4. legjobb meseregény könyv a molyok értékelése alapján
22. legjobb gyermekkönyv kicsiknek könyv a molyok értékelése alapján

Hihetetlen ​történet az óriás körtéről 101 csillagozás

Jakob Martin Strid: Hihetetlen történet az óriás körtéről

A neves dán képregény-rajzoló gyermekkönyve rendkívül humoros és megannyi vad ötlet ölt testet benne. Aki szereti a kalandokat, a rejtélyeket és az izgalmas szerkezeteket, biztosan élvezni fogja!

Ismersz olyan kalózt, aki él-hal a görögdinnyéért? Láttál valaha mágneses fénytüneményt? Találkoztál már a Rémséges Tengeri Sárkánnyal? Ha nem, itt az ideje! És akkor az is kiderül, vajon mitől rejtélyes a Rejtélyes Sziget…

Micó, Sebastian és Glükóz professzor egy hatalmas körtéből vájt hajón indul útnak, hogy megtalálja Napváros polgármesterét, aki épp egy éve tűnt el. Átkelnek az Éjfekete-tengeren, ahol fura szerzetek segítik őket…

Eredeti megjelenés éve: 2012

Kiadói ajánlás: 3 éves kortól · Tagok ajánlása: 3 éves kortól

>!
Kolibri, Budapest, 2021
104 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634379324
>!
Kolibri, Budapest, 2016
104 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155234538 · Fordította: Petrikovics Edit · Illusztrálta: Jakob Martin Strid
>!
Kolibri, Budapest, 2013
104 oldal · ISBN: 9786155234538 · Fordította: Petrikovics Edit · Illusztrálta: Jakob Martin Strid

Kedvencelte 14

Most olvassa 1

Várólistára tette 30

Kívánságlistára tette 58

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

KönyvParfé P>!
Jakob Martin Strid: Hihetetlen történet az óriás körtéről

Ahhoz képest, hogy maga a történet nem túl hosszú, mégis sok szereplőt felvonultat. Nekem nagyon tetszenek a rajzok, mókás karaktereket sikerült alkotnia a szerzőnek. Kifejezetten mozgalmas kis elbeszélés, mely a játékos illusztrációkkal igazán egyedi gyerekkönyv.
Tetszik a tipográfia, jó kis bohókás betűket sikerült a történethez választani. Talán először furcsának találhatod a citromsárga színű cicát és a bamba elefántot, a sztori végére mégis megszereted őket. Meg a körtét is, mert minél tovább néztem a lapokon, annál jobban megkívántam…
Bővebben: http://konyvparfe.blog.hu/2016/06/17/jakob_martin_strid…

6 hozzászólás
pat P>!
Jakob Martin Strid: Hihetetlen történet az óriás körtéről

Nagyon szeretem az ilyen ötletes, vicces, okos, kreatív, bűbájos, meglepetésekkel és eredeti, mókás ötletekkel teli, böngészni és újra- meg újraolvasni való mesekönyveket. Az egerek a kedvenceim, figyeljetek az egerekre!
Meg is veszem az összes 3-4 éves ismerősömnek.

Simiréka I>!
Jakob Martin Strid: Hihetetlen történet az óriás körtéről

Mi, a kétéves és jómagam, alapból nem csak a szörnyekért rajongunk, de többek között a kerge, furcsa, vicces és hihetetlen történetekért is. Lássuk be, ez egy kedvesen kerge, csodásan megrajzolt történet. És hát, milyen jó is az, ha valaki remek kerge történeteket tud kitalálni, és mellesleg zseniálisan tudja önmagát illusztrálni, ahogy Jakob Martin Strid és pl. Dániel András is.
Az óriás körtével, a benne utazó mesterhármassal a kétéves pár hete ismerkedett meg, és a könyv hosszúsága miatt önkényesen felezte a történetet, így először csak az Éjfekete-tengerig jutottunk el. Pár nap múlva kérte a folytatást. Sokszor elidőztünk egy-egy képnél, minden apró kis részletet megcsodáltunk, és sokat beszélgettünk arról, itt-ott épp mi történik. A mese során felbukkanó szellemekről és kísértetekről nem szerettem volna még említést tenni, így azzal tudtam le ezt a részt, hogy ezeket a táncoló fickókat a hold rajzolta a tengervízre, épp elkapta az ihlet. A hold pedig nagy vízfestőművész, ezt már tudjuk egy másik kitalált esti meséből :-).
A körtéket szeretjük, a jó polgármestereket is, utazni is szeretünk, a kalózok a jóbarátaink, a sárkányok is, ha Süsüt nem bántják, a macskákkal jól kijövünk, egy kisebb elefántot szívesen befogadnánk a nappaliba, úgyhogy méltón ötcsillagos számunkra ez a könyv.

