Lázkód (Útvesztő 0,6) 139 csillagozás

James Dashner: Lázkód

Bekövetkezett ​a világvége. Az erdőket tűz pusztította el, a folyók és a tavak kiszáradtak, a tengerek szinte semmivé lettek.
Aztán jött a gyilkos kór: láz söpört végig a világon. Az emberek egymás ellen fordultak, tombolt az erőszak, melynek családok milliói estek áldozatul.
Majd megjelent a VESZETT, melynek tagjai válaszokat kerestek. És találtak egy fiút, aki tökéletesen megfelelt a céljaiknak. A fiú, Thomas, pedig épített egy Útvesztőt.
Thomas nem tudta, mennyi titok, mennyi hazugság veszi körül. Nem tudta, barátai és a VESZETT alkalmazottai közül kiben bízhat meg, és kik azok, akik alantas szándékkal megtévesztik, eszközként használják. Akik igaz barátai, azok a végsőkig hűségesek lesznek hozzá, még akkor is, amikor már emlékük sem marad róla. Amikor majd együtt kutatják az Útvesztő titkát a Tisztáson. Azét az Útvesztőét, melyet csakis Thomas rombolhat le.
James Dashner, a világszerte immár filmváltozatban is óriási sikert aratott Útvesztő-sorozat… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: 16 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Carta Light Cartaphilus

>!
Cartaphilus, Budapest, 2017
368 oldal · ISBN: 9789632665672 · Fordította: Havadi Krisztina
>!
Cartaphilus, Budapest, 2017
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632665658 · Fordította: Havadi Krisztina

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Newt · Minho · Thomas · Chuck · Teresa Agnes · Brenda · Alby


Kedvencelte 32

Most olvassa 8

Várólistára tette 153

Kívánságlistára tette 230

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Szücsi>!
James Dashner: Lázkód

A Haláparancs előzmény könyv után, ahol magáról a vírus kitöréséről olvashattunk, nagyon kíváncsi voltam erre a könyvre.
A Lázkódban végre megismerhetjük Thomas és barátai életét még az Útvesztő elött.
Sok mindenre fény derült, hogy hogyan és miért jött létre ez az egész, hogy Thomas és Teresa miért voltak olyan fontos emberek ebben.
A többi könyvhöz képest ebben a részben volt pár unalmasabb rész, és talán nem is volt annyira izgalmas, de olvastatta magát. Összességében azért jó volt. Kedvet kaptam újraolvasni az egész triológiát

joopsy>!
James Dashner: Lázkód

Kicsit nagyon másra, többre számítottam. Persze, belátom, nem kis dolgot vállalt Dashner azzal, hogy megírta az előzményeket, de attól még lehetett volna jobb, sokkal jobb is. A könyvben alig-alig történik valami. Az olvasást javarészt untam és hiányzott belőle a feszültség. Nagyon. Pedig számomra a legfőbb erénye a sorozatnak a feszültségkeltés volt, de ebből sajnos ez erősen hiányzott.
Egyébként a történet kerek egésszé alakult számomra is. A kirakós hiányzó darabkái is nagyjából a helyükre kerültek. (Talán Gally szerepénél maradt komolyabb hiányérzetem.) A finálé természetesen tartogatott meglepetéseket. spoiler
A kötetben megjelent az összes szereplő, aki a későbbiek során fontos szerepet fog játszani. Ennek nagyon örültem, de a barátságok kialakulásánál lehettek volna váratlanabb helyzetek is. spoiler
Érdekes lesz egyszer újraolvasni az alaptrilógiát így, hogy már ismerem az előzményeket. Egyszer biztos sort kerítek még rá. Szerettem ezt a sorozatot az összes hibája ellenére. Sok feszült pillanatot okozott.

buzavirág>!
James Dashner: Lázkód

Nagyon szerettem az előzmény köteteket, kimondottan érdekelt mi történt az Útvesztő előtt. Ebben a részben nem volt annyi borzalom, mint a Halálparancsban, de lelkileg itt is erősen törte a karaktereit Dashner. Végre megismerhettem Thomast és Teresat, úgy igazából, bár a megítélésük azóta sem változott a szememben. A kötetben feltűnik még Minho, Newt, Alby, Gally és Chuck is, akikről kiderül milyenek voltak mielőtt törölték az emlékeiket. Izgalmas volt visszatérni ebbe a járvány sújtotta világba, kedvet is kaptam a filmnézésre.

