Folytassa ​Lottie…! 31 csillagozás

Jacqueline Wilson: Folytassa Lottie…!

A nevem Charlie. Oké, a teljes nevem Charlotte Alice Katherine Enright, de soha senki nem szólít így! Jo, Lisa és Angela és az összes gyerek a suliban Charlie-nak hív. Néhány fiú Céklának hív, de ők gyengeelméjűek, bár azt hiszik magukról, hogy tök eredeti csávók. Ugye te is azt hiszed, a töri hótt unalmas? Pedig nem! Például a Viktória-korabeli népek sem mind olyan nyamvadtak, mint amilyennek látszanak. Lottie legalábbis biztos nem az.

Tizenegy éves – ahogy én is – de ő otthagyta a sulit, és cselédnek állt. Elég kemény az élete, munka, munka és munka rogyásig, de azt hiszem, ő mégis jobban tudná, mit kezdjen egy olyasféle zűrrel, ami most körülöttem van. Például anya borzalmas új barátjával, és annak a mamlasz kölykével. Lottie nem kavarna össze mindent, ahogy én.

Eredeti megjelenés éve: 1997

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Animus, Budapest, 2006
184 oldal · ISBN: 9639715069 · Fordította: Pálfalvi Ilona

Most olvassa 2

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Nympha17 P>!
Jacqueline Wilson: Folytassa Lottie…!

bővebben: https://konyvvandor.blogspot.com/2021/06/jacqueline-wil…
"Nagyon tetszett a párhuzamos történet vezetés. Egy részt ott volt Charlie a modern világban, aki a fiatal anyukájával élt.

A másik szemszögből pedig megismerjük Lottie-t a cselédlányt, rajta keresztül pedig azt, hogy milyen lehetett szegény család gyermekeként élni és dolgozni a sokak által csodálatosnak tartott viktoriánus korszakban.

Jó kitekintő volt arra a korszakra, és mivel Charlie sok mindennek utána néz a naplóírása közben, ezért volt egy kis ismeretterjesztő jelege is ezeknek a fejezeteknek.

Charlie-t kedveltem, mint főszereplőt. Kicsit hirtelen haragú, de nagyon jó a beszélőkéje, a megszólalásain és a leírásain sokszor mosolyogtam."

3 hozzászólás
Lahara IP>!
Jacqueline Wilson: Folytassa Lottie…!

Szeretem az ilyen angol bakfisoknak való regényeket. Charlie néha tényleg önző, de Lottie kellemes jellem, Charlotte pedig kifejezetten szemtelen.

Bee_bookworm>!
Jacqueline Wilson: Folytassa Lottie…!

Gyerek(vagy inkább már serdülő?)koromban odavoltam Jacqueline Wilsonért és minden héten egy rakat könyvével tértem vissza a könyvtárból, ezért mikor megláttam az antikváriumban 300 ft-ért, azonnal meg kellett vennem. Még így 23 évesen is nagyon jó volt olvasni (ez az öt csillag természetesen nem összehasonlítható a komolyabb könyvek öt csillagával, mindegyiket a saját kategóriájában értékelem). Charlotte egy teljesen hétköznapi kislány, néha undok, néha sokat képzel magáról, de ettől még semmi gond nincs vele. Szerintem teljesen megérthető a felháborodása, Jo sokkal okosabb is lehetett volna, nem szabadott volna titkolóznia és hazudnia, egyszerűen csak mindent megbeszélni a lányával. Mark ennél is butábban viselkedett, amiért egy tizenéves kislányt egy elhamarkodott mondat miatt büntetett (Charlie is a szívére vehette volna és ugyanúgy cselekedhetett volna, mint Robin). Tetszett, hogy Charlieéknak a szegénységgel is meg kellett küzdenie. Tetszett, hogy Charlienak kettesben kellett boldogulnia az édesanyjával és ilyen közel állnak egymáshoz. Lehetne mondani, hogy könnyű volt, mint az egyszeregy (ahogyan Charlotte mondaná), de nem volt az. Olvasmányos módon mesélt el egy fontos történetet változásról, alkalmazkodásról és érzésekről, amik felnőtt fejjel elhanyagolhatóak, de egy gyereknek halál komolyak.

lollypop>!
Jacqueline Wilson: Folytassa Lottie…!

„Egyszerolvasásos” könyv. Engem nem fogott meg, és nem is forgolódtam az ágyban miatta. Könyvtárból kölcsönöztem, az idő elütésére alkalmas könyv:)

Adryenne1991>!
Jacqueline Wilson: Folytassa Lottie…!

Nagyon aranyos történet.
Számomra nagyon érződött, hogy ez nem egy magyar író által írt könyv, ami engem nem zavar, de amikor annyi jó magyar ifjúsági regény van, akkor nem biztos, hogy ezt erőltetném.

Mandorla>!
Jacqueline Wilson: Folytassa Lottie…!

Nagyon tetszett a két idősík és persze a főszereplő! :D


Népszerű idézetek

Bee_bookworm>!

Amikor becsukjuk a kék bejárati ajtót, akkor otthon vagyunk, és egy család vagyunk. És ez a legfontosabb.

24. oldal

Nympha17 P>!

Békesség a földön minden jóakaratú embernek.
Mivel angolul az ember ugyanaz, mint a férfi, ezért a következő sorral egészítettem ki a karácsonyi jókívánságom:
… És minden jóakaratú asszonynak és fiúnak és különösen a lányoknak!

183. oldal

Nympha17 P>!

– Hát, akkoriban mindenen meg voltak döbbenve. Annyira ostobák voltak, hogy még a zongora lábaira is zoknit húztak! Ha egy nő néhány centivel a bokája fölé emelte a szoknyáját, a pasiknak majd kigúvadt a szeme – soroltam tudálékosan. – Na, és mit tud ez az Esther Waters, Jamie? Netán olyan halált megvetően bátor, hogy kivillantja az egyik térdkalácsát?

64. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Elizabeth Goudge: Holdhercegnő
Neil Gaiman: A temető könyve
Neil Gaiman: Coraline
Robert Louis Stevenson: A kincses sziget
J. M. Barrie: Pán Péter
Angie Sage: Mágia
Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg
Michael Ende: A Végtelen Történet
Jean Webster: Kedves Ellenségem!
Aimée Sommerfelt: Miriam