1 hozzászólás
Chöpp >!
Jakob Martin Strid: Hihetetlen történet az óriás körtéről

Tudtam, hogy tetszeni fog, és nem is csalódtam. Ezúttal én mondtam ki a varázsszavakat az elolvasása után: Ez tetszett!
Igazán nem mindennapi, hagyományos mese. Inkább egy kedves, kalandos, mágikus varázslatos történet gyerekeknek.

Juci P>!
Jakob Martin Strid: Hihetetlen történet az óriás körtéről

Elsőre elég kaotikusnak néz ki a részletgazdag rajzokkal meg a girbegurba, különböző méretű betűkből szedett szöveggel, de ez egy pompás mesekönyv. Az illusztrációkat hosszasan lehet böngészni, tele vannak apró poénokkal (például a rémséges Éjfekete-tengeren való átkelés közben a Tender is the Night című Fitzgerald-regényt olvassa az egyik főszereplő), van bőségesen rejtély, humor és TUDOMÁNY! Nagyon jó, még el fogjuk olvasni párszor szerintem :)
(Ha valaki szeretné kölcsönkérni, szívesen odaadom, kb. egy óra felolvasva, 4-5 éves kortól ajánlanám.)

9 hozzászólás
Futóhomok>!
Jakob Martin Strid: Hihetetlen történet az óriás körtéről

Sorra olvasom a nagyok könyveit (pl. ezt és ezt ) Zsombikának (5), amiket a tesók már önállóan ismertek meg és a következőre jutottam:
spoiler
1. Ezek a történetek rengeteg bonyolult szálon futnak, de az alfa nemzedéket ez csöppet sem zavarja a befogadásban.
2. A gyerekszerzők a legképtelenebb ötletekkel is előállhatnak, ha jó az elbeszélői hang-nyerő az illusztráció. A mi gyerekirodalmunk még mindig tanulhat merészségből;)

meseanyu P>!
Jakob Martin Strid: Hihetetlen történet az óriás körtéről

Imádnivaló, remek mesekönyv, az az igazi klasszikus, amiben minden megvan: jó történet, jó rajzok, kaland, humor, fantázia. Ovis korosztálynak nagyon ajánlom.

AniTiger P>!
Jakob Martin Strid: Hihetetlen történet az óriás körtéről

Az úgy történt, hogy megláttam a címét, aztán a borítót és annyit mondtam: Hűűűű… ezt el kell olvasnom! Szerencsémre nem vagyok az a típus, akit elbátortalanít, hogy 26 évesen 3+ korosztály besorolású mesét vesz a kezébe. Tulajdonképpen nagyon is 3+os vagyok!

Első ránézésre elég borzalmas a borítón a bamba elefánt, a csúnya és pirospozsgás arcú (vagy csúnyán pirospozsgás arcú?) emberek és a citromszínű cica. De ez a körte, ez nagyon faja! Olvasás közben megszoktam és megszerettem a rajzolást, a könyv végére odáig lettem érte. Gyönyörű!
Imádom az illusztrált és kreatív tipográfiájú könyveket, ez egy nagyon aranyos, fordulatos mese volt. Hangulatos, bájos és tökéletes minden korosztály számára!

Összességében és megvalósításában Neil Gaiman: Szerencsére a tej című történetére hasonlít – csak az jobb és jobbak az illusztrációi is. Kicsit elborult, a valóságtól elrugaszkodott szösszenet.

Negatívumok: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2015/06/jakob-marti…

