A ​beépített huligán 123 csillagozás

Kettős életem igaz története fedett zsaruként a rettegett Millwallnál
James Bannon: A beépített huligán

Amikor ​beépülsz, egy dolgot sose felejts el: hogy hová tartozol igazán.

1995-ben jelent meg az I.D. (magyar címe Személyazonosság) mozifilm, amelyben egy fiatal és törekvő rendőrnek kell beépülnie egy hírhedt huligáncsoportba, hogy leleplezze annak vezéreit. A film hamar kultfilmmé vált, a puszta brutalitáson túl elsősorban annak köszönhetően, hogy a végtelenségig hitelesen mutatja be a sötét és gyakran könyörtelen oldalát az úgynevezett csodálatos játéknak.

A film annyira megdöbbentő, hogy szinte képtelenség elfogadni, hogy az abnormális események valaha is megtörténhettek a való világban. Nos, ideje ezzel megbarátkozni! Közel húsz évvel a premier után az igazság a köztudatba robbant: a film igaz történet! A forgatókönyvíró, James Bannon volt az ambiciózus rendőr, aki beszivárgott a Millwall Bushwackers brigádba, Anglia legkegyetlenebb és legrettegettebb huligánjai közé.

Bannon teljes egészében először A beépített huligán című könyvben osztja meg… (tovább)

Eredeti cím: Running with the Firm

>!
Candover, Budapest, 2013
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630871891 · Fordította: Kovács Gergely

Kedvencelte 14

Most olvassa 4

Várólistára tette 37

Kívánságlistára tette 35

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

tgorsy>!
James Bannon: A beépített huligán

James Bannon: A beépített huligán Kettős életem igaz története fedett zsaruként a rettegett Millwallnál

Elhiszem hogy fedett rendőrnek lenni unalmas. De miért kell engem is untatni!?

Diana_L I>!
James Bannon: A beépített huligán

James Bannon: A beépített huligán Kettős életem igaz története fedett zsaruként a rettegett Millwallnál

Nem értek a focihoz, de ez a könyv felkeltette az érdeklődésem. Valójában a párom hívta fel rá a figyelmem és egy percig sem bántam meg, hogy elolvastam. Igaz, nem egy irodalmi remekmű, de nem felejtettem el, hogy ez egy dokumentumregény, amit egy olyan volt rendőr írt, aki a történet minden egyes mozzanatát átélte, megélte.
Érdekes volt belelátni ennek a zárt közösségnek a mindennapjaiba, ahogy egyes meccsekre készültek. Ahogy érdekes volt olvasni Jim személyiségének átalakulásáról és a belső vívódásairól is.
Bővebben: https://dianalandry73.wordpress.com/2017/01/19/konyvaja…

1 hozzászólás
Dávid_Debreceni>!
James Bannon: A beépített huligán

James Bannon: A beépített huligán Kettős életem igaz története fedett zsaruként a rettegett Millwallnál

A Milwall keménymagja berkeiben csendes az élet. Legalábbis akkor ha a rózsaszín felhő fennmarad. Amint leszáll maga az alvilág nyílik meg a szemünk előtt.

Bannon fájdalmasan reálisan írt az 1995-ös film hátterében álló huligánkultúráról az angol futballtársadalom hierarchiájáról. Az örökös rivalizálásról mely túl megy minden határon. Melyben egy beépitett zsaru nem biztos, hogy lépést tud tartani önmagával és képes azzá válni ami ellen mindig is küzdött.

A könyv érzelmi közforgatagot okoz. Figyelem erős képi ábrázolás és világ jellemzi. Legyen rá időtök.

