Feketepiac ​és hamis pénz a Harmadik Birodalomban – Alfred Naujocks igaz története 5 csillagozás

Jacques de Launay – Jean-Michel Charlier: Feketepiac és hamis pénz a Harmadik Birodalomban – Alfred Naujocks igaz története

Jacques ​de Launay egyik könyve, A fasizmus végnapjai Európában néhány évvel ezelőtt megjelent magyarul. Charlier nevét még nem ismeri a magyar olvasó. Mindkét szerző szívesen foglalkozik a század történelmének titkaival, különösen a német nemzetiszocializmus kevésbé ismert szereplőivel, egyéniségükkel, lelki indítékaikkal.
A szerzőpáros a fasiszta biztonsági szolgálat egy tehetséges ügynökének, Alfred Naujocksnak személyiségét, tetteinek rugóit elemzi ebben a könyvében, az ő karriertörténetében vizsgálja a hitleri államgépezet egy metszetét.
A főszereplőről, a visszataszító, bár nem buta kamaszból huszonkét éves korára tökéletes parancsteljesítő funkcionárius lesz, kalandvágyát a történelem nagy színpadán elégítheti ki: ő szervezi a világháborút kirobbantó gliwicei provokációt, az ő műve a bordélynak álcázott híres „Kitty-szalon” nevű besúgóközpont, ő állt többek között a Harmadik Birodalom feketepiacai mögött, benne volt a keze Hitlerék hírhedt fonthamisításában.… (tovább)

>!
Európa, Budapest, 1989
278 oldal · ISBN: 9630748266 · Fordította: Zsámboki Zoltán

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Bla IP>!
Jacques de Launay – Jean-Michel Charlier: Feketepiac és hamis pénz a Harmadik Birodalomban – Alfred Naujocks igaz története

A cím után azt hittem, hogy valami numizmatikai munka lesz. De nagyot tévedtem. Egy náci háttérember, egy SD ügynök, Alfred Naujocks és rajta keresztül a náci birodalom, a nemzetiszocialista titkosszolgálat akciói és azok körülményei, háttere rajzolódott ki számomra – amelyekből néhány történelmi jelentőségűvé is vált. Az ördög a részletekben van és itt ezek a részletek kerülnek bemutatásra. Alfred Naujocks – egy mindenre kapható gyilkos volt, aki 20 évvel túlélte a háborút, s még a valószínűsíthető ODESSA ügyeiben is működött. Különleges könyv, különleges dokumentum!

https://moly.hu/karcok/1336991
https://moly.hu/idezetek/1145392
https://moly.hu/idezetek/1145282

Sonnenschein>!
Jacques de Launay – Jean-Michel Charlier: Feketepiac és hamis pénz a Harmadik Birodalomban – Alfred Naujocks igaz története

Ez az egyik legérdekesebb könyv volt, amit a Harmadik Birodalom illetve a háborúk kapcsán olvastam.
„A szerzőpáros a fasiszta biztonsági szolgálat egy tehetséges ügynökének, Alfred Naujocksnak személyiségét, tetteinek rugóit elemzi ebben a könyvében, az ő karriertörténetében vizsgálja a hitleri államgépezet egy metszetét.” (fülszövegből)
Naujocks olyan eseményekben vett részt, amelyekből többet már részben vagy egészben feldolgoztak filmen is, mégis, Naujocks neve nem valószínű, hogy ismerős bármely filmnéző számára, pedig e könyv leírásai nyomán úgy tűnik, megkerülhetetlen volt személye egyes történéseknél, mint pl. a Kitty Szalonbelieknél (ami talán a link-ban jelenik meg), vagy a pénzhamisítás (link) kapcsán, vagy épp, amely a második világháború kitörését is megörökíti valamely jelenetében. …. , mert Naujocksról azt is mondják, ő robbantotta ki. Mármint aktív és legfőbb résztvevője volt a gleiwitzi rádióállomás elleni incidensnek is.
Naujocks életéből, akár e könyvecske alapján is igen izgalmas tv minisorozat lenne létrehozható.
A 9, történelmileg is komolyként jegyzett történésben való közreműködése mindegyikét oly érdekfeszítően és alaposan mutatják be a szerzők, hogy időnként emlékeztetnem kellett magam, hogy nem kalandregényt olvasok.
Mert valóban nem. A szerzők ugyanis hiteles történelmi könyvek, kordokumentumok, az eseményekben résztvevő egyéb résztvevőkkel más által (pl. BBC) vagy a szerzők maguk által készített riportokbeli értesüléseket ütköztetnek mindvégig, vizsgálva folyamatosan az értesülés hitelesnek tekinthetőségét.
A szerzők Naujocks életének háborút követő éveire is kitérnek. Ezt két dolog miatt nagyon érdekes volt olvasni.
Az egyik az volt, ahogyan feltárult Naujocks szerepe a második világháború szörnyűségeinek feltárásban és a bűnösök elítélésében. Ő maga 3 év börtönt kapott, ami a könyvben is olvasható történések nyomán elenyésző.
A másik az volt, hogy kitért pár oldalon át Naujocks háború és büntetés leülése utáni életének eseményeire, életminőségére is. Ennek alapján szinte kijelenthető, hogy Naujocks bűneiért börtönéveit követően ő maga és felesége fizette meg a valódi büntetést.
Van egy lánya, aki – a könyv születésekor , kb 1970-es évek (n.a.) – nem is biztos, hogy tud apja bűneiről, mert az anyja nem akarta elmondani és feltett szándéka volt, hogy ne is tudja meg.
A legdöbbenetesebb azonban, hogy a könyv több jelzése nyomán könnyen előfordulhat, hogy titkosszolgálatok iratai között még számottevő információkat tartalmazó iratok is lehetnek a második világháború kapcsán.


