Tűzpróba (Útvesztő 2.) 996 csillagozás

James Dashner: Tűzpróba James Dashner: Tűzpróba

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az ​Útvesztő-sorozat második kötete.
Már a sorozat nyitókötetében sem volt éppen leányálom a rejtélyes Próbák első szakasza a gyilkos Útvesztőben. A Tisztás túlélői most újabb titokzatos kalandnak, még kegyetlenebb kísérletnek néznek elébe: vár rájuk a Tűzpróba. Az Útvesztő ugyancsak szenzációs bestsellerré lett folytatásában Thomasra és társaira újabb vérfagyasztó megpróbáltatások várnak. A Föld felszínét hatalmas napkitörések jórészt felperzselték, az emberiséget megtizedelte egy halálos vírus. A fiatalok megtudják, hogy ők is megfertőződtek, ám ha kiállnak egy újabb Próbát, meggyógyulhatnak. Kalandos útjuk során nyoma vész a csapat egyetlen lány tagjának, Teresának, és a fiúk elhatározzák, hogy felkutatják, még ha ez az életükbe kerül is. Halvány fogalmuk sincs róla, micsoda elképesztő veszélyek várnak rájuk…
James Dashner, a világszerte óriási sikert aratott Útvesztő-sorozat szerzője az egyik legnépszerűbb amerikai ifjúsági író. A trilógiának szánt sorozat… (tovább)

Eredeti mű: James Dashner: The Scorch Trials

Eredeti megjelenés éve: 2010

>!
Cartaphilus, Budapest, 2015
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632664453 · Fordította: Havadi Krisztina
>!
Cartaphilus, Budapest, 2014
414 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632663456 · Fordította: Havadi Krisztina

Enciklopédia 19

Szereplők népszerűség szerint

Newt · Minho · Thomas · Teresa Agnes · Brenda · Jorge · Serpenyő · A. D. Janson (Patkányember) · Csúf · Harriet · Lófarkas · Szőke Herceg


Kedvencelte 228

Most olvassa 134

Várólistára tette 298

Kívánságlistára tette 378

Kölcsönkérné 11


Kiemelt értékelések

>!
AniTiger MP
James Dashner: Tűzpróba

A könyv befejezése után szépen letettem a könyvet, komótosan elpakoltam magam elől, aztán lefejeltem az asztallapot.

Ez mi a szösz volt?

A Tűzpróba rémesen nagy szívás. Annyira utálom a meleget, annyira sajnálom a fiúkat… akarok egy saját Berget, hogy kimenthessem őket. Mi a redves bökött jöhet itt még?! Nagyon félek a trilógia utolsó részétől…

Akárhányszor is gondoltam a könyvek olvasása vagy a film nézése közben arra, hogy Serpenyő (Frypan) haszontalan, az összes alkalmat szégyellem! Mea culpa, hogy nem hittem benned, Serpenyő! Mire mentünk volna nélküled!

Kedvenc hármasom Minho, Newt és Thomas – továbbra is ebben a sorrendben.

Bővebben: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2015/01/james-dashn…

3 hozzászólás
>!
Lanore P
James Dashner: Tűzpróba

Picit féltem ettől a résztől, de felesleges volt, ugyanolyan pörgős, izgalmas és feszültséggel teli volt, mint az Útvesztő. Hihetetlen, hogy mennyit kell szenvednie ennek a csapatnak, miken kell keresztülmenniük… Tom, Minho és Newt továbbra is imádnivalóak, főleg Minho, ő az abszolút kedvenc. Teresát eddig sem bírtam, itt pedig már kifejezetten utáltam. De ahogy az lenni szokott a középső köteteknél, még semmi sem biztos, rengeteg a nyitott kérdés, és persze a függővégtől a falat kaparhatja az ember. Kíváncsian várom a befejezést!

