A ​préri (Bőrharisnya 5.) 134 csillagozás

James Fenimore Cooper: A préri James Fenimore Cooper: A préri James Fenimore Cooper: A préri James Fenimore Cooper: A préri James Fenimore Cooper: A préri James Fenimore Cooper: A préri

Kegyetlen az idő. A hajdani Sólyomszem már nem lát olyan messzire, mint régen, a Vadölő nevet sem viselhetné, mert erejéből már csak a csapdaállításra telik – bizony megöregedett már Nathaniel Bumppo, a legendás vadász, az amerikai erdők és puszták sápadtarcú harcosa. Bátorsága és tettrekészsége azonban még a régi. Még képes megállítani a rohanó bölénycsordát, még nem egyszer túljár az ellenséges indiánok eszén. Szükség is van rá, mert ezúttal egy elrabolt fiatalasszony, egy bájos szerelmespár és egy kétbalkezes tudós életét kell megmentenie. Meg-megújuló indiáncsatározások és hajszák között vezeti védenceit a sziú tolvajok és az emberrabló Bush család elől egy barátságos indián törzs táborába…A Bőrharisnya-sorozat utolsó könyvében még egyszer régi fényében felragyog a hajdani indiánélet romantikája, még egyszer részesei lehetünk azoknak a lélegzetelállítóan izgalmas, fordulatos kalandoknak, amelyeknek magányos hőse az agg vadász – a vadon egyetlen igaz, tiszta lelkű embere.

A prairie címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1827

Kiadói ajánlás: 12 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Kedvenc, Székelyudvarhely, 2017
278 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786068638737
>!
Aqua, Budapest, 1994
296 oldal · ISBN: 9636025967 · Fordította: Szinnai Tivadar · Illusztrálta: Würtz Ádám
>!
Kriterion, Bukarest, 1988
278 oldal · keménytáblás · Fordította: Szinnai Tivadar

9 további kiadás


Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Natty Bumppo · az öreg trapper


Kedvencelte 4

Most olvassa 4

Várólistára tette 25

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

robinson >!
James Fenimore Cooper: A préri

Elgondolkodtató a sorozat záró darabja. Szomorú. Elképesztő mennyire nem vették ember számba az indiánokat….és ez a mai napig így van,mindez a „fejlődés” modernizáció zászlaja alatt.

1 hozzászólás
Andrée P>!
James Fenimore Cooper: A préri

Nekem ez a rész volt a legszomorúbb, több szempontból is.
Először is mivel a sorozat véget ért.
Másodsorban Natty miatt, szomorú volt látni-olvasni mivé lett Vadölő. Vagyis nem is az, hogy mivé lett, hanem szimplán az, hogy megöregedett és már csak árnyéka ifjú önmagának. Ezt látni, erről olvasni mindig szomorú dolog. Most is így voltam vele.
Valamint az is kesergésre ad okot, hogy a könyv gyönyörűen bemutatja miféle következményekkel járt a telepesek terjeszkedése az amerikai kontinensen. Ennek beharangozója volt már az előző rész is. Ebben a könyvben pedig kiteljesedett, hogy az egykori „erdőjáró”, hogyan kényszerült a part menti erdőkből a kopár prérire.
Mindezen lehangoló dolgok mellett azért öröm volt olvasni a könyvet, továbbra is izgalmas és kalandos volt az egész történet.
Jó volt felnőtt fejjel is elolvasni ezt a gyermekkori kedvencet. Annyi különbséggel, hogy most már jobban átláttam az egész történetet és mást is beleláttam az indián csatározásokon kívül.

gesztenye11>!
James Fenimore Cooper: A préri

Hát vége! spoiler.
Az öreg trapper, hívjuk akárhogy, Vadölő, Sólyomszem, Bőrharisnya, megtért az örök vadászmezőkre. Ebben a regényben még itt hagyott nekünk egy érdekes mesét a prériről, bölényekről, lovakról, emberekről – fehérekről és indiánokról. Belekeveredünk egy vándorló telepes család életébe, egy fura emberrablásba, a sziú és a páni indiánok harcába. Itt is van egy különc természettudós – meg a szamara is. Megismerkedünk két nagyszerű emberrel, akik mellette állnak Natty-nak az utolsó pillanatban: egy tüzérszázadossal spoiler és Sziklaszívvel, a páni farkasok törzsfőnökével. A történet szomorú, bár nem annyira, mint a Bőrharisnya – itt a prérin nem látszik annyira a civilizáció hatása. Most még. Akkor – az 1800-as évek elején. De jelek vannak.
Cooper mindegyik történetét ajánlom a fiatal és az idős olvasóknak is – ezekből mindenki tanulhat. Bátorságot, nemeslelkűséget, becsületet, tisztességet – és sajnálhatjuk, hogy az a világ régen véget ért. De emlékezzünk rá, hogy volt egyszer olyan is. spoiler

Enzo314>!
James Fenimore Cooper: A préri

Az öreg Bőrharisnyának még biztos a keze, de egyre többet nosztalgiázik.

