Halálos ​hajsza (Halandósági elv-trilógia 1.) 47 csillagozás

James Dashner: Halálos hajsza

Az ​Útvesztő szerzőjének új sorozata.
Michael szinte minden idejét a VirtNetben tölti, élete kalandok és izgalmas hackertámadások sorozata. Egyre magasabb szintekre jut a számítógépes játékvilágban, a szabályokkal mit sem törődik – miért is törődne, hiszen mind totál értelmetlennek tűnik. Ám egyes szabályoknak nagyon is jó oka van: bizonyos műszaki fejlesztések illetéktelen kezekben rendkívül veszélyesek lehetnek. És a veszély valóra is válik.
Michael egy napon sokkoló esemény szemtanúja lesz, melynek élményétől nem tud szabadulni. Egyedül van, a szülei elutaztak, a barátai pedig csak a virtuális térben elérhetők. Ekkor a történet még meglepőbb fordulatot vesz: egy szervezet rákényszeríti Michaelt, hogy barátaival együtt kutassa fel Kaine-t, azt a titokzatos hackert, aki nemcsak az egyre szaporodó halálesetekért felelős, hanem a VirtNet fölött is át akarja venni az uralmat. Senki sem tudja, hogy a virtuális világ melyik zugában rejtőzik, és mire képes. Michael, Bryson… (tovább)

Eredeti mű: James Dashner: The Eye of Minds

Eredeti megjelenés éve: 2013

Tagok ajánlása: 15 éves kortól

>!
Cartaphilus, Budapest, 2016
302 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632665177 · Fordította: Ruzsa Kata
>!
Cartaphilus, Budapest, 2016
304 oldal · ISBN: 9789632665191 · Fordította: Ruzsa Kata

Kedvencelte 2

Most olvassa 5

Várólistára tette 92

Kívánságlistára tette 92

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
deen
James Dashner: Halálos hajsza

Most egy kicsit értetlenül állok a százalékos értékelések előtt. Engem ez a könyv megvett kilóra. Végig fenntartotta az érdeklődésem, és nem is nagyon akartam letenni, mert tudni akartam mi fog történni a következő és a következő és a következő oldalon, amíg vége nem lett. Dashneres stílusban természetesen. A virtuális világban semmi sem az, aminek látszik, és senki sem az, akinek kiadja magát. Egy darabig jó játék, aztán Michael is rájön, hogy itt jóval többről van szó, mint szórakozásról. Barátaival hirtelen egy olyan vérre menő „játékba” csöppen, ahonnan nem biztos, hogy élve kijutnak. Dashner ismét bravúrosan vezetett az orromnál fogva, le a kalappal előtte. Jó volt egy kis Mátrixos hatás benne, de a történet alapvetően más volt, és szereplőink sem mentek át superman-be. Jó hackerek, jó programozók, és na, igen, kicsit csalnak, de ki nem tenné, ha az élete a tét? Nagyon fifikásan próbálnak megoldani minden feladatot, ami az Ösvényen várja őket, de sokszor buknak el, így tényleg valóságosabb volt az egész. A rengeteg halál és szenvedés pedig tényleg nagyon élethű volt, még ha csak egy virtuális világban játszódott is. Hiszen a játék lényege, hogy minden úgy élj meg, mintha a valóságban történne. Nagyon várom a folytatást.

>!
mrsp
James Dashner: Halálos hajsza

James Dashner az egyik kedvenc íróm lett az Útvesztő elolvasása után, így evidens volt, hogy akármit ír legközelebb, én azt elolvasom. És hát így jött a képbe a Halálos hajsza, ami témájában nagyon más, mint Az útvesztő, de azért vannak hasonlóságok is.

Az a helyzet, hogy ez egy olyan disztópia, ami hangyányit jobban elképzelhető, hogy megtörténik a való világban, mint Az útvesztő. Ugyanis a technika rohamos fejlődésével eljön majd az a pont is, talán nem is olyan sokára, mikor úgy mozgunk majd a virtuális térben, mintha otthon lennénk, ott fogjuk élni az életünket, ott lesznek a barátaink (mint Michael esetében, aki a legjobb barátaival a való világban még csak soha nem is találkozott), és ez amellett, hogy elképesztő, nagyon is veszélyes. Dashner ebben a regényben egy olyan világot fest meg előttünk, amely hamarosan eljön, és jobb, ha felkészülünk rá.