2 hozzászólás
>!
Orsi999
James Dashner: Tűzpróba

Már az első részre is nagyon jó szívvel adtam meg a 3,5 csillagot, de erre még jó indulattal se tudom.
Azt itt is le kell szögeznem, hogy a filmet már láttam még 2015-ben, így azt már kezdtem elfelejtetni, de még így is eléggé szembetűntek a különbségek. Azt kell, hogy mondjam, hogy itt a film sokkal jobb lett, mint a könyv. Igaz, hogy szinte teljesen más, de jobb lett.
Abból a szempontból tetszett a könyv, hogy szinte ugyan ott folytatja a történetet ahol az első részt abbahagytuk. Hosszabb idő intervallumot is ölel fel, ami a könyv hosszúságában is látszódik.
Az elején volt egy kis izgalom, de később csak untatott. A karakterekről még mindig ne tudtunk meg sok mindent, amit nagyon hiányoltam.
Az író nagyon ért ahhoz, hogy nagyon jó függővéget alkosson a végére, ami miatt szinte késztetést érzek arra, hogy most rögtön folytassam a történetet, de most inkább szüneteltetem a sorozatot, hátha később jobb lesz.

2 hozzászólás
>!
Törpillaa P
James Dashner: Tűzpróba

Imádom. Nagyon szeretem James Dashner sorozatát. Mikor először olvastam a Tűzpróbát kilóra megvett. Ezt a részt előbb olvastam mint, hogy láttam volna a filmet és sokkal jobban tetszik a könyv. Az éhezők viadala trilógia után ez volt az első fantasy amit olvastam és beleszerettem. Imádtam a karaktereket főleg Thomas, Minho, Newt őket elsőre megszerettem. Teresa-t ebben a részben nem szerettem elárulta a tisztársait és nekem egyáltalán nem lett kedvenc. Pedig az első részében megkedveltem. Aris se volt kedvenc. Inkább akit elsőre megkedveltem ebben a részben az Brenda volt és Jorge.
Jól kidolgozott könyv és James Dashner irtóra jól megírta. Nem hittem volna, hogy első olvasásnál ennyire megszeretem, de most, hogy másodjára is a kezembe vettem sokkal jobban imádom. Csak úgy pörögtek az események ezt a sorozatot sosem fogom megunni. :)

>!
Madridista
James Dashner: Tűzpróba

Imádtam.
A hosszú olvasási dátum csalóka. Nagyon hamar belelendültem a könyvbe, nagyon jól haladtam vele, csak közbeszólt a kórház és a betegség, szóval csak most tudtam befejezni.
James Dashner valami maradandót alkotott megint. Egyszerűen fantasztikus a történet. Soha nem tudni, hogy mi lesz, hogy ki ki mellett áll, hogy ki miért ilyen.
Egyszerűen nem lehet nem szeretni. Újabb kedvenc, az egyszer biztos.
Megéri elolvasni. :)

4 hozzászólás
>!
Renkaa
James Dashner: Tűzpróba

Azt a bökött mindenit!
Hát ezeknek a srácoknak sose lesz nyugtuk?? :D
Itt is, ugyanúgy mint az előző részben, folyton pörögnek az események. Mindig történik valami, nincs egy kis megállás sem.
És ahogy azt már megszokhattuk, a fejezetek is, szinte az összes, kisebb függővéggel zárul.
Arra, hogy mire is megy ki ez az egész, még mindig nem kaptunk választ. Vannak elcsepegtetett információk de az nem áll össze egy egésszé. Nagyon remélem, hogy a harmadik részben minden meg lesz magyarázva. És jó magyarázatot fog kapni! Mert én már borzasztó kíváncsi vagyok rá! Alig várom, hogy megjelenjen!
Ahogy ezt a kötetet is nagyon vártam és én egyáltalán nem csalódtam. :)
Tetszik, hogy teljesen a sötétben tapogatózunk és magam sem tudom, hogy mi is az igazság és kiben is lehet megbízni. De azért várom, hogy minden kiderüljön. :)

Kedvenc szereplő: egyértelműen Minho. (imádtam a beszólásait.)

