Nyomkereső (Bőrharisnya 3.) 159 csillagozás

James Fenimore Cooper: Nyomkereső James Fenimore Cooper: Nyomkereső James Fenimore Cooper: Nyomkereső James Fenimore Cooper: Nyomkereső

A híres Hosszú Puska, akit az indiánok Vadölőnek is neveznek, ebben a regényben a Nyomkereső nevet viseli. Ő az, testestül-lelkestül, a delavár indiánok neveltje, Csingacsguk, a Nagy Kígyó elválaszthatatlan társa. Ezúttal egy fiatal leányt kalauzol a végtelen amerikai őserdőkön át, aki apjához igyekszik Oswego erődjébe. Útjuk kalandokkal teljes. Ellenséges indián csapatok elől menkülnek, rohanó hegyi patakokon úsztatnak le kis, fakéreg csónakjukon, s csak Nyomkereső és társai ügyessége, tapasztalata menti meg életüket. S mégis ez az őserdei út szinte semmiség azokhoz az izgalmas eseményekhez képest, amelyek az Ontario egyik elrejtett kis szigetén történnek velük, amikor árulás folytán váratlanul irokéz támadás éri őket.

Az útmutató és a A vadon útjain címmel is megjelent.

Eredeti cím: The pathfinder

Eredeti megjelenés éve: 1840

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Kedvenc, Székelyudvarhely, 2017
270 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786068638713
>!
Aqua, Budapest, 1993
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9636025835 · Fordította: Szinnai Tivadar · Illusztrálta: Würtz Ádám
>!
Móra, Budapest, 1979
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631111628 · Fordította: Szinnai Tivadar · Illusztrálta: Würtz Ádám

4 további kiadás


Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Natty Bumppo · Csingacsguk


Kedvencelte 6

Most olvassa 1

Várólistára tette 27

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

gesztenye11>!
James Fenimore Cooper: Nyomkereső

Natty Bumppo újabb híres története, de a főszereplőnek ezúttal Nyomkereső a neve! Ez az a regény, aminek a sztorijára a legkevésbé emlékeztem a Nagy Indiánkönyvből. Izgalmas, cselekményes, szép tájleírások, hajózás folyón és tavon, kenuval, bárkával, több pozitív és negatív hős. Előretolt helyőrség, cseles támadás, védekezés a blokkházban. Angolok, francák, egy delavár indián, mingók, tuszkarórák, férfiak és nők. Fiatalabbak és idősebbek. És egy olyan dolog, ami eszembe se jutott volna Cooper regényeire gondolva. spoiler De most még ez is belefér. Ez sem nevezhető kizárólag ifjúsági regénynek, ebben is van öldöklés, skalpolás – és árulás is. És megjelenik a híres Szarvasölő is – ha valaki nem tudná, ez egy vadászpuska. (Érdekes, hogy annak idején mennyire fontosnak tarthatták a fegyvereket, és el is nevezték őket. Karl May könyveiben is szerepel egy, a híres Henry karabély). Persze, az indiánok a fehéreknek is folyton neveket adtak, Édesvíz, Sósvíz. Fehér Liliom. De a történet szerintem azért is jó, mert olyan fogalmakkal is találkozunk, mint a tisztesség, becsület és a barátság. Meg az őszinteség. Mintha ma kevesebb ilyen mű születne! Kár!

KBCsilla P>!
James Fenimore Cooper: Nyomkereső

Észrevétlenül felborítottam a sorozat könyveinek olvasási sorrendjét, de úgy vélem, hogy teljesen mindegy melyik akad a kezembe.
Mindegyik a vidám, boldog gyerekkoromat juttatja eszembe, amikor önfeledten játszottunk „indiánosdit”.
Igaz, mindig én voltam az, akit elrabolnak, megkötöznek, stb.
De mindez már a múlté.
Az viszont tény, hogy akárhány éves is a sorozat, mindig öröm olvasni.

Andrée P>!
James Fenimore Cooper: Nyomkereső

Ez a rész is ugyan olyan, vagy még talán kalandosabb is, mint az elődjei. Nekem mégis ez a rész tűnik a legsötétebb hangvételűnek és a legmegborzongatóbbnak, még felnőtt fejjel is.
Ennek ellenére szívesen olvastam és izgultam a fő és kevésbé főszereplők életéért a csatározások és indián fondorlatok közepette. Remekül megállja a történet a helyét még ma is a kalandregények sorában.

