Noble ​House (The Asian Saga 5.) 6 csillagozás

James Clavell: Noble House James Clavell: Noble House James Clavell: Noble House James Clavell: Noble House James Clavell: Noble House

August 1963. Over one hundred years have passed since Dirk Struan founded Hong Kong's oldest trading company. Only his descendants can inherit his title tai-pan and they have built the business ruthlessly. But now the Noble House is in danger.
As Hong Kong itself becomes the deadly playground of the CIA, the KGB and the People's Republic of China, rival tai-pans, seeking revenge for blood feuds over a century old, gather for the kill.

Eredeti megjelenés éve: 1981

>!
Hodder & Stoughton, London, 2006
1284 oldal · ISBN: 9780340750704
>!
Dell, New York, 1981
1360 oldal · ISBN: 0440164842

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

ujhelyiz P>!
James Clavell: Noble House

Végre, a befektetett idő kifizetődött. :) A zseniális Sógun után a sorozat nagyon leült; az egész érdekes Tai-pan után következő igazából semmilyen Gai-jin és King Rat után egy nagyon jól sikerült könyv. Ha ezeket a kérdéses köteteket átvezetőnek tekintem, hogy megalapozza ezt, az tényleg átértékeli…

A könyv egy izgalmas kalandregény a hidegháború közepén élő Hong Kongról; az „aktuális” történelmi eseményekre reflektálva; ugyanakkor kapunk mindent, ami izgalmas lehet: tőzsdei manipulációt, emberrablást, kémregényt, lóversenyt, van szó a női egyenjogúságról és politikai manipulációkról, nem is beszélve a sorozatban elengedhetetlen filozofálgatásokról a távol-keleten élők szexuális életéről…

Ahhoz, hogy minden beleférjen, a könyv határozottan hosszú, de jól olvasható, és nehéz letenni menet közben. Az egyedüli zavaró dolog az volt, hogy rengetegen beszélnek rövidítésekkel, amiket én (nem anyanyelvi olvasóként) nem feltétlen tudtam könnyen feloldani.

Összességében, érdemesnek tartom elolvasni; és ki lehet hagyni a köztes, kevésbé jó regényeket is; nagyrészt elhangoznak a dolgok, leszámítva egy-két dolgot – ugyanakkor olvasni a korábbi köteteket segít elmélyíteni az élményt.

dzsobacsi>!
James Clavell: Noble House

Fordulatos, izgalmas, alig bírtam letenni. Tetszett, hogy az egy hét történetét úgy meséli el, hogy napokra, órákra vannak bontva a fejezetek. Clavell mesterien teremt kapcsolatot a Struan család történetét feldolgozó más regényeivel (Patkánykirály, Tajpan). Lenyűgöző, ahogy az egyes emberi sorsokat ábrázolja, és a mellékszereplők személyes tragédiáit, mozgatórugóit is megismerhetjük. A regény végéig nem tudjuk ki kivel van, ki a kém a családban és a rendőrségen és hogy menekül meg a Nemes Ház. Kár, hogy csak egy elég gyengécske TV-filmsorozat készült belőle, megérdemelt volna egy A sógunhoz hasonlót.

sanni243>!
James Clavell: Noble House

Ez a könyv olyan, mint egy filmsorozat forgatókönyve. Kizárólag nagyon drámai események követik egymást, az egyes fejezetek végén szinte látni a „Jövő héten folytatjuk és megtudhatjátok, hogy ki a halott” feliratot a tévében. A helyi miliő leírása elviszi a hátán a könyvet, de a végére már bosszantott, hogy egyik szereplőnek sincs egy nyugodt napja se, folyik a vér, mindenki becsap mindenkit, stb.
Különösen rossz, hogy a szerző időnként elfeledkezett arról, hogy a különböző szereplőknek különböző stílusban illene beszélni és gondolkozni. Ehelyett a „követeléseim felsorolása” tökéletesen ugyanazzal a szóhasználattal zajlik két, alapvetően különböző szereplő esetében; az európai hátterű szereplők kizárólag azzal tudják kifejezni zaklatottságukat, hogy azt mondják, hogy „Christ!”, holott senki nem vallásos egy kicsit se. Helyenként érthetetlen, miért lesz ideges bárki is, amikor mindennap találkoznak nehéz helyzetekkel.
Nem tetszett a nők ábrázolása sem. Van a hűséges feleség, a komolytalan és üresfejű leánygyermek, a modern, karrierista nő, valamint van a számító, pénzéhes aranyásó. Átmenet nincs, vagy egyiknek vagy másiknak születik egy nő (legalábbis ebben a könyvben).
James Clavell két másik könyvét tizenéves fejjel már olvastam, akkor még nem volt ennyi bajom velük. Lehet, hogy most már túl válogatós vagyok.


A sorozat következő kötete

The Asian Saga sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

J. K. Rowling: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Gerald Durrell: My Family and Other Animals
Neil Gaiman: Neverwhere
John le Carré: The Secret Pilgrim
Jonas Jonasson: The Hundred-Year-Old Man Who Climbed Out of the Window and Disappeared
Arthur C. Clarke: 2001: A Space Odyssey
Jeffrey Archer: Kane and Abel
Sebastian Faulks: Devil May Care
Steve Berry: The 14th Colony
Tom Clancy: The Hunt For Red October