Ui.: A fülszöveg szerintem nem az igazi, egyáltalán nem azért keltek útra a fiúk, hogy megtalálják Teresa-t.
De azt azért megjegyezném, hogy akik eddig utálták őt, azok most sem fogják a szívükbe zárni, sőt.. :D

>!
ZeiMinn
James Dashner: Tűzpróba

NA DE DASHNER BÁCSI!
Mi ez? Mi történt? Mi? Annyi minden történt itt emberek, sosem volt megállás! Na, ezt nevezem én pörgős cselekménynek! Fúha. Nem volt olyan jó mint az első rész, de attól még isteni volt. Kibököttül bejött. Néha éreztem, hogy mi fog történni, de voltak olyan pillanatok, amikor egyszerre próbáltam meg elolvasni egy másodperc alatt az egész oldalt, annyira izgultam és annyira féltem, hogy jaj mi lesz most. Ah. Még mindig imádom a srácokat. Love you Newt, Thomas and Minho <3 Nem bírom. Félek az utolsó résztől. Azt hallottam, hullanak majd az emberek, mint a legyek. Sajna elég sok spoilerhez jutottam hozzá (én műveltem ezt egyes egyedül!). Gyerekek. Kibököttül félek.
U.i: Valamiért az első rész óta Theresa nevét gyorsan átfutva mindig Tessának olvasom… Na de mi a plottyért? Jah, és találtam valami újat: a fanok csak úgy hívják, Newtmas. Fincsi.

>!
schesztiஐ P
James Dashner: Tűzpróba

Nekem rettenetesen tetszett! Az a klasszikus letehetetlen könyv tele izgalmakkal, meglepetésekkel. :)

Hátborzongató részekben nem volt hiány, de oldották a vicces beszólások, ahogy a fiúk egymást ugratták. Azért persze fogtam a fejem rendesen, hogy ez meg hogy lehet?!, és hogy voltak képesek erre?!, na meg persze miért???! :D

Egy trilógia második kötetének lenni a legnehezebb, szerintem. Az első még izgalmas az újdonságaival, a harmadik megadja a lezárást, a válaszokat a kérdésekre, de a második… az sokszor laposra sikerül.
Ez itt nagyon nem igaz! :) Mindvégig pörgős, izgalmas, akciódús, és még jobban tele vagyok kérdésekkel. :))

Azt hiszem, sürgősen be kell szereznem a Halálkúra-t! :D

>!
Dyus33 P
James Dashner: Tűzpróba

Hogy stílusos legyek, ez bökött jó volt :) Alig bírtam letenni, tyűűűű. Az első is jó volt a maga nemében, és ez a rész felülmúlta! Nem is tudom, miért nem olvastam hamarabb… Filmszerűen láttam magam előtt a történetet, de dunsztom sincs, hogyan fogják vászonra vinni. Bár az első résznél pont így gondoltam, és 95%-ban meg voltam elégedve a filmmel. Mindenesetre, jöhetne a harmadik rész!

>!
Cartaphilus, Budapest, 2014
414 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632663456 · Fordította: Havadi Krisztina
4 hozzászólás
>!
Bradshaw
James Dashner: Tűzpróba

James, cseszd meg! Lassan több kérdésem lesz a trilógiával kapcsolatban, mint az új anyaggal az iskolában. Szerintem hamarabb fogok egy exponenciális egyenletet megoldani, mint rájönni, hogy mit akar a Veszett vagy kinek mi a szerepe.


Népszerű idézetek

>!
Nyx

– Egészen biztos vagyok benne, hogy a pokolba kerültünk. Azt mindig is tudtam, hogy te, Minho ott fogod végezni, de rólam nem volt szó.

111. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Minho · Newt
1 hozzászólás
>!
Amy_Cahill

– Fogd be, bökött! – válaszolt Minho. – Keményebb vagyok, mint a szikla. Kétszer ekkora fájdalmak mellett is képes lennék szétrúgni a pónikedvelő seggedet.
Thomas megvonta a vállát.
– Én tényleg szeretem a pónikat. De szívesen fölfalnék most egyet! – mondta korgó, követelőző gyomorral.
– Mi volt ez, csak nem egy vicc? – kérdezte Minho. – Létezik, hogy Thomas, az unalmas tökfej tényleg beszólt valami vicceset?
– Azt hiszem, igen – felelte Newt.
– Vicces fickó vagyok – jelentette ki Thomas vállvonogatva.

