The ​Lottie Project 3 csillagozás

Jacqueline Wilson: The Lottie Project Jacqueline Wilson: The Lottie Project Jacqueline Wilson: The Lottie Project Jacqueline Wilson: The Lottie Project

I don't want to do a boring old project. Who wants to be like everyone else? I'm doing a diary…

Hi! I'm Charlie (DON'T call me Charlotte – ever!). History is boring, right? Wrong! The Victorians weren't all deadly dull and drippy. Lottie certainly isn't. She's eleven – like me – but she's left school and has a job as a nursery maid. Her life is really hard, just work work work, but I bet she'd know what to do about my mum's awful boyfriend and his wimpy little son. I bet she wouldn't mess it all up like I do…

Eredeti megjelenés éve: 1997

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Corgi, London, 2001
208 oldal · ISBN: 044086366X
>!
Yearling, 2001
224 oldal · ISBN: 0440416175

Várólistára tette 1


Kiemelt értékelések

Luca87 I>!
Jacqueline Wilson: The Lottie Project

Ez a második könyvem az írónőtől, és még mindig tetszik. Szeretem benne, hogy komoly témákat jár körül, de gyerekek számára befogadhatóan, sok humorral.

Jelen esetben több kérdésre is keressük a választ. Milyen egy olyan anyával élni, aki tiniként lett anya? Milyen tízéves gyereket nevelni huszonévesen? Milyen az, amikor anyuka otthagyja apukát és a gyerekét is egy új szerelem kedvéért? Milyen az, amikor az egy évtizede jól működő családmodell hirtelen felborul, és anya és lánya mellé érkezik egy pár meg egy mostohatestvér?

Nagyon tetszett Charlie alakja. Annyira életszerű tetteiben és szófordulataiban is! A reakciói sokkal emberibbek és hétköznapibbak, mint mondjuk néhány hasonló témájú filmben a vele egykorú, ugyanilyen élethelyzetbe kerülő gyereké. A történet a nagyon vicces indulás után gyorsan megszűnik viccesnek lenni, de jó az olvasó felé közvetített üzenet: minden tettnek következménye van, és vannak helyzetek, amikor nagyon kevés a „bocsánat, nem akartam”. Persze minden jó, ha jó a vége, mert azért mégiscsak tizenéves kislányoknak szól a könyv.

Bónusz, hogy egy csomó mindent megtudunk a Viktória-korabeli Angliáról Charlie projektfüzetéből. Meg az első szerelemről, persze, igaz, annak a végkifejletéről nem szól a fáma, az olvasó fantáziájára van bízva, hogyan folytatódik az a szál.

Ha találkozom még Jacqueline Wilson könyveivel, azokat is el fogom olvasni. Nagyon jó, amit csinál, és ahogyan csinálja.


Hasonló könyvek címkék alapján

Enid Blyton: The Mystery of the Secret Room
Elizabeth Goudge: The Little White Horse
Neil Gaiman: Coraline (angol)
Lucy Hawking – Stephen Hawking: George's Secret Key to the Universe
Angie Sage: Magyk
Kiran Millwood Hargrave: The Girl of Ink & Stars
Terry Pratchett: Wings
Neil Gaiman: The Graveyard Book
Cathy Cassidy: Broken Heart Club
Mary Hooper: The Fever and the Flame