RVivi P>!
James Dashner: Lázkód

Már akkor tudtam, hogy ez a könyv nekem KELL, amikor megláttam, hogy meg fog jelenni. Nem emlékszem, hogy molyon vagy máshol olvastam, hogy ebből többet megtudhatunk a világról, mint a másik három négy? részből. Szóval nagy várakozással nekikezdtem, igaz picurival később, minthogy beszereztem.
És ez bizony érdekes volt! Bár sokkal okosabb nem lettem tőle, de izgalmas volt. Jó régen olvastam az eredeti részeket, akkor még nem gondoltam bele ebbe a gyógymódosdiba. Lehet én vagyok túl értetlen, de egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy ilyen tesztek és próbák közelebb viszik őket a gyógymódhoz. Már azon is gondolkodtam olvasás közben, hogy az egész VESZETT egy kezdetleges szakaszában van a Kitörésnek és kínozni akarja őket. Meg, hogy mikor a Halálkúrában spoiler Oké, ezek már csak az én agymenéseim, de lehet bennük valami, nem? :D
Azért megtudhattunk valamit a VESZETT előtti múltukról, leginkább Thomaséról és Newtéról. Rendesen fáj belegondolni, hogy Newtnak van spoiler aki ráadásul még a trilógiában is szerepel és nem tudnak egymásról. Sírok… :'(
Ha az az üzenet, amit elméletileg Teresa írt az epilógusban igaz, akkor jobban utálom őt, mint valaha. De kétlem, hogy az lenne, ilyen szemét ő se lehet. Nem.
Arra lettem volna még kíváncsi, hogy Thomasnak most mi is volt az erőssége, a konkrét feladata a VESZETT-nél. Mert lehet ez csak nekem nem tűnt fel, de nem rémlik. Teresánál pedig többször is említve volt, mit csinál.
Egyébként tiszta depis, útvesztős hangulatom lett a könyvtől, szóval nagyon jól sikerült ezt megírni. Illik az eddigiek közé. Csak az nem tetszett, hogy olyanok voltak benne, hogy a nagy „tudós” emberek olyanokat mondanak, hogy dilidokik, infók és volt egy olyan, hogy nem fordították le a deal -t. Csak így ott volt, hogy deal. Ahelyett, hogy lefordították volna mondjak arra, hogy megegyeztünk vagy valami.

SzRéka >!
James Dashner: Lázkód

Ami miatt végül felfelé kerekítettem a csillagozást, az a vége volt. Szent szar, végre, ez a fordulat kellett nekem ahhoz, hogy az átlagos izgalom helyett tűkön ülve várjam a trilógiát. Ha még több ilyen meglepetést tartogat az író, akkor annak csak örülni fogok.
Imádtam a kulisszák mögé látni, és úgy gondolom, ez a rész tökéletesen megalapozta az első rész történéseit. spoiler Ahogy tanulnak a srácok, először még egyedül, majd később beavatottakként, a külvilágról is többet megtudva, tervezgetve és idősödve, az egy komoly folyamat volt. Miközben megismerték az alanyokat, akik a barátaik lettek (Newt ♥), annyira boldog voltam miattuk, hogy ez az egész haverkodás teljesen elaltatta az éberségemet, így minden válasz a dokiktól szívenütött és érzelmi örvénybe lökött. Aztán ahogy elindultak a tervek és életbe lépett a Tisztogatás, hát, nem túlzok: én is ugyanúgy átverve éreztem magam, mint Thomas. A filmekből már tudtam, hogy valami hasonló fog történni, de a mód, uff, az keményet ütött. És bármennyire is úgy érzem, hogy amilyen irányba ment el a VESZETT, az gáz – mert az, gigagáz –, nem tudok elmenni szó nélkül az okos kivitelezés mellett. Szép munka, James Dashner!
A szereplőkben sok lehetőséget látok, még Teresában is, akit amúgy az elejétől a végéig rühelltem. A felnőttek nem nyerték el a tetszésem, szóval nyilván a srácoknak szurkolok, de azért az idősebbek közül is kiemelkedett egy személy – Ava Paige. Óriási, amit ez a nő művelt, és ennek a résznek hála összeálltak a filmekből összeszedett darabkák. El sem tudom mondani, mennyire izgatott vagyok a folytatások miatt.

Lanore P>!
James Dashner: Lázkód

Nagyon jó előzmény – kiegészítése volt a sorozatnak, egy percre sem hagyott unatkozni, végig feszült és izgalmas volt, még így is, hogy a trilógiából már ismertem a sztori végét. Jó volt megismerni a kis Thomast spoiler, és a többieket, beleláthattam a múltjukba, hogyan kerültek a Veszetthez, és hogyan jutottak el az Útvesztőig. Thomas mellett Newt az abszolút kedvenc továbbra is, ez a kötet is csak megerősített ebben. Teresa pedig… hát igen, általában minden könyvben pofozni lett volna kedvem, ez most sem változott. Teljes és kerek lett a vége, akinek tetszett az alaptrilógia, annak bátran ajánlom, sok apró részlet került a helyére, kár, hogy a filmeknek vége, ezt is szívesen megnéztem volna.

bodor_regina>!
James Dashner: Lázkód

„Az embernek alaposabban kell ismernie a problémát, mint magát a megoldást, különben a megoldás válik problémává.”

