Bőrharisnya (Bőrharisnya 4.) 129 csillagozás

James Fenimore Cooper: Bőrharisnya James Fenimore Cooper: Bőrharisnya James Fenimore Cooper: Bőrharisnya

A rokonszenves jellemű, felejthetetlen Natty Bumppo, aki Cooper minden indiánregényében más-más néven szerepel, ebben a könyvben a Bőrharisnya nevet viseli. Ez sorrendben a negyedik Cooper öt világhírű indiánregénye közt, melyet örömmel olvas az egész világ ifjúsága. Érdekes megemlíteni, hogy Cooper indiánsorozatából valamikor, 1823-ban, ez a kötet jelent meg elsőnek. A regény egyik hősében, Marmaduke Temple bíróban Cooper a saját édesapját rajzolja meg, akinek élete sok rokon vonást mutat a regényalak történetével. A Bőrharisnya cselekménye 1793-94-ben játszódik le, a modern Amerika kialakulásának első idejében. Natty Bumppo és indián barátja, Csingacsguk a múltba révedező öreg szemével nézi a körülöttük kavargó eseményeket és a sok változást, melybe nehezen tud belenyugodni. Ha nincs is mindig igazuk, életük a barátságnak, a hűségnek, a természet szeretetének és az egyszerű ember egyenes gondolkodásának szépségét hirdeti.

Eredeti cím: The pioneers

Eredeti megjelenés éve: 1823

>!
Móra, Budapest, 1979
290 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631111660 · Fordította: Szinnai Tivadar · Illusztrálta: Würtz Ádám
>!
Móra, Budapest, 1976
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631106373 · Fordította: Szinnai Tivadar · Illusztrálta: Würtz Ádám
>!
Móra, Budapest, 1973
292 oldal · keménytáblás · Fordította: Szinnai Tivadar · Illusztrálta: Würtz Ádám

2 további kiadás


Kedvencelte 4

Most olvassa 1

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

>!
Rebel_Scum
James Fenimore Cooper: Bőrharisnya

Most újraolvasva rácsodálkoztam néhány dologra, amire nem is emlékeztem. Például, hogy milyen romantikus az író, mennyire az a korszak.. Hiszen az még csak rendben van, hogy az indiánok nemesek, a pionírok kemények de az már kicsit idegesítő volt, hogy mennyire rémesek a női szereplők. Minden lehető alkalommal alélnak, a főszereplő csaj is éppenhogy nem, de mindentől irul-pirul. Aztán természetesen amelyik női szereplő nem ifjú és szép, az nevetséges… Nem tudom, ha ilyen nőszemélyek népesítették be Amerikát, csoda, hogy nem haltak ki a telepesek egy generáció után…

>!
X_Scorp
James Fenimore Cooper: Bőrharisnya

Szerintem sokkal érettebb regény, mint a Nyomkereső volt. Bár az is nagyon tetszett, ennek sokkal komolyabb a mondanivalója és a cselekménye, még ha kevesebb is benne az akció. :) A vége az elég ütős volt. Az utolsó mohikán szintjén van ez a könyv, de azt nem éri el. Még a préri hátravan, de eddig a mohikán tetszett a legjobban.

>!
mackótestvér P
James Fenimore Cooper: Bőrharisnya

Számomra ez a tökéletes könyv az öt közül. Nem tudom miért, lehet mert ebben a leírások, a személyekhez rendelt tulajdonságok még nem annyira cizelláltak, mint a későbbiekben. Persze azok is izgalmasak, de ez valahogy különösen a szívemhez nőtt. Az igazság az, hogy az öt könyv közül ez kronológiában a 4., kiadás tekintetében viszont az első. Lehet itt még nem volt annyira díszes az írása és éppen ezért a sallangmentes regény megcsípte az ízlelőbimbóimat …lehet :)

>!
PuPilla
James Fenimore Cooper: Bőrharisnya

Csak azt tudom írni az egyenként felvitt köteteihez is, mint a Nagy Indiánkönyvhöz: hogy nagyon szerettem olvasni, és úgy éreztem sosem lesz vége, de nem is akartam. Indiános korszakomban ideális végtelennek tűnő olvasmány volt. :)

>!
kanga021
James Fenimore Cooper: Bőrharisnya

Izgalmas érdekes, mégis szomorú történet. Az indiánok mindig közel állnak hozzám a történetekben. Szívszorító az irányukban mutatott meg nem értés, életterüknek kiszorulása, megváltozása.

