A ​kettős spirál 8 csillagozás

James D. Watson: A kettős spirál

C. P. Snow, a hazánkban ismert angol tudós írta Watson könyvéről: „Ez a könyv egyetlen eddig megírt könyvhöz sem hasonlít. Első kézből származó beszámoló arról a napról-napra folyó munkáról, amely a század egyik legnagyobb természettudományi felfedezéséhez vezetett. Olyan, mint egy első osztályú háborús riport: személyes, szubjektív, szenvedélyes érzelmekkel telt. Az irodalomban semmi sem adhatja vissza: valójában hogyan is zajlik az alkotó tudomány. Azoknak akik nem olvasnak tudományos könyveket, egy új világot tár fel.”

>!
Gondolat, Budapest, 1972
176 oldal · keménytáblás · Fordította: Korányi Tamás
>!
Gondolat, Budapest, 1970
176 oldal · keménytáblás · Fordította: Korányi Tamás

Kedvencelte 1

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 9

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

mongúz>!
James D. Watson: A kettős spirál

Jó pofa, szórakoztató betekintés a kutatók mindennapjaiba, gondolkodásmódjába, módszereibe egy kívülálló szemszögéből. Kívülálló és vagabund. Nem elég, hogy nem ért ahhoz amit csinál, de még csak nem is azt csinálja, amit kéne, és nem ott, és nem akkor, és nem azzal…Viszont minden mást, máshol, máskor…
Aztán, egyrészről nem vallja be, – vagy legalábbis nem egészen, és a lényeget tekintve nem – amivel sokan vádolják őket, tudniillik, hogy lopták a modelljüket, másrészt viszont őszintén leírja, hogyan verte át sorozatosan az ösztöndíj bizottságot, hogy nem értett sem a biokémiához, sem a röntgenkrisztallográfiához, maximum egy kicsit a mikrobiológiához.
Viszont Nóbel-díjas, ami pl rólam nem mondható el.
És az első két megszekvenált humán genomból az egyik az övé…, ami szintén nem mondható el rólam.
Érdemes elolvasni. Tanulságos mese arról, hogy hogyan működnek a dolgok.

ciemat P>!
James D. Watson: A kettős spirál

A tudósok világába, életébe kapunk bepillantást a könyv révén. Ráeszmélve, hogy az ő világuk sem az a tökéletes, mosolygós segítsük egymást világ.
Sajnos a fordítás minősége sokat ront a olvasási élményen.

Ametiszt21>!
James D. Watson: A kettős spirál

Ó istenem, ekkora egót én még életemben nem láttam.
Nehéz ennek a könyvnek az olvasása után sok tiszteletet megőrizni James Watson iránt, az egyébként őszintén fantasztikus és korszakalkotó tudományos eredményei ellenére. Az a mértékű arrogancia, beképzeltség és szexista hozzáállás ami ezekről a lapokról árad nagyon sokat tesz azért, hogy csökkentse a hatalmas tudományos felfedezés történetének izgalmát. Nem mondanám egy kifejezetten szórakoztató olvasmánynak – inkább rém idegesítő. De a felesleges körítés alatt végtelenük érdekes és helyenként még izgalmas is. Nem bántam meg, hogy elolvastam, de nemigen ajánlanám jó szívvel olyanoknak, akik a tudós iránti tiszteletből vagy egyszerűen biokémiai érdeklődésből nyitnák ki – inkább olvassatok egy olyan könyvet, ami nem Watson egoista szűrőjén keresztül meséli a történetet.


Népszerű idézetek

Szelén>!

Senki sem lehet sikeres tudós, ha nem veszi tudomásul, hogy – az újságoknak és a tudósok mamáinak a híresztelése alapján elterjedt közfelfogással szemben – a tudósok jó része nemcsak szűk látókörű és tehetségtelen, hanem egyenesen ostoba is.

21. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Mike Goldsmith: Tudomány 30 másodpercben
Larry Gonick – Mark Wheelis: Képregén
Richard Dawkins: Az önző gén
Paul Strathern: Crick és Watson
Siddhartha Mukherjee: A gén
Venetianer Pál: Az emberi genom
Tom Jackson: Agyunk titkai
Dósa Zoltán: Biopóker
Bereczkei Tamás – Hoffmann Gyula: Gének, gondolkodás, személyiség
Czeizel Endre: Genetika és társadalom