Traclon>!
James Bannon: A beépített huligán

James Bannon: A beépített huligán Kettős életem igaz története fedett zsaruként a rettegett Millwallnál

Rendkívül vegyes érzéseket hagyott bennem ez a könyv.
Először is, le kell szögeznem, hogy sokkal többet vártam tőle, a tökéletesre sikeredett TV-reklám (évtizedenként egyszer fordul elő, hogy megvásárolok valamit a TV-ben látott reklám hatására, ez egy ilyen eset volt), a hátsó borítón lévő ajánlások, valamint a molyos felhasználók (egytől egyig mind max. egysoros) értékelései alapján. A tartalmát illetően, érdekes volt egy beépített zsaru szemszögéből végigkövetni azt a világot, melynek egy erősen felhígított változatát magam is első kézből ismerem, illetve a világot, melyet olyan filmekből, mint a Futball-faktor, vagy a Green Street Hooligans -a film, melyet még Elijah Wood sem volt képes elrontani- is megismerhettünk. Gyorsan hozzá is tenném, hogy a filmek (főleg az utóbbi) sokkal érzékletesebben és sokkolóbban adják vissza a huligánvilág hangulatát, mint a könyv.
Nagyon jó és egyedi ötletnek tartom a fejezetekbe becsempészett QR-kódokat minden mérkőzéshez és komolyabb balhéhoz, ez az első könyv az életemben, ahol ezzel a megoldással találkoztam, de van egy olyan sejtésem, hogy a jövőben egyre gyakrabban fogunk ilyeneket látni a könyvek lapjain.
Ami a legjobban tetszett az egészben, ahogy a szereplőket bemutatja: bár egy beépített rendőr szemszögéből ismerjük meg a valóságot, mégis a huligánokat sikerül megszeretnünk, a mérkőzéseket biztosító rendőri erőket (melynek minálunk a gyűlölt készenléti feleltethető meg) pedig undorító, öncélúan kegyetlenkedő szemétládáknak, akik sokszor maguk keresik és provokálják ki a balhékat, és sokkal nagyobb bűnözők, mint akik felett őrködniük kell. Ezt a jelenséget én, aki magam is voltam idegenbeli mérkőzés után komoly rendőri túlkapás áldozata, csak megerősíteni tudom, hazánkban sincsen másképp, mint a ködös Albionban. (A.C.A.B.)
A legmélyebben viszont az a rész érintett meg, amikor emberünk, a főszereplő megismeri és igaz barátjává fogadja azokat, akik közé voltaképpen ártó szándékkal beépült, és akik -ahogy ő fogalmaz- beengedték őt az életükbe. Ritkán szoktam könyvből kedvenc szereplőt választani, de ezúttal külön ki kell emelnem Dave-et, aki például Jim -a valóságban nem létező- kisfiának egy kisméretű Millwall-labdát küld a születésnapjára, majd életét és testi épségét kockáztatva kiment egy gyermeket egy égő házból -aztán gyorsan elhajt, mivel nem akarja megvárni, hogy hősként ünnepeljék!- végül könyveket visz a -tudomása szerint- analfabéta Jimnek, hogy az megtanulhasson olvasni. Ezen a ponton a beépített rendőrnek el kellett hagynia a kocsmát, hogy ne lássák, amint elsírja magát, nekem pedig félbe kellett hagynom a könyvet, hogy a vonaton ne lássák, amint épp egy ilyen könyv fölött kezdek el könnyezni – amit pedig könyv igazán ritkán tud kiváltani belőlem. Erre tökéletesen jó a könyv, hogy megmutassa: a futballszurkolók nem bűnözők, nem őrjöngő, tomboló csőcseléket alkotó dzsungelmajmok (ahogy sajnos a média láttatni akarja őket szerte a világon), hanem élő, érző emberek, akiktől sokszor tanulhatnának jellemet, kiállást, odaadást azok, akik fellengzősen megvetik őket.

