A ​Patkánykirály (Ázsia-saga 4.) 227 csillagozás

James Clavell: A Patkánykirály James Clavell: A Patkánykirály James Clavell: A Patkánykirály

Dúl a háború. A világ egyik isten háta mögötti sarkában, a szingapúri Changiban több ezer foglyul ejtett brit, ausztrál és amerikai katona sínylődik embertelen körülmények között egy táborban. Japán rabtartóik állatnak tekintik őket, hiszen „gyáván ” megadták magukat, és eszerint bánnak is velük. Clavell átélte ezt a sok szenvedést, és hitelesen ír arról, hogyan őrizték meg néhányan – elsősorban Marlowe, az angol úrifiú, és barátja, a King, a Király, a harlemi proligyerek, aki királlyá lett a patkányok között – tartásukat és emberi méltóságukat a fogolytábor poklában.

„Drámai és totálisan magával ragadó regény, durva és brutális megnyilatkozásokkal. James Clavell lenyűgöző történetmesélő, csodás megfigyelő, olyan ember, aki sok mindent megért és megbocsát.”
– New York Times

„Félelmetesen izgalmas, várakozásokkal teli regény.”
– Ian Fleming

„Csodálatos regény.” – Washington Post

Eredeti megjelenés éve: 1962

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Aranytoll

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2014
382 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633731888 · Fordította: Nikowitz Oszkár · Illusztrálta: Zsibrita László
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2014
382 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633731871 · Fordította: Nikowitz Oszkár
>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1995
394 oldal · ISBN: 9635481578 · Fordította: Nikowitz Oszkár

2 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 41

Most olvassa 9

Várólistára tette 81

Kívánságlistára tette 43

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

mate55 >!
James Clavell: A Patkánykirály

Clavell írása egyszerre izgalmas és lebilincselő történet, valóságos és „brutális” bemutatása a fogolytábori körülményeknek. Mivel ott volt Changiban, kiapadhatatlan emlékeiből meríthetett a regényhez, és ez tökéletesen érződik is olvasása közben. A kétségbeesés, az összezártság, a kitörni vágyás, a fanatizmus, a becsület és az önellentmondások drámai ábrázolása. Nem egy emberről szól a regény, hanem egy egész „kolóniáról”. Sorsokat, karaktereket ismertet meg velünk, olyanokat, amelyek nem „sterilek”. Mindegyik szereplő bőven rendelkezik jó és rossz tulajdonságokkal, és igazi emberek módjára egy adott pillanat teszi őket „jóvá” vagy „rosszá”. Mindannyian a saját, érdekes útjukon haladnak, melyeket magához vonz Marlowe, a legkarizmatikusabb figurája a történetnek. Nem állítom, hogy az elmúlt ötvenöt évet nyomtalanul vészelte át a mű, némely részlete mára ódonnak és nehézkesnek hathat, de az összhatást tekintve ez a regény bizony a valaha készült egyik legjobb ilyen jellegű könyv. Megint bebizonyosodott: az írás mesterség, és a legjobb írók könyvei minden olvasással más-más élményt adnak nekünk olvasóknak

kvzs P>!
James Clavell: A Patkánykirály

Embernek maradni embertelen körülmények között, túlélni akkor is, ha nincs esély.
Néha eszembe jutott, hogy egyrészt akár egy darwini kísérlet leírása is lehetne a könyv -mert az marad meg, aki a legjobban tud alkalmazkodni-, másrészt pedig, hogy bent is csak ugyanolyanok az emberek, mint kint. Van túlélő, van gyűlölködő, van irigykedő, van szolgáló, van bátor, van önfeláldozó, van kiábrándult… Olyanok, mint mi, csak a körülményeik embertelenek. Megmutatják, hogy akár mi is lehetnénk egyek közülük…
A könyv végénél eszembe jutott a Csontbrigád, és rájöttem, hogy ezekben a táborokban a legfontosabb, amit elvehetnek az nem a szabadság, hanem az emberség és a jövőbe vetett hit.
Nagyon plasztikusan mutatja be ez a könyv a dicső háborúk dicstelenebbik oldalát.

Bélabá>!
James Clavell: A Patkánykirály

Helyenként durva, de jól megírt történet egy japán börtön életéről. Azt gondolom, Clavelltől lesz még olvasásom.