3 hozzászólás
Odin94>!
James Fenimore Cooper: Nyomkereső

Érdekesen alakult közös történetem a Nyomkeresővel. :D Életem első regénye volt J. F. Coopertől, ennek hatására kaptam rá az egész sorozatra később. Mikor sorrendben olvastam a köteteket, újra felütöttem a Nyomkeresőt, majd pedig nosztalgiából most ismét. Jó kis sztori, hasonló a többihez: bajbajutott hölgy(ek), áskálódó indiánok, barátságos indiánok, fehér prémvadászok, kalandozás a Nagy Tavak környékén.
Puskaropogás és hadiösvény!
Remek! :))

Keli>!
James Fenimore Cooper: Nyomkereső

Édesanyám nagy rajongója volt az indiános könyveknek, így miatta (is) kezdtem bele ezekbe a könyvekbe.
Az azért látszik, hogy nem mai történet, de nem rossz! Csak azt sajnálom, hogy nem sorban olvastam.

Florentino>!
James Fenimore Cooper: Nyomkereső

A könyvet ajánlom 15-22 korosztálynak, akik szeretik a western poros oldalát… Kinőttem már az általam ajánlott korosztályból… de nem bántam meg hogy elolvastam… nem nehéz, sőt könnyű olvasmány…

Tinte I>!
James Fenimore Cooper: Nyomkereső

Hú, nekem nagyon poros és merev volt a történet. Sajnos gyerekkoromban kimaradt ez az indiános cucc és azt hiszem, már nem is igazán fogom pótolni. Jó volt belekóstolni, de engem nem kötött le sajnos.

Eynregiujkonyvek I>!
James Fenimore Cooper: Nyomkereső

Közel 3 és fél évtized és sokszori újraolvasás távlatából is ugyanolyan mély hatással van rám, mint először. Sokkal több, mint egy regény, igazi jellemrajz és a nemes gondolkodás legszebb motívumait mutatja fel. Gyermekként komoly hatással bírt rám Nyomkereső emberi nagysága, és ez most is megállja a helyét. Izgalmas, érdekes a történet, nem is szólva a nagyszerű helyszínekről, és hatással van az érzelmekre. Cikkem a regényről: http://regiujkonyvek.blogspot.hu/2017/10/cooper-nyomker…

Olívia>!
James Fenimore Cooper: Nyomkereső

Egy városi lány Mabel elindul hogy szeretett apjával találkozzon, ami nem épp kis feladat, ugyanis Édesapja egy erdő „közepén” egy erődben tartózkodik, hogy katonai kötelességének eleget tegyen, s a franciák utánpótlását megakadályozza. Mindentől függetlenül azért Mabelnek van társasága Charles Cap nagybátyja, Nyílhegy és Június Harmat a felesége.

Előbb utóbb Nyomkereső is felbukkan Szarvasölőjével, aztán Jasperrel és Muirral is
megismerkedhetünk … hogy kinek milyen szerepe van a történetben?, nos ragadd meg a könyvet s derítsd ki, hogy a kenuknak milyen tulajdonságaik vannak, hogy nem minden az aminek látszik, s nem mindenki jóbarát, hiába is szeretnénk.

!! NE NYISD MEG !! CSAK SAJÁT FELELŐSSÉGRE !! „majdnem” a könyv vége:

spoiler

spoiler

spoiler

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Sokszor van, hogy azt mondjuk valakinek / valakire, hogy igaz barát, s mindig mellette állunk, mindig számíthat Ránk, de vajon tényleg így van? Képesek vagyunk akár több száz mérföldet (kilométert) megtenni azért, hogy egy korábban megbeszélt találkán ott legyünk?, vagy jön a (mai világban használatos telefon, s) lemondjuk?
Képesek vagyunk a mi örömünkről lemondani azért, hogy a másiknak legyen meg a boldogság?
Ha a fentiek tényleg így vannak oda-vissza, akkor tényleg őszinte barátok vagytok, szóval becsüljétek egymás iránti odaadásotokat!

>!
Móra, Budapest, 1962
316 oldal · keménytáblás · Fordította: Szinnai Tivadar · Illusztrálta: Gerhard Gossmann

Népszerű idézetek

Zsucsima>!

Az emberi természet olyan, hogy nem becsüli azt, aminek bőviben van.

V. Erőd a tó partján

Ginuci>!

– Hát akkor sok szerencsét! Ne felejtse el, hogy az oroszlán barlangjába megy.

Yaxley>!

– A Niagarán! Ne tréfáljon, Nyomkereső! Csak nem akarja elhitetni velem, hogy a Niagarán is le lehet siklani egy ilyen törékeny jószággal?
– Miért ne? Semmi sem könnyebb, csak érteni kell hozzá. A legnagyobb tengerjáró vitorlást is le lehet vinni rajta, nem igaz, Jasper?
– Szent igaz – felelte a fiatalember –, csak az a kérdés, mielőtt lesiklanál vele, hogy viszed fel.

