Tűzpróba (Útvesztő 2.) 1372 csillagozás

James Dashner: Tűzpróba James Dashner: Tűzpróba

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az ​Útvesztő-sorozat második kötete.
Már a sorozat nyitókötetében sem volt éppen leányálom a rejtélyes Próbák első szakasza a gyilkos Útvesztőben. A Tisztás túlélői most újabb titokzatos kalandnak, még kegyetlenebb kísérletnek néznek elébe: vár rájuk a Tűzpróba. Az Útvesztő ugyancsak szenzációs bestsellerré lett folytatásában Thomasra és társaira újabb vérfagyasztó megpróbáltatások várnak. A Föld felszínét hatalmas napkitörések jórészt felperzselték, az emberiséget megtizedelte egy halálos vírus. A fiatalok megtudják, hogy ők is megfertőződtek, ám ha kiállnak egy újabb Próbát, meggyógyulhatnak. Kalandos útjuk során nyoma vész a csapat egyetlen lány tagjának, Teresának, és a fiúk elhatározzák, hogy felkutatják, még ha ez az életükbe kerül is. Halvány fogalmuk sincs róla, micsoda elképesztő veszélyek várnak rájuk…
James Dashner, a világszerte óriási sikert aratott Útvesztő-sorozat szerzője az egyik legnépszerűbb amerikai ifjúsági író. A trilógiának szánt sorozat… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2010

Tagok ajánlása: 15 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Carta Light Cartaphilus

>!
Cartaphilus, Budapest, 2015
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632664453 · Fordította: Havadi Krisztina
>!
Cartaphilus, Budapest, 2015
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632663456 · Fordította: Havadi Krisztina
>!
Cartaphilus, Budapest, 2015
416 oldal · ISBN: 9789632664460 · Fordította: Havadi Krisztina

1 további kiadás


Enciklopédia 19

Szereplők népszerűség szerint

Newt · Minho · Thomas · Teresa Agnes · Brenda · Jorge · Serpenyő · A. D. Janson (Patkányember) · Csúf · Lófarkas · Szőke Herceg · Harriet


Kedvencelte 242

Most olvassa 96

Várólistára tette 299

Kívánságlistára tette 378

Kölcsönkérné 9


Kiemelt értékelések

AniTiger P>!
James Dashner: Tűzpróba

A könyv befejezése után szépen letettem a könyvet, komótosan elpakoltam magam elől, aztán lefejeltem az asztallapot.

Ez mi a szösz volt?

A Tűzpróba rémesen nagy szívás. Annyira utálom a meleget, annyira sajnálom a fiúkat… akarok egy saját Berget, hogy kimenthessem őket. Mi a redves bökött jöhet itt még?! Nagyon félek a trilógia utolsó részétől…

Akárhányszor is gondoltam a könyvek olvasása vagy a film nézése közben arra, hogy Serpenyő (Frypan) haszontalan, az összes alkalmat szégyellem! Mea culpa, hogy nem hittem benned, Serpenyő! Mire mentünk volna nélküled!

Kedvenc hármasom Minho, Newt és Thomas – továbbra is ebben a sorrendben.

Bővebben: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2015/01/james-dashn…

3 hozzászólás
Smurfettereads>!
James Dashner: Tűzpróba

Imádom. Nagyon szeretem James Dashner sorozatát. Mikor először olvastam a Tűzpróbát kilóra megvett. Ezt a részt előbb olvastam mint, hogy láttam volna a filmet és sokkal jobban tetszik a könyv. Az éhezők viadala trilógia után ez volt az első fantasy amit olvastam és beleszerettem. Imádtam a karaktereket főleg Thomas, Minho, Newt őket elsőre megszerettem. Teresa-t ebben a részben nem szerettem elárulta a tisztársait és nekem egyáltalán nem lett kedvenc. Pedig az első részében megkedveltem. Aris se volt kedvenc. Inkább akit elsőre megkedveltem ebben a részben az Brenda volt és Jorge.
Jól kidolgozott könyv és James Dashner irtóra jól megírta. Nem hittem volna, hogy első olvasásnál ennyire megszeretem, de most, hogy másodjára is a kezembe vettem sokkal jobban imádom. Csak úgy pörögtek az események ezt a sorozatot sosem fogom megunni. :)

