The ​Maze Runner (The Maze Runner 1.) 101 csillagozás

James Dashner: The Maze Runner James Dashner: The Maze Runner James Dashner: The Maze Runner James Dashner: The Maze Runner James Dashner: The Maze Runner James Dashner: The Maze Runner James Dashner: The Maze Runner James Dashner: The Maze Runner James Dashner: The Maze Runner James Dashner: The Maze Runner

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

When ​Thomas wakes up in the lift, the only thing he can remember is his first name. He has no recollection of his parents, his home, or how he got where he is. His memory is black. But he’s not alone. When the lift’s doors open, Thomas finds himself surrounded by kids who welcome him to the Glade, a large expanse enclosed by stone walls.
Just like Thomas, the Gladers don’t know why or how they got to the Glade. All they know is that every morning, for as long as they could remember, the stone doors to the maze that surrounds them have opened. Every night, they’ve closed tight. Every thirty days a new boy is delivered in the lift. And no one wants to be stuck in the maze after dark.
The Gladers were expecting Thomas’s arrival. But the next day, a girl springs up—the first girl ever to arrive in the Glade. And more surprising yet is the message she delivers. The Gladers have always been convinced that if they can solve the maze that surrounds the Glade, they might be… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2009

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
374 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780385385206
>!
Chicken House, Somerset, 2014
384 oldal · ISBN: 9781909489400
>!
Chicken House, United Kingdom, 2014
370 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781909489448

6 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Az útvesztő

359 tag · 282 karc · Utolsó karc: 2023. augusztus 28., 18:23 · Bővebben


Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Minho · Thomas · Chuck · Alby


Kedvencelte 17

Most olvassa 9

Várólistára tette 30

Kívánságlistára tette 24

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

brigi11 P>!
James Dashner: The Maze Runner

Ilyen, amikor a Legyek ura találkozik az Éhezők viadalaval. A végét leszámítva teljesen kiszámítható. Kategóriájába sem kimagasló, de nem is rossz, inkább jónak ígérkező bevezető kötet. Annak ellenére, hogy nem kaparom a falat a folytatásért, biztos el fogom olvasni a következő részt.

3 hozzászólás
just_aGirl P>!
James Dashner: The Maze Runner

A magyarul Útvesztő címmel megjelent ifjúsági regényt nyelvgyakorlás céljából kezdtem el hallgatni hangoskönyv formájában (és természetesen kíváncsiságból is, hiszen elég nagy hűhót csaptak körülötte). Rendkívül kellemes meglepetésben volt részem, magával ragadott a történet. A disztópia műfajban írt művek engem mindig gondolkodóba ejtenek a távoli jövővel kapcsolatban, hogy valaha vajon megvalósulhatnak-e a regényben leírtak. Nagyon tetszett, ahogy a szerző megalkotta a tinédzser fiúkból álló főszereplők csoportját. Nem találtam benne túlzásokat, nem hagyta el a számat a „na ne már” felkiáltás egyszer sem, ami a klasszikus sci-fi-n nevelkedett olvasói öntudatommal gyakran megesik, ha véletlenül a műfaj felkapott kortárs történeteivel keresztezzük egymás útjait. Végig izgultam, drukkoltam, együtt harcoltam a szereplőkkel. Logikusan felépített világ és bukkanók és buktatók nélkül végigvitt történet elevenedik meg előttünk érzelmi és morális szálakkal átszőve. Nem véletlenül aratott ekkora sikert!

abstractelf>!
James Dashner: The Maze Runner

Wow, wow, wow! Hol voltál eddig az életemből? Nem is tudom , a világ, a történet vagy a karakterek voltak-e a legjobbak. Minden valahogy annyira klappolt!
A világ, amiben játszódik annyira eredeti volt, már amiatt megérdemelte volna az 5 csillagot. És ezt még rendesen ki is dolgozta? El vagyok alélva.
A történet… hangoskönyvben hallgattam, de szegény felolvasót én annyit szidtam, hogy nem tud gyorsabban beszélni. Annyi izgalom, annyi fontos esemény! Imádom, mikor ilyen pörgős és nem teljesen kiszámítható a történet. És a függővég! Még jó, hogy egy bejegyzésre vagyok a folytatástól.
A karakterek pedig… nos, én az első fejezetekben egyáltalán nem kedveltem Thomast, de ahogy haladtunk előre, úgy kedveltem meg egyre jobban. A favoritom mindenképp Newt volt, amire nem igazán tudok magyarázatot adni, de a vége felé folyamatosan féltettem szegénykémet.
Ezek után még mi várhat rájuk?