Ami nem tetszett, az Chris figurája, és minden, ami hozzá köthető. Mindig felidegel, ha egy könyvben ugyanazt a témát veszik elő és boncolgatják újra és újra oldalakon keresztül, itt is zavart, amikor már legalább negyedszer játszották le egymás között ugyanazt a cirkuszt:
– Chrisnek nem tetszik, hogy Jim szerinte túlságosan beleéli magát a szerepébe, sőt szerinte egyenesen élvezi a balhékat.
– Ezt, a maga undok stílusában szóvá is teszi.
– Jim felháborodva próbálja neki elmagyarázni, hogy ő a szerepét játssza, ami a túléléshez és a sikeres akcióhoz szükséges, mert ha úgy viselkednének, ahogy Chris elvárja, akkor az első kocsmából nagy ívben kipenderítették volna őket a huligánok, és különben is, ne b***ogassa már őt állandóan!
– Chris erre, mint valami megakadt lemezjátszó, újrakezdi, hogy „de te huligán vagy”…, ésatöbbi-ésatöbbi.
– Jim továbbra is védi az álláspontját, holott a lelke mélyén érzi, hogy van némi igazság a társa szavaiban, hiszen tényleg élvezi a kiélezett helyzeteket, és tényleg megszerette azokat az embereket, akik közé beépült.
– Végül nem jutnak a témában semmire, mert Chris sértetten kiviharzik a szobából, hogy aztán néhány fejezet múlva újrakezdhesse az egészet.

Az igazi nagy csalódás viszont a könyv vége volt. Ilyen befejezéssel még életemben sehol nem találkoztam, ahol az a sztori csattanója, hogy az égvilágon semmiféle csattanó nincsen: a két éves műveletet egyetlen telefonhívással leállítják, senkit nem tartóztatnak le, emberünk pedig többé nem találkozik a Millwallos barátaival.

Aki kíváncsi a huligánok életére, világára, annak melegen tudom ajánlani a könyvet, de mindenképpen a fentebb említett filmekkel kiegészítve! Aki szeretné jobban megismerni a szurkolók lelkületét, életét, motivációit, esetleg megismerni az eddig csak a média torz szűrjén keresztül látott embereket, és nyitott rá lelkiekben, hogy nem minden az, aminek hisszük, hanem sokszor épp az ellenkezője, annak pedig egyenesen forrón!

arsenal0522>!
James Bannon: A beépített huligán

James Bannon: A beépített huligán Kettős életem igaz története fedett zsaruként a rettegett Millwallnál

Az, hogy a kettős ügynökök hivatása bizonyos skizofréniát kíván, az eddig is köztudott volt, lásd P.K.Dick Kamera által homályosan c. könyve, vagy a Tégla c. film.
Az se meglepő, hogy a beépítő szervezetek sosem állnak a kettős ügynökök mögé, és szeretik „elveszíteni” őket, ha meleg lesz a helyzet (ezt legutóbb a Három másodperc
c. skandináv krimiben olvashattam).
Bannon zsaru-huligánja azonban erkölcsi válságba kerül, amikor egyrészt megtetszik neki a huligán életforma, másrészt összebarátkozik a Millwall-i keménymaggal.
Remekül van ábrázolva az a dilemma, hogy akkor most melyik cselekedet is a helyes?
Ki is ő valójában? És van -e egyáltalán értelme ennek a beépülésnek? (Talán nem lövöm le a poént: nincs).

A könyv egyébként a ’80-as években játszódik,amikor még valóban Anglia híres – hirhedt volt a futball huliganizmusról. Szerencsére ma már más a hangulata a PremierLigának, (igaz, ma már sokkal inkább szól a pénzről). Ettől függetlenül ajánlom a könyvet minden angol focit szerető embernek.
Ami még nagyon fontos, hogy Bodnár Zalán előszavát ne hagyja ki senki, akit egy kicsit is érdekel a téma, nagyon tömören leírja a futballhuliganizmus jelenségének angliai szociális hátterét.
A könyv egyébként ikertestvére lehetne John King: Futball faktor c. könyvének, én egy az egyben egymás mellé raktam fel őket a polcomra…akinek tetszett a Beépített huligán, annak a Futtball faktor is kötelező!