Orsi999>!
James Dashner: Tűzpróba

Már az első részre is nagyon jó szívvel adtam meg a 3,5 csillagot, de erre még jó indulattal se tudom.
Azt itt is le kell szögeznem, hogy a filmet már láttam még 2015-ben, így azt már kezdtem elfelejtetni, de még így is eléggé szembetűntek a különbségek. Azt kell, hogy mondjam, hogy itt a film sokkal jobb lett, mint a könyv. Igaz, hogy szinte teljesen más, de jobb lett.
Abból a szempontból tetszett a könyv, hogy szinte ugyan ott folytatja a történetet ahol az első részt abbahagytuk. Hosszabb idő intervallumot is ölel fel, ami a könyv hosszúságában is látszódik.
Az elején volt egy kis izgalom, de később csak untatott. A karakterekről még mindig ne tudtunk meg sok mindent, amit nagyon hiányoltam.
Az író nagyon ért ahhoz, hogy nagyon jó függővéget alkosson a végére, ami miatt szinte késztetést érzek arra, hogy most rögtön folytassam a történetet, de most inkább szüneteltetem a sorozatot, hátha később jobb lesz.

2 hozzászólás
Dsheavenofbooks>!
James Dashner: Tűzpróba

Imádtam.
A hosszú olvasási dátum csalóka. Nagyon hamar belelendültem a könyvbe, nagyon jól haladtam vele, csak közbeszólt a kórház és a betegség, szóval csak most tudtam befejezni.
James Dashner valami maradandót alkotott megint. Egyszerűen fantasztikus a történet. Soha nem tudni, hogy mi lesz, hogy ki ki mellett áll, hogy ki miért ilyen.
Egyszerűen nem lehet nem szeretni. Újabb kedvenc, az egyszer biztos.
Megéri elolvasni. :)

4 hozzászólás
Bagheera70 P>!
James Dashner: Tűzpróba

Csak azért vontam le egy csillagot, mert az a zombis-dolog nem tetszett. Ahogy próbálom követni a történéseket, kell az oda, de attól még nem lett a szívem-csücske rész. Ettől eltekintve, még mindig nagyon jónak találom, izgalmas, fordulatos. Viszont egy nagyon nagy hibája viszont van! Annyira gyorsan pörögnek az események, hogy képtelenség letenni!!! És mivel több részből áll, így van még hátra – ami nem baj, mert itt nagyon gyanús dolgok vannak ám! Vagy csak én vagyok ennyire gyanakvó? Nem hiszem, mert ha nem lenne még valami olyasmi, ami jól felborítja az eddig felállított „elméletecskéimet”, akkor nem lenne több könyv. Gondoltam rá, hogy próbálok nem elméleteket gyártani, vagy megoldani a talányt, de azt hiszem felesleges, mert úgyis jön valami olyan nemvárt és meglepő dolog, ami felborít mindent! Úgyhogy irány a 3. rész!

csillagka>!
James Dashner: Tűzpróba

Zalán futása ehhez képest egy csendes délutáni séta, örült rally a túlélésért.
Határozottan jobban tetszett mint az előző rész. Pergős, helyenként letehetetlenül izgalmas utazás, Walking Deed is megirigyelhetné. A logika hiánya viszont még mindig zavar, és a nagy titkolózás, így nem lehet kedvenceket avatni, hiszen bármi megtörténhet.

