The ​Maze Runner (The Maze Runner 1.) 90 csillagozás

James Dashner: The Maze Runner James Dashner: The Maze Runner James Dashner: The Maze Runner James Dashner: The Maze Runner James Dashner: The Maze Runner James Dashner: The Maze Runner James Dashner: The Maze Runner James Dashner: The Maze Runner James Dashner: The Maze Runner

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

When ​Thomas wakes up in the lift, the only thing he can remember is his first name. He has no recollection of his parents, his home, or how he got where he is. His memory is black. But he’s not alone. When the lift’s doors open, Thomas finds himself surrounded by kids who welcome him to the Glade, a large expanse enclosed by stone walls.
Just like Thomas, the Gladers don’t know why or how they got to the Glade. All they know is that every morning, for as long as they could remember, the stone doors to the maze that surrounds them have opened. Every night, they’ve closed tight. Every thirty days a new boy is delivered in the lift. And no one wants to be stuck in the maze after dark.
The Gladers were expecting Thomas’s arrival. But the next day, a girl springs up—the first girl ever to arrive in the Glade. And more surprising yet is the message she delivers. The Gladers have always been convinced that if they can solve the maze that surrounds the Glade, they might be… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2009

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
374 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780385385206
>!
Chicken House, Somerset, 2014
384 oldal · ISBN: 9781909489400
>!
Chicken House, United Kingdom, 2014
370 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781909489448

5 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Az útvesztő

385 tag · 304 karc · Utolsó karc: 2019. március 18., 11:49 · Bővebben


Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Minho · Thomas · Chuck · Alby


Kedvencelte 17

Most olvassa 11

Várólistára tette 37

Kívánságlistára tette 25

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
just_aGirl
James Dashner: The Maze Runner

A magyarul Útvesztő címmel megjelent ifjúsági regényt nyelvgyakorlás céljából kezdtem el hallgatni hangoskönyv formájában (és természetesen kíváncsiságból is, hiszen elég nagy hűhót csaptak körülötte). Rendkívül kellemes meglepetésben volt részem, magával ragadott a történet. A disztópia műfajban írt művek engem mindig gondolkodóba ejtenek a távoli jövővel kapcsolatban, hogy valaha vajon megvalósulhatnak-e a regényben leírtak. Nagyon tetszett, ahogy a szerző megalkotta a tinédzser fiúkból álló főszereplők csoportját. Nem találtam benne túlzásokat, nem hagyta el a számat a „na ne már” felkiáltás egyszer sem, ami a klasszikus sci-fi-n nevelkedett olvasói öntudatommal gyakran megesik, ha véletlenül a műfaj felkapott kortárs történeteivel keresztezzük egymás útjait. Végig izgultam, drukkoltam, együtt harcoltam a szereplőkkel. Logikusan felépített világ és bukkanók és buktatók nélkül végigvitt történet elevenedik meg előttünk érzelmi és morális szálakkal átszőve. Nem véletlenül aratott ekkora sikert!

>!
abstractelf
James Dashner: The Maze Runner

Wow, wow, wow! Hol voltál eddig az életemből? Nem is tudom , a világ, a történet vagy a karakterek voltak-e a legjobbak. Minden valahogy annyira klappolt!
A világ, amiben játszódik annyira eredeti volt, már amiatt megérdemelte volna az 5 csillagot. És ezt még rendesen ki is dolgozta? El vagyok alélva.
A történet… hangoskönyvben hallgattam, de szegény felolvasót én annyit szidtam, hogy nem tud gyorsabban beszélni. Annyi izgalom, annyi fontos esemény! Imádom, mikor ilyen pörgős és nem teljesen kiszámítható a történet. És a függővég! Még jó, hogy egy bejegyzésre vagyok a folytatástól.
A karakterek pedig… nos, én az első fejezetekben egyáltalán nem kedveltem Thomast, de ahogy haladtunk előre, úgy kedveltem meg egyre jobban. A favoritom mindenképp Newt volt, amire nem igazán tudok magyarázatot adni, de a vége felé folyamatosan féltettem szegénykémet.
Ezek után még mi várhat rájuk?

3 hozzászólás
>!
Zsu_001
James Dashner: The Maze Runner

Hogy miért tartott ilyen sokáig? Elkezdtem, pár oldal utan félretettem, nem volt akkor hangulatom a könyvhöz, most viszont, amikor folytattam, nem bírtam letenni.

