A ​sógun (Ázsia-saga 1.) 388 csillagozás

James Clavell: A sógun James Clavell: A sógun James Clavell: A sógun James Clavell: A sógun James Clavell: A sógun James Clavell: A sógun James Clavell: A sógun

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Európai ​- németalföldi – hajó bukdácsol Japán partjai felé, rettenetes viharban. Megkerülte az egész ismert (és még nem ismert) világot, s mire szokatlan irányból, kelet felől érkezve megfeneklik Izu-félsziget sziklazátonyain, a legénységből alig tucatnyian maradnak életben. A japánok azonmód fogságba vetik őket, vezetőjükkel, az angol kalandorral, Blackthorne főnavigátorral együtt.
Az európai naptár az 1600. esztendőt mutatja. A holland tengerészek – noha ők ezt természetesen nem tudják – baljósabb időpontban nem is érkezhettek volna. Két éve, 1598-ban halt meg Nippon katonai diktátora, a taikó, s azóta az országot az egész 16. századon át dúló polgárháborúk utolsó felvonása zajlik: a kisebb-nagyobb szamurájseregekkel rendelkező főurak, a daimjó-k a végső, nagy csatára készülnek, hogy egyszer s mindenkorra eldőljön, ki, melyik család birtokolja majd évszázadokon át a sóguni címet, ki lesz a szamurájok, az egész ország teljhatalmú ura. Cselvetések, árulások, orgyilkosságok… (tovább)

James Clavell: Shogun

Eredeti mű

Eredeti megjelenés éve: 1975

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Aranytoll Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
1216 oldal · ISBN: 9789633730140 · Fordította: Gy. Horváth László
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
1216 oldal · ISBN: 9789633730157 · Fordította: Gy. Horváth László
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
1276 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639492875 · Fordította: Gy. Horváth László

7 további kiadás


Enciklopédia 18

Szereplők népszerűség szerint

Josi Toranaga no Minovara · John Blackthorne

Helyszínek népszerűség szerint

Japán


Kedvencelte 117

Most olvassa 42

Várólistára tette 234

Kívánságlistára tette 119

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

stancili1>!
James Clavell: A sógun

Korosztályom japántudásának alapköve (andzsinszan-tornagatya szaga), véres harcok az iskolaudvaron (általában négy andzsinszan harcol ugyanannyi jabuval-jezsuitával, néha indiánnal, kovbojjal vagy marslakóval :), hetente egyszer pedig a tévé képernyőjére tapadva nézve az újabb kalandokat.

Aztán a könyv, persze, rongyosra olvasva, kölcsönkérve-kölcsönadva, bizonyos részeket kívülről megtanulva, műanyag katonákkal lejátszva a szekigaharai csatát (tankok és lángszórósok részvételével, mondd már :), órán pad alatt olvasva, tanár persze elkobozza, véres bosszútervek, mit csinálna andzsinszan ebben a helyzetben?

Aztán elfelejteni az egészet, hagyni elmerülni a ködben, katonákkal, andzsinszannal, barátokkal és műanyag tankokkal, egész gyermekkorommal együtt.

Így hát ez nem csak egy könyv: egy kis darabka a gyermekkoromból.Nem is lehetne kevesebb, mint öt csillag.

24 hozzászólás
shadowhunter1975 P>!
James Clavell: A sógun

Még az életben nem olvastam ilyen sokáig, 10 nap, de hát ez van, Yuzu legyőzte Andzsin-szant ;)
Sokadszori olvasásra is nagyon szerettem, biztosan folytatom a sorozatot.
Ajánlom.

7 hozzászólás
Turms>!
James Clavell: A sógun

Mi kell egy jó történelmi kalandregényhez?
Díszletnek egy izgalmas történelmi korszak – pipa;
legendás történelmi alakok mellékszereplőnek – pipa;
egy jó főhős, akivel az olvasó könnyen azonosulhat – pipa;
történelmi hitelesség legalább nagy vonalakban, hogy az illúzió meglegyen – pipa;
szerelem, sok-sok halál és árulás – pipa;
minimum hat-nyolcszáz oldal terjedelem, mert a történelmi regény olvasója nem vasárnapi sétára, hanem komoly felfedező expedícióra vágyik – pipa és pipa, ezerkétszáz oldalával ezt duplán is teljesíti a könyv.
A ráadás: fejlett és büszke civilizációk találkozása, helyenként szinte Passuth Esőistenét idéző módon.

