Halálos ​hajsza (Halandósági elv-trilógia 1.) 58 csillagozás

James Dashner: Halálos hajsza

Az ​Útvesztő szerzőjének új sorozata.
Michael szinte minden idejét a VirtNetben tölti, élete kalandok és izgalmas hackertámadások sorozata. Egyre magasabb szintekre jut a számítógépes játékvilágban, a szabályokkal mit sem törődik – miért is törődne, hiszen mind totál értelmetlennek tűnik. Ám egyes szabályoknak nagyon is jó oka van: bizonyos műszaki fejlesztések illetéktelen kezekben rendkívül veszélyesek lehetnek. És a veszély valóra is válik.
Michael egy napon sokkoló esemény szemtanúja lesz, melynek élményétől nem tud szabadulni. Egyedül van, a szülei elutaztak, a barátai pedig csak a virtuális térben elérhetők. Ekkor a történet még meglepőbb fordulatot vesz: egy szervezet rákényszeríti Michaelt, hogy barátaival együtt kutassa fel Kaine-t, azt a titokzatos hackert, aki nemcsak az egyre szaporodó halálesetekért felelős, hanem a VirtNet fölött is át akarja venni az uralmat. Senki sem tudja, hogy a virtuális világ melyik zugában rejtőzik, és mire képes. Michael, Bryson… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

Tagok ajánlása: 15 éves kortól

>!
Cartaphilus, Budapest, 2016
302 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632665177 · Fordította: Ruzsa Kata
>!
Cartaphilus, Budapest, 2016
304 oldal · ISBN: 9789632665191 · Fordította: Ruzsa Kata

Kedvencelte 3

Most olvassa 4

Várólistára tette 99

Kívánságlistára tette 83

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

deen>!
James Dashner: Halálos hajsza

Most egy kicsit értetlenül állok a százalékos értékelések előtt. Engem ez a könyv megvett kilóra. Végig fenntartotta az érdeklődésem, és nem is nagyon akartam letenni, mert tudni akartam mi fog történni a következő és a következő és a következő oldalon, amíg vége nem lett. Dashneres stílusban természetesen. A virtuális világban semmi sem az, aminek látszik, és senki sem az, akinek kiadja magát. Egy darabig jó játék, aztán Michael is rájön, hogy itt jóval többről van szó, mint szórakozásról. Barátaival hirtelen egy olyan vérre menő „játékba” csöppen, ahonnan nem biztos, hogy élve kijutnak. Dashner ismét bravúrosan vezetett az orromnál fogva, le a kalappal előtte. Jó volt egy kis Mátrixos hatás benne, de a történet alapvetően más volt, és szereplőink sem mentek át superman-be. Jó hackerek, jó programozók, és na, igen, kicsit csalnak, de ki nem tenné, ha az élete a tét? Nagyon fifikásan próbálnak megoldani minden feladatot, ami az Ösvényen várja őket, de sokszor buknak el, így tényleg valóságosabb volt az egész. A rengeteg halál és szenvedés pedig tényleg nagyon élethű volt, még ha csak egy virtuális világban játszódott is. Hiszen a játék lényege, hogy minden úgy élj meg, mintha a valóságban történne. Nagyon várom a folytatást.

Ferger_Jolcsi P>!
James Dashner: Halálos hajsza

Az eleje nagyon jól kezdődött és örültem is neki, hogy jaj de jó könyvnek álltam neki. Aztán egy idő után teljesen ellaposodott a történet, a főhősök csak egyre mentek előre a cél érdekében, de közben szinte semmi nem történt, legalábbis számomra. Egyáltalán nem tudtam beleélni magamat a könyvbe, nem tudtam együtt izgulni a szereplőkkel. Aztán a történet vége megint jó lett, és olyan függővéggel ért véget, hogy alig várom, hogy olvashassam a következő kötetet. Az egész virtuális valóság téma nagyon vonz engem, a Ready Player One óta az egyik kedvencem, ezt a kötetet is szívesen látnám filmváltozatban. spoiler

mrsp>!
James Dashner: Halálos hajsza

James Dashner az egyik kedvenc íróm lett az Útvesztő elolvasása után, így evidens volt, hogy akármit ír legközelebb, én azt elolvasom. És hát így jött a képbe a Halálos hajsza, ami témájában nagyon más, mint Az útvesztő, de azért vannak hasonlóságok is.

