A ​Patkánykirály (Ázsia-saga 4.) 271 csillagozás

James Clavell: A Patkánykirály James Clavell: A Patkánykirály James Clavell: A Patkánykirály James Clavell: A Patkánykirály

Dúl a háború. A világ egyik isten háta mögötti sarkában, a szingapúri Changiban több ezer foglyul ejtett brit, ausztrál és amerikai katona sínylődik embertelen körülmények között egy táborban. Japán rabtartóik állatnak tekintik őket, hiszen „gyáván ” megadták magukat, és eszerint bánnak is velük. Clavell átélte ezt a sok szenvedést, és hitelesen ír arról, hogyan őrizték meg néhányan – elsősorban Marlowe, az angol úrifiú, és barátja, a King, a Király, a harlemi proligyerek, aki királlyá lett a patkányok között – tartásukat és emberi méltóságukat a fogolytábor poklában.

„Drámai és totálisan magával ragadó regény, durva és brutális megnyilatkozásokkal. James Clavell lenyűgöző történetmesélő, csodás megfigyelő, olyan ember, aki sok mindent megért és megbocsát.”
– New York Times

„Félelmetesen izgalmas, várakozásokkal teli regény.”
– Ian Fleming

„Csodálatos regény.” – Washington Post

Eredeti megjelenés éve: 1962

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Aranytoll Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2014
382 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633731888 · Fordította: Nikowitz Oszkár · Illusztrálta: Zsibrita László
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2014
382 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633731871 · Fordította: Nikowitz Oszkár
>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1995
394 oldal · ISBN: 9635481578 · Fordította: Nikowitz Oszkár

2 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 51

Most olvassa 14

Várólistára tette 91

Kívánságlistára tette 53

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Márta_Péterffy P>!
James Clavell: A Patkánykirály

Nekem ez most ötcsillagos, még visszatérek rá.
Kiegészítés:
Valós eseményeken alapuló regény, az angol tiszt, Marlowe az író lényegében maga volt. Túlélte a rettenetes fogolytábort, később nem csak író lett, hanem Hollywoodban forgatókönyvíró-rendező is.
/Ő írta pl. a korábban híres filmet: Tanár úrnak szeretettel, de a szinte egyetlen kedvenc horrorfilmemet is: A légy. Nem Rófusz, Cronenberg:)/
-Az angol, amerikai, ausztrál tiszteket Changiban/ Szingapur/ egy börtön-táborban zsúfolták össze a japánok, a II. világháborúban. Embertelen körülmények voltak, Clavell utal rá, hogy a külön összezsúfolt közlegényeknek még még rosszabbul ment a sora.
De nem csak erről szól a regény, hanem felmutat különböző emberi magatartásokat, jellemeket lélektanilag is érdekes, minden szomorúság és keserűség mellett. Senki sem csak tisztán jó vagy rossz itt, a különbségek ellenére mindenki a túlélésért küzd, és nem marad makulátlan.
Ami végtelenül szomorú, az a szabadulásuk napjainak leírása, ezt a film is remekül ábrázolta.

1 hozzászólás
Szürke_Medve>!
James Clavell: A Patkánykirály

A környezet mindig hatással van az emberekre. Nyomására változik a karakter, formálódik, átalakul a személység. Naggyá nő, vagy silánnyá torzul, kifordul magából, bizarr csak az adott környezetben értelmezhető alakzatokká válik.

A szingapúri fogolytábor pedig nincs hijján a nyomásnak. Egyszerre több irányból, ellenállhatatlan erővel préselik az embert azok a pusztító erők amelyek, ha meg is hagyják az ember életét, valahol valamiképp mégiscsak megölik azt.

Különösen tanulságos volt Clavell saját életéből táplálkozó könyvét a 'Híd a Kwai folyón'-nal együtt olvasni.

mate55>!
James Clavell: A Patkánykirály

Clavell írása egyszerre izgalmas és lebilincselő történet, valóságos és „brutális” bemutatása a fogolytábori körülményeknek. Mivel ott volt Changiban, kiapadhatatlan emlékeiből meríthetett a regényhez, és ez tökéletesen érződik is olvasása közben. A kétségbeesés, az összezártság, a kitörni vágyás, a fanatizmus, a becsület és az önellentmondások drámai ábrázolása. Nem egy emberről szól a regény, hanem egy egész „kolóniáról”. Sorsokat, karaktereket ismertet meg velünk, olyanokat, amelyek nem „sterilek”. Mindegyik szereplő bőven rendelkezik jó és rossz tulajdonságokkal, és igazi emberek módjára egy adott pillanat teszi őket „jóvá” vagy „rosszá”. Mindannyian a saját, érdekes útjukon haladnak, melyeket magához vonz Marlowe, a legkarizmatikusabb figurája a történetnek. Nem állítom, hogy az elmúlt ötvenöt évet nyomtalanul vészelte át a mű, némely részlete mára ódonnak és nehézkesnek hathat, de az összhatást tekintve ez a regény bizony a valaha készült egyik legjobb ilyen jellegű könyv. Megint bebizonyosodott: az írás mesterség, és a legjobb írók könyvei minden olvasással más-más élményt adnak nekünk olvasóknak