A történet röviden arról szól, hogy egy holland hajó angol navigátora Japánba vetődik 1600-ban. Bár nem az első európai, de az első protestáns a szigetországban, ahova elég hamar beilleszkedik, rangot szerez és az éppen zajló polgárháborúban fontos szerepet kap. Legtöbb gondja nem is a japánokkal, hanem a katolikus portugálokkal, illetve konkrétan a jezsuita renddel akad, akik kezükben tartják az ázsiai kereskedelmet, miközben otthon, Európában hadban állnak a protestáns angolokkal és hollandokkal.

Bevallom, nem tudtam maradéktalanul azonosulni a kora újkori japán mentalitással és emiatt egyik japán szereplővel, még az író által preferált Tokugava/Toranagával sem. Nehéz is olyasvalakinek szorítani, aki például azzal bünteti egy vazallusának hibáját, hogy lemészároltatja újszülött gyermekével együtt, és ezt mindenki, még az áldozat és családja is így érzi helyesnek.

A másik fél csillag levonás a Könyvmolyképzőnek szól. Ennyire csapnivaló kiadást nem láttam mostanában, az egész könyv tömve van hibákkal és elírásokkal.

3 hozzászólás
Kriszta I>!
James Clavell: A sógun

Ha A Tajpan nálam 5 csillagos volt, akkor ez 6 csillag lenne! Igen, átvette a vezető helyet, abszolút kedvenc lett.
Izgalmas, fordulatos, olvasmányos, vannak benne pozitív, szerethető figurák és ellenszenvesek egyaránt. Clavell nem hazudtolja meg magát, hozza a sajátos stílusjegyeit, ezt így három Clavell-regény elolvasása után már szépen meg tudom állapítani :)
Imádom, ahogyan Japánról, a japán szokásokról ír, ahogy minduntalan szembe állítja a Keletet a Nyugattal. A japán szereplők által kimondva bemutatja a katolicizmus, az egyház visszásságait, ugyanakkor megismerjük a buddhista szamurájok hitét és világszemléletét is (az egyik legtöbbször elhangzott szó a regényben: a karma).
Blackthorne, a Japánba vetődött angol navigátor lelkében, fejében csapódik le a két világ közti sok-sok ellentét, tulajdonképpen ezen a távoli földrészen szembesül európai életének minden szennyével és mocskos mivoltával. Ezzel egyidejűleg folyamatosan szörnyülködik a japánok kegyetlenségén, az emberéletek „elpocsékolásán”, ill. az ottaniak nyílt szexualitásán.
Clavell zseniálisan építi fel a cselekményt és oldja meg a szereplők gondolatainak bemutatását, gyakorlatilag alig van olyan figura a regényben, akinek ne hallanánk belső monológját. Ezáltal nem csak a tényeket ill. egy-két szereplő által vont következtetéseket ismerjük meg, hanem egy sereg nézőpontból láthatjuk ugyanazt a dolgot, így mindig fennáll a lehetősége, hogy a végén meglepődjünk, hogy ne legyen egyértelmű valaminek a végkifejlete. Ebből azonban szinte egyenesen következik az is, hogy van pár elvarratlan szál a cselekményben, általában nem zavaróak, de akad egy-kettő, aminek vártam a kidolgozását. Azért ha a regény egészét tekintjük (a durván 1200 oldalt), még ezek is csekélységeknek tűnnek.
Hogy én mit szerettem benne legjobban? Blackthorne romantikus szerelmi szálát, lovagiasságát, meg asszem úgy az egész jellemét, Toranaga derekasságát és fondorlatosságát, Mariko jóságát, és a teaszertartás leírását :) Az utolsó oldalakon őszintén megijedtem, hogy hiányérzetem lesz, vagy összecsapott lesz a vége (a cselekmény alapján még vagy húsz-harminc oldalnak lennie kellett volna, ehelyett volt öt-hat), de az író nagyon jól megoldotta, nekem tetszett, így volt tökéletes.
A regény végére a fordító, Gy. Horváth László írt egy utószót, melyből kiderül, hogy Clavell honnan, kikből gyúrta össze szereplői jellemét, mennyi valós történelmi háttere van a könyvnek és kapunk egy-két kiigazítást is. Nekem ez is nagyon tetszett, hasznos infókat kaptam.

