Atomi ​szokások 85 csillagozás

Apró változások, kiemelkedő eredmények
James Clear: Atomi szokások

"A ​"minden nap 1 százalékkal jobb teljesítmény" forradalmi rendszere

Az emberek azt hiszik, ha változtatni akarnak az életükön, nagyban kell gondolkodni. A világhírű szokásszakértő, James Clear azonban egy másik utat fedezett fel. Tudja, hogy a valódi változás több száz apró döntés halmozati hatásának az eredménye – olyan kis döntéseké, mint napi két fekvőtámasz, öt perccel korábbi ébredés vagy egyetlen rövid telefonhívás.

Ezeket nevezi atomi szokásoknak.

Úttörő jelentőségű könyvében Clear elmagyarázza, hogy ezek a miniatűr változtatások pontosan hogyan növik ki magukat az életedet átalakító eredményekké. Mutat néhány egyszerű élet-hacket (a szokáshalmozás feledésbe merült művészetét, a kétperces szabály váratlan erejét, vagy a trükköt, amellyel beléphetsz az Aranyhaj-zónába), és a legfrissebb pszichológiai és idegtudományos kutatási eredmények segítségével magyarázza el, miért olyan hatásosak. Mindeközben olyan olimpiai aranyérmesek, nagy hatalmú… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

>!
MotiBooks, 2020
380 oldal · ISBN: 9786155420825 · Fordította: Kovács Zsuzsa
>!
MotiBooks, Budapest, 2020
378 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155420818 · Fordította: Kovács Zsuzsa

Enciklopédia 2


Kedvencelte 19

Most olvassa 76

Várólistára tette 195

Kívánságlistára tette 273

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

meseanyu P>!
James Clear: Atomi szokások

James Clear: Atomi szokások Apró változások, kiemelkedő eredmények

Voltak benne jó ötletek, újdonságok, de összességében rám nem gyakorolt akkora hatást, mint más, a témában olvasott könyvek. Sok igazság van benne, de sok olyan ajánlás is, ami nekem már túl sok, életszerűtlen. Jól összeszedett, inspiráló, de számomra nem alapmű.

4 hozzászólás
theodora>!
James Clear: Atomi szokások

James Clear: Atomi szokások Apró változások, kiemelkedő eredmények

Nagyon komplexen mutatja be, hogyan alakul ki egy szokás (jó vagy rossz), és milyen tényezők erősítik. Szerintem érdemes elolvasni, több részletet ismertem, alkalmaztam, de lesz néhány dolog amit ki fogok próbálni, hogy erősítsem a jó szokásaimat.
bővebben a blogon

FélszipókásŐsmoly >!
James Clear: Atomi szokások

James Clear: Atomi szokások Apró változások, kiemelkedő eredmények

„Minden változás könnyű, ha élvezetes.”

Szokás hatalmához hasonlóan szokások tudatosításáról szól, de annak módszerét nagy mértékben kibővíti példákkal és technikákkal. Itt is részletezi, elemzi a szokások kialakulásának menetét, majd négy egyszerű lépés és négy józanító „törvény” mentén felhívja a figyelmet arra, hogyan alakíthatóak. A Kezdj a miérttel, illetve A csodálatos elme kódja könyvben is ismertetett átfogó, az élet minden területén alkalmazható szemléletváltásra nyújt gyakorlati eszközöket és példákat.

Aprólékos a szó jó értelmében. Apró, jelentéktelennek tűnő dolgokra is kitér. Apró tényezők változtatásával ér el változást. Apró lépésekkel közelíti az egész életre hatást gyakorló megvalósításokat, nem nagy álmokkal, nagyratörő vágyakkal. Apró, de folyamatos lépésekkel közelebb jutunk a célhoz, mint ha csak egy tökéletes kép megtervezésével foglalkoznánk.

Kedvenc részem az volt, amelyben identitás és szokások összefüggéseit taglalta. Azt, hogy a rögzült énkép mennyire bekorlátozza a lehetőségek felismerését és a szokások alakíthatóságát. A gének rögzültségébe, személyiséget és sorsot meghatározó mivoltukba vetett hiedelmeken is igyekszik lazítani példákkal és szemléletváltással.

Emellett részletesen foglalkozik a motiváció és vágyak szokásalakító hatásával, élettani és elmei hátterével, illetve alakítási lehetőségeivel: érzékelés vonatkozásai, az ismételt cselekvés általi idegrendszeri berögződések, a kényelem és automatizáció által gerjesztett önkéntelen cselekvések (és szükségtelen szokások kialakulása). Arra vezet rá, hogyan érjünk el kevesebb erővel többet.

Számomra újdonság volt a motivációs könyvek terén, hogy a környezet hatásával is nagyon kiterjedt szemlélettel (pl. éghajlat és motiváció összefüggései), érdemben foglalkozott, anélkül, hogy a felelősséget másra hárította volna. A társaság által kiváltott késztetések ("csak társaságban szoktam" jellegű kifogásokra irányítja a figyelmet), a környezetváltással bekövetkező szokásváltozások, vagy a kevesebb kísértéssel járó, tudatosan elrendezett környezet mind olyan szempontok, amikre nem sokan térnek ki.