4 hozzászólás
kfg>!
James Bannon: A beépített huligán

James Bannon: A beépített huligán Kettős életem igaz története fedett zsaruként a rettegett Millwallnál

sodró ritmusú könyv arról, hogy rendőr megbízást kap arra, hogy beépüljön a fénykorát élő angol futballhuliganizmus egyik legveszélyesebb egységébe.

kevés foci, sok kocsmázás, nem kevés kaland és verekedés, önnön belső fejlődésének ábrázolása, nem hallgatva el, ahogy a munkán túl is kezdi élvezni azt, amit csinál, miként válik egyre hasonlóbbá a célszemélyekhez.

tudatos ember, tudatos megfigyelő – így páratlan lehetősége lett volna még mélyebben tudósítani a jelenségről. ezért nagy kár, hogy csak a kalandok vannak ábrázolva, a figurák nagyon soványak, nincs mélységük. mondja, hogy sok célszeméllyel közeli barátságba került, ehhez képest a kapcsolatnak csak a felszíne van ábrázolva, jellemek sokkal kevésbé, pedig ez nagyszerű eszköze lett volna annak, hogy a huliganizmust magát is mélyebben mutassa be. hogy a különböző emberek hátterét, motivációit szándékait jobban kibontva tudja bemutatni a különböző emberek különböző útjait a huliganizmushoz.

nagy lehetőséget hagyott ki ezzel, de a könyv enélkül is nehezen letehető.

Diosz P>!
James Bannon: A beépített huligán

James Bannon: A beépített huligán Kettős életem igaz története fedett zsaruként a rettegett Millwallnál

Minden éremnek két oldala van.

Ha elolvassuk a könyvet, talán a futball huligánok kapcsán is kicsit másképp látjuk a dolgokat. Ehhez sokat segítenek a „kezdő rúgás” előtti bevezetők, a történelmi áttekintés és a könyvben elhelyezett QR kódokon elérhető háttér információk. Azt hiszem ettől függetlenül kicsit csalódott vagyok, mert annak ellenére hogy olvastatja magát a sztori, időnként hiányérzetem volt. Főleg amikor olyanokról írt, hogy elmentek a pub-ba némi információért, legurítottak pár pofa sört, majd hazamentek és megírták a kis jelentéseiket, a célszemélyekről. De hogy egy-egy ilyen célszemélyről begyűjtött infó mit is jelentett tulajdonképpen, nem derül ki. Többnyire a közelgő meccsekkel összefüggő, várható balhékat említi meg, mint jelentendő esemény. De hogy konkrétan egyes emberekről milyen jellegű infókat gyűjtöttek, az pl. nem.

Az is szépen kijön a történetből, hogy bizony a kedves fakabátok is kellően hozzájárultak ahhoz, hogy ha egy-egy meccs komoly balhéba torkollott és ugyanúgy felelősségre lehetne őket vonni olykor-olykor egyes tettükért. Nem beszélve arról, hogy időnként milyen idióta módon kezeltek egy-egy nehezen megszerzett információt.

És persze az is előjön, hogy a kemény magnak is van szíve.
Voltak kifejezetten kedvelhető figurák mindkét oldalon, mindjárt ott van pl. huligánéknál Dave aki barátként viseltetett beépített főhősünk iránt. Ám vannak
ellenszenvesek is, és most jöjjön egy zsernyák, főhősünk társa Chris.

Lehet ítélkezni távol minden aggresszivitástól, kényelmesen hátradőlve a fotelból, de ne tegyük.

A sorokat olvasva nem is jön át sokszor, milyen feszültség és félelem lehetett bennük beépített zsaruként az állandó hazudozás közepette, és tulajdonképpen kellő háttértámogatás nélkül. Arról nem beszélve, hogy szerintem kész csoda hogy nem buktak le, akár egy régi gyerekkori haverral összefutván, vagy ilyesmi. Kicsi a világ, mi lett volna, ha valamelyik jóember zsarut szimatolva nem kakaskodni kezd, hanem csak követi őket egyik este. Én szerintem egy hétig se húznám ilyen szituban. Szerintem meg lehet érteni barátunk átlényegülését új identitásába, de Chris félelmeit az esetleges következményektől, vagy a fizikai aggressziótól egyaránt.