12 hozzászólás
pannik>!
James Clavell: A sógun

Még olvastam a könyvet amikor kiderült, hogy Japánba utazom. Elképesztő izgalommal vártam az utat, és próbáltam visszaemlékezni a könyvben olvasott Japán szavak jelentésére (van benne jó sok japán párbeszéd ami nincs sajnos lefordítva, csak szövegkörnyezetből gondolhatjuk mit jelent).
Biztos elfogult vagyok így utólag kicsit, mert a Japán emberek, a kultúrájuk, a hozzáállásuk, minden-minden a Japán, sokkal jobban érdekel és tetszik mióta ott jártam.
A könyv érdekes, bemutatja a korabeli szokásokat (bár nem tudom eldönteni mennyire valóságosan teszi ezt). Az író komoly kutatómunkát végzett a könyv megírása előtt, ezért gondolom a leírtak nagy része azért valós. A történet túlnyomó részt lebilincselő, a katonai kiképzés részek engem annyira nem kötöttek le ezért is tartott ilyen soká az elolvasása, a karakterek jól kidolgozottak. Legjobban a japán feleségével kapcsolatos mondhatni családi részletek érdekeltek, na meg a japán szokások leírásai, és persze a szerelmi szál kibontakozása.
A korabeli fehér ember higiéniai szokásai egyenesen letaglóztak. Hihetetlen, hogy maradt életben Európában bárki is!!!

6 hozzászólás
bokrichard>!
James Clavell: A sógun

Igazi nagybetűs kaland az ismeretlenbe. Ahogy John, azaz Andzsin-szan felépíti új életét, az olvasó is megismerheti Japánt. A kultúra, a történelem, az életmód, a nyelv (igen, én is mint sok más olvasó innen tanultam meg jó pár japán szót, amivel azóta is villogok, mint nyelvtudás) részletes, tökéletes leírással. És mellette a romantika is előkerül, ami nem ront el semmit az összképben. Szóval, aki a kultúra iránt érdeklődik, feltétlenül olvassa el, ne rettentsen el senkit a hossz, mert mire felocsúdik, már a közepében van rendesen a dolgoknak!

Deidra_Nicthea I>!
James Clavell: A sógun

Ahhoz képest, hogy mennyit nyígtam tavaly, hogy nincs időm hosszú regényekre, hát most megkaptam.

Karma, ne?

Úgy, ahogy van, en bloc, tetszett. A vége tájékán még meg is hatódtam párszor. egészen pontosan párszor, ugyanis kétszer. Nem az én műfajom ez a szerelmetes-ármánykodós-történelmi-kalandregény, legalább is eddig azt hittem, hogy nem. De most már nagyobb kedvvel fogok neki hasonlónak, ha a karma összehoz vele.

3 hozzászólás
mongúz>!
James Clavell: A sógun

Ez betyáros volt! Akarom mondani: szamurájos!
Minden a helyén volt: a karakterek, a helyszinek, a történelmi korszak. Nagyon tetszett az újkori japán társadalom és kultúra bemutatása, a hihetetlen távolság kelet és nyugat között; röhejes és annyira jellemző volt, ahogy az a maroknyi európai egymást nyírja a szamuráj tenger közepén, ahol egyébként is minden percüket halálos veszedelemben töltik; zseniális volt az állandó intrika, cselszövevény és árulás, hogy soha nem lehetett tudni, hogy ki kivel van igazából, mivel maguk a résztvevők sem tudták, hogy másnap éppen ki mellé pártolnak át. Egyedül a szerelmi szálat éreztem kissé erőtlennek és sutának, de nem volt zavaró. Meghát az ember ugyebár nem a romantika végett olvas szamurájos történeteket. Lényeg a lényeg: remek volt! Jár a piros pont.