Vannak mókásan tanulságos példák is – például egy amerikai férfi összekötötte az edzést a sorozatfüggő szokásával: ha nem tekert a szobabiciklin, a Netflix kikapcsolt, így a szokását nem kényszeredetten elnyomta, hanem meglovagolta: általa ösztönözte magát az egészségesebb életmódra. Lemondás helyett annak mentén változtatott, hogy mit nyerhet vele.

Nagyon jól felépített kötet, könnyen áttekinthető szakaszolás, pontokba szedett lényeg, egyszerű stratégiák és taktikák, hitelesség, józan szemlélet (nem őrül bele a saját motivációs szlogenjeibe) jellemzi. Világos magyarázatokat ad, az elmélet kifejtése mellett gyakorlatokkal, esetpéldákkal (még magyar vonatkozás is akad), összefoglalókkal. Még a fordítás is jó.

off

>!
MotiBooks, 2020
380 oldal · ISBN: 9786155420825 · Fordította: Kovács Zsuzsa
csabosz>!
James Clear: Atomi szokások

James Clear: Atomi szokások Apró változások, kiemelkedő eredmények

Ez egy olyan önfejlesztő könyv, ami valódi segítséget ad, ha változtatni akarsz a szokásaidon. A szerző kutatásokra alapoz, nagyon hasznos elveket ismertet meg, közben példaként mutatja be számos sikeres ember jó szokását. (Szó van benne például a magyar Polgár családról is.)
A legjobb az volt, hogy tényleg azt éreztem, hogy a szerző segíteni akar, és nem a saját ötleteit eladni.

kormix P>!
James Clear: Atomi szokások

James Clear: Atomi szokások Apró változások, kiemelkedő eredmények

Ritkán szólítanak meg az ilyen önsegítő, önfejlesztő könyvek, ez valamiért mégis felkeltette az érdeklődésemet. Már a fülszövege is azt az érzést keltette bennem, hogy ez valami kézzel foghatóbb, valami komolyabb mű lesz a témában. Aztán ki ne álmodozna arról, hogy önnön magának jobb verziójává váljon? És hányan vannak azok, akik nem csak akarják, de el is indulnak az úton? És mekkora azoknak az aránya, akiknek sikerül is? Talán most tartok ott, hogy meguntam az első csoportba tartozni, szóval gondoltam, ártani nem árthat a könyv, maximum a csábító külső mögött ugyanaz a közhelyfolyam bujkál, mint a nagy átlag esetében, de akkor meg fogom és becsukom.
Szerencsére nem kellett csalódnom, sőt! Meglepetésként ért, hogy egy szépen átgondolt és tudatosan felépített kötetet tartok a kezemben, ahol a szerző a mondanivalóját mindig alátámasztotta valódi kutatásokkal és kutatási eredményekkel vagy olyan hétköznapi emberek történetével, mint amilyen én is vagyok.
A módszer egyébként könnyen értelmezhető és az egyes lépések kifejtése során felfedett mankók segítségével szerintem könnyen is kivitelezhető és fenntartható. A titok négy egyszerű lépésben rejlik, a legszebb az egészben pedig az, hogy a csontig rágott „elkezdeni nehéz” részt is segít és megkönnyíti a szerző!
Ha egy csapásra nem is változtatta meg az életemet, alapvetően úgy gondolom, hogy hasznos könyv, reményeim szerint tudom is alkalmazni az olvasottakat. Nagy segítség lesz ebben a fejezetek végén található, folyamatosan bővített kis táblázat is, de talán egyes fejezeteket újra és újra elolvasok majd. Idővel kiderül… :)

Thraeyll>!
James Clear: Atomi szokások

James Clear: Atomi szokások Apró változások, kiemelkedő eredmények

Ez egy csodálatos könyv és hálás vagyok, hogy olvastam. Úgy érzem megváltoztatta az életem, átformálta a szemléletmódom. Azóta minden nap próbálom szigorúan venni az én kis atomi szokásaim, de nem csak ezekre, hanem úgy általánosságban is igaz, hogy minden nap megpróbálok csak 1%-kal jobb lenni.
Szerintem mindenkinek kötelező lenne elolvasnia.

FZolee>!
James Clear: Atomi szokások

James Clear: Atomi szokások Apró változások, kiemelkedő eredmények

Végre egy olyan önsegítő könyv, amelyiket nem akartam becsukni egy oldal után a közhelytengerek miatt. James Clear bemutatja, hogy hogyan alakulnak ki és rögzülnek a szokásaink, gyakorlati módszereket ad a jó szokások rögzítéséhez, és a rosszak elhagyásához. Ezek a tippek ráadásul alapvetően nem bonyolultak, kis odafigyeléssel, rendszerességgel mindenki számára követhetőek.
Tetszett, hogy minden fejezet végén volt egy rövid összefoglaló, illetve a nagyobb egységek végén táblázatos formában is újra közölte a fő gondolatokat, módszereket, ezáltal jobban összeállt a mondanivaló.
Az biztos, hogy megpróbálok eleinte ugyan kis lépésekkel, de változtatni a hétköznapjaimon, remélem be fognak válni a megismert praktikák. Nem gondoltam volna, hogy ezt fogom mondani, de ezt a könyvet érdemes elolvasni, sokat segíthet.

mandyedi>!
James Clear: Atomi szokások

James Clear: Atomi szokások Apró változások, kiemelkedő eredmények

Aki a https://moly.hu/konyvek/charles-duhigg-a-szokas-hatalma könyvet olvasta, annak ezt is ajánlom. A könyv onnan folytatja, ahol A szokás hatalma abbahagyta. Sok dolog visszaköszönt már más könyvekből is. Ami miatt tetszik, hogy tömör, nincs mellébeszélés, az egyes állításokat valós történetekkel támasztja alá.