>!
Vizsla
James Fenimore Cooper: Bőrharisnya

Szomorú Natty és Nagy Kígyó sorsa.
Ebben a könyvben valahogy átérződik ez az idő múlásából fakadó szomorúság.
A két öreg nem találja már a helyét az új világban, ami egyre szűkebbre vonja az ő területüket, ahol még a régi értékek a fontosak. Ebből és persze az emberi rosszindulatból és ostobaságból keletkeznek a konfliktusok is.
Persze most is találkozhatunk mosolyogtató vagy épp ellenszenves alakokkal és a románc sem marad el. De valamiért a bánatot éreztem minden oldalon.

2 hozzászólás
>!
pwz ISP
James Fenimore Cooper: Bőrharisnya

Amikor megkaptam a sorozat második részét (Az utolsó mohikán), utána nagyon gyorsan rájöttem, hogy nekem kell az összes JFC-könyv ebben a témában. A suliban csak a Bőrharisnyát lehetett megvenni, így ez volt a következő könyv, amit a sorozatból olvastam. Annyira nem tetszett, mint a mohikán, mert „nem annyira indiános”. Ez már nem az a kor, amikor a Mohikán született. Ettől függetlenül minimum négyszer már „megvolt”! :)

>!
Habók P
James Fenimore Cooper: Bőrharisnya

Itt kezdődik a tragédia. Natty és Csingacsguk már nem élhetnek az erdőben és nem élhetnek úgy, ahogy valamikor szerettek. Megöregedtek és beszorultak a telepesek közé, kénytelen-kelletlen részesei azok életének, és főleg be kell tartaniuk a fehérek törvényeit. Látják, hogy a fehérek másként látják a természetet, és nem tudnak rajta változtatni.


Népszerű idézetek

>!
Zsucsima

Fiatal embereket is utolérhet a halál, de az öregeket semmiképpen sem kerüli el.

A papkisasszony

>!
Kovács_Elvira

A hold feljött, és enyhe fénnyel árasztotta el a közeli hegykoszorút és a fenyvesek sötét tömegét. Az égen gyengén pislákoltak a csillagok. A levegő tiszta és áttetsző volt. A hold fényét nemcsak a tó csillogó tükre verte vissza, hanem a mindent elborító hótakaró.

74. oldal, 5. fejezet - Templton és lakói ( Móra, 1964)

>!
Baki P

A hatalmas Susquehanna folyó New York államban ered, és Pennsylvania legszebb tájait öntözi.

(első mondat)

>!
Vizsla

Szóval, ez a náspáng…
     – Talán nádat akar mondani, Monsieur Lequoi – kacagott Elisabeth.
     – Oui, oui, Mademoisellemerci igen, nád, cukornád.
     – Tudjuk – jelentette ki Richard fölényesen. – Az egyik növény, amelyből a cukrot nyerünk, a cukornád, tudományos néven saccharum officinarum, a másik meg a mi cukorjuharfánk, az acer sacchrinum.

Tizedik fejezet - Erdei lovaglás


A sorozat következő kötete

Bőrharisnya sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Zane Grey: Az elveszett folyó
Zane Grey: A sivatag aranya
Zane Grey: Ragyogó csillagok
Karl May: Az Ezüst-tó kincse
Karl May: A Medveölő fia
Karl May: Winnetou
Molnár Gábor: Bíborviskó
Karl May: A sivatag szelleme
Zane Grey: A pioneerok
Zane Grey: A nyugat úttörői