Cincogi ​felfedezi a jóságot 1 csillagozás

Jakubecz Márta: Cincogi felfedezi a jóságot

Érsekújvár. ​Tanmesével minden könnyebb, még a hittanóra anyaga is játékosabbá tehető – vallja Jakubecz Márta hitoktató, a felsőszeli Széchenyi István Alapiskola tanára, aki szerdán rendhagyó hittanórát tartott a Czuczor Gergely Magyar Tannyelvű Alapiskola alsó tagozatosai számára. Cincogi felfedezi a jóságot – ezzel a címmel jelent meg idén a Glória könyvkiadó gondozásában a ma már számos intézményben, hittanórákon is alkalmazott tanmese.

Meleg Mária, az érsekújvári alapiskola hitoktatója is úgy gondolta, megismerteti a könyv szerzőjét és a kiadványt a tanítványaival. „Nem véletlenül választottam főhősömül a kisegeret, hiszen ez a parányi állat mindenhová ügyesen bejut, és ezáltal felfedezi a világot. Az sem titok, hogy azért bújtattam gyermekruhába, hogy az én főhősöm egy mindenre kíváncsi és nyughatatlan gyermekre hasonlítson” – árulta el a titkát a gyerekeknek Jakubecz Márta. A kicsiknek tetszettek Langstein Erzsébet könyvbéli illusztrációi, amelyeken jól látható, ahogy… (tovább)

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Glória, Dunaszerdahely, 2005
70 oldal · puhatáblás · ISBN: 8088959195 · Illusztrálta: Langstein Erzsébet

Kiemelt értékelések

Amethyst>!
Jakubecz Márta: Cincogi felfedezi a jóságot

Főhősünk Cincogi, egy fiatal egérúrfi, aki képes szót érteni az emberekkel, kíváncsiságának hála pedig betéved a templomba, és megtanulja ki ő valójában, és mi dolga a világban. Miután kellő tudásra tesz szert, nekiáll más állatkákat is a jóságra okítani.
Aranyos, kedves történet. Tetszik, hogy a cselekmény nem erőlteti annyira az olvasó szájába a hit dolgait, sokkal inkább a mindennapi jó cselekedetekre és a megbocsátásra helyezi a hangsúlyt – gyereknyelven beszélve el egy kisegér történetét. Külön dicséretet érdemel a szerző, hogy történetébe is belecsempészett pár utalást a mese valódi helyszínére, vagyis a felvidéki magyarságra.
Mindent összevetve elégedett vagyok az olvasottakkal, de persze ez se bizonyult számomra tökéletes „mesének”. Nyelvezetét tekintve inkább a tíz év feletti gyerekeknek íródott, viszont saját tapasztalatból tudom, hogy ennyi idősen egy olvasó már több fordulatra, több kalandra vágyik – e történet igencsak sovány ebben a tekintetben.
Plusz akad pár bibi is a kiadvánnyal kapcsolatban: még felnőtt fejjel is picit sűrűnek éreztem az oldalakat, gyerekfejjel meg pláne elriadtam volna a tömény szövegtől. Nagyobb betűtípussal és plusz 10-15 oldallal igazán orvosolhatták volna a problémát. Az illusztrációk szépek és részletesek voltak, de ezeket is kevesellettem a kiadványból. Összességében enyhe „összecsapott munka” érzetét kelti.


Népszerű idézetek

Amethyst>!

A jóság és a szeretet a legfontosabb ezen a világon!

47. oldal

Amethyst>!

Cin-cin, cin-cin – kerek ég!
Eljött Cincogi egér.
A jóságot keresi,
sok barátja lesz neki!

56. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Bombicz Judit: Mesék elalvás előtt
Brückner Judit: Trixi egér házikója
Kántor Kata: A szagtalan betörő
Lázár Ervin: Lovak, kutyák, madarak
Kozári Dorka: Marcsi téli kalandjai
Disney – Dumbo: A legjobb karácsony / Micimackó: Egy mézédes karácsony
Walt Disney – Állatmesék
Julia Donaldson: A Graffaló
Torben Kuhlmann: Armstrong
Bonny Becker: Medve látogatója