Vérbeli kockaként (geek-ként, vagy nem tudom, mi erre a helyes szó) nekem nagyon tetszett a regény koncepciója, a virtuális valóság, a játék felépítése, és tetszett a rejtélyes főgonosz karaktere is. Már az első oldal nagyon erősen indít, egyből egy durva helyzetbe ugrunk bele. Remélem, nemsokára jön a folytatás is, mert érdekel. :)

2 hozzászólás
>!
White13
James Dashner: Halálos hajsza

Dashner fura egy szerzet.
Az Útvesztő eléggé oké volt, a Tűzpróbát feladtam ott, amikor már 300 oldal óta csak a sivatagban mennek, és nem történik az égvilágon SEMMI.
A Halálos hajszát amikor megláttam, azt gondoltam: oké, na jó, nézzük.

Nem volt életem könyve, olykor hangosan röhögtem 1-1 résznél, de mégis olvastatta magát, érdekelt, hogy hová érkezünk majd a könyv végére.
Oké, semmi újat nem talált fel a pali, de azért olvasnám tovább, mihez kezd Michael.
Sajnos esélyes, hogy max. angolul folytathatom majd, de meglátjuk.

Akit nem riaszt el, hogy nem egy magas sci-fi művet olvasson el, annak bátran ajánlom.
És persze abszolút YA a könyv, a hős tinédzserekkel. :)

1 hozzászólás
>!
Navi P
James Dashner: Halálos hajsza

Kifejezetten tetszett, bár eleinte nem értettem minden technikai megnevezést, de a végére belejöttem. Tangens, algoritmusok, MI. Jó volt, izgalmas, de nem szeretnék ilyen jövőben élni, ahol ennyire belefeledkezhetünk a virtuális valóságba. Véresebb volt a RPO-nál. Kíváncsi vagyok a folytatásra :)

>!
NewL P
James Dashner: Halálos hajsza

Végig Mátrix érzésem volt, de azért a vége eléggé meglepett. Minden ami történt egy világ a világban érzést valósít meg. Jó volt, de kiszámítható.

>!
snowwolf 
James Dashner: Halálos hajsza

Azért kezdtem olvasni ezt a sorozatot, mert a mesterséges intelligencia és a VR téma egyre jobban foglalkoztat.
Van benne egy-két gondolat, amelyre az egész regény épül, nevezetesen az örök kérdés: „Ki vagyok én?” A választ – és a kérdést magát is – eléggé túltolt cselekménybe csomagolja, a szereplők nem igazán hitelesek, de nem adom fel: a felvetett kérdés az, amely nem engedi sutba dobni az egészet.
Remélem, a többi részben összekapja magát az író. Remélem, túllép az Útvesztő szintjén, amely hiába lett bestseller, nekem hiányzott belőle a só (és túl sok bors volt benne).

A fordítás remek.
Folytatom a sorozatot.

>!
hepi1122
James Dashner: Halálos hajsza

Amikor a boltban megláttam, hogy van egy új James Dashner könyv, habozás nélkül megvettem. Mivel az Útvesztőt nagyon szerettem, bíztam abban, hogy az írónak ez a regénye is kedvenc lesz.
Sajnos tévedtem. Túlzás lenne, ha azt mondanám, hogy egyáltalán nem tetszett, viszont az tény, hogy ez most nem az én könyvem.
Nem fogott meg, nem kötött le, a szereplőket nem sikerült megkedvelnem. A humorosabb részeknél éreztem, hogy most kuncognom, nevetnem kellene, de nem ment. A fogalmazásmód nem nyert meg magának, sőt, néhol kifejezetten idegesített. ( Azt nem tudom hogy ez a fordítás miatt van, vagy eredetileg is ilyen)
Az alapötlet nem volt rossz, bár annyira azért nem hatott újan. Volt benne egy-két jobb rész, ahol felélénkültem, valamint volt pár fordulat, ami egész jó volt, bár sajnos pont a végén lévő csavar nem lepett meg.

