Halálkúra (Útvesztő 3.) 1040 csillagozás

James Dashner: Halálkúra James Dashner: Halálkúra

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A Tűzpróba után úgy tűnik, az őrült hajszának vége. De Thomas biztos benne, hogy nem bízhat a VESZETT-ben. Hiába állítják, hogy nincs több megtévesztés, hogy a Próbák nyomán már minden szükséges információt megszereztek, és most Thomas és társai visszakaphatják az emlékeiket, hogy végrehajthassák az igazi küldetésüket. A csapat tagjaitól várják ugyanis, hogy létrehozzák az emberiséget fenyegető halálos vírus ellenszerét. Csakhogy Thomas sokkal több mindenre emlékszik, mint a VESZETT vezetői hinnék. Hazugságokkal többé nem mennek semmire. Ám a dermesztő igazság jóval veszélyesebb, mint azt Thomas valaha gondolta volna. A csapat újabb gyilkos kalandra vállalkozik, hogy kifürkéssze a VESZETT legnagyobb titkát. Menekülésük során tomboló Buggyantakkal és profi fejvadászokkal kell megküzdeniük, majd egy titkos szervezet csap le rájuk. Milyen árat kell fizetniük azért, mert a saját kezükbe vették a sorsukat? Túlélheti-e vajon bárki a Halálkúrát?

Eredeti megjelenés éve: 2011

Tagok ajánlása: 15 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Carta Light Cartaphilus

>!
Cartaphilus, Budapest, 2018
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632665085
>!
Cartaphilus, Budapest, 2015
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632664217 · Fordította: Havadi Krisztina
>!
Cartaphilus, Budapest, 2015
400 oldal · ISBN: 9789632664231 · Fordította: Havadi Krisztina

Enciklopédia 16

Szereplők népszerűség szerint

Newt · Minho · Thomas · Teresa Agnes · Brenda · Jorge · A. D. Janson (Patkányember) · Gally · Lawrence · Vince · Vörös inges


Kedvencelte 151

Most olvassa 76

Várólistára tette 248

Kívánságlistára tette 337

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Lanore P>!
James Dashner: Halálkúra

Hát vége… ismét el kell búcsúznom egy olyan sorozattól, egy olyan világtól, amit nagyon megszerettem, és a szereplők is felejthetetlenek számomra. A második rész olvasása után felmerültek bennem bizonyos félelmek, gondolatok, hogy vajon milyen lesz a befejezés, és többségükre rátaláltam a Halálkúra lapjain, de így is bőven tartogatott meglepetést a végkifejlet. Nem kaptam minden kérdésemre választ, érdekelne még jó pár titok és miért, de azt hiszem, az író ezt már a fantáziánkra bízta – és bőven lesz min gondolkoznunk.

1 hozzászólás
Bajnoczianna>!
James Dashner: Halálkúra

Azt hiszem engem is elért az amit sok moly írt már le, mikor egy kedvenc karakter meghal. Tudtam hogy az útvesztő sorozatban is lesznek áldozatok akiket nagyon megszeret az olvasó.
Newt pedig szép lassan lett a kedvenc szereplő, sajnáltam azt ami vele történt.
Már az első résznél tudtam hogy egy érdekes történetet olvasok, de mikor neki kezdtem akkor szembesültem vele miért is kötött le igazán. Thomas, Newt és Minho az útvesztő után folyamatosan azon munkálkodtak hogy találják meg a kiutat ebből a helyzetből. A veszett ami sok ember életét tette már tönkre nem hagyott nekik nyugtot. Míg végül eljött a végső leszámolás ideje.
Elképesztő akció dús jeleneteket írt bele az író, amivel fen tudta tartani folyamatosan az érdeklődésemet. Az egyik percben még csak csendben pihentek, de míg a másikban már menekülniük kellet. Érezni lehetett a történeten is hogy ez már bizony a vége. Nekem pedig pont az tetszett benne hogy nem egy happy end-es könyv lett. Hanem megmutatta az mit veszíthet el az ember a harc közben.
http://ujkv.blogspot.hu/2018/04/james-dashner-halalkura…

joopsy>!
James Dashner: Halálkúra

Hát Anyád!
Ezt éreztem a végén. Teljesen lesokkolt ez a történet. Megpróbálom összeszedni magam…

