Szamurájok ​hajnala 13 csillagozás

A Minamotók felemelkedése
Jamagucsi Szango: Szamurájok hajnala

Japán, ​1180 – a Tairák és a korábban vesztes, rivális Minamoto-klán hatalomért folyó harca újabb szakaszához ér: kirobban a polgárháború. A Minamotók zseniális hadvezére, Josicune csatáról csatára halad a célja felé.

Időközben a Minamotók pártján álló Jamagata család férfi tagjait elárulják és lemészárolják. A rajtaütésben súlyosan megsebesül Koicsi is, akit ájultan ragad magával a lova. Miután magához tér, semmire, még önnön kilétére sem emlékezik. Jumedzsi ('Álomember') néven csatlakozik Josicune seregéhez, és nem is sejti, hogy nem csak álruhát öltött édesanyja, de az ellenség is keresi.

Hogyan zárul az öt évig tartó polgárháború? Vajon sikerül-e a gőgös Tairákat elűzni a trón környékéről? Bosszút tud-e állni Jumedzsi családja elárulóján? Minderre választ kapunk Jamagucsi Szango fordulatokban gazdag regényében, amely abban a kevésbé ismert korban játszódik, amikor a szamurájok színre léptek Japán történelmében.

A nagysikerű Tokugava és a japán történelem… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Szenzár, 2018
338 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634792017

Kedvencelte 4

Most olvassa 1

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 23

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

WerWolf>!
Jamagucsi Szango: Szamurájok hajnala

Jamagucsi Szango: Szamurájok hajnala A Minamotók felemelkedése

Jamagucsi Szango előző regényében a Tokugavák felemelkedését ismerhettük meg, mely elhozta a totális diktatúra korát és Japán stabilitását a XVI. század végén. A mostani történet kicsit visszavisz bennünket az időben, pontosabban a XII. század végére, amikor szintén belháború folyt Japánban. A hatalmon lévő Tairák ellen fellázad a Minamoto-klán és az ország két részre szakad. A Jamagata család férfi tagjai sereget gyűjtenek, hogy csatlakozzanak a Minamotokat támogató sereghez, azonban egy aljas árulás következtében a Jamagata család férfi tagjait megölik még az úton. A csata színhelyéről csak Koicsinak sikerül elmenekülnie, de ezt sem önszántából tette, hanem a fejére mért ütés következtében eszméletét vesztetve, lova a közeli erdőbe menekült gazdájával.
A regény Jamagata Koicsi történetén keresztül mutatja be a véres polgárháborút.
A Szamurájok hajnala cím miatt azt feltételeztem, hogy nagyobb betekintést nyerünk a szamurájok világába, annak kialakulásába és a busidó kódex keletkezésébe. Sajnos nem ezt kaptam a történettől.
Kicsit úgy érzem, hogy nem Jumedzsi volt a legalkalmasabb a történet elbeszélésére, azaz a rajta keresztül történő világ bemutatására. Azzal, hogy nagyrészt távol volt a csaták színhelyétől, az olvasótól is eltávolította az eseményeket. Amikor pedig belevetette magát az események sűrűjébe, mintha már szinte vége is lett volna az egésznek. Tudom, nem könnyű ilyen távoli időszakot úgy bemutatni, hogy a történelmi hűség ne szenvedjen csorbát, de lehetett volna választani egy olyan szereplőt is, aki sokkal közelebb van a tűzhöz, még ha alacsonyabb beosztásban is. Egy ilyen fiktív személy rácsodálkozhatott volna a kialakuló szamurájkorszak képviselőinek különböző viszonyulására a busidó kódexhez. Persze, könnyen beszélek én mint olvasó :)

Bővebben: http://www.letya.hu/2018/12/jamagucsi-szango-szamurajok…

ftamas>!
Jamagucsi Szango: Szamurájok hajnala

Jamagucsi Szango: Szamurájok hajnala A Minamotók felemelkedése

A fiatal, éppen nagykorú szamuráj Koicsi egy árulás következtében fejsérülést szenved és elveszíti az emlékeit. Ugyanebben az árulásban elveszíti a családja egy részét. Koicsit egy budhista harcos szerzetes fogadja be akivel még egy fiatal lány is lakik. A történetet végig Koicsi szemszögéből követjük végig és kiderül, hogy rosszban is lehet jó. Ugyanis, az emlékei elvesztésével, nem emlékszik arra, hogy mit veszített el, így az élete viszonylag békében harcművészettel, buddhizmussal és Szun-ce írásaival telik, némi romantikával megfűszerezve.
A későbbiekben, amikor felkészült részt vesz az adott kor legnagyobb csatáiban.
Mégis nem a csaták a legfontosabbak, hanem megmutatja, hogy milyen egy igazi szamuráj, megmutatja mi a különbség egy szamuráj és egy sógun között. Külön tetszett egy hadicsel:
spoiler

Nagyon tetszett, kedvenc született és külön örülök, hogy Koicsi szemszögéből mutatta be a történet az író.

Érdekesség, a Tairák és a Minamoto család harcáról, hogy a két klán színe vörös és fehér, ami látható a japán zászlón, valamint a küzdősportok során az egyik harcos fehér a másik vörös övet vesz fel, ami szintén a két család párharcára hivatkozik. Tehát elég híres történet ez.

Szentinel>!
Jamagucsi Szango: Szamurájok hajnala

Jamagucsi Szango: Szamurájok hajnala A Minamotók felemelkedése

A „Jamagucsi Szango” álnevet használó magyar szerző korrekt regényt írt a japán történelem egyik legérdekesebb korszakáról, a Minamotók és a Tairák háborújának koráról, mely után a szamurájok kasztja feljebb emelkedhetett, és azzá vált, aminek ma ismerjük. Azonban, ahogy jó történelmi regénytől elvárja az ember, megmarad egy szórakoztató, könnyen befogadható történet szintjén, igaz, nem hiba nélküli.