167-168. oldal,Huszonötödik fejezet.

Kapcsolódó szócikkek: Minho · Newt · Thomas
>!
Amy_Cahill

– Mi volt az a bökött dolog? – mormolta Minho.
Thomas még nem bírt beszélni, csak kimerülten megrázta a fejét.
Newt válaszolt neki.
– Varázstakony, ami megeszi az emberek fejét, rohadtul az volt.

104. oldal, Tizenhatdoik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Minho · Newt · Thomas
>!
Nyx

Kirázta a lepedőjét, aztán magára húzta, szorosan az arca köré tekerte és megkötötte az álla alatt, mint egy nénike a fejkendőjét. – Na, hogy nézek ki?
– Te vagy a legrondább bökött csaj, akit valaha láttam – válaszolta Minho. – Hálás köszönetet rebeghetsz az égieknek, hogy pasinak születtél.
– Köcce.

Kapcsolódó szócikkek: Minho · Thomas
>!
mrsp

Most Newt kísérletezett az ajtó kinyitásával hasonló sikerrel.
– Zárva – mormogta, amikor végül feladta, tehetetlenül eresztette le a két karját, melyek ernyedten lógtak a teste mellett.
– Nem mondod, zsenikém?! – jegyezte meg Minho, miközben összefont izmos karján csak úgy dagadoztak az erek a feszültségtől. Thomas egy pillanatra azt gondolta, hogy látja is, ahogy a vér keresztülpumpálódik rajta. – Nem csoda, hogy Isaac Newtonról neveztek el, annyira lenyűgöző a gondolkodásod!

17. oldal, 3. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Minho · Newt · Sir Isaac Newton · Thomas
2 hozzászólás
>!
Nyx

– Mi folyik itt? – tette fel a kérdést Newt, ide-oda kapkodva pillantását Thomas és Aris között. – Miért bámultok úgy egymásra, mintha épp most zúgtatok volna bele egymásba?

Kapcsolódó szócikkek: Aris Jones · Newt · Thomas
>!
Lexa382

– Hé, ez Thomas! – bődült el Serpenyő. – Ronda és eleven, mint új korában!

267. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Serpenyő · Thomas
4 hozzászólás
>!
valdezier

– Mennyire különbözik ez már azoktól a próbáktól, amiknek az Útvesztőben tettek ki minket? Ott csapdába ejtettek falakkal, de mindenünk megvolt a túléléshez. Most szabadon mozoghatunk, de semmi esélyünk a túlélésre, ha nem oda megyünk, ahová mondták. Nem úgy hívják ezt, hogy irónia, vagy valami ilyesmi?
– Valami ilyesmi – értett egyet Minho. – Te egy igazi filozófus csoda vagy.

113. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Minho · Thomas
>!
Nyx

Van valaki, aki meggondolta magát az éjszaka folyamán? – kérdezte Minho. – Most szóljon, vagy hallgasson mindörökre! Ha valamelyik bökött azután jön rá, hogy igazából egy pisispanka, és vissza akar fordulni, miután elindultunk oda, ahova megyünk… hát, én gondoskodom róla, hogy törött orral és szétvert mogyorókkal, valóban kislányként térjen vissza.

Kapcsolódó szócikkek: Minho
>!
AniTiger MP

Végül mindig a Kitörés győz. Az ember elveszíti a logikáját, a józan ítélőképességét, az együttérzés képességét. Az emberi mivoltát.

237. oldal, 35. fejezet


A sorozat következő kötete

Útvesztő sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Ann Aguirre: Helyőrség
Marissa Meyer: Scarlet
Tahereh Mafi: Ne érints
Alexandra Bracken: Sötét elmék
Michael Grant: Köddé váltak
Cassandra Clare: Csontváros
Rick Riordan: A szörnyek tengere
Christopher Paolini: Eragon
Gayle Forman: Ha maradnék
Alex Flinn: Beastly – A szörnyszívű