Ismét érdekesen indult, de sajnos az első 50 oldal után le is ült a sztori. Ide mennek, oda mennek, aztán vissza 20 lépést… Áááá! Idegesítő volt inkább, mint izgalmas. Volt, hogy nem volt kedvem ehhez a könyvhöz nyúlni és inkább olvastam mást. Ugyanakkor én annyira szerettem az eddigieket, hogy már nagyon érdekelt, hogy mi lesz ebből. Az utolsó 100 oldal megint nagyon izgalmas volt. Befejezésként pedig koppantam, mert nem azt kaptam, amit vártam és vehetjük ezt váratlan fordulatnak is. :)
spoiler
Mindenre sikerült pontot tenni, de a kezdeteknél vannak hézagok. Nem véletlen, hogy Dashnernek meg kellett írnia az előzményköteteket, amiket biztosan nem fogok kihagyni. :))
A kedvenc szereplőm továbbra is Minho volt és szerencsére benne nem kellett csalódnom. A Patkányember nagyon utálatos szereplő volt, de az ő karaktere lett a legjobban felépítve szerintem. Newtot sajnáltam, de frappáns volt, ami vele történt. Teresa pedig bekaphatja. :)
Eddig el is felejtettem leírni, de én kifejezetten csíptem az Útvesztő-szlenget. :)

A teljes trilógiáról: Összességében imádtam és méltónak tartom a népszerűségre. Rengeteg feszült pillanatot élhettünk át a srácokkal. Voltak unalmas részek is, de azokra hónapok múlva már nem fogok emlékezni. :) Mert ez a cselekmény… ez mindent vitt.
Összességében ez lett az egyik kedvenc sorozatom, de kizárólag a cselekménye és a feszültségkeltése miatt.

deen>!
James Dashner: Halálkúra

Egy igazán izgalmas, pörgős befejezés volt, bár a cselekmény egy kicsit összecsapottra sikerült. Mintha az író már nem tudta volna, hogyan is érjen el a végkifejlethez. Ennek ellenére nagyon gyorsan befejeztem, tényleg faltam a sorokat és a könyv utolsó harmadáért tényleg érdemes is volt végigolvasni. Ott indulnak be igazán az események. Az első részében a cél azt hiszem a világ reménytelenségének bemutatása volt. Habár a kutatók sokakat feláldoztak még mindig nincs meg az ellenszer és már senki sem hiszi, hogy egyszer lesz ilyen. Nincs biztonságos hely, a fertőzöttek mindenhol megjelennek és egyetlen céljuk a pusztítás. Mi is lehetne, ha nekik már úgyis mindegy? Van még esély egyáltalán az emberiség megmentésére?
Thomas még mindig nem érti Teresát, nem tudja melyik oldalon áll, de Brenda esetében is hasonlóak a tapasztalatai. Kinek vannak hátsó szándékai, ki tudja egyáltalán a VESZETT teljes tervét? Vagy minden megint csak egy próba, újabb változókkal? A szereplőket megint nem kímélte az író, és nagyon sajnáltam némelyiküket. A befejezés pedig, szerencsére, nem az lett, amit vártam. Az utolsó VESZETT bejegyzés viszont nagyot szólt! Szerettem ezt a sorozatot!

3 hozzászólás
hpatrik97>!
James Dashner: Halálkúra

Huhh, nehéz ezek után bármit is írni… Összeszedem magam!

Fantasztikus befejező kötet volt. Nekem teljes mértékben elnyerte a tetszésemet. Az egész tele volt izgalommal, és rengeteg kérdésre választ kaptunk. Persze sok megválaszolatlanul maradt.

Nem tudok róla többet írni. Fantasztikus volt, és kész! Mindenkinek el kell olvasnia, aki kicsit is szereti ezt a trilógiát!

