Halálparancs (Útvesztő 0,5) 298 csillagozás

James Dashner: Halálparancs

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Mielőtt megalakult a VESZETT, mielőtt létrejött a Tisztás, mielőtt Thomas belépett az Útvesztőbe, napkitörések sora érte a Földet, és szörnyű ragállyal fertőzte meg az emberiséget. A bolygó lakóinak nagy része odaveszett. Aki megbetegedett, annak lassanként elborult az elméje, és előbb-utóbb tomboló véglénnyé vált.
Mark és Trina a túlélők kis csoportjához tartozik. Miután elmenekültek a New Yorkra lesújtó szökőár pusztítása elől, nap mint nap az életben maradásért küzdenek, az élelmükért, a nyugalmukért. A természet lassan mintha már az újjáéledés jeleit mutatná a napkitörések után, amikor egy napon különös légi jármű – egy Berg – jelenik meg településük fölött. A Bergről a Kitörés vírusával fertőzött lövedékekkel kezdik lőni a csoportot.
A túlélőknek ismét menekülniük kell. Fertőzöttek és immúnisok egyaránt veszélyben vannak. Lehetséges, hogy a titokzatos ellenség célja az egész emberiség kiirtása? Vajon ki akarja a pusztulásukat? Létezik kiút ebből a borzalomból?

Eredeti mű: James Dashner: The Kill Order

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tagok ajánlása: 16 éves kortól

>!
Cartaphilus, Budapest, 2015
390 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632664392 · Fordította: Havadi Krisztina

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Thomas · Teresa Agnes · Mark · Alec · Trina · Bruce


Kedvencelte 51

Most olvassa 36

Várólistára tette 249

Kívánságlistára tette 355

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

>!
deen
James Dashner: Halálparancs

Az biztos, hogy félelmeim alaptalanok voltak. Dashner nagyon tud írni, és most is lenyűgözött. Bár mindig nehéz úgy könyvet olvasni, hogy majdnem biztos vagyok a végében, hiszen ez egy előzménytörténet és a sorozatot ismerve nem számítottam boldog befejezésre. Nagyon izgalmas volt, egy gazán pörgős cselekménnyel, amiben nagyon drukkoltam a szereplőknek, hogy legyen végre egy kis szerencséjük vagy éppen egy boldog napjuk, amikor nem kell folyton menekülni, harcolni, csak a túlélésre összpontosítani. Ezzel a kötettel kerek lett az útvesztő cselekménye, sok mindent megértettem és az író bravúrosan kapcsolta össze a két történetet. Bevallom a végén már sejtettem pontosan mi is lesz az a bizonyos kapocs, de akkor is jó volt olvasni olyan emberekről, akik egyszer már túlélték a katasztrófát, és összeszedték magukat, bár még küzdenek a múlt árnyaival. Mark egy kivételes karakter volt, bár fiatal, mégis annyi mindent megélt már. A visszaemlékezésien keresztül annak is tanúja lehettem, hogyan kezdődött minden, hogyan tizedelődött meg az emberiség, miken mentek keresztül, míg elérték a viszonylagos biztonságot. Örülök, hogy elolvastam, nagyon nagy élmény volt.

>!
Gorkie
James Dashner: Halálparancs

Nagyon-nagyon tetszett ez is!
Tökéletesen visszakaptam a trilógia hangulatát. Eseménydús, pörgős, szerethető karakterekkel.
spoiler
Dashner még mindig képes volt meglepetést okozni a főtörténettel kapcsolatban.
Akinek teszett a trilógia semmiképp se hagyja ki ezt sem. Tökéletesen kiegészíti a többi könyvet.
Egyszerűen fogalmazva imádtam (ezt is)!

26 hozzászólás
>!
joopsy P
James Dashner: Halálparancs

Sejtettem, hogy valami ilyesmi lehet az egész ügy mögött, de attól még meghökkentett.
A történetben nem Thomasékon van a hangsúly, mert itt még ők nagyon picik voltak. Helyettük Mark szemén keresztül látjuk a vírussal megfertőződő világot, a Kitörés kezdetét.
A történet egy pillanatra sem ül le. Végigizgultam az egészet, csoda, hogy maradtak ép körmeim. Szerintem ez a kiegészítő kötet jobban sikerült és kevesebb hibát tartalmazott, mint a trilógia.
Az összes szereplő sokkal szimpatikusabb volt, mint az eredeti trilógiában. Mark és Alec nagyon jó párost alkottak a küzdelemben. Remélem a Lázkódban kiderül, mi lett Deedee-vel. A könyvben sem Ava Paige, sem a Patkányember nem jelent meg. spoiler
Jöhet a Lázkód. Remélem végre megtudom, hogy ki kivel van és miért és azt is, hogy Thomasék hogyan kezdték a munkákat.