Dexter79 P>!
James Fenimore Cooper: A préri

Jaj, de nagy gondban vagyok.
Imádom Karl May indiános történeteit, és Az utolsó mohikánt is szerettem filmen, de valahogy ez a könyv nem adta vissza azt az érzést. Még soha nem olvastam Cooper-től és talán túlságosan May stílusát vártam, de ez nem az volt…
A történettel nem lett volna gond, igazából a szokásos história a fehér ember az indiánok földjére jön, akik megtámadják, elfogják, aztán kiszabadul vagy egyezséget kötnek, a gonosz elnyeri méltó büntetését, és a végén mindenki boldog. Viszont mindezt olyan nyálas és szájbarágós módon tette az író, hogy a végén már a számat húztam a mondatokon, mert előre tudtam, hogy túl lesz írva.
Egy több mint 50 éves kiadást olvastam, ezért mindenképpen megérte a kezembe venni, és a polcomat díszíteni vele az elkövetkező években.

Odin94>!
James Fenimore Cooper: A préri

Hát elérkezett ez a pillanat is: végére értem a Nagy Indiánkönyv avagy Bőrharisnya-sorozat újraolvasásának befejező etapjához. A préri méltó lezárása Cooper monumentális regényfolyamának. A történet helyszíne ezúttal – ahogy a cím is sugallja – a végtelen erdők, a nagy tavak, majd western város helyett a préri. Trapperek és magányos kóborlók világa, medvetalp és jó vagy rossz szándékú alakok felbukkanásával. Jó kis regény volt!

Vizsla>!
James Fenimore Cooper: A préri

Egy nagyszerű történet a becsületről.
Kalandok során át betekinthettünk a 19. század elejére, az Egyesült Államok születésének korába, amikor még az utazó tarthatott az indiánoktól, a prérin hatalmas bölénycsordák legeltek és olyan fehér ember is létezett, aki a tisztesség és becsület alapján ítélte meg felebarátját, nem pedig a bőre alapján.

2 hozzászólás
BBarb>!
James Fenimore Cooper: A préri

Gyerekkoromban nagyon szerettem az indiános történeteket, de furcsa mód ez akkor kimaradt.Már csak a nosztalgia kedvéért is elolvastam. Jó volt egy kicsit belemerülni újra a préri és az indiánok világába.

mackótestvér P>!
James Fenimore Cooper: A préri

Érdekes lehet Párizsban megírni egy ilyen történetet. Érdekes lehet alig pár évtized csúszással megjeleníteni valamit. Sőt, legyünk egészen pontosak 23 évvel. Érdekes, hogy az emberi gyarlóságot már az akkori regények is milyen jól megmutatják. Mennyire más, amikor világháborús, vietnámos vagy legújabbkori háborús regények morális mondanivalóját keressük, miközben egy lassan 200 éve íródott regény is megfogalmazza azt, ami a mai nap embere még mindig nem képes megtartani. Milyen furcsa, hogy azok az elítélendő emberi tulajdonságok mennyire megmaradtak az eltelt évek ellenére. És igen, jól mutatja, hogy nem tanulunk a hibáinkból. ….

Eynregiujkonyvek I>!
James Fenimore Cooper: A préri

Ettől a regénytől mindig nagyon nehéz volt megválni, mivel az évek során a főszereplő, és a kalandjai erősen hozzám nőttek. Gyermekként szomorúan olvastam az utolsó részeket. Az előző 4 regényhez képest ez már nem az erdőben, hanem a prérin játszódik, ami egészen új nézőpontba helyezi a cselekményt. Teljes jellemzésem és élményem a könyvről itt olvasható: http://regiujkonyvek.blogspot.hu/2018/05/james-fenimore…


Népszerű idézetek

Zsucsima>!

Ha módomban állna megváltoztatni az élet rendjét, akkor azt mondanám: akik szeretetben és barátságban éltek egymás mellett sok-sok éven át, azok egyszerre haljanak meg, hiszen azok az évek, amiket ajándékba kaphatnak még, ha magukra maradtak, úgysem érnek már sokat.

XIII. A legveszedelmesebb ellenség

1 hozzászólás
Theana>!

Az embernek előbb gondolkodnia kell, és csak azután határozhat.

Kapcsolódó szócikkek: az öreg trapper
1 hozzászólás
Baki P>!

Valamikor sok vita folyt arról, okosan tette-e az Egyesült Államok kormánya, hogy Louisiana állam francia részét Napóleontól tizenhárommillió dollárért megvásárolta.

(első mondat)

gesztenye11>!

Ugyanakkor az öregember, akit barátai két oldalról támogattak, felállt. Egy percig körülnézett, mintha még nagyobb csendet parancsolna, aztán szép, katonás mozdulattal felszegte fejét, és olyan harsány hangon, mely a tér legtávolabbi pontjáig is elhallatszott, ezt a szót kiáltotta:
– Jelen!

XX. fejezet - Nathaniel Bumppo emlékére

Kapcsolódó szócikkek: Natty Bumppo
mackótestvér P>!

Valahányszor az öregember mondott valamit, mindnyájan előrehajoltak, úgy hallgatóztak, és ha szavaiból megértettek valamit, hosszan eltűnődtek bölcsességén.

XX. fejezet


A sorozat következő kötete

Bőrharisnya sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Liselotte Welskopf-Henrich: Tokei-ihto visszatér
Rónaszegi Miklós: Az indián hercegnő
Anna Jürgen: Az irokézek fia
Alberto Vojtěch Frič: A hosszú vadász visszatér
Rick Riordan: Neptunus fia
Friedrich Gerstäcker: Kaland a Mississippin
Mark Twain: Tom Sawyer / Huckleberry Finn
John Flanagan: A Tölgylevelesek
Linda Sue Park: Viharjelzés
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella