier és a spániel folytatott rövid vitát egy fotel tulajdonjoga körül – más nyoma nem mutatkozott korábbi vad viselkedésüknek. Barátságos unalommal figyeltek, s közben reménytelen csatát vívtak az álmosság ellen. Hamarosan lelankadt az utolsó bólogató fej is, és mély szuszogás kórusa töltötte meg a szobát.

20. oldal, 2. fejezet


Hasonló könyvek címkék alapján

Gerald Durrell: A halak jelleme
P. G. Wodehouse: Majd a Tóbiás!
P. G. Wodehouse: Halihó, Jeeves!
A. J. Cronin: A körorvos
P. G. Wodehouse: Semmi komoly
Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem
P. G. Wodehouse: Diákélet St. Austinban
Békés Pál: Csikágó
Ruby Saw: Shell Shocked
Janikovszky Éva: Mosolyogni tessék!