7 hozzászólás
krlany IP>!
James Clavell: A Patkánykirály

A háború és a borzalmai… és én nem szeretem sem a háborút, sem a borzalmait.
Egy fogoly tábor élete a II. Vh idején a távol-keleti szigetvilágban japán fennhatóság alatt. Szörnyű… nincs higiénia, nincs gyógyszer, nincs élelem, csak szabályok, melyeknek a nagy része baromság, a többi meg bármennyire is hihetetlen, de életben tart…
Túlélni, alkalmazkodni, embernek maradni… ez utóbbi csak keveseknek sikerül.
Egyébként meg egy kulturális különbségekkel tűzdelt barátság története.

3 hozzászólás
richvar>!
James Clavell: A Patkánykirály

Király volt! A szokásos magas Clavell-színvonal. Bár ez jelent meg először, én a Sógun és a Tajpan után olvastam: mellettük is simán megállja a helyét. Igazi klasszikus háborús regény, egy szingapúri hadifogolytábor mindennapjairól, és a túlélésről.

Moander>!
James Clavell: A Patkánykirály

Furcsa, de élvezet volt olvasni ezt a könyvet, na persze nem azért, mert tele van szörnyűségekkel. Igazán elgondolkodtató történet, vajon hasonló helyzetben mi vajon mit tennénk? Feladnánk emberi mivoltunkat csak azért, hogy túléljünk?

1 hozzászólás
Lexoris>!
James Clavell: A Patkánykirály

Én személy szerint nagyon szeretem ezt a könyvet. Tetszenek a szereplők személyiségei, a történet menete és a hangulata. Mindig mikor valami nehezet olvasok, és befejezem, pihentetőnek elolvasom ezt a könyvet.
Jó olvasni.

Tiger205>!
James Clavell: A Patkánykirály

Szorongató, és mégis emberei.
De nem szerettem volna akkor és ott lenni!
Mindenesetre a szerző hozza a szokásos színvonalát: kiváló könyv (és vicces, nekem ez volt tőle az első)

nyolcadikutas>!
James Clavell: A Patkánykirály

Legelső Clavell regényem volt. Tökéletes, hadifogoly táboros miliő, az írótól megszokott, tökéletesen kidolgozott karakterek és olykor a túlélést jelentő hús, ezúttal patkányok formájában…

Erithacus>!
James Clavell: A Patkánykirály

Meghatározó könyvélmény. Nem elsősorban a történet maga kapott el, persze a börtöntábor, az emberiesség teljes hiánya, a mindenáron való túlélés képessége, a számunkra már-már felfoghatatlan sztori végig érdekfeszítő, feszültségekkel teli, de a jellemábrázolások..!
Adott két, teljesen eltérő világból érkező, lélekben, életszemléletben szögegyenesen különböző személyiség, akik találkoznak, és bár mindent másképp, máshogyan csinálnak, valahogy egymásra találnak, észrevétlenül átformálódnak, kötődni kezdenek egymáshoz. Saját magukon kívül valami más is fontossá válik.
A pozitív cselekedetet néha nem tudod egyértelműen szeretni, a rosszat nem tudod egyértelműen gyűlölni.
Mindenki mindent megtesz a túlélés érdekében, mindenki a saját értékrendje szerint. Mindenki használja a másikat mindaddig, amíg szüksége van rá.
Sírás, nevetés, minden van itt, kérem. Kőkemény, de ez egyben a való világ, mert ami itt megy kicsiben, az a kerítésen kívül nagyban működik.

Mert mindig a legerősebb a király, és nemcsak az ereje teszi azzá, hanem a ravaszsága és a szerencséje is. Így van ez a patkányok között.

Egy dallal a szívemben és egy félmosollyal az arcomon mondom: brutál ötcsillag.


Népszerű idézetek

mate55 >!

És ha valakinek nincs becsülete, azt kerüld el, mert téged is beszennyez.

mate55 >!

Igaz, hogy a becsületnek is vannak fokozatai, de az embernek csak egy értékrendje lehet.

Kiskosar>!

Így is tudta, hogy tetszik a férfinak. Könnyű tetszeni, ha nő vagy. És ha nem szégyelled, hogy nő vagy.