3 hozzászólás
Zsu_001>!
James Dashner: The Maze Runner

Hogy miért tartott ilyen sokáig? Elkezdtem, pár oldal utan félretettem, nem volt akkor hangulatom a könyvhöz, most viszont, amikor folytattam, nem bírtam letenni.

2 hozzászólás
Fanni_Dorottya>!
James Dashner: The Maze Runner

A film hozta meg a kedvem az olvasáshoz. Annyira, hogy a megnézése után megrendeltem a 3 részt+az előzménykötetet angolul.
Először féltem hogy unalmas lesz, mert majdnem ugyanolyan volt, mint a film, de aztán a vége felé (főleg a kódos résznél) egészen más irányt vettek a dolgok (végkimenetel szempontjából persze nem), úgyhogy 2 izgalmas, érdekes történetszálat is kaptam :-)
Így, hogy már kétszer is szerencsém volt végigkövetni az eseményeket, duplán várom a második rész kezdését. csak ne kéne előbb valamit készülni az OKTV-re…

Regina_Toth>!
James Dashner: The Maze Runner

Azt hiszem még 2014-ben olvastam magyarul. Emlékeim szerint akkor nem tetszett, de adtam neki most még egy esélyt angolul. Hát azta. Nagyon örülök, hogy újra elolvastam.
Az eleje nehezen indult, mert közben elkezdtem kihívásokra olvasni úgyhogy 30-50 oldal után félre tettem. Most, hogy újra nekiálltam 1-2 nap alatt befaltam a maradékot.
Valami rémlett betegségről, de ezen kívül kb semmire sem emlékeztem. Így végig járt az agyam, hogy mi a fene lehet a háttérben és mi a fene fog történni.
Mindenképpen folytatni fogom a sorozatot.

Chloe_Cassie>!
James Dashner: The Maze Runner

Érdekes volt angolul is elmerülni Az útvesztő világába. Nagyrészt értettem a másik felét az emlékeimből összeraktam. Néha csaltam, ami nagyon nem világosodott meg többszöri elolvasásra + 1-2 ismeretlen kifejezés szótárazása után, na akkor elővettem a magyar példányt:-). Kb írtam egy kifejezés párosítást mire a könyv végére értem, hogy tudjam mikor milyen saját szavukat használják a fiúk.
Azt hiszem ha bent lesznek a folytatások is a könyvtárban sort keritek a többi részre is.

Ailey>!
James Dashner: The Maze Runner

Huh. Nagyon tetszett. Elsősorban azért, mert egyedi az ötlet. A disztópia nem új téma számomra, sokfélét olvastam már, ilyet még nem.
Nagyon élveztem, ahogy mi is a sötétben tapogatóztunk Thomasszal és a többiekkel együtt, majd sorra derültek ki a dolgok. Tetszett, ahogy meglettek csavarva a dolgok, a vége pedig szerintem a briliáns szintet súrolgatja. Az az epilógus nagyon jó húzás volt.
Thomast rendkívül kedveltem, jó dinamikája volt. Igazából mindenkit szerettem, elképesztő, mit hoztak össze a Glade-ben (külön frissítő dolog volt a Glade-szleng :D).
Ami számomra pedig feltette a pontot az i-re pedig az volt, hogy semmi nyálas romantikázás. Égen-földön egy lány szerepel itt, és bár vannak dolgok ezzel kapcsolatban vele, nem szaladt el a ló Dashnerrel. Nincs insta-love, pedig lehetne (látom magam előtt, ahogy más írók kezelték volna ezt…).
Szóval abszolút boldog vagyok, hogy ez volt az első Kindle olvasmányom. Alig várom, hogy folytassam.