És most néhány szó a formai megvalósításról:
Úgy döntöttem, hogy a pontozásnál a kiadás hibáit nem veszem figyelembe, mert az több jegyet is rontana az értékelésemen. Pedig a külcsín megvolt: a borítóterv nagyon ízlésesre sikerült. De a belbecs…! Az igénytelenség magasiskolája! Minden oldalra jutott kb. 2,78 betű, vagy szótag kihagyás, kicserélés, ismétlés, ami a mű terjedelmét figyelembe véve elképesztő végösszeghez vezetett. Az egyik szereplő még csak két oldallal előbb jelent meg a történetben, de már harmadik féle képpen olvashattam a nevét, ami japán nevekről lévén szó, fokozottan zavaró volt. Mondjuk, ha azt akarták elérni, hogy érzéketlenné váljak ezekre a hibákra, a könyv végére sikerült. Gyalázatos volt!

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2006
1216 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639492875 · Fordította: Gy. Horváth László
Szédültnapraforgó>!
James Clavell: A sógun

Nem volt könnyű olvasmány az egyszer biztos. Nagyon unatkoztam a politikai és a harcos részeknél. Időnként bosszantott ez a hozzáállás, hogy mindig mindent az uralkodónak tartozunk elszámolással, tőle kell engedélyt kérni…ha azt mondja, ugorj a kútba, akkor beleugrom…ettől eltekintve szerettem Toranaga urat. Nagy kedvencem volt Andzsin-szan, Mariko-szan…a tragédia kissé leülepítette a történetet, utána nem szívesen olvastam tovább. Nem ilyen befejezésre számítottam.
Érdekes volt megismerni egy idegen kultúrát, melyet J.C. nagyon részletesen jellemzett, összehasonlítva az angol kultúrával. (Ne feledjük, az 1500–1600-as években játszódik a történet) Megismertük a Japánok szexuális szokásait – örökké párnáztak :D – a teázási, szaké ivási, evési szertartásaikat. Bemutatta részletesen az öltözködésüket. Sőt, a hatalmi harcokba is be voltunk avatva rendesen :)
Olvashattunk a nagy pusztításokról, amiket az időjárás okoz rendszeresen: tájfun, földrengés.

15 hozzászólás
Kosa P>!
James Clavell: A sógun

Szeretem és ismerem a japán kultúrát és történelmet, ennek ellenére (vagy éppen ezért) régóta kerülgetem Clavell könyvét. Zsigerileg tiltakozom a tények ilyetén eltorzítása, öncélú alakítása ellen azért, hogy a nyugati olvasó igényeihez szabják a cselekményt. Természetesen a történelmi regényekhez elengedhetetlen a fikció, de túlságosan konzervatív vagyok ahhoz, hogy például a saját történelmi nagyjaink nevét és cselekedeteit eltorzítva, a fikció oltárán kifeszítve lássam viszont.
Mindezt szerettem volna tisztázni, mert így nagyobb súlyt kap a kijelentés: nagyon-nagyon szerettem ezt a könyvet.
Miután a fenti ellenérzéseket sikeresen a maga rekeszébe zártam, magával ragadott a történet.
Nehéz az olvasó figyelmét hatszáz oldalnál tovább maradéktalanul fenntartani (az én fél kezem legalábbis sok ahhoz, hogy megszámoljam, mennyinek sikerült), a cselekmény óhatatlanul leül, az író ismétli önmagát, elveszik a részletekben, túlzottan törekszik a csavarosságra vagy belebonyolódik a történésekbe.
Clavell felülmúlhatatlan érdeme ezzel szemben, hogy a tűpontos arányérzéke. Blackthorne-on keresztül megismerjük a korabeli Japán kultúrát, a busidót, a kereskedelmet, majd ahogy otthonosabbá válik a környezet, új nézőpontokat kapunk és belefolyunk a politikába és a daimók csatározásába. Anélkül tud teret kapni a hitkérdés, a romantika és a szamuráj erkölcs, hogy elnyomnák egymást, a légkör, a szövetségek kusza hálózata és a történet fordulatai pedig hatalmas élménnyé tették az olvasást.
A legtöbb valós személy alteregóját nem volt nehéz beazonosítani, de közülük leginkább Toronaga/Tokugava lett idealizálva. Ez azonban semmit nem von le abból, hogy milyen lúdbőrös érzés volt olvasni arról, hogy a vén pók szőtte hálók összeérnek, az utosó száz oldalon csak hitetlenkedve kapkodtam a fejem és bár Szekigaharára már nem jutunk el, hiányérzet nem maradt bennem.
Remélem kapunk egyszer kapunk egy új kiadást, ahol nem csak a borítót cserélik le, hanem korrektúrázzák is, mivel méltatlanul sok az elírás a könyvben.
Gy. Horváth László ismét kiváló munkát végzett, nem csak mint fordító, de mint a Japán kultúra ismerőse, a neve garancia a minőségre.
Kedvenc lett, nagyon ajánlom.