Népszerű idézetek

Bla IP>!

1937 áprilisában ördögi, machiavellista terv érlelődött meg Heydrich agyában: Sztálinnak „bizonyítékokat” kell küldeni tábornokai árulásáról, s mivel a tisztogatás divatban volt Moszkvában, a legcélszerűbb megvárni, hogy a „Vörös Cár” néhányat likvidáljon közülük.

79. oldal

1 hozzászólás
Bla IP>!

Schellenberg nyilván ezekből vonja le az alábbi kategórikus következtetéseket:
"Az a döntés, hogy Tuhacsevszkij és a tábornokok helyett Sztálint támogassuk, 1941-ig megszabta a német politika irányát, korszakunk legvégzetesebb döntései közé tartozik ez az elhatározás. Végeredményben oda vezetett, hogy Németország ideiglenes megnemtámadási szerződést kötött a Szovjetúnióval, s ez bátorította föl Hitlert, hogy mielőtt Oroszország ellen fordulna, megtámadja a Nyugatot.

87.-88.o.

Bla IP>!

…a dosszié lehetővé tette Sztálinnak, hogy megteremtse a terror légkörét a Vörös Hadseregben és Tuhacsevkij kivégzése után folytassa a nagyszabású véres tisztogatást.

89. oldal

Bla IP>!

Nyekrics megjegyzi:
„Benes épp akkor tájékoztatta Leon Blumot az összeesküvésről, amikor a francia miniszterelnöknek alá kellett volna írnia a francia-szovjet katonai paktumot… e miatt az információ miatt a paktum aláírását elnapolták”
Heydrich akciója…e különféle reakciók révén történelmi jelentőségre tett szert.

89. oldal

Bla IP>!

Schellenberg megszemlélte a kisded csapatot és különleges kiképzésre küldte őket az SS sonthofeni iskolájába.
Peter Norden történész kinyomozta a tanfolyam programját. Lenyűgöző: "Pisztolylövészet, közelharc, cselgáncs, elsősegélynyújtás, legalább száz francia, angol, olasz, spanyol szó elsajátítása, nemi betegséggel és fogamzásgátlással kapcsolatos tudnivalók, fodrászat, sminkelés, társalgás,ideológiai szemináriumok, protokoll szabályok, Németország valamennyi szövetségesének hadseregében rendszeresített fegyvernemi jelzések, rangok kitűntetések ismerete, hadigazdaság, hírszerzési munka,konyhaművészet, stb….

169. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Adolf Galland: 104 légigyőzelmem
Sid Jacobson: Anne Frank
Johann Franzl: I. Rudolf
Günter Ogger: Az öreg Fritz két birodalma
Hannah Rothschild: Pannonica
Joachim von Kürenberg: Fritz von Holstein, a szürke eminenciás
Volker Weidermann: Az elégetett könyvek könyve
Kabdebó Lóránt (szerk.): Szabó Lőrinc németországi utazásai
Werner Haftmann: Paul Klee
S. Fischer-Fabian: Nagy Károly – Az első európai