A ​Case of Conscience (After Such Knowledge 4.) 2 csillagozás

James Blish: A Case of Conscience James Blish: A Case of Conscience James Blish: A Case of Conscience James Blish: A Case of Conscience

Father Ramon Ruiz-Sanchez SJ is a part of a four-man scientific commission to the planet Lithia, there to study a harmonious society of aliens living on a planets which is a biologist's paradise. He soon finds himself troubled: how can these perfect beings, living in an apparent Eden, have no conception of sin or God? If such a sinless Eden has been created apart from God, then who is responsible?

Eredeti megjelenés éve: 1958

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Science Fiction Masterworks angol

>!
Millennium, 1999
192 oldal · ISBN: 9781857989243

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Noro >!
James Blish: A Case of Conscience

Nehéz eset ez a könyv. Az első része – ami eredetileg lezárt kisregényként jelent meg – nagyon jól sikerült. Egy olyan idegen világban járunk, amelynek a lakói nem különböztetnek meg erkölcsöt és logikát, pontosabban a logikájuk a végletekig erkölcsös: a bűnt, igazságtalanságot, önzést egyszerűen nem értik, számukra ezekben nincs ésszerűség. Az ide érkező négy földi tudós – köztük egy pap – pedig mind egyéni módon értelmezi ezt. A történet tulajdonképpen afféle „szalon sci-fi”: a nagy részében csak ülnek egy szobában és beszélgetnek, de ezzel is nagyon jól átadják, milyen dilemmákat vet föl e világ az emberi tudomány és filozófia számára. A természettudományok szemszögéből egyébként az 1953-as történet nagyon szépen öregedett. Teológiai téren… erre még visszatérek.

A második fele – öt évvel később írt folytatás – sajnos eléggé szétcsúszik. Ez már a Földön játszódik, ahol az idegen lények egyike rendesen fölkavarja az állóvizet. Ezen a sztorin már érződik, hogy a legsötétebb hidegháborús időkben született, és egy cseppet bizony régimódi a világnézete. De ennél sokkal zavaróbb, hogy nem képes megmaradni a választott témájánál, és valamiféle szürreális karakterrajzokkal próbálja érdekesebbé tenni magát. A végén ugyan visszatér a lényeghez, de eléggé összecsapott módon.

Szóval a teológia: érthetetlen számomra, miért helyezi a szerző az egész regény középpontjába azt az állítást, miszerint a katolikus egyház sokkot kap az evolúció bizonyítékaitól. Ez ugyanis az 1950-es években már egész egyszerűen nem volt igaz! Talán egy feloldhatatlan dilemmával akarta szembesíteni a főhősét, de ez így egy kicsit anakronisztikusra sikerült. Ámbár egyszer-kétszer tulajdonképpen majdnem megvilágosodtam (pl. most először kezdem sejteni, mit érthet egy mai, tudományos képzettségű keresztény „eredendő bűnön"), a "sátán” rendszeres előrángatása miatt legalább annyiszor tudtam volna a falat kaparni. Azt meg vonaton nem érdemes, mert megbüntet a kalauz.
Találtam viszont egy érdekes kritikát, amelyben Jo Walton egy jezsuita barátját kérdezi a regény főhősével kapcsolatban: *NAGYON spoileres*
http://www.tor.com/blogs/2010/11/aliens-and-jesuits-jam…
(Az igazi atya sokkal szimpatikusabb, mint a könyvbeli megfelelője :)

Juci P>!
James Blish: A Case of Conscience

Nagyon klassz, egyfelől elgondolkodtató teológiai eszmefuttatás, másfelől egy idegen civilizációval való találkozás megdöbbentő története.
Ja igen, és Mary Doria Russel Sparrow-jának méltó előfutára. Azt is nagyon ajánlom (http://moly.hu/konyvek/mary-doria-russell-the-sparrow).


A sorozat következő kötete

After Such Knowledge sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Orson Scott Card: Ender's Game
John Scalzi: Redshirts
Walter M. Miller Jr.: A Canticle for Leibowitz
Roger Zelazny: Lord of Light
Frank Herbert: Dune (angol)
Dan Simmons: Hyperion (angol)
Connie Willis: To Say Nothing of the Dog
Vernor Vinge: A Fire Upon the Deep
Kim Stanley Robinson: Green Mars
Joe Haldeman: The Forever War