Népszerű idézetek

Nofrit>!

Sose felejtsd el, gyermek – mondta legelső tanítója –, hogy a rossz gondolatok a legkönnyebbek a világon. Ha elengeded és magára hagyod a lelkedet, egyre nagyobb boldogtalanságba süpped. De a jó gondolatok erőfeszítést igényelnek. Többek közt ez a fegyelem – az edzés – lényege.

98. oldal, 5. fejezet (Árkádia, 1987)

mazsolafa>!

Készülj a legjobbra, de ne félj a legrosszabbtól se.

265. oldal (II. kötet)

Rodwin>!

A szamurájokban még így se lehet biztos az ember. Olyan veszélyesek, akár
egy ideges pap, akinek égő gyertya van a seggébe dugva, és egy fél hordó
puskapor fölött ücsörög.

145. oldal

Almost_Zed>!

[…] minden japánnak hat arca van és három szíve. Van is erről egy mondásuk: az ember hamis szívét a száján hordja, hogy az egész világ lássa, a másodikat a keblében, ezt barátai és családtagjai előtt tárja fel, az igazi, a titkos szíve, amit magán kívül senki sem ismer, az csak az Isten tudja, hol rejtőzik.

Rodwin>!

– Nem szeretek hátat fordítani a szamurájoknak, ha fegyver van a kezükben.
Nem mintha láttam volna bármikor is fegyvertelenül őket. Ronda férgek!
– Miért?
– Imádnak ölni, Ingeles! Szokásuk, hogy még éjjel is maguk mellett tartják
a kardot. Remek egy ország ez, de a szamurájok veszélyesek, akár a csörgőkígyó,
és még annál is aljasabbak.

140. oldal

Sándor_Langer_Pudingman P>!

„És a sintó? Mi a sintó?”
„Sajnos, ez is megmagyarázhatatlan. Amolyan vallásféle, de mégsem az. Eleinte neve sem volt – csak azért neveztük el vagy ezer esztendővel ezelőtt sintónak, vagyis a kamik útjának, hogy megkülönböztessük a bucudótól, vagyis a Buddha útjától. De, noha meghatározhatatlan, a sintó Japán és a japánok lényege, és soha nincs se teológiája, se főistene, se hitvilága vagy erkölcsi rendszere, a sintó a mi létünk alapja. A sintó a mítoszok és legendák természeti kultusza, amelyben senki sem hisz igazán, mégis mindenki mélységes tiszteletben tartja. Itt mindenki eleve sintó, mint ahogy mindenki japánnak születik.”

II. kötet - 49. oldal

1 hozzászólás
Sándor_Langer_Pudingman P>!