kvzs P>!
James Clavell: A Patkánykirály

Embernek maradni embertelen körülmények között, túlélni akkor is, ha nincs esély.
Néha eszembe jutott, hogy egyrészt akár egy darwini kísérlet leírása is lehetne a könyv -mert az marad meg, aki a legjobban tud alkalmazkodni-, másrészt pedig, hogy bent is csak ugyanolyanok az emberek, mint kint. Van túlélő, van gyűlölködő, van irigykedő, van szolgáló, van bátor, van önfeláldozó, van kiábrándult… Olyanok, mint mi, csak a körülményeik embertelenek. Megmutatják, hogy akár mi is lehetnénk egyek közülük…
A könyv végénél eszembe jutott a Csontbrigád, és rájöttem, hogy ezekben a táborokban a legfontosabb, amit elvehetnek az nem a szabadság, hanem az emberség és a jövőbe vetett hit.
Nagyon plasztikusan mutatja be ez a könyv a dicső háborúk dicstelenebbik oldalát.

Bélabá>!
James Clavell: A Patkánykirály

Helyenként durva, de jól megírt történet egy japán börtön életéről. Azt gondolom, Clavelltől lesz még olvasásom.

7 hozzászólás
krlany I>!
James Clavell: A Patkánykirály

A háború és a borzalmai… és én nem szeretem sem a háborút, sem a borzalmait.
Egy fogoly tábor élete a II. Vh idején a távol-keleti szigetvilágban japán fennhatóság alatt. Szörnyű… nincs higiénia, nincs gyógyszer, nincs élelem, csak szabályok, melyeknek a nagy része baromság, a többi meg bármennyire is hihetetlen, de életben tart…
Túlélni, alkalmazkodni, embernek maradni… ez utóbbi csak keveseknek sikerül.
Egyébként meg egy kulturális különbségekkel tűzdelt barátság története.

3 hozzászólás
kisssan27>!
James Clavell: A Patkánykirály

Címe többféleképp is értelmezhető. A fülszöveg megfogalmazója nyilván nem olvasta, amiről írt: szó sincs „tartásukat és emberi méltóságukat” megőrzőkről, épp ellenkezőleg.
Végre egy valósághű(bb) fogolytábor-regény.

1 hozzászólás
richvar>!
James Clavell: A Patkánykirály

Király volt! A szokásos magas Clavell-színvonal. Bár ez jelent meg először, én a Sógun és a Tajpan után olvastam: mellettük is simán megállja a helyét. Igazi klasszikus háborús regény, egy szingapúri hadifogolytábor mindennapjairól, és a túlélésről.

ChEebor>!
James Clavell: A Patkánykirály

Meglepően lebilincselő regény, amely egy japán fogolytáborban játszódik a második világháború alatt, tulajdonképp a végéig. A témája pedig az életben maradás, és, ami ennél is fontosabb, az embernek maradás. Az előbbi a történet főbb szereplőinek nagyrészt sikerül. Az utóbbi már nem is annyira. A történet főhőse a címbéli Király, aki tulajdonképp tényleg a foglyok királya, egy ügyes amerikai Harlemből, aki megszegi a szigorú szabályokat és üzletel, ezzel előrébb jutva, és mindezzel újraírja a tábor társadalmát: aki mögé áll, neki dolgozik, de ezzel ő is kap a javakból. Persze ez komoly konfliktusokat szül, amik amúgy is rárakódnak a sok borzalomra. Clavell nem alkalmaz ténylegesen naturalista fogásokat, csak ahol tényleg szükséges, de mégis pontosan mutatja be a helyszínt, az ember érti, hogy járt is ilyen helyen. És mindennek ellenére van benne egy kis humor is. Sötét, szomorú humor, de mégis az, elvégre a Király és emberei gyakran viccesnek ható módon járnak túl ellenségeik eszén. A vége pedig nagyon erős lett, ahogy szinte megváltoztat mindent, amit látunk.

lizzizi>!
James Clavell: A Patkánykirály

Bár az Ázsia-saga egyik része ez a könyv, szerencsére nem összefüggő sztori, így bátran olvashatja az is, akinek a többihez eddig nem volt szerencséje.
Sok ezer csontvázra soványodott „élőhalott” ember összezsúfolva egy fogolytáborban, elegendő élelem, gyógyszer, alapvető higiéniás felszerelés nélkül, ráadásul mindenhol hemzsegnek a bogarak, poloskák, legyek, tetvek, csótányok és orrfacsaró bűz meg izzasztó hőség van… Nem csoda, hogy a történet végén, aki a külvilágból érkezik, megrémül a látványtól. Bár vége lesz a háborúnak, mégis keserédes a befejezés. spoiler
Emlékeztetett a könyv vége a Legyek ura befejezésére. Csak az érthette meg igazán, min mennek át a foglyok, mi megy végbe bennük, aki ott volt, aki átélte a sok megaláztatást, nélkülözést. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy Clavell túlélte, és leírta egy olvasmányos könyvbe.
Na de mi van az Outram roadi börtönben? Utána kell néznem…


Népszerű idézetek

mate55>!