Az a helyzet, hogy ez egy olyan disztópia, ami hangyányit jobban elképzelhető, hogy megtörténik a való világban, mint Az útvesztő. Ugyanis a technika rohamos fejlődésével eljön majd az a pont is, talán nem is olyan sokára, mikor úgy mozgunk majd a virtuális térben, mintha otthon lennénk, ott fogjuk élni az életünket, ott lesznek a barátaink (mint Michael esetében, aki a legjobb barátaival a való világban még csak soha nem is találkozott), és ez amellett, hogy elképesztő, nagyon is veszélyes. Dashner ebben a regényben egy olyan világot fest meg előttünk, amely hamarosan eljön, és jobb, ha felkészülünk rá.

Vérbeli kockaként (geek-ként, vagy nem tudom, mi erre a helyes szó) nekem nagyon tetszett a regény koncepciója, a virtuális valóság, a játék felépítése, és tetszett a rejtélyes főgonosz karaktere is. Már az első oldal nagyon erősen indít, egyből egy durva helyzetbe ugrunk bele. Remélem, nemsokára jön a folytatás is, mert érdekel. :)

2 hozzászólás
White13>!
James Dashner: Halálos hajsza

Dashner fura egy szerzet.
Az Útvesztő eléggé oké volt, a Tűzpróbát feladtam ott, amikor már 300 oldal óta csak a sivatagban mennek, és nem történik az égvilágon SEMMI.
A Halálos hajszát amikor megláttam, azt gondoltam: oké, na jó, nézzük.

Nem volt életem könyve, olykor hangosan röhögtem 1-1 résznél, de mégis olvastatta magát, érdekelt, hogy hová érkezünk majd a könyv végére.
Oké, semmi újat nem talált fel a pali, de azért olvasnám tovább, mihez kezd Michael.
Sajnos esélyes, hogy max. angolul folytathatom majd, de meglátjuk.

Akit nem riaszt el, hogy nem egy magas sci-fi művet olvasson el, annak bátran ajánlom.
És persze abszolút YA a könyv, a hős tinédzserekkel. :)

1 hozzászólás
Navi P>!
James Dashner: Halálos hajsza

Kifejezetten tetszett, bár eleinte nem értettem minden technikai megnevezést, de a végére belejöttem. Tangens, algoritmusok, MI. Jó volt, izgalmas, de nem szeretnék ilyen jövőben élni, ahol ennyire belefeledkezhetünk a virtuális valóságba. Véresebb volt a RPO-nál. Kíváncsi vagyok a folytatásra :)

NewL P>!
James Dashner: Halálos hajsza

Végig Mátrix érzésem volt, de azért a vége eléggé meglepett. Minden ami történt egy világ a világban érzést valósít meg. Jó volt, de kiszámítható.

snowwolf>!
James Dashner: Halálos hajsza

Azért kezdtem olvasni ezt a sorozatot, mert a mesterséges intelligencia és a VR téma egyre jobban foglalkoztat.
Van benne egy-két gondolat, amelyre az egész regény épül, nevezetesen az örök kérdés: „Ki vagyok én?” A választ – és a kérdést magát is – eléggé túltolt cselekménybe csomagolja, a szereplők nem igazán hitelesek, de nem adom fel: a felvetett kérdés az, amely nem engedi sutba dobni az egészet.
Remélem, a többi részben összekapja magát az író. Remélem, túllép az Útvesztő szintjén, amely hiába lett bestseller, nekem hiányzott belőle a só (és túl sok bors volt benne).

A fordítás remek.
Folytatom a sorozatot.

hepi1122>!
James Dashner: Halálos hajsza

Amikor a boltban megláttam, hogy van egy új James Dashner könyv, habozás nélkül megvettem. Mivel az Útvesztőt nagyon szerettem, bíztam abban, hogy az írónak ez a regénye is kedvenc lesz.
Sajnos tévedtem. Túlzás lenne, ha azt mondanám, hogy egyáltalán nem tetszett, viszont az tény, hogy ez most nem az én könyvem.
Nem fogott meg, nem kötött le, a szereplőket nem sikerült megkedvelnem. A humorosabb részeknél éreztem, hogy most kuncognom, nevetnem kellene, de nem ment. A fogalmazásmód nem nyert meg magának, sőt, néhol kifejezetten idegesített. ( Azt nem tudom hogy ez a fordítás miatt van, vagy eredetileg is ilyen)
Az alapötlet nem volt rossz, bár annyira azért nem hatott újan. Volt benne egy-két jobb rész, ahol felélénkültem, valamint volt pár fordulat, ami egész jó volt, bár sajnos pont a végén lévő csavar nem lepett meg.