>!
Ibanez MP
James Dashner: Halálparancs

Örülök, mert egy nagyon jó előzménykötetet sikerült összehoznia az írónak. Annyira izgalmas és újszerű volt, mint az Útvesztő, hála, hogy más szereplőket kapunk és bepillantást nyerünk a világégésbe is. Persze már az elején sejthető, hogy a vége nem lesz valami fényes (hiszen olvasva az útvesztőt nem találkoztunk ilyen korú-nevű emberekkel), de azért végig reménykedtem, hogy valaki talán túléli majd valahogy. Marc jó lett volna, ha néha kicsit karakánabb lett volna, úgy gondoltam volna, hogy Alec az eltelt időben sokkal többre megtanította (megtaníthatta) volna (pl. közelharc stb.). Egy-két küzdős-verekedős jelenet a vége felé unalmasabb volt, de összességében a kötet tényleg izgalmas, érdekes és változatos is (no meg szomorú).

4 hozzászólás
>!
DarknessAngel
James Dashner: Halálparancs

Azta! Ez irtó szupert volt! Az elején egy kicsit féltem, hogy milyen is lesz, főleg ezekkel a totál új szereplőkkel, néha el-elkalandoztam, de a végeredmény nagyon jó lett.
Az elején Teresa mesél egy kicsit, majd Mark, az új szereplők egyike, és a végén Thomasról is szó esik.
A történet tetszett, mert izgalmas volt – egyik katasztrófa jött a másik után. Izgultam ezerrel, hogy mi lesz az összecsapások után, hogy ki fog következőként meghalni… Akadt pár elég borzongató rész is. Mark, Alec, Trina és Deedee nagyszerű csapatot alkottak, tényleg kibírták a legrosszabb dolgokat is. A végét persze sejteni lehetett, de attól még szomorú volt.
Az biztos, hogy James Dashner nagyon tud írni :)

>!
Ferger_Jolcsi P
James Dashner: Halálparancs

Nekem ez a sorozat alapjáraton nem nagyon jött be, de azért az alaptrilógiát végigolvastam, mert kíváncsi voltam, hogy mit hoz ki a sztoriból az író. Most – nagy kihagyás után – nekiálltam ennek az előzménykötetnek, de ez még kevésbé tetszett nekem. Ez az egész felépített világ nem lenne rossz elgondolás, de annyira lassan és szakaszosan halad számomra a cselekmény, hogy végig untam az egészet. Az izgalmasabb jeleneteknél is erősen kellett koncentráljak, hogy oda figyeljek, holott más könyveknél az izgalmas részeknél le se bírom tenni a könyvet.
Mark karaktere és Alec karaktere is nagyon tetszett nekem. Igazi túlélő típus mindkettő. A történet vége nagyon szomorúra sikeredett, nem gondoltam volna, hogy spoiler

2 hozzászólás
>!
Doreen
James Dashner: Halálparancs

Először nem igazán értettem, hogy most ez az egész történet hogy kerül ide. Teljesen újak voltak a szereplők és nem igazán kapcsolódott az eddigiekhez. Csak a legeslegvégén tudhattuk meg, hogy mi is volt ez valójában, pontosabban ki is volt ő.
Néha kissé unalmas volt, hiszen mindig csak bunyóztak, megmenekültek, majd kezdődött elölről. A szereplőket sem kedveltem meg különösebben, nem forrt ki annyira a jellemük.
Pont a végén jött a lényeg, amikor megtudtuk, hogy miért tette ezt a VESZETT.
Thomas és Teresa történetéről még szívesen olvastam volna, hogy miket csináltak a VESZETT-nél.
De nekem akkor is tetszett! Akkor is imádom a trilógiát, ha vannak benne hibák és úgy szeretem, ahogy van :)

>!
molly_
James Dashner: Halálparancs

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Elég vicces, amikor megy az akció ezerrel, folyik a vér meg minden, én meg csak ülök unottan, és ilyenek járnak a fejemben:
„Hol van Newt?”
„Mikor jön már Minho?”
„Jéé, meghalt az egyik szereplő.”
– …
„Na most már jöhetne Newt..”
Az új szereplők számomra unalmasak és felejthetőek voltak, talán csak Alec az, akit valamennyire meg tudtam kedvelni, elvégre ő volt az, aki mindig mindenkit kihúzott a kakiból.
A vége pedig.. fúú, de idegesítő! Pont hogy onnantól kezdett volna el érdekelni a sztori, végre megjelenik Teresa és Thomas, legalább valami ismerős arc, erre azt látom, hogy elfogytak az oldalak. Úgy éreztem magam, mint aki előtt elhúzták a mézes madzagot..
Bővebben: http://seholsetalallak.blogspot.hu/2015/10/james-dashne…