1 hozzászólás
ZeiMinn>!
James Dashner: Tűzpróba

NA DE DASHNER BÁCSI!
Mi ez? Mi történt? Mi? Annyi minden történt itt emberek, sosem volt megállás! Na, ezt nevezem én pörgős cselekménynek! Fúha. Nem volt olyan jó mint az első rész, de attól még isteni volt. Kibököttül bejött. Néha éreztem, hogy mi fog történni, de voltak olyan pillanatok, amikor egyszerre próbáltam meg elolvasni egy másodperc alatt az egész oldalt, annyira izgultam és annyira féltem, hogy jaj mi lesz most. Ah. Még mindig imádom a srácokat. Love you Newt, Thomas and Minho <3 Nem bírom. Félek az utolsó résztől. Azt hallottam, hullanak majd az emberek, mint a legyek. Sajna elég sok spoilerhez jutottam hozzá (én műveltem ezt egyes egyedül!). Gyerekek. Kibököttül félek.
U.i: Valamiért az első rész óta Theresa nevét gyorsan átfutva mindig Tessának olvasom… Na de mi a plottyért? Jah, és találtam valami újat: a fanok csak úgy hívják, Newtmas. Fincsi.

joopsy>!
James Dashner: Tűzpróba

Talán a csillagozásból nem látszik, de nem vagyok maradéktalanul elégedett. A csillagozást erősen befolyásolta az eleje, a vége és az a feszültség, amit kiváltott bennem.

Bővebben: Az útvesztő nagyon tetszett. Nem a kiemelten jó minősége és a kiváló karakterábrázolás miatt, inkább a cselekménye győzött meg, de az nagyon. A Tűzpróba hasonlóan jól kezdődött. A kezdeti furcsaságok, a Patkányember megjelenése, az akasztott emberek, a vaksötét folyosó és az ezüstgolyók mind-mind olyan erőteljes feszültséget generáltak bennem, hogy majdnem letéptem az arcom. (Komolyan. Feszültség hatására hajlamos vagyok folyamatosan piszkálni, böködni és kaparászni az arcomat. Ezt jobb, ha nem látja a kozmetikusom. :) ) Nagyon erős hatással volt rám, mert félek a sötéttől. Akasztott emberrel még nem találkoztam, de tutira frászt kapnék tőle. Az ezüst golyós incidens pedig mélyen az agyamba ivódott. Grrr…
Aztán elérkeztünk a városba, találkoztunk a Buggyantakkal és ajh… mintha elvágták volna a filmet. Az arcletépés leginkább az unalom miatt érzett feszültségből eredt. Egyszerűen ellaposodott úgy 150 oldalon keresztül.
A szereplők jellemének megformálása kissé érdekesen alakul. Az első részben ez szinte a nullával egyenértékűnek érződött, de most éreztem valami szándékosságot emögött. A két főszereplő jellemrajza szerintem kifejezetten izgalmas: Itt van Minho (akinek a nevét én magamban mindig minyónak ejtettem a film előtt), aki képes gondolkodás nélkül cselekedni mindenféle veszélyérzet nélkül. (Őt nagyon csípem.) Aztán a rém unalmas, mosolygásra képtelen Thomas, akinek egész logikus a gondolkozása és próbál lojális lenni a társaihoz. (A többiek nekem továbbra is jellemtelenek maradtak.) Volt egy mondat az írótól a 271. oldalon, amit nem tudok magamban hova tenni. „ – Meglőtt – bukott ki hirtelen Thomasból. Egy újabb éllovas megszólalás a leghülyébb beszólásai listáján.” Ez a mondat először megmosolyogtatott, de aztán inkább elszomorodtam, hogy az eddig komolynak szánt karakteréből viccet csinált az író.

A történet utolsó 100 oldalára ismét visszajött a feszített tempó. Csak kapkodtam a fejem, mert sosem tudhattam előre, mi fog következni. És különben is ki-kivel van itt? Vajon mindenki kitalált/megformált szereplő? Mindenkit madzagon keresztül irányítanak? Ez csak egy hülye Thomas-mozi a gazdagok szórakoztatására, mint Az éhezők viadalában? Netán mindenki valós és ugyanúgy áldozat, mint Thomas? De akkor mi a cél? Mi ez a sok próba és mik azok a Változók?
Hibái ellenére nagyon nekem való ez a sorozat. Gyűlölöm és szeretem egyszerre. :) Akarom tudni, hogy mi ez az egész, ugyanakkor jó lenne, ha még nem lenne vége. Több ilyen sorozatot akarok!
Egyébként ez csak nálam érdemelné ki thriller besorolást?