Zkitkat>!
James Clear: Atomi szokások

James Clear: Atomi szokások Apró változások, kiemelkedő eredmények

Sok gyakorlati tippet ad a könyv, pszichológiai vonatkozásokkal, de mégis könnyen emészthető. Én mindenkinek ajánlom, aki szeret rendszerekben gondolkozni és kialakítani saját kis rendszereket.

sylviekate>!
James Clear: Atomi szokások

James Clear: Atomi szokások Apró változások, kiemelkedő eredmények

Nekem valahogy Nir Eyal könyvei folytatásának hat ez a könyv. Nagyon tetszik a koncepció és azonnal használható trükköket ad a szokások kialakítására. Nekem bejött!


Népszerű idézetek

theodora>!

A valódi viselkedésváltozás az identitásváltozás. Elindíthatod egy szokásodat azért, mert motivált vagy, de kitartani csak azért fogsz mellette, mert az identitásod részévé válik. […] A javulás, a fejlődés mindaddig ideiglenes, amíg az éned részévé nem válik.

54. oldal

James Clear: Atomi szokások Apró változások, kiemelkedő eredmények

FélszipókásŐsmoly >!

Kíváncsinak lenni jobb, mint okosnak. Ha motivált és kíváncsi vagy, az többet számít, mint ha szimplán okos vagy, mert ez előbbi cselekvéshez vezet.

James Clear: Atomi szokások Apró változások, kiemelkedő eredmények

Kapcsolódó szócikkek: kíváncsiság
Fekete_János_Dávid>!

Az eredményeid a szokásaid mérőszáma. A nettó vagyonod a pénzügyi szokásaid mérőszáma. A tudásod a tanulási szokásaid mérőszáma. A rendetlenség a takarítási szokásaid mércéje. Aztkapod, amit ismételsz.

34. oldal

James Clear: Atomi szokások Apró változások, kiemelkedő eredmények

theodora>!

Az apró fejlesztések által idővel elérhető változás lélegzetállító. Elmondom hozzá a matekot is: ha egy év alatt mindennap 1 százalékkal jobban teljesítesz, az év végére harminchétszer jobb leszel, mint voltál.

30. oldal

James Clear: Atomi szokások Apró változások, kiemelkedő eredmények

FélszipókásŐsmoly >!

Nincs célszalag. Nincsenek állandó megoldások. … A tartós eredmények elérésének a titka az, hogy soha ne hagyd abba a fejlődést.

James Clear: Atomi szokások Apró változások, kiemelkedő eredmények

valencica7>!

Változatlan szokásokkal továbbra is ugyanolyan eredményeket fogsz elérni.

James Clear: Atomi szokások Apró változások, kiemelkedő eredmények

FélszipókásŐsmoly >!

Minél inkább hagyod, hogy egyetlen meggyőződés határozzon meg, annál kevésbé leszel képes alkalmazkodni, amikor az élet kihívást jelentő helyzetbe hoz.

James Clear: Atomi szokások Apró változások, kiemelkedő eredmények

Kapcsolódó szócikkek: meggyőződés
marie2001>!

Minél többször gondolod magadról, hogy értéktelen, hülye, illetve csúnya vagy, annál inkább arra szoktatod magad, hogy így értelmezd az életet. Gondolathurok csapdájába kerülsz.

35. oldal

James Clear: Atomi szokások Apró változások, kiemelkedő eredmények

Alexandra_Pogány>!

Az eredményeid a szokásaid mérőszáma

34. oldal

James Clear: Atomi szokások Apró változások, kiemelkedő eredmények

Alexandra_Pogány>!

Minden nulla fokon fog megtörténni.

38. oldal

James Clear: Atomi szokások Apró változások, kiemelkedő eredmények


Hasonló könyvek címkék alapján

Farkas Lívia: Ennél zöldebb nem lesz!
Meik Wiking: Hygge
Summer Rayne Oakes: Barátom, a filodendron
Marie Kondo: Tiszta öröm
Viszkok Fruzsi: Tedd rendbe az életed!
Meik Wiking: Lykke
Pándy Mária – Ranschburg Jenő – Popper Péter: Láthatatlan ellenségek
Csíkszentmihályi Mihály: A fejlődés útjai
Fiáth Titanilla – Heller Ágnes – Popper Péter – Réz András: Hová tűnt a nyugalom?
Giulia Enders: Bélügyek