185. oldal (Könyvklub kiadás)

pali>!

– Az előbb még azt mondtad rá, hogy gyenge.
– Dehogyis. Azt mondtam, hogy nem rossz. – Marlowe nem tudta, hogyan magyarázza ezt meg a Királynak. – Ide figyelj. Ha mi angolok valamire azt mondjuk, hogy nem rossz, az azt jelenti, hogy remek, pompás, nagyszerű. Ezzel nem hozzuk fölöslegesen zavarba a másikat, de az tudja, hogy meg van dicsérve.

Kiskosar>!

Az apám sokszor magyarázta nekünk, a nővéremnek és nekem, hogy Istennek sok neve van. Nem hinném, hogy lényeges, hogyan nevezzük Istent. Isten nem bánja, ha Jehovának, Allahnak vagy Buddhának nevezik, mert ha ő isten, akkor tudja, hogy a mi tudásunk véges, és nem sok fogalmunk lehet bármiről is. Úgy hiszem, Mohamed Isten embere volt, Isten prófétája. Úgy hiszem, Jézus, ahogy Mohamed nevezi őt a Koránban, „Isten legtisztább prófétája” volt. Hogy Mohamed volt-e az utolsó próféta, ahogyan ő mondta, azt én nem tudom. Nem hinném, hogy mi, emberek, biztosak lehetünk bármiben is, ami Istennel kapcsolatos.

161. oldal (Könyvklub kiadás)

Erithacus>!

A világ dzsungel, ahol az erősek életben maradnak, a gyengék elpusztulnak. Vagy én, vagy a másik. Harmadik megoldás nincs.

127. oldal (IPM Könyvtár, 1988)

Carmilla >!

Ádám uralkodott, mert ő volt a király. Egészen addig a napig, amikor már elhagyta az akarat, hogy mindenáron király legyen. Akkor megdöglött, és egy erősebb felfalta. Mindig a legerősebb lett a király, de a királyt nem csak az ereje tette azzá, hanem a ravaszsága és a szerencséje is. Így van ez a patkányok között.

Szelén P>!

Az ott lakók számára Changi nemcsak egyszerű börtön volt. Changi volt az a hely, ahol újra kezdődött minden.

7. oldal

rimi_rami>!

Aztán lassan kellemesebb lesz az álom, mint az ébrenlét, és ha nem vigyáz az ember, ébren is elkezd álmodni, és éjszakává lesznek a nappalok, és nappallá az éjszakák.

17. oldal (Magyar Könyvklub)

Carmilla >!

(…) És ha már itt tartunk, tudja, mit gondolok én az Istenről? Hogy egy őrült, szadista, gonosz vérszopó…
– Megbolondultál, Peter? – dörrent rá Larkin.
– Nem, dehogy. Nézzétek meg az Istent – tombolt eltorzult arccal Marlowe. – Az Isten csupa gonoszság, ha van. Nézzétek meg, mennyi vérontást követtek el az ő nevében! – közel hajolt Donovanhoz. – Ott van az inkvizíció. Emlékszik rá? Hány embert égettek el és küldtek a halálba az ő nevében? Az aztékokról, az inkákról, a szerencsétlen indiánmilliókról meg is szoktunk feledkezni. És mit műveltek egymással a keresztények és a mohamedánok? Ölj, kínozz, égess, minden rendben van, ha Isten nevében csinálod. Micsoda képmutatás! Ne jöjjön nekem a hittel. A hit egy nagy nulla! (…) Ide figyeljen, Donovan! Maga is csak egy vicc! Maga nem az Istent szolgálja, mert Isten a Gonosz. Maga az ördög szolgája!

Kapcsolódó szócikkek: Isten

A sorozat következő kötete

Ázsia-saga sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Margit Sandemo: Keleti szél
Slavomir Rawicz: A hosszú menet
Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja
Paul Fischer: Kim Dzsongil bemutatja
Jókai Mór: A két Trenk / Trenk Frigyes
Jennifer A. Nielsen: The Shadow Throne – Az Árnytrón
Déry Tibor: A félfülű
James Follett: Churchill aranya
Leo Kessler: Az Asszaszínok völgye
Jack Higgins: A Führer parancsára