Orsi_olvas>!
James Dashner: Halálkúra

Bökjétek meg! Ez nagyon durva volt!
Amolyan igazi hullámvasút volt ez a könyv, mikor már azt hitted nincs tovább, ennél több borzalom már nem történhet, akkor jött valami és Dashner bebizonyította, hogy de igenis van tovább: még több fájdalom, bizonytalanság, veszteség és halál.
Nagyon akciódús és pörgős a történet, csak kapkodtam a fejem és igyekeztem lépést tartani az eseményekkel. Thomas és a srácok minden eddiginél nehezebb feladatok előtt állnak, feltűnnek régi ismerősök és szívfájdító búcsút veszünk néhány nagy kedvenctől, váratlan szövetségesként megjelenik egy titkos szervezet, de már annyi hazugságot hallottunk, hogy igazán nem lehet tudni kiben is bízhatunk meg. De nincs is idő a tétovázásra: Walking Dead-szerű apokaliptikus városokban rohannak-menekülnek a srácok, hogy megmentsék egymást, magukat, a világot.
Itt ugyanis semmi nem az, aminek látszik, a csavart dupla csavar követi, és tényleg a legutolsó pillanatig nem tudhatod kiben bízz meg. Tényleg nem tudtam milyen lezárást talált ki Dashner, váratlanul ért, kellőképp nagy volt a csattanó és szerintem méltó lezárása a sorozatnak.
Amit kicsit hiányoltam, az a válaszok, a magyarázatok. Mert bőven maradt megválaszolatlan kérdés. Persze, sok mindent megtudtunk, de azért nem mindent, pár dolog nyitva maradt, remélem hamar a kezeim közé kaphatom a Kill Order-t és a Maze runner files-t.
Nagyon eredeti és lenyűgöző világot adott nekünk Dashner sok-sok kalanddal, a srácokat nagyon megszerettem és most fájdalmas búcsúzni tőlük. Különösen spoiler. De itt a vége, eddig tartott a történetük és az kell mondjam bökött jó volt!

puncsoscukor63>!
James Dashner: Halálkúra

Nagyon klassz befejezés volt!
Sajnálom viszont az egyik kedvenc szereplőmet, aki megsínylette ezt a részt:(
Ahhoz képest, hogy mennyire el-el húzott eseményeket az író, a könyv számomra kicsit gyorsan ért véget, de lehet, hogy az csak én vagyok ilyen elégedetlen.
Ennek ellenére ez is ugyanolyan kiszámíthatatlan volt, mint az első két rész.
Várom, hogy megjelenjen a kiegészítő kötet, a könyv végén lévő előzetest direkt el sem olvastam előre, hogy majd a meglepetés erejével hasson.
Remélem abban a könyvben már kicsit több választ kapunk, mint ebben a kötetben.
Nagyon ajánlom ezt a trilógiát mindenkinek!

Dsheavenofbooks>!
James Dashner: Halálkúra

Nekem tetszett. Pontosan erre volt szükségem. Ez a könyv már körülbelül 3 éve csücsül a polcomon, és nem hittem volna (pedig sokszor terveztem), hogy elolvasásra kerül, de aztán történt valami, és muszáj volt egy olyan könyvet olvasnom, amiben a szerelem még csak nem is létezik, szóval erre esett a választásom. Azt azért hozzátenném, hogy a 2. részt is körülbelül 3 éve olvastam, de meglepően sok minden megmaradt.

Jó, nem ez volt a legcsodálatosabb könyv amit olvastam, illetve lehetett volna a trilógiának egy sokkal jobb lezárása is, de nem is panaszkodom, mert tetszett. Egy erős négyest szerintem mindenképpen ér. Semmi zavaró nem volt benne számomra, tetszett a fejezetek rövidsége, könnyű olvashatósága, és a történet alakulása is. Amit sajnáltam, az spoiler, de számítottam rá, hogy több spoiler.

Összességében tetszett, bár nem ez a létező legjobb záró kötet. Most ez a könyv nagy hasznomra volt.

SzRéka P>!
James Dashner: Halálkúra

Hát ez meg mi a pokol volt? Ilyen kusza, vegyesfelvágottra hasonlító befejezést sem olvastam még. Az ijesztő részek nem ijesztettek meg, az izgalmasak miatt nem tudtam izgulni, és állandóan mindenből hiányzott az előkészület. 2 alkalommal éreztem azt, hogy az író képes volt meglépni a váratlant: ebből az elsőt soha nem fogom megbocsátani neki, a másikat pedig nem fejezte be, mily meglepő.
Minhon kívül egyik szereplő sem lépett szintet – vagy megmaradtak átlagosnak, vagy csak az eddiginél is rosszabbul teljesítettek. Minho sem volt tökéletes, sőt, de azért a többiekhez képest kiemelkedő karakter lett belőle.
Nem érzek szomorúságot, amiért vége lett, ami nem jó, mert sokkal többet vártam. Csalódtam, mérges is vagyok, és ah, nem tudom. Ki kell hevernem, aztán a filmeknek adok egy esélyt.