2 hozzászólás
Tiktak>!
James Dashner: The Maze Runner

A The Maze Runner egy remek kezdő kötet. Minden benne van, ami szükséges egy izgalmas történethez. Nem is akarok sok mindent felfedni a sztoriból, az a legjobb, ha az olvasók is Thomas-l fedezik fel az Útvesztő titkait. A film fel sem ér a könyvhöz, szóval akinek az előbbi nem tetszett mindenképp adjon még egy esélyt a sorozatnak!

Dia9117>!
James Dashner: The Maze Runner

Összességében véve harmadjára olvasom el ezt a könyvet (egyszer olvastam magyarul, és most már kétszer angolul), és még mindig imádom, mindennek ellenére. Van itt félelem, van itt veszteség, de vannak itt olyan semmivel össze nem hasonlítható értékek, mint a bizalom, a barátság, a bátorság, és nem utolsó sorban az élni akarás.
Tartottam tőle, mivel elég élénken emlékeztem majdnem mindenre, ami a könyvben történt, hogy vontatott lesz így egy kicsit. Tévedtem. Hatalmasat. Igenis megéri újraolvasni. mert a sok szenvedés, meg félelem között ott van elbújtatva a humor, amin hangosan lehet kacagni.
Jó volt felidézni magamban, mennyire is szeretem én igazából Newt karakterét, és jó volt újra rádöbbenni, miért tartják sokan a kedvencüknek MInhot. Sziporka szívem a srác.
Amiért viszont igazán hálás vagyok az az, hogy ez a könyv megint (vagy még mindig?) képes volt arra, hogy a saját, problémáimmal teli világomból kirángasson, és behúzzon a sajátjába. El sem tudom mondani, mennyire szükségem volt/van most erre.


Népszerű idézetek

Dia9117>!

Thomas turned to see Newt there, smiling. That grin sent a wave of reassurance through Thomas, as if he were finding out the world was okay again.

1 hozzászólás
>!

“Shouldn’t someone give a pep talk or something?” Minho asked, pulling Thomas’s attention away from Alby. “Go ahead,” Newt replied.
Minho nodded and faced the crowd. “Be careful,” he said dryly. “Don’t die.”
Thomas would have laughed if he could, but he was too scared for it to come out.
“Great. We’re all bloody inspired,” Newt answered, then pointed over his shoulder, toward the Maze.

Dia9117>!

„What did we do differently?”
„I don't know. It's kind of hard to ask a dead guy what he did wrong.”

Kapcsolódó szócikkek: Minho · Thomas
Dia9117>!

Just follow me and run like your life depends on it. Because it does.

Ailey>!

Are they changed because they want to go back to their old life, or is it because they're so depressed at realizing their old life was no better than what we have now?

p132

Treacle>!

If you ain't scared, you ain't human. Act any different and I'd throw you off the cliff…

Treacle>!

Newt looked at Teresa. “How’d you get here? Med-jack said you were there one second and buggin’ gone the next.”
Teresa stood up, surprising Thomas with her confidence. “Guess he forgot to tell the little part about me kicking him in the groin and climbing out the window.”
Thomas almost laughed as Newt turned to an older boy standing nearby, whose face had turned bright red.
“Congrats, Jeff,” Newt said. “You’re officially the first guy here to get your butt beat by a girl.”
Teresa didn’t stop. “Keep talking like that and you’ll be next.”

Saku28>!

“Chuck, how … old do you think I am?”
The boy scanned him up and down. “I’d say you’re sixteen. And in case you were
wondering, five foot nine … brown hair. Oh, and ugly as fried liver on a stick.” He snorted a laugh.

Kapcsolódó szócikkek: Chuck · Thomas

A sorozat következő kötete

The Maze Runner sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Suzanne Collins: The Hunger Games
Marissa Meyer: Scarlet (angol)
Dan Wells: Fragments
Marie Lu: Legend
Neal Shusterman: Unwind
Susan Ee: World After
Ernest Cline: Ready Player One (angol)
Joey Graceffa: Rebels of Eden
Adam Silvera: They Both Die at the End
Stephenie Meyer: The Host