Err>!
James Dashner: Tűzpróba

Azt a bökött mindenit!
Hát ezeknek a srácoknak sose lesz nyugtuk?? :D
Itt is, ugyanúgy mint az előző részben, folyton pörögnek az események. Mindig történik valami, nincs egy kis megállás sem.
És ahogy azt már megszokhattuk, a fejezetek is, szinte az összes, kisebb függővéggel zárul.
Arra, hogy mire is megy ki ez az egész, még mindig nem kaptunk választ. Vannak elcsepegtetett információk de az nem áll össze egy egésszé. Nagyon remélem, hogy a harmadik részben minden meg lesz magyarázva. És jó magyarázatot fog kapni! Mert én már borzasztó kíváncsi vagyok rá! Alig várom, hogy megjelenjen!
Ahogy ezt a kötetet is nagyon vártam és én egyáltalán nem csalódtam. :)
Tetszik, hogy teljesen a sötétben tapogatózunk és magam sem tudom, hogy mi is az igazság és kiben is lehet megbízni. De azért várom, hogy minden kiderüljön. :)

Kedvenc szereplő: egyértelműen Minho. (imádtam a beszólásait.)

Ui.: A fülszöveg szerintem nem az igazi, egyáltalán nem azért keltek útra a fiúk, hogy megtalálják Teresa-t.
De azt azért megjegyezném, hogy akik eddig utálták őt, azok most sem fogják a szívükbe zárni, sőt.. :D

bodor_regina>!
James Dashner: Tűzpróba

Nagyon izgalmas volt igazából le sem bírtam tenni. (kár hogy néha dolgozni is kell :D)
Az eleje teljesen lesokkolt, az alagutas rész is, aztán a forró sivatag. Hát én ki készültem volna teljesen.
Aztán ami miatt igazából levontam fél csillagot az Teresa. Én nem értem, hogy ő most akkor áruló vagy mi volt ez az egész? Thomas hűséges volt hozzá, elutasította Brendát, de mostmár az ő bizalma is odaveszett. Nagyon durva ez a könyv, mert magam sem tudom, hogy mit higgyek. Akkor most őket irányítják, vagy tesztelik, hozhatnak döntéseket? Mi számít, mi nem? Mi változó?
Akkor most kinek hihetünk?
És a vége te jó ég. Én komolyan elhittem, hogy vége minden oké, aztán meg megint függővég. Köszönjük. Nem értek semmit, izgatott vagyok. Olvasni akarom!


Népszerű idézetek

Nyx>!

– Egészen biztos vagyok benne, hogy a pokolba kerültünk. Azt mindig is tudtam, hogy te, Minho ott fogod végezni, de rólam nem volt szó.

111. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Minho · Newt
1 hozzászólás
Amy_Cahill>!

– Mi volt az a bökött dolog? – mormolta Minho.
Thomas még nem bírt beszélni, csak kimerülten megrázta a fejét.
Newt válaszolt neki.
– Varázstakony, ami megeszi az emberek fejét, rohadtul az volt.

104. oldal, Tizenhatdoik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Minho · Newt · Thomas
Amy_Cahill>!

– Fogd be, bökött! – válaszolt Minho. – Keményebb vagyok, mint a szikla. Kétszer ekkora fájdalmak mellett is képes lennék szétrúgni a pónikedvelő seggedet.
Thomas megvonta a vállát.
– Én tényleg szeretem a pónikat. De szívesen fölfalnék most egyet! – mondta korgó, követelőző gyomorral.
– Mi volt ez, csak nem egy vicc? – kérdezte Minho. – Létezik, hogy Thomas, az unalmas tökfej tényleg beszólt valami vicceset?
– Azt hiszem, igen – felelte Newt.
– Vicces fickó vagyok – jelentette ki Thomas vállvonogatva.