Kapcsolódó szócikkek: Natty Bumppo
gesztenye11>!

Én katona vagyok, és Lundie őrnagy parancsát teljesítem. Őfelsége fontos érdekei fűződnek ahhoz, hogy ezeket a bárkákat elfogjuk, és Oswegóba vigyük. Meg vannak rakva takarókkal, puskákkal, lőporral, apró csecsebecsével – csupa olyan áruval, amit a franciák indián törzsek megvásárlására használnak fel, hogy aztán ránk támadjanak, és vérbe tapossák az emberiesség törvényeit. Ha elvágjuk ezeknek a rakományoknak az útját, felborítjuk a franciák átkos terveit, és időt is nyerünk, mert új rakományok nem érkezhetnek meg már ebben az évben az óceánon keresztül.
– De apám, a mi királyunk nem fogad zsoldjába indián törzseket? – kérdezte Mabel.
– Persze hogy megteszi, de az egész más. Amit György király jogosan tesz meg, az a legnagyobb jogtalanság Lajos király részéről.
– Nem értem, édesapám. Ha mindketten ugyanazt teszik…
– Ejnye no, kislányom! Csak nem hasonlíthatod össze a kettőt? Az angolok emberségesek és lovagiasak, a franciák alattomosak és gyávák

484. oldal - XIII. Az előőrs

Ginuci>!

A folyóban nyüzsögtek a halak, és a horgász alig vetette ki zsinegét, máris egy szép fekete sügér harapott a horogra. Más hal is volt bőven, hiszen a folyó vizét sűrűn belepték a különféle rovarok felhői. A tóban olyan lazac élt, mely ízletességben bátran versenyezhetett az észak-európai vizek híres lazacaival.

Ginuci>!

– Hogyan? Ilyen pontosan emlékszik minden fára?

– A fák nem olyan jelentéktelen dolgok, mint ahogy képzeli – felelte Nyomkereső. – Ezek a mi utcáink és házaink; a mi palotáink és templomtornyaink. Hogyne emlékeznék rájuk! Akkor úgy állapodtam meg a mohikánnal, hogy hat hónap múlva találkozunk annál a bizonyos tölgyfánál, mégpedig pontosan déli tizenkét órakor. Néhány hónap múlva mindketten legalább háromszáz mérföldnyire voltunk a megbeszélt fától, de én keletre, a mohikán meg nyugatra.

Baki P>!

Minden óriási térség – a tenger, a róna, a sivatag – megragadja az ember képzeletét, és szívét csodálattal tölti el.

(első mondat)

diosmonty>!

Azt mondják, a halál nagy kiegyenlítő, megszünteti a különbséget az emberek közt, de a szerencse és kudarc, a jó és rossz sors között is. Az életre visszapillantva, sok dologról kiderül, hogy merő hiúság volt.

diosmonty>!

Az előítélet csúnya dolog, nem hallgat a józan ész szavára.

gesztenye11>!

– Jó, hát akkor megmondom! Itt állok, az erdő embere, az egyszerű szavak és érzések embere… Hogy mit akarok? Igazságot akarok tenni. Ketten szeretjük magát – én semmivel sem kevésbé, mint Jasper. Ebben hát egyformák vagyunk. Mint vadász, azt hiszem, az első vagyok, ezen a téren nem múlhat felül senki. Énmellettem soha életében nem szenvedne szükséget halban, vadban, ennivalóban. Jobban el tudnám látni, mint bárki. De elismerem, hogy Jasper is tudna gondoskodni magáról. Ebben is egyenlők vagyunk. Egyébként azonban nem versenyezhetek vele. Fiatalabb nálam, csinosabb, műveltebb. Franciául beszél, én meg csak néhány indián nyelvjárást beszélek tökéletlenül. Jasper könyveket is olvas, talán ugyanazokat a könyveket, mint maga… vele meg tudna beszélni mindent. Egy szó, mint száz: nem mondom, hogy én érdemtelen lennék magára, de Jasper inkább illik magához, mint én – ez az igazság.

XX. A megoldás


A sorozat következő kötete

Bőrharisnya sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Karl May: Winnetou – Old Shatterhand
Karl May: Az Ezüst-tó kincse
May Károly: Az Ezüsttó kincse
Liselotte Welskopf-Henrich: A Nagy Medve fiai
Zane Grey: A pioneerok
Zane Grey: A sivatag aranya
May Károly: Az olajkirály
Kenneth Roberts: Északnyugati átjáró
Thomas Berger: Kis Nagy Ember
Karl May: Halálos tűz