A történetben a Yamagata család tagjait és szolgálóit ismerhetjük meg, akik a Minamotókhoz hűségesek. Ám a könyv elején elárulja őket rokonuk, aki a Tairákhoz hű, és rajtuk üt. Egy kivételével lemészároltatja a család valamennyi férfi tagját, azonban a túlélő emlékeit vesztve nevelkedik egy buddhista szerzetes felügyelete alatt, ki megmentette. Eközben a Yamagaták álruhában járnak-kelnek, hogy utat találjanak szövetségesükhöz, míg az áruló rokon egyre inkább megszilárdítja hatalmát a Tairák oldalán. A történet egyszerre értelmezhető bosszúhadjáratként, fejlődésregényként, családi regényként és csak utána jön a történelmi réteg. Ami pozitívum, mivel nem szeretem, ha valaki történelmi álregényt ír.

Szango sem tudta kellőképpen türtőztetni magát, és ezért a szöveg tele van japán kifejezésekkel, melyek csillagozva vannak és lábjegyzetként van leírva a jelentésük. Ezt nem szoktam szeretni, mert mindig kilök egy regényből, ha lábjegyzeteket kell olvasnom. Egy ismeretterjesztő könyv esetében teljesen okés, de egy szórakoztatásra szánt szövegtől másféle formát várok. Az sem tetszett továbbá, hogy néha furcsa, japán nyelvhez méltatlan szófordulatok is felbukkantak, melyek a magyar nyelvben ugyan működnek, de japánok szájából furcsa hallani (pl. mikor Yumeji megjegyzi, hogy a szamurájok olyanok lehetnének, mint a dicső lovagok. Honnan tud Yumeji a lovagokról, és miért akarna egy büszke szamuráj a lovagokra, a gaijin harcosokra hasonlítani?). Továbbá, néha túl nagynak éreztem az időugrást, és hogy nagyon egyszerűen letudott bizonyos csatákat a szerző. Ezeket leszámítva nem volt problémám a könyvvel.

A Szamurájok hajnala egy könnyen olvasható, izgalmas könyv, és ajánlható mindenkinek, aki szereti a japán történelmet, a szamurájokat, vagy csak szimplán érdeklődik ezek irányába. Azonban nem ajánlom annak, aki érzékeny a fent említett negatívumokra. Korrekt könyv, és ezt nem lehet tőle elvitatni.


Népszerű idézetek

WerWolf>!

– Kétféle szamuráj létezik: a rövidlátó és a messzire látó. A rövidlátó nem lát tovább az ura valagánál, azt óvja, azt félti, azon keresztül próbál előrébb jutni. A messzire látó látja a parasztokat is, a nőket, a gyerekeket, az egész országot. Nem a saját érdekeit nézi.

272. oldal (Szenzár Könyvek, 2018)

Jamagucsi Szango: Szamurájok hajnala A Minamotók felemelkedése

1 hozzászólás
WerWolf>!

-Túlcsordult a víz az edény peremén. Annyiszor történt már meg a világban, és a hatalmon lévők sosem okulnak a másik történetéből.
-Bizony, a hatalom rosszabb a szakénál is. Csak a legerősebb jellemek képesek ellenállni neki, a legtöbb ember megrészegül tőle. Elveszíti az ítélőképességét, a józan eszét. Azt gondolja, hogy felette áll mindennek és mindenkinek.

86. oldal (Szenzár Könyvek, 2018)

Jamagucsi Szango: Szamurájok hajnala A Minamotók felemelkedése

mojo68>!

    – Fiam – tette a kezét a vállára Ekken –, eljön a te időd is. Koncentrálj a feladataidra, igyekezz megélni a mát. Az embereknek az a legnagyobb bajuk, hogy sosem a jelennel törődnek, hanem a múltat kutatják, vagy a jövőt fürkészik. Ezért aztán olyan, mintha nem is élnének.

Jamagucsi Szango: Szamurájok hajnala A Minamotók felemelkedése

mojo68>!

[…]Ne feledd, hogy ez a kard nem azért készült, hogy kettévágj vele bármit, hanem azért, hogy egyben tartsd a számodra fontosat. Ez a fegyver megőrizni született, nem pusztítani. Így használd – búcsúzott a szerzetes.

Jamagucsi Szango: Szamurájok hajnala A Minamotók felemelkedése

mojo68>!

Oldalt egy másfél méter hosszú tusrajz látszott, amelyen egy vándorszerzetes a faágon csücsülő verébbel beszélget.

Jamagucsi Szango: Szamurájok hajnala A Minamotók felemelkedése

mojo68>!

    – Ez volt a helyes beszéd, Jumedzsi! – dicsérte meg Josicune. – Szamurájok vagyunk, vagy mi! Ne azon panaszkodjunk, hogy mi minden áll ellenünk, hanem örüljünk, hogy a sok akadályt legyőzve célba érünk. Igyunk a győzelemre!

Jamagucsi Szango: Szamurájok hajnala A Minamotók felemelkedése


Hasonló könyvek címkék alapján

Barbara Lazar: A Virágszamuráj párnakönyve
Mándy Iván: Robin Hood
Berde Mária: Romuald és Andriána
Conn Iggulden: A sztyeppei farkas
Carole Martinez: Suttogások uradalma
Graham Shelby: A sátán széttörte láncát / Farkas a kertek alatt
Barbara Wood: Az utolsó sámán
Ken Follett: A katedrális
Anne Lise Marstrand-Jørgensen: Hildegard II.
Pavlo Zahrebelnij: Eupraxia császárné pokoljárása