167-168. oldal,Huszonötödik fejezet.

Kapcsolódó szócikkek: Minho · Newt · Thomas
Nyx>!

Kirázta a lepedőjét, aztán magára húzta, szorosan az arca köré tekerte és megkötötte az álla alatt, mint egy nénike a fejkendőjét. – Na, hogy nézek ki?
– Te vagy a legrondább bökött csaj, akit valaha láttam – válaszolta Minho. – Hálás köszönetet rebeghetsz az égieknek, hogy pasinak születtél.
– Köcce.

Kapcsolódó szócikkek: Minho · Thomas
mrsp>!

Most Newt kísérletezett az ajtó kinyitásával hasonló sikerrel.
– Zárva – mormogta, amikor végül feladta, tehetetlenül eresztette le a két karját, melyek ernyedten lógtak a teste mellett.
– Nem mondod, zsenikém?! – jegyezte meg Minho, miközben összefont izmos karján csak úgy dagadoztak az erek a feszültségtől. Thomas egy pillanatra azt gondolta, hogy látja is, ahogy a vér keresztülpumpálódik rajta. – Nem csoda, hogy Isaac Newtonról neveztek el, annyira lenyűgöző a gondolkodásod!

17. oldal, 3. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Minho · Newt · Sir Isaac Newton · Thomas
2 hozzászólás
Nyx>!

– Mi folyik itt? – tette fel a kérdést Newt, ide-oda kapkodva pillantását Thomas és Aris között. – Miért bámultok úgy egymásra, mintha épp most zúgtatok volna bele egymásba?

Kapcsolódó szócikkek: Aris Jones · Newt · Thomas
Zeyna382>!

– Hé, ez Thomas! – bődült el Serpenyő. – Ronda és eleven, mint új korában!

267. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Serpenyő · Thomas
4 hozzászólás
valdezier>!

– Mennyire különbözik ez már azoktól a próbáktól, amiknek az Útvesztőben tettek ki minket? Ott csapdába ejtettek falakkal, de mindenünk megvolt a túléléshez. Most szabadon mozoghatunk, de semmi esélyünk a túlélésre, ha nem oda megyünk, ahová mondták. Nem úgy hívják ezt, hogy irónia, vagy valami ilyesmi?
– Valami ilyesmi – értett egyet Minho. – Te egy igazi filozófus csoda vagy.

113. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Minho · Thomas
Zeyna382>!

Thomas Newtra pillantott, aki csak megvonta a vállát. Aztán odahajolt hozzá, és suttogva kérdezte:
– Ő az új barátnőd? Megmondalak Teresának! – Azzal magában vigyorogva otthagyta.

291. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Newt · Teresa Agnes · Thomas
Nyx>!

Van valaki, aki meggondolta magát az éjszaka folyamán? – kérdezte Minho. – Most szóljon, vagy hallgasson mindörökre! Ha valamelyik bökött azután jön rá, hogy igazából egy pisispanka, és vissza akar fordulni, miután elindultunk oda, ahova megyünk… hát, én gondoskodom róla, hogy törött orral és szétvert mogyorókkal, valóban kislányként térjen vissza.

Kapcsolódó szócikkek: Minho

A sorozat következő kötete

Útvesztő sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Wells: Fragments – Töredékek
Marie Lu: Legend – Legenda
Suzanne Collins: Énekesmadarak és kígyók balladája
Ernest Cline: Ready Player One
Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei
Neal Shusterman: Kaszás
Adam Silvera: Mindketten meghalnak a végén
Patrick Ness: Soha nincs vége
Ilsa J. Bick: Hamvak
Francesca Haig: A tűz gyermekei