Vekerdy 5 csillagozás

Beszélgetőtárs Jámbor Judit
Jámbor Judit – Vekerdy Tamás: Vekerdy Jámbor Judit – Vekerdy Tamás: Vekerdy

Interjúkötetünkben ​Vekerdy Tamás vall önmagáról, nagy találkozásairól, élete fordulópontjairól, pályája nehéz és örömteli pillanatairól. Feltárja családja furcsaságait, kettős származását, élete bonyodalmait, történelemhez, hagyományhoz való viszonyát. Mesél felemelő és gyötrő iskolai élményeiről, a sokat bírált és a szerinte gyerekgyilkos magyar állami iskoláról, és bepillanthatunk a Waldorf-iskola mindennapi életébe. Megtudhatjuk, mit jelent számára a színház, amit statisztaként, színpadi szerzőként, kutatóként és pszichológusként is ismer. Milyen az igazi művészet, mit jelent számára a hit, transzcendencia. A személyes vonatkozásokon túl kirajzolódik az elmúlt évszázad magyar világa, melyről mély beleéléssel és humorral beszél.

Vekerdy Tamás 1935-ben született Budapesten. A jogi egyetem elvégzése után riporter volt a Család és Iskola című folyóiratnál. 1968-ban szerezte meg pszichológusi diplomáját, majd gyermekpszichológusként dolgozott. Tanított a Színművészeti… (tovább)

>!
Kulcslyuk, Budapest, 2021
284 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155932656
>!
Scolar, Budapest, 2003
224 oldal · ISBN: 9789639193642
>!
Scolar, Budapest, 2003
224 oldal · puhatáblás · ISBN: 963919364X

Most olvassa 2

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

hencsibe P>!
Jámbor Judit – Vekerdy Tamás: Vekerdy

Jámbor Judit – Vekerdy Tamás: Vekerdy Beszélgetőtárs Jámbor Judit

Nagyon jó beszélgetéskötet. Különösen a két utolsó fejezet fogott meg, amik a iskolákról és a művészetről fogalmaznak meg gondolatokat. Hiteles, átjön benne Vekerdy kongruenciája – és ahogy ő is mondja, ez a művészet (márpedig minden könyv művészet) lényege. Szerintem is.


Népszerű idézetek

hencsibe P>!

…nekünk nem arra kéne most már törekednünk, hogy politikai közép- vagy kishatalom, de hatalom legyünk, hanem valami szellemi feladatunk van, ahhoz hasonlóan, ahogy ebben a Nyugat excellált.

II.

Jámbor Judit – Vekerdy Tamás: Vekerdy Beszélgetőtárs Jámbor Judit

hencsibe P>!

Mindig is úgy éreztem, hogy például koncerten bennem átfut a zenészek képzetáramlása. Tehát, ha arra gondol, hogy „még nem fizettem be az OTP-met”, vagy „jó volt ez a bécsi szelet délben, de egy kicsit sokat ettem”, az átjön szerintem, belém legalábbis átjön. És ha nem erre gondol, hanem tényleg a zene tölti ki, az is átjön.

VII.

Jámbor Judit – Vekerdy Tamás: Vekerdy Beszélgetőtárs Jámbor Judit

hencsibe P>!

Itt van egy rejtély: például miért olyan nagyszerű színház az operett, amit a jó közönség mindig is érzett? Mert ott az ének, a tánc és minden együtt a régi színházat hozza – hiszen Aiszkhülosznál is táncoltak! A kórus nem az az unalmas négy ember, aki érthetetlenül beszél, mert egyszerre beszélnek, és ott állnak rozzant klepetusokban, hanem az, amelyik betáncol és kitáncol a színpadra és énekel. (Khorein: táncolni.)

VII.

Jámbor Judit – Vekerdy Tamás: Vekerdy Beszélgetőtárs Jámbor Judit


Hasonló könyvek címkék alapján

Oravecz Lizanka – Orosz Ildikó: Lizanka
Singer Magdolna: Partitúra
Ruttkai Éva: Parancsolj, tündérkirálynőm!
Friderikusz Sándor: Isten óvd a Királynőt!
Riskó Géza: Pege Aladár
Miklós Tibor: Keresem a szót, keresem a hangot…
Odze György: Henrik
Bokor László (szerk.): Kortársak József Attiláról I-III.
Tüskés Tibor: Jelbeszéd
Ablonczy László: Múló levelek – Párizsból