És igen: a vége elképesztően lapos. Egy hívás hogy akkor holnaptól nem kell beépült huligánnak lenni, ennyi volt. Mindezt talán két oldal alatt elintézve. Arra meg végképp nem számítottam, hogyan alakult Jim sorsa – zsaruból színész, komikus, üzletember… Mi van?

Brigi007>!
James Bannon: A beépített huligán

James Bannon: A beépített huligán Kettős életem igaz története fedett zsaruként a rettegett Millwallnál

Olvastam a Futball faktort és láttam is belőle a filmet, de a Huligánok című film volt inkább az, ami ehhez a könyvhöz közel áll számomra. Mindkettőnek az az erőssége ugyanis, hogy apró mozzanatokon keresztül mutatja be, hogy a huligánok is emberek, teljesen hétköznapiak és nem feltétlenül rosszak, csak nem riadnak vissza attól, hogy kiélezett konfliktushelyzetekbe kerüljenek. A könyv nagyon érdekesen mutatja be a fedett rendőri munka minden oldalát, amellett, hogy egy szubkultúrába is bepillantást enged. Érdemes volt elolvasni.

egy_ember>!
James Bannon: A beépített huligán

James Bannon: A beépített huligán Kettős életem igaz története fedett zsaruként a rettegett Millwallnál

Na akkor erről olvassátok el @Traclon értékelését. Nem nagyon van mit hozzáfűznöm. Sokszor volt önismétlő, de hát az élet is az. És nekem igazából tetszett a vége, pont az, hogy nem lett vége (csattanó), hanem csak úgy abbamaradt. Mint annyi más dolog is.
Egyébként meg Fuck the Police!

Video>!
James Bannon: A beépített huligán

James Bannon: A beépített huligán Kettős életem igaz története fedett zsaruként a rettegett Millwallnál

Sokáig húztam ezt a könyvet, érdekesnek tűnt a címe alapján, de sosem volt kedvem belekezdeni. Végül nem bántam meg, szinte együltömben végigolvastam. Izgalmas volt, és jól bele tudtam élni magam, mert a huligánok egész hasonlóan gondolkodtak, mint annak idején a budapesti agresszív görkorisok, akikhez kijártam (az agresszív jelző göris stílusra, nem a viselkedésükre utal), és át tudtam érezni, milyen lehetett a rendőrnek külsősként csatlakozni hozzájuk. Sok tekintetben én is hasonlóan külsős voltam.


Népszerű idézetek

Brigi007>!

Számtalan, egykori és mai huligán vallomása szól azonban arról, hogy korántsem a kilátástalan lét, a bizonytalan szociális helyzet, az elismertség utáni hasztalan sóvárgás kergetett valakit egy huligáncsoport kötelékeibe. És még csak nem is elsősorban a futball vagy a kedvenc klubcsapat szeretete. Sokkal inkább az együvé tartozásnak, egy zárt, önmagát mindenáron megvédő, minden mást ellenségnek tekintő közösséghez tartozásnak az a törzsi, kőkorszaki igénye, amely a mai napig a legfőbb identitásképző ereje a futballnak (is). A huligánoknak a banda egyben a családjuk. Akikkel ugyanazért harcolnak, ugyanazért örülnek és sírnak, ugyanazt szeretik, és ugyanazt gyűlölik.

8-9. oldal - Huszadik századi vikingek

James Bannon: A beépített huligán Kettős életem igaz története fedett zsaruként a rettegett Millwallnál

3 hozzászólás
Aaron_Attila_Dunbar>!

Két és fél éven át Jimként ismertek, én voltam Jim Wandsworthből.
Én és a társam, Chris a fedősztorink szerint szobafestő-mázolók voltunk.
A Millwallnak szurkoltunk. A Millwallért harcoltunk. Eggyé
váltunk a huligánokkal. De volt egy titkunk, egy titok, amire ha fény
derül, az életünkbe került volna…
Beépített zsaruk voltunk.