Sajnos elég nagyot csalódtam benne. A fülszöveg és a név megvett magának, viszont a történetnek ez nem sikerült.
Amúgy nem értem, hogy a Mátrix és A tetovált lány hogyan kapcsolódik ehhez

1 hozzászólás
>!
Tési
James Dashner: Halálos hajsza

Az első 100 oldalnál egyszerűen untam. Elcsépeltnek, semmilyennek ítéltem. Aztán elindult az egész és úgy felpörgött, hogy a végére felrobbant. Az utolsó 70 oldalt észre sem vettem, hogy olvasom: mintha egy film három másodpercnyi filmkockája lenne.
Persze, voltak dolgok, amik kissé piszkáltak, de ezzel a befejezéssel sikerült törölni azokat a fekete pontokat… :)

>!
Idiocry
James Dashner: Halálos hajsza

Az Útvesztő sorozat nagyon bejött az írótól, de ez most nem tudom mi volt. Koppintás, próbálkozás vagy csak szimplán el akarta valamivel ütni az idejét és összehozta ezt. Bár ne tette volna és ráadásul sorozat, nem vagyok túl bizakodó, hogy ez jobb lesz. A vége akár lehetett volna egy bazi nagy csattanó is ha nem lett volna kiszámítható már a közepe táján, na meg amíg odáig eljutottam az katasztrófa, unalmas, egysíkú gyötrelem volt. A szereplők a vége miatt érthető módon semmilyenek lettek csak virtuális bábok voltak ebben a nagy katyvaszban, de attól még élhettek volna a lapokon. Magáról a való világról semmit nem lehetett megtudni, gondolom ez a következő részekben lesz érdekes, de annyira elment a kedvem, hogy a száz olvasatlan könyvem mellett nincs energiám a folytatásra. Maradok tisztelettel az Útvesztő sorozat egyik kedvelője ezt pedig megpróbálom elfelejteni…

>!
pingvin1
James Dashner: Halálos hajsza

Nagyon kellemes volt a meglepetés, hiszen ismét egy szuper izgalmas, pörgő történetbe csöppentem. Egyszerűen faltam a sorokat, nagyon jó volt a történetben élni.
Úgy néz ki James Dashner nem tud hibázni, nekem kedvenc lett. Remélem sok könyve kerül még a kezembe, biztos vagyok, hogy nem ér csalódás.
Olvassátok bátran, megéri!


Népszerű idézetek

>!
mrsp

Az emberek egy része egyszerűen túl gyenge.

10. oldal

>!
Tési

– Ki tudja a valóság pontos definícióját?

219. oldal

>!
Kopidnux

– Ki tudja a valóság pontos definícióját? – kérdezte nyugodt hangon Heyn, és folytatta az evést. – Ha ilyen hosszú időre csapdába esel az álomban, ez pont annyira valóság, mint minden más.

219. oldal

>!
S_Holden

-És próbáljunk életben maradni. Van ez a rossz szokásunk, hogy meghalunk.
-Benne vagyok – felelte Michael. – Eléggé elegem lett mostanra a meghalásból.

>!
S_Holden

Michael a süvítő szélben próbált a Tanya nevű lány lelkére beszélni.
– Víz van odalent, de pont olyan lesz, mintha betonba csapódnál. Kilapulsz, mint egy palacsinta.
Talán nem a legmegfelelőbb szóválasztás, ha az ember épp az öngyilkosságról próbál valakit lebeszélni, de legalább igaz.


A sorozat következő kötete

Halandósági elv-trilógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Ernest Cline: Ready Player One
Jelmer Soes: Restart
Patrick Ness: Válasz és Kérdés
S. J. Kincaid: A kárhozott
Neal Shusterman: Unwind – Bontásra ítélve
Marissa Meyer: Cinder
Suzanne Collins: Futótűz
Dan Wells: Fragments – Töredékek
Pierce Brown: Vörös lázadás
Amy Kathleen Ryan: Láng