Sajnos elég nagyot csalódtam benne. A fülszöveg és a név megvett magának, viszont a történetnek ez nem sikerült.
Amúgy nem értem, hogy a Mátrix és A tetovált lány hogyan kapcsolódik ehhez

1 hozzászólás
Caty12>!
James Dashner: Halálos hajsza

Amikor a kezembe vettem ezt a könyvet, akkor nagyon meglepődtem, hogy virtuális valóságról szól, hiszen a borító alapján elképzeltem magamba egy világot, és előtte nem olvastam el hátul a szöveget, így egy nagyon kellemes kis történetet kaptam a Halálos hajsza című könyvtől. Mind a három főszereplőt megkedveltem, bár egy kicsit Michael fura karater volt számomra, de ő is szerethető volt. A regény a közepe felé unalmas volt, nem volt annyi cselekmény, hogy élvezni tudjam. Majd ahogy a vége felé haladtam, azt vettem észre, hogy már csak az utolsó lapok vannak hátra. Fordulatokkal van tele. A vége nagyon izgalmas volt és várom a következő rész olvasását. Sőt filmbe is szívesen megnézném ezt a regényt.

Idiocry P>!
James Dashner: Halálos hajsza

Az Útvesztő sorozat nagyon bejött az írótól, de ez most nem tudom mi volt. Koppintás, próbálkozás vagy csak szimplán el akarta valamivel ütni az idejét és összehozta ezt. Bár ne tette volna és ráadásul sorozat, nem vagyok túl bizakodó, hogy ez jobb lesz. A vége akár lehetett volna egy bazi nagy csattanó is ha nem lett volna kiszámítható már a közepe táján, na meg amíg odáig eljutottam az katasztrófa, unalmas, egysíkú gyötrelem volt. A szereplők a vége miatt érthető módon semmilyenek lettek csak virtuális bábok voltak ebben a nagy katyvaszban, de attól még élhettek volna a lapokon. Magáról a való világról semmit nem lehetett megtudni, gondolom ez a következő részekben lesz érdekes, de annyira elment a kedvem, hogy a száz olvasatlan könyvem mellett nincs energiám a folytatásra. Maradok tisztelettel az Útvesztő sorozat egyik kedvelője ezt pedig megpróbálom elfelejteni…


Népszerű idézetek

mrsp>!

Az emberek egy része egyszerűen túl gyenge.

10. oldal

Tési>!

– Ki tudja a valóság pontos definícióját?

219. oldal

Kopidnux>!

– Ki tudja a valóság pontos definícióját? – kérdezte nyugodt hangon Heyn, és folytatta az evést. – Ha ilyen hosszú időre csapdába esel az álomban, ez pont annyira valóság, mint minden más.

219. oldal

S_Holden>!

-És próbáljunk életben maradni. Van ez a rossz szokásunk, hogy meghalunk.
-Benne vagyok – felelte Michael. – Eléggé elegem lett mostanra a meghalásból.

S_Holden>!

Michael a süvítő szélben próbált a Tanya nevű lány lelkére beszélni.
– Víz van odalent, de pont olyan lesz, mintha betonba csapódnál. Kilapulsz, mint egy palacsinta.
Talán nem a legmegfelelőbb szóválasztás, ha az ember épp az öngyilkosságról próbál valakit lebeszélni, de legalább igaz.


A sorozat következő kötete

Halandósági elv-trilógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Ernest Cline: Ready Player One
Jelmer Soes: Restart
Patrick Ness: Válasz és Kérdés
S. J. Kincaid: A kárhozott
Neal Shusterman: Unwind – Bontásra ítélve
Marissa Meyer: Cinder
Suzanne Collins: Futótűz
Dan Wells: Fragments – Töredékek
Pierce Brown: Vörös lázadás
Amy Kathleen Ryan: Láng