>!
buzavirág
James Dashner: Halálparancs

Na végre, a „végére” visszajött az a lendület, izgalom, amit az Útvesztőben átéltem, hiszen azóta a rész óta egyre kevésbé tetszett a sorozat. Dashner nem kíméli ebben az előzmény kötetben sem a szereplőket, sem az olvasót. Nagy hatással volt rám ez a rész, rengeteg borzalmat és szenvedés kellet átélnem. Kiderült hogyan tört ki a katasztrófa az író által elképzelt jövőben, nem volt könnyű ezekről olvasni, kicsit sajog is a szívem. Maximális csillagot csak azért nem adtam, mert az író szinte emberfeletti erőt adott szereplőinek Alec, Mark, amit kicsit túlzásnak éreztem.

>!
Erza
James Dashner: Halálparancs

A könyv elején kicsit érdekesen érintett, hogy más szereplőkkel találkozom. A nevekkel hamar megbarátkoztam, és elég jól tájékozódtam a szereplők között. Bárcsak a drága pénzügy és adózás is így menne, mint egy könyv kiolvasása, és a szereplőkkel való ismerkedés! :) Az elején nem igazán értettem, hogy most Teresaval mi lesz és miért mesél egy-két dolgot, de a végére elég rendesen megvilágosodtam. És felmerült bennem a kérdés, hogy miért nem raktam ezt hamarabb össze fejben. Nagyon tetszett az egész alap sztori, mint az összes többi része, ez is fantasztikusan lett felépítve. Alec, Trina és Mark a kedvenc trióm. Kár, hogy nem tudhattam meg róluk több mindent. Nagyon tetszett, mikor spoiler. Végre kiderült az is, hogy miért volt jó a vírust terjeszteni, kifejleszteni. Tetszett, hogy akcióban megint nem volt híján a könyv. Főleg a spoiler. Az utolsó 150 oldal fogott meg a legjobban, ott igazán beindultak az események. Visszatérve a könyv végére, örülök hogy spoiler. Összességében megérdemli szerintem az 5 csillagot, James Dashner kitett magáért! :)

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Lutra

Ha a szomszédban lakik valaki, akkor az a fizika törvényei szerint a haverod lesz – ha lány, ha fiú, ha földönkívüli.

54. oldal, Nyolcadik fejezet (Cartaphilus, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Mark · Trina
>!
mrsp

– A te egész lényedben egyetlen finom és gyengéd sejt sincs.

271. oldal, Negyvennyolcadik fejezet (Cartaphilus, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Alec · Mark
>!
molly_

Egyesek rohadtul ki tudnak fordulni magukból, ha úgy gondolják, hogy hamarosan vége a világnak.

125. oldal, Huszadik fejezet (Cartaphilus, 2015)

>!
mrsp

Te jelented számomra az egész világot.

344. oldal, Hatvankettedik fejezet (Cartaphilus, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Mark · Trina
>!
bea_vatott

    – Kölyök – mondta Alec –, veled ma többször kerültem sokkal intimebb viszonyba, mint amennyire egész életemben szerettem volna.

185-186. oldal, Harmincegyedik fejezet (Cartaphilus, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Alec · Mark
>!
Doreen

Van, amikor nem tehetünk mást, cselekszünk vagy meghalunk.

379. oldal

>!
BlackWidow

– Ki kellett irtani a fél világot ahhoz, hogy végre felfigyelj rám.

21. oldal

>!
mrsp

Bírlak, kölyök. Igazán nagy kár lenne, ha alulról kéne szagolnod az ibolyát.

16. oldal, Első fejezet (Cartaphilus, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Alec · Mark
>!
Neoly

Úgy volt, ahogy volt. Ami történt, megtörtént. Ahogy lesz… úgy lesz.
    Nincs visszaút.

9. oldal, Prológus (Cartaphilus, 2015)

>!
mrsp

Mark olyan embernek látta őt, aki ha bezárják egy ketrecbe egy tucat kiéheztetett oroszlán közé, gúnyosan elmosolyodik, miután eldöntötte, melyikkel vége először.

123. oldal, Huszadik fejezet (Cartaphilus, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Alec · Mark

A sorozat következő kötete

Útvesztő sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Wells: Fragments – Töredékek
Neal Shusterman: Unwind – Bontásra ítélve
Suzanne Collins: Futótűz
Paolo Bacigalupi: Hajóbontók
Rick Yancey: Az ötödik hullám
Alaya Dawn Johnson: Nyárherceg
Ilsa J. Bick: Hamvak
Alexandra Bracken: Sötét játszmák
Nick James: Az invázió
Ally Condie: Matched – Egymáshoz rendelve