2 hozzászólás
>!
Fanni_Dorottya
James Dashner: The Maze Runner

A film hozta meg a kedvem az olvasáshoz. Annyira, hogy a megnézése után megrendeltem a 3 részt+az előzménykötetet angolul.
Először féltem hogy unalmas lesz, mert majdnem ugyanolyan volt, mint a film, de aztán a vége felé (főleg a kódos résznél) egészen más irányt vettek a dolgok (végkimenetel szempontjából persze nem), úgyhogy 2 izgalmas, érdekes történetszálat is kaptam :-)
Így, hogy már kétszer is szerencsém volt végigkövetni az eseményeket, duplán várom a második rész kezdését. csak ne kéne előbb valamit készülni az OKTV-re…

>!
Chloe_Cassie
James Dashner: The Maze Runner

Érdekes volt angolul is elmerülni Az útvesztő világába. Nagyrészt értettem a másik felét az emlékeimből összeraktam. Néha csaltam, ami nagyon nem világosodott meg többszöri elolvasásra + 1-2 ismeretlen kifejezés szótárazása után, na akkor elővettem a magyar példányt:-). Kb írtam egy kifejezés párosítást mire a könyv végére értem, hogy tudjam mikor milyen saját szavukat használják a fiúk.
Azt hiszem ha bent lesznek a folytatások is a könyvtárban sort keritek a többi részre is.

>!
Ailey
James Dashner: The Maze Runner

Huh. Nagyon tetszett. Elsősorban azért, mert egyedi az ötlet. A disztópia nem új téma számomra, sokfélét olvastam már, ilyet még nem.
Nagyon élveztem, ahogy mi is a sötétben tapogatóztunk Thomasszal és a többiekkel együtt, majd sorra derültek ki a dolgok. Tetszett, ahogy meglettek csavarva a dolgok, a vége pedig szerintem a briliáns szintet súrolgatja. Az az epilógus nagyon jó húzás volt.
Thomast rendkívül kedveltem, jó dinamikája volt. Igazából mindenkit szerettem, elképesztő, mit hoztak össze a Glade-ben (külön frissítő dolog volt a Glade-szleng :D).
Ami számomra pedig feltette a pontot az i-re pedig az volt, hogy semmi nyálas romantikázás. Égen-földön egy lány szerepel itt, és bár vannak dolgok ezzel kapcsolatban vele, nem szaladt el a ló Dashnerrel. Nincs insta-love, pedig lehetne (látom magam előtt, ahogy más írók kezelték volna ezt…).
Szóval abszolút boldog vagyok, hogy ez volt az első Kindle olvasmányom. Alig várom, hogy folytassam.

2 hozzászólás
>!
Three
James Dashner: The Maze Runner

Nem tudom, másra számítottam. Talán, hogy a labirintus egy börtön, hogy Thomas egy forradalmár, a könyvet elolvasva ez a feltevésem elég nevetségesnek tűnik. Egy forradalmár sosem habozna ennyit. Az is megfordult a fejembe, hogy ez az egész valami pszichopata műve, és még a kocka is eszembe jutott. Sok fordulatra rájöttem, és minden alkalommal csalódást éreztem, hiszen én ezt már láttam egy kilométerről! A vége, az utolsó 100 valahány oldal ellaposodott, és már csak azért olvastam végig, mert nem akartam itt abbahagyni. Csak ezért. A csajt végig nem bírtam, talán azért mert gyanús volt, és a főszereplő annyit ért a közelében, mint egy kosár cékla. A vége felért egy tökön döféssel! Angolul könnyű volt olvasni, nem éppen A Gyűrűk Ura.

1 hozzászólás
>!
Tiktak
James Dashner: The Maze Runner

A The Maze Runner egy remek kezdő kötet. Minden benne van, ami szükséges egy izgalmas történethez. Nem is akarok sok mindent felfedni a sztoriból, az a legjobb, ha az olvasók is Thomas-l fedezik fel az Útvesztő titkait. A film fel sem ér a könyvhöz, szóval akinek az előbbi nem tetszett mindenképp adjon még egy esélyt a sorozatnak!