Úgy érzem, hogy amit megtudtam, az lényeges, de még valahogy mindig nem elég.
Most komolyan azon gondolkodom, hogy újraolvasom a 3 főrészt, mert teljesen más szemszöggel tekintenék mindenre.
Annyira vegyes érzéseim vannak, mert legszívesebben ráhúznék egy sémát mindenkire, ő jó-ő rossz.. Csak hogy ennek tényleg rengeteg rétege van.
Teresát kiemelve, szerintem ahogy megismerhettük a gyermekkorát, neki elég komoly elhatározása volt a gyógymód megtalálása. Így nagyon sokáig egyetértek a gondolkodásával. Viszont az utolsó levélre visszatérve, amin mindenki kiakadt: spoiler Szerintem azt a mondatot sem ő írta a kezére, hanem az orvosok.
A kancellár pedig, hát igen itt brutális dolgokat tett véghez, mindenkit manipulált. Szerintem az elején őt is a jó érdek hajtotta, aztán hát a cél szentesíti az eszközt.. Viszont a 3. részben végül is csinált alternatív megoldást is a srácoknak, úgyhogy őt sem mondanám csak rossznak.
Amit pedig a leginkább tett ez a könyv, feldühített.. Ahgrr..
Miért nem akarta visszaszerezni Thomas és Newt az emlékeit??? Annyira más lett volna így a 3. rész. Az egyiknek ott lett volna Sonja, a másik pedig azért nagyon sok szép dologra is emlékezhetett volna, és sok sok fontos információra emelett. Dühös vagyok na.
Chuck pedig.. Egyem a kis szívét, tényleg annyira közel kerültek 3-an egymáshoz, és őt így most még jobban sajnálom. Az útvesztőben bevallom néha irritált, de itt pedig fontos szerepet töltött be.
Amiért nem 5 csillag, az pedig az, hogy az eddigi részek valahogy sokkal tartalmasabbnak tűntek. Tele voltak feszültséggel, harccal, izgalommal, szaftos információ morzsákkal, tele voltam kérdésekkel, és hát valahogy jobban hatottak rám. Itt pedig hiába ölel fel ez a rész 10 évet, valahogy olyan kis monoton volt sokszor. Szükség volt rá, bevallom. Amúgy ez is sokkolt párszor, például, amikor Thomas nem akarta elfeledni a régi nevét. :(
Az biztos hogy ezt a sorozatot most a szívembe zártam, és biztosan újra olvasós lesz.
ui: Szerintetek patkányember ki lehetett? Vagy már itt másik gárda van?

ValerinLanz P>!
James Dashner: Lázkód

Komolyan, már-már jobban tetszett, mint az eredeti trilógia. Végre mindenre választ kaphattunk, végigkísérhettük kedvenceinket a kezdetektől, és ezután akkor jöhet újra az Útvesztő.
Írta valaki egy értékelésben, hogy alig történt valami, de én pont az ellenkezőjét éreztem, jóllehet tíz évet ölelt fel körülbelül, ami rengeteg idő. Szerencsére nem lett minden nap megjelenítve, de így is nagyon szívesen olvastam. Örültem a kedvenceim újbóli felbukkanásának, Newt, Minho, a szívem szakadt meg értük. spoiler
Thomas nagyon közel került a szívemhez ebben a részben. spoiler
Van egy jelmondat az egész sorozatban, mégpedig az, hogy a „VESZETT jó!” Én ezt egy kicsit átalakítanám magamnak, hogy ha esetleg elfelejteném a konklúziót, amit levontam: spoiler
A sorozat alapköve, a Föld pusztulása spoiler, a Buggyantak, az, hogy vannak ilyen elvakult emberek, akik gyerekeken kísérleteznek ahhoz, hogy elérjék a céljukat… engem taszít, és egyáltalán nem értek vele egyet.
Uh, most valamiért nagyon kedvet kaptam, hogy újból elolvassam a trilógiát. Más szemszögből fogom látni a dolgokat, sok mindent tudok már, amit első olvasáskor még nem, úgyhogy mindenképpen érdekes lesz.
Meg különben is, nem bírom sokáig Newt nélkül. *-*