(első mondat)

James Bannon: A beépített huligán Kettős életem igaz története fedett zsaruként a rettegett Millwallnál

Traclon>!

Így vagy úgy, de mindannyian hazugságban élünk

196. oldal

James Bannon: A beépített huligán Kettős életem igaz története fedett zsaruként a rettegett Millwallnál

Traclon>!

Miért van az, hogy a szar napok megváltoztathatalanul még rosszabbra fordulnak?

285. oldal

James Bannon: A beépített huligán Kettős életem igaz története fedett zsaruként a rettegett Millwallnál

Brigi007>!

Alig 90 évvel azután, hogy Anglia a „csodálatos játékot”, a futballt adta a világnak, megszülte annak torz gyermekét is: a futballhuliganizmust.

7. oldal - Huszadik századi vikingek

James Bannon: A beépített huligán Kettős életem igaz története fedett zsaruként a rettegett Millwallnál

Brigi007>!

Sokan hiszik azt manapság, hogy a Manchester United és a Liverpool harcias rivalizálása abból ered, hogy ez a két legsikeresebb, a legtöbb (20, illetve 18) bajnoki címet szerző angliai klub, a konfliktus azonban valójában még onnan ered, amikor a hetvenes évek eleji gazdasági válság idején a manchesteri Ship Canal Company elvitte az érdekeltségeit a liverpooli kikötőkből, ahol emiatt a dokkok jelentős részét be kellett zárni, több tízezernyi munkanélkülit hagyva hátra.

8. oldal - Huszadik századi vikingek

James Bannon: A beépített huligán Kettős életem igaz története fedett zsaruként a rettegett Millwallnál

arsenal0522>!

-Kik vagyunk mi, Chris? Mi a francot csinálunk mi valójában? Ezek az emberek beengedtek bennünket az életükbe. Dave, Stu, Mark, Paul, Steph és az egész mindenség elfogadott bennünket Jimnek és Chrisnek. Pedig valójában nyomorult, kétarcú, aljas árulók vagyunk, akik csak azt akarjuk megtudni, ki hogyan viselkedik egy focimeccsen. Légy szíves, mondj egy olyan indokot, amiért érdemes ezt csinálnunk! Kérlek, magyarázd meg, mi értelme van ennek az egésznek!

Válasza gyors és egyszerű volt:
-Ez a munkánk.

226. oldal

James Bannon: A beépített huligán Kettős életem igaz története fedett zsaruként a rettegett Millwallnál

EsztA>!

A beépített rendőrmunkához – ahogy az elkövetkező két évben megtapasztaltuk –, vagy van érzéked, vagy nincs. Ez nem az, amit meg lehet tanítani.

42. oldal

James Bannon: A beépített huligán Kettős életem igaz története fedett zsaruként a rettegett Millwallnál

Búza_Mihály>!

– Ha millwallos vagy, te kis pöcsfej, gyere, és próbálj a nagyokkal baszakodni, ne középkorú apukákkal, akik a kisgyerekeikkel vannak. Kérj bocsánatot!

280. oldal

James Bannon: A beépített huligán Kettős életem igaz története fedett zsaruként a rettegett Millwallnál

Búza_Mihály>!

Miért van az, hogy a szar napok megváltoztathatatlanul még rosszabbra fordulnak?

285. oldal

James Bannon: A beépített huligán Kettős életem igaz története fedett zsaruként a rettegett Millwallnál


Hasonló könyvek címkék alapján

David Beckham: David Beckham
Luca Caioli: Cristiano Ronaldo
Stanley Matthews: Életem a labdarúgás
Francesco Totti – Paolo Condò: A kapitány
Dárdai Pál – Pietsch Tibor: Dárdai
Javier Zanetti – Gianni Riotta: A kapitány
Andrés Iniesta – Marcos López – Ramón Besa: Életem játéka
Brian Winter: Pelé – Csak a foci
Cristiano Ronaldo: Pillanatok
Lakat T. Károly: Apám regénye