Bolhák és legyek, friss szalma minden tavasszal, de istentisztelet mindennap, vasárnap kétszer is, hogy beléd verjék Isten igéjét: semmi más nem számít, csak az Isten és az üdvözülés.
Bűnben fogantunk, szégyenben élünk, az ördög fattyai vagyunk, kárhozatra ítélve, imádkozunk az üdvösségért és a bűnbocsánatért. Felicity mindenkinél jámborabb és istenfélőbb, retteg az ördögtől és elkeseredetten kívánkozik a mennyek országába. Aztán hazamegy a templomból és megebédel. És ha a jókora, nyárson sült cubákból egy falat leesik a földre, fölveszi, letörli és megeszi, ha ugyan nem a kutyák érnek oda előbb, ámbár azoknak úgyis odavetik a csontot. Mint ahogy a többi maradékot is a padlóra szórják. Aztán esetleg fölsöprik és kidobják az utcára. Esetleg. Többnyire a nappalt viselt ruhákban alszanak, és vakaróznak, mint az elégedett kutya, mindig vakaróznak. Fiatalon öregszenek, fiatalon csúnyulnak, fiatalon halnak meg. Felicity. Most huszonkilenc, a haja már szürke, foga alig van, megvénült, megráncosodott, kiszáradt.
– Időnek előtte, a szerencsétlen, nyomorult asszony! Micsoda ostoba, értelmetlen pocsékolás, úristen! – ordította őrjöngve. – Micsoda rohadt, baromi pocsékolás!
– Nan deszu ka, Andzsin-szan? kérdezte egyszerre a két nő, és elégedettségük szertefoszlott.
– Bocsássatok meg… én csak… olyan tiszták vagytok, mi pedig mocskosak vagyunk, elpocsékoljuk az életünket, számtalan milliók pocsékolják el az életüket, köztük én is… és mindezt azért, mert nem tudjuk, hogy jobb is lehetne! Úristen, micsoda értelmetlen pazarlás!
A papok… ők a tanultak, a tanítók, a papoké minden iskola, ők tanítanak, Isten nevében, minden aljasságot… Ez az igazság!
– Igen, persze – csitította Mariko, akit meghatott a fájdalma.
– Kérlek, ne bánkódj, most, Andzsin-szan. Minderre ráérsz holnap is…

II. kötet - 96. oldal

Sándor_Langer_Pudingman P>!

– Kérlek, mondd meg neki, minket arra tanítanak, hogy szégyelljük a testünket, a párnázást, a meztelenséget… és egyéb hasonló ostobaságokra. Erre most jöttem rá, amióta itt vagyok. Most, hogy már egy kicsit civilizálódtam, több az eszem.

II. kötet - 95. oldal

Sándor_Langer_Pudingman P>!

– Uram azt mondja: "Jól van, Andzsin-szan. A karma a tudás kezdete. Utána jön a türelem. A türelem nagyon fontos. A türelmesek az erősek, Andzsin-szan.
A türelem azt jelenti, hogy megtartóztatod magad a hét érzelemtől: a gyűlölettől, a rajongástól, az örömtől, a nyugtalanságtól, a dühtől, a bánattól és a félelemtől. Ha ennek a hétnek nem engedsz, ha türelmes vagy, hamarosan sok mindenfélét megértesz, és harmóniába kerülsz az örökkévalósággal"

II. kötet - 45. oldal

Kapcsolódó szócikkek: karma · türelem
2 hozzászólás
Sándor_Langer_Pudingman P>!

Blackthorne ezen eltöprengett. "A válás nálunk lehetetlen. Lehetetlen! – mondta aztán.
„Én is így hallom a szent életű atyáktól. Ne haragudj, Andszin-szan, de ez nem valami okos dolog. Az emberek tévedhetnek, meg is változhatnak. Karma, ne? Miért kelljen a férfinak elviselnie egy undorító asszonyt, vagy a feleségnek egy undorító férjet, ha nem muszáj? Butaság örökre egymáshoz ragadni, nem?”
„De igen.”
"Ebben mi sokkal okosabbak vagyunk, mint a szent életű atyák. Ez volt az oka, hogy a taikó nem fogadta el a kereszténységet, ez a buta makacsság a válással kapcsolatban – a másik pedig az ötödik parancsolat. Ne ölj! A vizitátor atya kérvényezte Rómától, hogy a japánok esetében engedélyezzék a válást. De őszentsége, a pápa a maga bölcsességében ezt megtagadta. Ha őszentsége igent mond, azt hiszem, a taikó megkeresztelkedik, azóta minden daimjó az igaz hitet vallaná, és egész Japán keresztény lenne. A » ne ölj « kérdése lényegtelen, azt úgysem tartja be senki, a keresztények a legkevésbé.

II. kötet - 53. oldal


A sorozat következő kötete

Ázsia-saga sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Alexandre Dumas: A három testőr
Budai Lotti: Shirzan bosszúja
Budai Lotti: A kegyencnő hálószobája
Gaby Roney: A Huszár esküje
Jókai Mór: A Damokosok
María Dueñas: Öltések közt az idő
Ken Follett: Az idők végezetéig
Tomcsik Nóra: A változások kora
Marina Fiorato: A velencei szerződés
Victoria Holt: A királyné vallomása