Inpu>!
Jakob Martin Strid: Hihetetlen történet az óriás körtéről

Karácsonyi ajándékként került hozzánk, s szinte azonnal levette a lábáról négyéves kislányomat. Pedig eleinte kételkedtem abban, hogy az ő életkorának megfelelő olvasmány lesz-e, de az eredmény, jelentem, meggyőző!
Rövidre fogva: egy népszerű képregényrajzoló fogta magát, és összedobott egy jópofa mesekönyvet jópofa szereplőkkel. Lehet, hogy van egy enyhe Tesz-Vesz Város utánérzés, de attól még a történet és a karakterek egyediek és szerethetők (kivéve a gyevi bírót, azaz, izé, Karc alpolgármestert). Maga a könyv úgy nagyjából félúton helyezkedik el a hagyományos mese és a képregény között (minő meglepetés!); afféle ízig-vérig multimediális alkotás, amennyiben a történet igazából, a maga teljességében csak úgy élvezhető, ha alkalom nyílik alaposan végigtanulmányozni a szöveget kísérő (és egyébként fantasztikus ötletességgel megrajzolt) képeket is: ezek ugyanis nemcsak illusztrálják az olvasottakat, de jelentős mértékben ki is egészítik azt. Egy sereg poén végig rejtve maradna, ha az emberfia nem tapadna rá az oldalak háromnegyedét kitevő rajzokra (pl. a főszereplőket végigkísérő kisegerek, akikről a szövegben egy árva szót sem ejtenek, vagy a történet végén látható leparkolt autó rendszáma, mely a szerző monogramját rejti, satöbbi, satöbbi).
Emlékszem, kisiskolásként, úgy 6-7 éves koromban, egyszer egy olyan könyvet hoztam haza a könyvtárból, mely annyira magával ragadó, jópofa és izgalmas kis történet volt (közel 100 oldal!), hogy titokban az egész (na jó! a fél) éjszakát az olvasásával töltöttem, egészen addig égettem a villanyt, amíg a könyv végére nem értem. A Hihetetlen történet az óriási körtéről című könyvet is ehhez tudnám hasonlítani. Kell ennél több?

dianna76 P>!
Jakob Martin Strid: Hihetetlen történet az óriás körtéről

Nem csalódtam a könyvben (szerencsére, mert saját példány). Habár nem tartalmaz túl sok szöveget, mégis több estés lett a hosszúsága miatt. Ráadásul elő kell venni ismét, pusztán az illusztrációkban való böngészésért plusz újraolvasás. Első olvasásra ugyanis erre nem lehetett elegendő időt szánni, mert akkor megszakadt volna a történet fonala. Nos, a történet… Egy kis kaland, humor, és érdekességek. A bonyodalom nem volt túlbonyolítva: spoiler Mindezt leszámítva is volt némi izgalom a történetben, és kellemes kikapcsolódást jelentett a könyv. Az a halott tengerészes-kalózos, szellemes-kísértetes rész kicsit erős egy kisgyereknek, de ezért sem tudok most levonni fél csillagot.

>!
Kolibri, Budapest, 2013
104 oldal · ISBN: 9786155234538 · Fordította: Petrikovics Edit · Illusztrálta: Jakob Martin Strid

Népszerű idézetek

AniTiger P>!

– Khm… Kutatásunk eredménye az, hogy ez itt egy teljesen hétköznapi körte…
– Csak éppen nagyon… hogy is fogalmazzak… öhm… NAGY. Sőt egyenesen…
– Óriás?

20. oldal, 2. fejezet - Körtevizsgálat

AniTiger P>!

– Na, idehallgasson, Karc polgármester! – kapta el Karc grabancát Lőpor ezredes. – Kereken negyvenhárom éve vagyok katona, és szíves-örömest megküzdök a hazámért és Napvárosért. De hogy egy körtére tüzeljek, csak azért, mert a vízbe esett… Így nem lehet viselkedni!

37. oldal, 3. fejezet - A feladat megoldása

AniTiger P>!

A sötétség olyan fekete és áthatolhatatlan és sűrű volt, hogy ha az ember kidugta a karját az ablakon, már a kézfejét sem látta…
– Egészen kellemes lenne, ha közben nem lenne olyan hátborzongatóan kellemetlen – jegyezte meg Sebastian.

63. oldal, 6. fejezet - Az Éjfekete-tenger

AniTiger P>!

– Hogy az a sistergős, tűzforró rebarbarakása! – bömbölte. – Azt mondta, hogy tüntessétek el a körtét, és nem azt, hogy mindenféle ócska kacattal töltsétek tele! Mégis mit gondoltok, mi ez? Egy lakókocsi?!

30. oldal, 3. fejezet - A feladat megoldása


Hasonló könyvek címkék alapján

Oliver Scherz: Rögtön jövünk, leugrottunk Afrikába!
Daisy Meadows: Nelli nagy napja
Lázár Ervin: Szegény Dzsoni és Árnika
Timo Parvela: Miú és Vau
Otfried Preußler: Torzonborz, a rabló
Bálint Ágnes: Mi újság a Futrinka utcában?
Sven Nordqvist: Lesz nemulass, Findusz!
Jill Tomlinson: A cica, aki haza akart menni
Tea Stilton: A titkok kertje
Bombicz Judit: Csodák könyve