És ha valakinek nincs becsülete, azt kerüld el, mert téged is beszennyez.

mate55>!

Igaz, hogy a becsületnek is vannak fokozatai, de az embernek csak egy értékrendje lehet.

Kiskosar>!

Így is tudta, hogy tetszik a férfinak. Könnyű tetszeni, ha nő vagy. És ha nem szégyelled, hogy nő vagy.

185. oldal (Könyvklub kiadás)

pali>!

– Az előbb még azt mondtad rá, hogy gyenge.
– Dehogyis. Azt mondtam, hogy nem rossz. – Marlowe nem tudta, hogyan magyarázza ezt meg a Királynak. – Ide figyelj. Ha mi angolok valamire azt mondjuk, hogy nem rossz, az azt jelenti, hogy remek, pompás, nagyszerű. Ezzel nem hozzuk fölöslegesen zavarba a másikat, de az tudja, hogy meg van dicsérve.

Kiskosar>!

Az apám sokszor magyarázta nekünk, a nővéremnek és nekem, hogy Istennek sok neve van. Nem hinném, hogy lényeges, hogyan nevezzük Istent. Isten nem bánja, ha Jehovának, Allahnak vagy Buddhának nevezik, mert ha ő isten, akkor tudja, hogy a mi tudásunk véges, és nem sok fogalmunk lehet bármiről is. Úgy hiszem, Mohamed Isten embere volt, Isten prófétája. Úgy hiszem, Jézus, ahogy Mohamed nevezi őt a Koránban, „Isten legtisztább prófétája” volt. Hogy Mohamed volt-e az utolsó próféta, ahogyan ő mondta, azt én nem tudom. Nem hinném, hogy mi, emberek, biztosak lehetünk bármiben is, ami Istennel kapcsolatos.

161. oldal (Könyvklub kiadás)

kisssan27 >!

Mindenkinek a legfontosabb saját maga, nem?

525. oldal

Erithacus>!

A világ dzsungel, ahol az erősek életben maradnak, a gyengék elpusztulnak. Vagy én, vagy a másik. Harmadik megoldás nincs.

127. oldal (IPM Könyvtár, 1988)

Carmilla >!

Ádám uralkodott, mert ő volt a király. Egészen addig a napig, amikor már elhagyta az akarat, hogy mindenáron király legyen. Akkor megdöglött, és egy erősebb felfalta. Mindig a legerősebb lett a király, de a királyt nem csak az ereje tette azzá, hanem a ravaszsága és a szerencséje is. Így van ez a patkányok között.

Szelén>!

Az ott lakók számára Changi nemcsak egyszerű börtön volt. Changi volt az a hely, ahol újra kezdődött minden.

7. oldal

Carmilla >!

[…] És ha már itt tartunk, tudja, mit gondolok én az Istenről? Hogy egy őrült, szadista, gonosz vérszopó…
– Megbolondultál, Peter? – dörrent rá Larkin.
– Nem, dehogy. Nézzétek meg az Istent – tombolt eltorzult arccal Marlowe. – Az Isten csupa gonoszság, ha van. Nézzétek meg, mennyi vérontást követtek el az ő nevében! – közel hajolt Donovanhoz. – Ott van az inkvizíció. Emlékszik rá? Hány embert égettek el és küldtek a halálba az ő nevében? Az aztékokról, az inkákról, a szerencsétlen indiánmilliókról meg is szoktunk feledkezni. És mit műveltek egymással a keresztények és a mohamedánok? Ölj, kínozz, égess, minden rendben van, ha Isten nevében csinálod. Micsoda képmutatás! Ne jöjjön nekem a hittel. A hit egy nagy nulla! […] Ide figyeljen, Donovan! Maga is csak egy vicc! Maga nem az Istent szolgálja, mert Isten a Gonosz. Maga az ördög szolgája!

Kapcsolódó szócikkek: Isten

A sorozat következő kötete

Ázsia-saga sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Ken Follett: Az idők végezetéig
Noah Gordon: Az orvosdoktor
Szántó Dániel: Dorian: Tündekard
Paul White: A dzsungeldoktor harca a varázslással
Brian Lecomber: Az egyetlen esély
Buótyik Dorina: Maahes Isten rejtélye
Koncz Mars János: Belső tényező
Jennifer McVeigh: Afrikai akác
Rick Reckless: Isteni utazás
J. R. dos Santos: Az isteni formula