Kína ​hétköznapjai a mongol hódítás előestéjén 1250–1276 5 csillagozás

Jacques Gernet: Kína hétköznapjai a mongol hódítás előestéjén 1250–1276

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

Eredeti megjelenés éve: 1959

Gondolat, Budapest, 1980
296 oldal · ISBN: 9632807308 · Fordította: Gyáros Erzsébet

padmee>!
Jacques Gernet: Kína hétköznapjai a mongol hódítás előestéjén 1250–1276

Most már akkor sem jönnék zavarba, ha beszippantana egy időgép és a XIII. századi Kína valamelyik városába repítene. Mert tudom, hogy Hangcsouban a Szén Híd mellett kapni a legjobb legyezőket és a Kopott Garasok utcájában Nyolcadik Kangnál a legszebb turbánokat. Aki pedig olvasnivalót keres, az menjen a Mandarinfák Kertjében tanyázó könyvárushoz. Ismerem az ünnepeket, szokásokat, a lakásviszonyokat, a ruhákat, az ételeket, a szórakozásokat, a jellegzetes lyukas pénzérméket, hogy egy „százas füzéren” ténylegesen mikor hány érmének kell lennie. Lábujjhegyen ablakokon bekukucskálva kileshettem a családi eseményeket a születéstől a nevelésen, házasságon, betegségen át a halálig, és láttam, hogy milyen volt akkoriban a nők helyzete.

Szakdolgozatot idéző címéhez méltón a könyv kissé szárazon indul, de gyorsan meghitté válik, a képek témája is ehhez idomul: „Régiségek tanulmányozása”, „Bábozó gyerekek”, „Sakkozók”, „Falusi iskola (más címen Rosszalkodó nebulók)”, „Zenehallgatás” stb. Élvezettel merültem el benne.

Ninácska P>!

E műnek címet kellett adni, de Kína világának sokoldalúsága, vidékeinek változatossága és szüntelen történelmi fejlődése is megköveteli, hogy a mű témája pontosan körülhatárolt legyen. Kína létének az az időszaka, amelynek leírása e könyvben található, a Déli Szung-dinasztia uralkodásának (1127-1279) utolsó éveire esik, arra a korszakra, amely megelőzi a fővárosnak 1276 elejére eső mongol meghódítását. A választott hely Hangcsou vidéke, s még inkább maga a város, egy akkor Linan nevet viselő nagy prefektúra székhelye, a korabeli Kína fővárosa. […] Kétségtelen, hogy a Szung-kor archeológiai adati gyérek, és kevés segítséget jelentenek. […] Az archeológai dokumentumok szegénységéért azonban bőségesen kárpótol az irodalmi források csaknem kimeríthetetlen gazdagsága. A Szung-korban kezdenek szaporodni azok a szövegek, amelyek Kína hétköznapi életéről tájékoztatnak.