kitti0824>!
James Dashner: Lázkód

Nagyon izgalmas volt szerintem ez a rész. Bár lehet azért éreztem ezt, mert már olyan régen olvastam az eredeti trilógiát, hogy szinte semmit nem maradt meg. Így érdekelt minden egyes sor és betű. Engem lekötött.
Sok mindenre fény derült. Hogyan is kezdődött a kitörés. Miket csináltak a srácokkal, mielőtt beküldték őket az útvesztőbe. Miket csináltak Thomas-al. Hogy akkoriban még mindenre emlékeztek. Szüleikre, családtagjaikra…Hogy milyen a világ.
Emlékeztek a rendes nevükre. Ezt egy darabig nem fogom elfelejteni. :( Newt és a spoiler
A veszett jó. A nagy ló***rt. :(
Teresa itt is unszimpatikus volt. Egy kétszer meg tudtam volna tépni, de lényegében felfogtam, hogy csak az ellenszert akarja. Viszont mikor már épp megbékéltem volna vele, kiderül, hogy spoiler
Nem értem hogy volt képes így átvernie mindenkit. Főleg Thomast. :(
Nagyon tetszett, hogy itt is még mielőtt beküldték volna őket az útvesztőbe, meg volt az a kis baráti hármas, amit úgy szerettem a sorozatba..Newt-Minho-Thomas.
Most meg kedvet kaptam, hogy elolvassam az eredeti trilógiát. Így hogy már ismerem az előzményeket egész más lesz…

S_Holden>!
James Dashner: Lázkód

Az egész Útvesztő sorozatot imádom, így izgatottan vártam, hogy ezt a részt is elolvashassam. És nem csalódtam. Érdekes volt megtudni, hogy milyen szerepe volt Thomasnak és Teresának a VESZETT-nél. Viszont az tetszett a legjobban, hogy kaphattam még többet a kedvenc szereplőimből. Minhonak most is volt pár szellemes megjegyzése Newttal egyetemben, Chuck nagyon aranyos volt, még Albyt is megkedveltem. Egyedül Teresát nem szerettem meg, sőt.
spoiler


Népszerű idézetek

Lysandra >!

Minden szívvel-lélekkel elkötelezett Útvesztő-rajongónak.
Őrültek vagytok és szenvedélyesek, imádlak titeket.

0. oldal

Gabi0208>!

Az embernek alaposabban kell ismernie a problémát, mint magát a megoldást, különben a megoldás válik problémává.

26. oldal

S_Holden>!

– Valami újdonság odakint? – kérdezte Newt, jól érezhető szarkazmussal. – Csak nem bújt elő egy francos Sirató, hogy lesmároljon?
Minho a kőfalnak dőlve zihált a futás után.
– Hogy jöttél rá? De mondtam neki, hogy talán majd máskor, tudod, nem igazán volt az esetem.

timcsigirl>!

Soha nem fogod tudni, merre tartasz, ha nem érted meg, hogy honnan jöttél.

25. oldal

LooneyLuna23>!

– Hogy hívnak? – kérdezte Teresa. Most már az egész tervük kockán forgott, de hát ez a kölyök még olyan kicsinek látszott. És olyan ártalmatlannak. És olyan rémültnek.
A kisfiú újra zokogásban tört ki, és szipogva válaszolt.
– Azt akarták, hogy Charles legyen a nevem.
Thomas megrázta a fejét.
– Na ne, ez annyira béna. Chucknak fogunk hívni.

136. oldal

Andrée P>!

Ti ketten sokkal jobba arcoknak tűntök, mint gondoltam volna – mondta Minho hátralépve. – Igazából zsíros hajú, lapátfogú dilinyósokra számítottam, akik Shakespeare-idézetekkel traktálnak, és matekfeladatokat vezetnek le a kezükre firkálva. Ti végül is félig-meddig normálisnak néztek ki.

88. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Minho
SzRéka >!

Hullott a hó aznap, amikor meggyilkolták a fiú szüleit.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Newt
SzRéka >!

– Őszintén szólva fogalmunk sincs, hogy mi tesz különlegessé titeket meg azt a másik kettőt. Mi, többiek már több mint egy éve egy kajáldában eszünk, és ugyanazokra az órákra járunk. Ha engem kérdeztek, vagy túl okosak vagytok hozzánk képest, vagy túl hülyék.

Kapcsolódó szócikkek: Newt · Teresa Agnes · Thomas
Andrée P>!

– Nem kéne szórakoznunk itt semmivel – mondta Newt felpillantva a tartályról. – Rohadtul radioaktívnak tűnik itt nekem minden. Egy szép napon majd arra ébredünk, hogy hárommal több ujjunk van, és egy szemmel kevesebbünk.

188. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Newt
SzRéka >!

Elbúcsúzni mindig nehéz.

Kapcsolódó szócikkek: Thomas

A sorozat következő kötete

Útvesztő sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Wells: Fragments – Töredékek
Suzanne Collins: A kiválasztott
Justin Cronin: A szabadulás
Marie Lu: Champion – Bajnok
Amy Tintera: Reboot – Lázadók hajnala
Lois Lowry: Valahol, messze
Paolo Bacigalupi: Hajóbontók
Veronica Roth: A beavatott
Orson Scott Card: Ender árnyéka
Philip Reeve: Ragadozó városok