>!
Dia9117
James Dashner: The Maze Runner

Összességében véve harmadjára olvasom el ezt a könyvet (egyszer olvastam magyarul, és most már kétszer angolul), és még mindig imádom, mindennek ellenére. Van itt félelem, van itt veszteség, de vannak itt olyan semmivel össze nem hasonlítható értékek, mint a bizalom, a barátság, a bátorság, és nem utolsó sorban az élni akarás.
Tartottam tőle, mivel elég élénken emlékeztem majdnem mindenre, ami a könyvben történt, hogy vontatott lesz így egy kicsit. Tévedtem. Hatalmasat. Igenis megéri újraolvasni. mert a sok szenvedés, meg félelem között ott van elbújtatva a humor, amin hangosan lehet kacagni.
Jó volt felidézni magamban, mennyire is szeretem én igazából Newt karakterét, és jó volt újra rádöbbenni, miért tartják sokan a kedvencüknek MInhot. Sziporka szívem a srác.
Amiért viszont igazán hálás vagyok az az, hogy ez a könyv megint (vagy még mindig?) képes volt arra, hogy a saját, problémáimmal teli világomból kirángasson, és behúzzon a sajátjába. El sem tudom mondani, mennyire szükségem volt/van most erre.

>!
angelmanna
James Dashner: The Maze Runner

Nagyon tetszett!
Bár még újonc vagyok a disztópia világában, és még mindig csak ismerkedem a műfajjal; de ez a történet eddig a legötletesebben felépített számomra. Ehhez hasonlót én még nem olvastam, ahol egy labirintusból kelljen kiszabadulnia egy csapat fiúnak.
Hihetetlenül izgalmas, fordulatos a történet. Az első mondattól pörögnek az események, ami letehetetlenné teszi a könyvet. Ami kicsit zavart, hogy a srácokat nem igazán ismertük meg. Igen olvassuk, hogy mit csinálnak a Tisztáson, kinek mi a feladata, de igazi jellemképet nem kapunk róluk. Bár a történet tempója nem is igen engedi meg bemutatni a fiúkat, annyira gyors, szinte már túlságosan is.
Aki szereti az akcióval teli, fordulatos, és izgalmas történeteket, annak bátran ajánlom ezt a könyvet. Nem fog csalódni.


Népszerű idézetek

>!
Dia9117

Thomas turned to see Newt there, smiling. That grin sent a wave of reassurance through Thomas, as if he were finding out the world was okay again.

1 hozzászólás
>!
christi96

“Shouldn’t someone give a pep talk or something?” Minho asked, pulling Thomas’s attention away from Alby. “Go ahead,” Newt replied.
Minho nodded and faced the crowd. “Be careful,” he said dryly. “Don’t die.”
Thomas would have laughed if he could, but he was too scared for it to come out.
“Great. We’re all bloody inspired,” Newt answered, then pointed over his shoulder, toward the Maze.

>!
Dia9117

„What did we do differently?”
„I don't know. It's kind of hard to ask a dead guy what he did wrong.”

Kapcsolódó szócikkek: Minho · Thomas
>!
Dia9117

Just follow me and run like your life depends on it. Because it does.

>!
Ailey

Are they changed because they want to go back to their old life, or is it because they're so depressed at realizing their old life was no better than what we have now?

p132

>!
Treacle

If you ain't scared, you ain't human. Act any different and I'd throw you off the cliff…

>!
Treacle

Newt looked at Teresa. “How’d you get here? Med-jack said you were there one second and buggin’ gone the next.”
Teresa stood up, surprising Thomas with her confidence. “Guess he forgot to tell the little part about me kicking him in the groin and climbing out the window.”
Thomas almost laughed as Newt turned to an older boy standing nearby, whose face had turned bright red.
“Congrats, Jeff,” Newt said. “You’re officially the first guy here to get your butt beat by a girl.”
Teresa didn’t stop. “Keep talking like that and you’ll be next.”

>!
Saku28

“Chuck, how … old do you think I am?”
The boy scanned him up and down. “I’d say you’re sixteen. And in case you were
wondering, five foot nine … brown hair. Oh, and ugly as fried liver on a stick.” He snorted a laugh.

Kapcsolódó szócikkek: Chuck · Thomas

A sorozat következő kötete

The Maze Runner sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Wells: Fragments
Lissa Price: Enders
Marisha Pessl: Neverworld Wake
Joy Preble: It Wasn't Always Like This
Kathy Reichs: Virals
Jeanne Ryan: Nerve
Lissa Price: Portrait of a Donor
Jill Cooper: Detached
Victoria Schwab: Our Dark Duet
Dan Wells: Mr. Monster