3 hozzászólás
DarknessAngel>!
James Dashner: Halálkúra

Tetszett, mert tetszett, de mi ez a befejezés?? Az eleje olyan döcögősen indult, kicsit nehéz volt lekötnie. Úgy a vége felé kezdtek igazán beindulni a dolgok, de még akkor is volt, hogy több mindent nem értettem. Annyira homályosan lett lezárva az egész, ezért is a csillag levonás, sok minden nem lett megmagyarázva. Mi van pl. Brendával? Honnan tudott annyi mindent, és miért mondta Thomasnak, hogy csak benne és a Paige kancellárban bízzon? Mi az a hely, ahol végül kikötöttek? És mi a helyzet Teresaval? Még valami millió ilyen kérdés kavarog bennem.
A történet amúgy tetszett, mert jó volt. Hozta a formáját, viszont így befejező részként többre számítottam volna. Newt az én kedvencem spoiler
Örülök, hogy elolvastam, mert tetszett a sorozat. Most már csak a filmeket kell megnézni :))


Népszerű idézetek

Timi98>!

– Haver, te megpróbáltad levágni a tudodmimet!
Thomas elnevette magát, amire már hosszú ideje nem volt példa. Örült neki.
– Elég baj, hogy nem tettem meg. Megmenthettem volna a világot sok kicsi Minhótól.

167. oldal - Huszonnyolcadik fejezet (Cartaphilus, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Minho · Thomas
Neoly>!

– Ha nem találkoznánk a túloldalon – mondta behízelgően – sose feledd, hogy szerettelek. – Rávigyorgott a szemét forgató Thomasra, aztán ő is eltűnt az ajtó mögött.

136. oldal - Huszonharmadik fejezet (Cartaphilus, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Minho · Thomas
Szyszyyy I>!

– Nem találgathatjuk folyton, vajon mit akarhattak. Néha azért csinálnak valamit, hogy én pont az ellenkezőjét tegyem annak, amiről azt hiszik, hogy én azt hiszem, hogy ők azt hiszik, hogy tenni fogom.
– He? – kérdezték mindhárman egyszerre teljesen összezavarodva.

141. oldal - Huszonnegyedik fejezet (Cartaphilus, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Thomas
Ametiszt21>!

Mi értelme beszélgetni, ha már nem lehet megbízni a szavakban?

15. oldal - Második fejezet (Cartaphilus, 2015)

búzakalász>!

Szóval, meg kell mentenünk a világot, és hasonló hülyeségek.

203. oldal - Harmincötödik fejezet (Cartaphilus, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Minho
Szyszyyy I>!

– Hamarosan lépnünk kell, a rohadt életbe! És amikor megtesszük, tuti, hogy beverek pár fejet, csak hogy kicsit jobb kedvre derítsem magam.

32. oldal - Ötödik fejezet (Cartaphilus, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Newt
mrsp>!

– Te… mi… azt tesszük, ami helyes.
– Nem hiszem, hogy létezik még helyes és helytelen. […] Csak szörnyű és kevésbé szörnyű létezik.

130-131. oldal - Huszonkettedik fejezet (Cartaphilus, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Brenda · Thomas
Neoly>!

– Hé, minden rendben, jól van, Patkányember úr? – érdeklődött Minho.

45. oldal - Hetedik fejezet (Cartaphilus, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Minho
Uszáma>!

Ki vele, hová kell mennem legközelebb? Kilőnek a kibökött Holdra, vagy mi? Vagy át kell úsznom az óceánt egy kisgatyában? – Mosolygott is a nagyobb hatás kedvéért.

13. oldal - Második fejezet (Cartaphilus, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Thomas
mrsp>!

Semmi nem volt egyértelműen fehér vagy fekete. És soha nem is lesz az.

235. oldal - Negyvenegyedik fejezet (Cartaphilus, 2015)


Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Wells: Fragments – Töredékek
Suzanne Collins: Az éhezők viadala
Neal Shusterman: Unwind – Bontásra ítélve
Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei
Alexandra Bracken: Sötét elmék
Ernest Cline: Ready Player Two
Marissa Meyer: Scarlet
Lois Lowry: Az emlékek őre
Stephenie Meyer: A burok
Patrick Ness: Soha nincs vége